Zobacz pełną wersję : Zdjęcie bez karty
cameraman
28-01-2011, 21:09
Witam.
Mam EOS'a 7D - kiedy włączona jest opcja "zapisu bez karty", aparat robi zdjęcie, pokazuje je, potem go nie ma. Ale czy on je gdzieś zapisuje w pamięci wewnetrznej? Jest w ogóle taka pamięć?
Nie ma. Zdjęcie pojawia się w buforze aparatu i potem stamtąd znika;) Z tego co pamiętam gdzieś w instrukcji o tym było.
PS: W jakimś xxD w "pewnym" pirackim sofcie była opcja zapisu bufora aż do 3 zdjęć. Oczywiście znasz sankcje jakie wiążą się z takim czymś? ;)
cameraman
30-01-2011, 01:50
A właściwie po co umiwszcza się w aparacie funkcję: "Zwolnij migawkę bez karty"? Skoro nie jest jakimś back up'em w sytuacji gdy nieoczekiwanie sie skończy karta.
Ale przecież aparat ma jakiś bufor do zdjęć seryjnych, jak karta się muli, to tam się te zdjęcia nie ładują po wybraniu opcki zwolnienia migawki bez karty i pstrykania zdjeć?
cameraman
30-01-2011, 14:45
Codzi o to, że cyknąłem niepowtarzalne i ważne zdjęcie akurat, jak przekładałem karty licząc, że je wyciągne je z bufora... .
nie nie wyciagniesz go, chyba ze nie robiles puzniej zdjec i masz jakis specjalistyczny sprzet do odzyskiwania danych z pamieci tymczasowej
Tu jest taki sprzęt opisany link (en.wikipedia.org/wiki/Tricorder) :mrgreen:
ArekLodzPl
30-01-2011, 21:00
najlepiej wyłączyć opcję robienia zdjęć bez karty
Kiedyś,niedługo po tym jak pierwsze lustrzanki pojawiły się w naszych sklepach, w studiu miałem taką sytuację że zacząłem pstrykać - zrobiłem z 10 fotek, włączam podgląd :shock: i :confused: , no i od tamtej pory powyższa opcja wyłączono
Potrzebna ta funkcja jak świni siodło! Od początku u mnie jest "turn off"
Lepiej zablokowac sobie robienie zdjec bez karty. Nawet jesli ktos mysli, ze "ja glupi nie jestem i zawsze bede wiedzial o karcie w slocie" to moze sie zdziwic.
Ja kiedys polazlem w teren z TELE i sporo fotek zrobilem bez karty.
cameraman
02-02-2011, 08:18
No, ale po co taka funkcja w ogóle jest, nie lepiej, jak się wyciągnie kartę to automatycznie nie móc zwolnić migawki? Po co ona, po co ją włącza się? A może, żeby w sklepie zobaczyć czy aparat działa? Nie kumam... .
Żeby można było robić zdjęcia aparatem podłączonym kabelkiem do komputera. Wtedy zdjęci ląduje od razu na kompie.
cameraman
02-02-2011, 10:30
Aha, a to bym za chiny ludowe nie wpadł na to. Dziękuję.
flankerp
02-02-2011, 20:19
No mi sie wydaje, ze tez do celow marketingowo/promocyjnych.
np. w takim MediaMarkcie albo innym RTV-Euro-AGD mozesz wystawic aparat a klient moze potestowac. Jakby zaladowali karty do srodka to na 99% w Polsce by bo 2 godzinach wyparowaly :D
np. w takim MediaMarkcie albo innym RTV-Euro-AGD mozesz wystawic aparat a klient moze potestowac. Jakby zaladowali karty do srodka to na 99% w Polsce by bo 2 godzinach wyparowaly :D
Jesteś niepoprawnym optymistą - az 2 godz. ?? :-D
Kiedy do ....... będzie lepsza pogoda żeby się "poszlajać" z aparatem po lesie ?.
Żeby można było robić zdjęcia aparatem podłączonym kabelkiem do komputera. Wtedy zdjęci ląduje od razu na kompie.
Albo po WiFi...
cameraman
07-02-2011, 09:24
Wyłączyłem tę opcję, mam nadzieję już nie zapomnieć, że brak karty :-).
ja nawet przy robieniu zdjęć na kabelku myślę, że warto wyłączyć tą opcję i wsadzić pamięć do środka bo jak w trakcie sesji kabelek się odepnie a tego nie zauważymy to może się zrobić podobny problem jak tu kolega miał.... ja pierwsze co robię przy konfiguracji nowej puszki którą biorę do łapek to wyłączenie zdjęć bez karty - przynajmniej jak nie włożę karty to nie będzie chciał mi zrobić zdjęcia i będzie to krzyczał na wyświetlaczu.
przesadzacie, Kolego, w aparatach sprzedawanych na całym swiecie...nawet w tych "najuczciwszych" krajach ta funkcja działa więc z Polską ma to niewiele wspólnego...widocznie ludzie sa tak samo uczciwi na całym świecie.....albo ta funkcja nie ma nic wspólnego z uczciwością, ale własnie z tym o czym pisał mc iek... może gdzieniegdzie to standard jest takie podłączanie do komputera, niekoniecznie kabelkiem, po to zeby należycie ocenić zdjęcie a nie ślepnąć przy wyswietlaczu...