Zobacz pełną wersję : Photoshop strasznie wolny (nowy komp, Win 7)
Moja konfiguracja:
4GB RAM, DDR3 1600
GeForce GTS450
AMD Phenom X4 965 3,4Ghz
Windows 7 Ultimate
Photoshop CS5
Po zmianie kompa i przesiadce z WinXP na Win7, Photoshop po prostu kurna muli. Coś jest nie tak? Czy na tej konfiguracji nie powinien pływać? Mam wrażenie, że cofnąłem się ze cztery lata w rozwoju, do czasów odpalania Cs4 na 333Mhz :) Ktos ma podobne problemy? Jak temu zaradzić i przyspieszyć gnoja?
komarsnk
29-01-2011, 09:35
Moja konfiguracja:
4GB RAM, DDR3 1600
GeForce GTS450
AMD Phenom X4 965 3,4Ghz
Windows 7 Ultimate
Photoshop CS5
Po zmianie kompa i przesiadce z WinXP na Win7, Photoshop po prostu kurna muli. Coś jest nie tak? Czy na tej konfiguracji nie powinien pływać? Mam wrażenie, że cofnąłem się ze cztery lata w rozwoju, do czasów odpalania Cs4 na 333Mhz :) Ktos ma podobne problemy? Jak temu zaradzić i przyspieszyć gnoja?
Ale powoli obrabia czy powoli wczytuje? Jak muli to dioda HDD świeci? Opisz dokładniejsze objawy przy jakich czynnościach muli najbardziej.
Następuje ogólne spowolnienie jego pracy, jednak bez mulenia dysku. Dysk wymieniłem wraz z resztą komputera, partycja systemowa ma 250GB z czego 70% wolne.
PS wczytuje się powoli, RAWy wczytują się powoli (nawet "Reading Camera RAW format" pokazuje sie na kilkanascie sekund), filtry i akcje odpalają powoli i ogólnie nie ogarniam tematu. Wyłączyłem akcelerację 3D, ale efekt mizerny, o ile w ogóle zauważalny.
lukeandro
29-01-2011, 10:49
Wyłącz obsługę rysowania OpenGL, zmień dysk magazynujący photoshopa na inny niż C ( wszystko to robisz w preferencjach > wydajność )
Zwiększ pamięć dostępną dla programu na około 80 %, zmiejsz bufor i poziom historii.
Aktualizacja sterowników grafiki może też rozwiązać problem, jak i aktualizacja programu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Się spóźniłem z odpowiedzią.
komarsnk
29-01-2011, 11:07
To jest właśnie cudowna platforma AMD :/
Wiem że to win7 ale spróbuj zainstalować stery do płyty głównej (chipset, magistrala) i do grafiki (masz zintergowaną czy osobną?). Jak nie pomoże to spróbuj przeinstalować PS. Czasem ni z tego ni z owego takie operacje pomagają.
AAA dobra... Grafa osobna ;D już widzę...
I jeszcze jedno... zeby to dobrze hulało to win7 musi być x64 i PS też 64 bitowy...
piotrek72t
08-02-2011, 21:08
Przy tej konfiguracji, powinno śmigac , bez zadnych zabiegów, jedyna żecz jaka przychodzi do głowy to aktualizacja sterowników
dziobolek
08-02-2011, 21:53
Zazwyczaj sprawę załatwia kupienie dysku ssd na swap. Małe dyski nie są takie drogie. Możesz też wydzielić osobną partycję z tego co masz.
Żartujesz, prawda... :shock: no powiedz że żartujesz :roll:
U mnie, na słabszej konfiguracji i zwykłym dysku 2,5" 7.200RPM, CS5 śmiga aż miło,
więc... mam nadzieję, że naprawdę żartujesz ;)
Pozdrówka!
Żartujesz, prawda... :shock: no powiedz że żartujesz :roll:
U mnie, na słabszej konfiguracji i zwykłym dysku 2,5" 7.200RPM, CS5 śmiga aż miło,
więc... mam nadzieję, że naprawdę żartujesz ;)
Pozdrówka!
Tak samo jestem zdziwiony jak Ty ?!.
Mam Laptopa Asus . F3Sg , 3 gb RAM , 320 Gb HDD 5400 , karta graf. 256 . System win Vista 32 bity .
Tyle ( nie wiem jak u Ciebie ) , że legalny PS CS4 . Nie ma o czym gadać - szybki . Miałem Triala cs5 - wydawało mi się , że lepszy i szybszy .
Sprawdź kompa systemem antyvir - ale dobrym . Ewentualnie , zrób format i wgraj na nowo pełny sysytem .
Procesor Dual Core 3 GH, 6 GB RAM, 6 zwykłych twardych dysków, Win 7 Home 64 Bit, grafika GF 8800, czyli jak widać komputer już leciwy trochę, a CS 5 śmiga bez problemów. Dodatkowo jeszcze leci muzyczka z kompa, i otwarte mam 2-3 okienka Mozilli.