Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obiektywy do CANONA 10D

btomko
13-12-2005, 21:59
Jestem tu nowy i mam kilka pytan:
Z tego co się dowiedziałem do tego aparatu pasują tylko obiektywy EF
mam kilka pytan odnosnie obiektywów do tego aparatu
1 Jaki polecacie obiektyw uniwersalny np. do robienia zdięc rodzinnych np. komunia itp.
2 Jaki teleobiektyw do robienia zdięc przyrodniczych
3. jaki obiektym makro
Tylko prosze w granicach rozsądku cenowego,
Proszę o wyrozumiałosc nie wszyscy na wszystkim się znają , jesli popełniłem jaką gafe proszę mnie poprawic

tpop
13-12-2005, 22:01
jesli popełniłem jaką gafe proszę mnie poprawicpoczytaj sobie forum troszke. Tu sa dokładne odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania.

btomko
13-12-2005, 22:22
proszę o odpowiedz czy do tego aparatu pasują tylko obiektywy o oznaczeniu EF a EF-S juz nie pasuja a moze jescze o jakims innym oznaczeniu albo inne pasują

gwozdzt
13-12-2005, 22:26
1 Jaki polecacie obiektyw uniwersalny np. do robienia zdięc rodzinnych np. komunia itp.
2 Jaki teleobiektyw do robienia zdięc przyrodniczych
3. jaki obiektym makro
Tylko prosze w granicach rozsądku cenowego,

Trudno określić co dla kogo jest rozsądkiem cenowym? Ale skoro masz body warte na dzis około 2500-3000zł, to myślę, ze nie mierzysz w szkła po 200zł.
A więc:
1) EF17-40/4L
2) EF70-200/4L
3) EF100/2,8USM
Żadne z tych szkieł nie przekracza ceny Twojego aparatu i na pewno będziesz zadowolony z tego zestawu.

gwozdzt
14-12-2005, 09:52
proszę o odpowiedz czy do tego aparatu pasują tylko obiektywy o oznaczeniu EF a EF-S juz nie pasuja...
Dokładnie tak.
Oczywiscie jak od każdej reguły, tak i od tej istnieje wyjątek, a mianowicie KIT EF-S18-55/3,5-5,6 (USM), który ma plastikowy bagnet dość łatwy do spiłowania i w ten sposób spreparowany EF-S moze być stosowany z 10D.

...a moze jescze o jakims innym oznaczeniu albo inne pasują
Bezpośrednio jeszcze cała gama obiektywów producentów niezależnych dedykowanych do Canon EOS (Sigma, Tokina, Tamron, Vivitar, Cosina) przy czym należy zwrócić uwagę, czy dany model współpracuje poprawnie z aparatem, bo zdarzają się starsze modele tych obiektywów, które współpracowały z analogowymi EOSami, a z cyfrowymi nie chcą.
Ponadto pośrednio (za pomocą przejściówki) można stosować popularne obiektywy na gwint M42 i wiele, wiele innych jakie potrafimy sobie wymyślić zależnie od tego jaką przejściowkę jesteśmy w stanie kupić badź zrobić.