Zobacz pełną wersję : sesja fotograficzna w Etiopii
Arkadiusz
23-01-2011, 20:30
zdjęcia: http://www.podniesinski.pl/ultra/
kulisy: http://www.youtube.com/watch?v=Tym_eUBKwN8
reportaż: http://www.podniesinski.pl/portal/?p=3197
nie jestem pewien, czy mi odpowiada ten sposób świecenia, żeby przebić światło zastane
traphezz
23-01-2011, 22:36
Wyglada mi na probe nasladowania wyprawy joey lawrence'a
Moim zdaniem błyskanie trochę nieporadne.
Ale kadrowo i sytuacyjnie jest super - dobrze się ogląda mimo płaskości fot.
Gratuluję wyprawy i materiału - jakbyś potrzebował kiedyś kierowcy zmiennika to daj znać :)
Arkadiusz
24-01-2011, 01:04
nie jestem pewien, czy mi odpowiada ten sposób świecenia, żeby przebić światło zastane
Dokładnie - zdjęcia moim zdaniem nienaturalnie i zbyt mocno dopalone. Ale wyprawa fajna.
tyle tylko że to było celowe zamierzenie aby wyróżnić i odciąć pierwszy plan czyli modela (poprawnie oświetlonego) od tła, które celowo rozmyłem i przyciemniłem (ok. 2 działki) aby nadać trochę klimatu tajemniczości. Przy okazji wydobyłem niebo i chmury, które normalnie byłyby białe, wypalone i niewidoczne. Wtedy naprawdę byłoby płasko i zwyczajnie. Ale może to kwestia gustu.
ArekLodzPl
24-01-2011, 01:25
tyle tylko że to było celowe zamierzenie aby wyróżnić i odciąć pierwszy plan czyli modela (poprawnie oświetlonego) od tła, które celowo rozmyłem i przyciemniłem (ok. 2 działki) aby nadać trochę klimatu tajemniczości. Przy okazji wydobyłem niebo i chmury, które normalnie byłyby białe, wypalone i niewidoczne. Wtedy naprawdę byłoby płasko i zwyczajnie. Ale może to kwestia gustu.
zdajesz sobie sprawę, że modela od tła odcina się w trochę inny sposób niż Ty to zrobiłeś - lampą zabiłeś naprawdę dobre ujęcia. Niebo i chmury wyciągnąłbyś sobie bez problemu z RAWa. Często używam w plenerze lampy, ale staram się robić to z głową i zazwyczaj przy silnym słońcu by wyrównać trochę kontrasty nie tracąc jednocześnie plastyki.
tyle tylko że to było celowe zamierzenie aby wyróżnić i odciąć pierwszy plan czyli modela (poprawnie oświetlonego) od tła, które celowo rozmyłem i przyciemniłem (ok. 2 działki) aby nadać trochę klimatu tajemniczości.
Problem w moim mniemaniu polega na tym, że przez takie mocne doświetlenie postaci zrobił się rozjazd temperatury światła głównego (pierwszy plan) i zastanego (drugi plan). Trochę to wygląda jak nie od kompletu...
ArekLodzPl
24-01-2011, 01:54
Problem w moim mniemaniu polega na tym, że przez takie mocne doświetlenie postaci zrobił się rozjazd temperatury światła głównego (pierwszy plan) i zastanego (drugi plan). Trochę to wygląda jak nie od kompletu...
no coś a'la montaż w PS
postać sfotografowana w studiu i wklejona na landszafcik
Odnoszę podobne wrażenie jak przedmówcy. Do samego sposobu świecenia i ujęć nic nie mam, a nawet zazdroszczę, ale razi ta widoczna różnica temp światła... Zdjęcia Joey L nie mają tego mankamentu przez co dużo lepiej się prezentują...
J bym ich wolał widzieć w pełnym słońcu..... Bo to kurcze w końcu Afryka! A to świecenie przypomina mi miliony zdjęć sportów akcji ze świeceniem z boku lub kontrą.... Trochę tu nie pasuje ta dzicz afrykańska z takim maksymalnie sztucznym dowaleniem błyskiem. No i tak jak przedmówcy napisali, lampa błyskała 5500K a światło słoneczne miało chyba ciut mniej i tu efekt zafiolecenia postaci....
Pozdrawiam.
M.
A ja czekam aż jakiś znany fotograf z Afryki przyjedzie na wyprawę do Polski i zrobi mi choć jedną równie dobrą fotkę!
Ależ myślicie tu stereotypowo! Macie zaszufladkowane w głowach jak powinna wyglądać sesja afrykańska plus elementarz dotyczący pracy z lampą... Jak ktoś nie wpisuje się w szablon, znaczy: partacz. :|
Wg mnie wskazana sesja jest świetna technicznie a przede wszystkim odkrywcza! (Jak często oglądamy wyraźnie studyjne fotki ludzi, którzy nigdy do studia by weszli?) Tym bardziej, że mniej więcej taki był zamiar autora. - Bardzo mi się podobało. Dziękuję!
czerwiniak
24-01-2011, 11:17
Nie lubie takich poobcinanych postaci, no i to dopalanie.
Super wycieczka
Szkoda że takie słabe zdjęcia.
Po obejrzeniu żadnego nie pamiętam i przy żadnym się nie zatrzymałem na dłużnej.
ależ ja nie wątpię, że to zostało zrobione celowo
mi się to po prostu nie podoba (celowo lub nie)
może myślę stereotypowo i mam coś zaszufladkowane w głowie, ale swoje zdanie chyba mogę mieć
Przeczytałem i obejrzałem reportaż i mnie się bardzo spodobało. Arkadiusz gratuję pomysłu, odwagi i bardzo fajnych zdjęć.
Pozdrawiam.
Dobrze byłby zobaczyć te zdjęcia na papierze. Gratuluję wyprawy. Co do zdjęć, podoba mi się ta ostrość lampy, "ostrzej niż słońce". Choć osobiście może ciut ująłbym mocy błysku. Ależ Ci ludzie mają spojrzenie.
świetne portrety!
Chciał bym takie mieć w swoim portfolio.
Jedynie to światło...
Zrobiło się jakoś tak teatralnie.
Ale w ps na maskach coś się chyba da poprawić.
echoprojekt
24-01-2011, 22:09
Za ewg. Foty są naprawdę dobre, a dzięki zastosowanemu oświetleniu dodatkowo NIEBANALNE. Nie widzę tu żadnego podobieństwa, czy choćby próby upodabniania się do Joey L, czy innych błyskaczy... Jestem pełen uznania.
wyprawa extra, tylko pozazdrościć, a czarnobyl to już masakra mega reportaż sam bym się tam wybrał, ciekawe ile taka wyprawa kosztuje ...
Piękna kolekcja nietuzinkowych portretów. Egzotyka w najlepszym wydaniu. Osobiście wolałbym WB zbliżone bardziej do światła naturalnego (cieplejsze). Na zdjęciach wydaje się ono być zbyt zimne. Dodać po całości żółtego i w cieniach magenty, wtedy wychodzi piękny głęboki kolor skóry mieszkańców czarnego lądu. Piękne doświadczenie fotograficzne.
tezmarek
28-01-2011, 16:27
Zdjęcia interesujące. Zastosowana metoda dała według mnie wbrew pozorom niebanalny efekt - nasuwa mi się określenie - kolorowa fotografia czarno-biała.
elmalier
29-01-2011, 14:57
Arku,
gratuluje świetnej wyprawy:) Zdjęcia są świetne, wyglądają oryginalnie a to czy się komuś podobają to już indywidualna sprawa tej osoby.
Podoba mi się też sposób współpracy z modelami:) Widać na załączonym filmie że to było ciekawe doświadczenie:)
Pozdrawiam:)
gdybyś świecił 'tradycyjnie' to byłoby genialnie
a tak jest hm. oryginalnie ale mi się nie podoba
masz świetne kadry, pomysł na zdjęcie itd. tylko to światło :/ wygląda jakby w afryce było ciemno i szaro cały czas
ja też bym świecił lecz troche inaczej, osobiście całkiem nie podoba mi się sposób oświetlenia, przy tym oświetlasz trawy, siano w bliskim tle i to też na nie.
Ciekawa przygoda!!! A co do komentarzy, każdy ma prawo do własnego zdania - ale czasem śmieszne są komentarze dot. techniki robienia zdjęć w takich warunkach osób robiących głównie "kanapowo - domowe" zdjęcia...
Pozdrawiam i życzę kolejnych ciekawych wypraw!
Mnie się podoba sesja. Lampy użyte OK, bez nich byłaby lipa. To nie ta szerokość geograficzna. Jeśli ktoś uważa, że da się z rawa wyciągnąć niebo, to albo nie był w okolicach równika i nie wie co pisze, albo ja nie umiem wyciągać i to ja nie wiem co piszę. Jeśli to drugie, to chętnie zobaczę portet czarnoskórego człowieka i wyciągnięte za nim afrykańskie niebo.
Całą seria rzeczywiście wygląda jak zrobiona w wielkim studiu fotograficznym. Tylko że mi osobiście ten sposób obróbki się bardzo podoba. Jest na pewno nie naturalnie itp. ale co z tego. Zdjęcia są piękne, poruszające, modele niespotykani, wizaż o ile o nim można wspomnieć super. W ogóle to się dziwię że tak pozowali :-)
Co niektórzy to na moje nie potrzebnie się czepiają.
Każdy ma swój styl obróbki który jednym pasuje a innym nie. Mi pasuje.
Gratuluję zdjęć.
popieram w całej rozciągłości Kito
kurcze mi też sie nie podoba tego rodzaju robienie zdjęć ale mimo wszystko są świetne!
Co niektórzy to na moje nie potrzebnie się czepiają.
Każdy ma swój styl obróbki który jednym pasuje a innym nie. Mi pasuje.
I według Ciebie ci którym nie pasuje nie powinni się odzywać bo głos jest tylko dla tych którym się podoba? I kto tu się czepia?
Wytykanie popełnionych błędów jest na miejscu. Kwestia obróbki to już inna sprawa bo każdy z nas robi to inaczej. Porównywanie do kogoś innego hmmm to pominę bo sam staram się dążyć do tego żeby robić zdjęcia zbliżone do moich faworytów. Ale pisanie o nieporadnym świeceniu hehe to w tych warunkach w których były robione te sesje - jest chyba nietrafione. Ciekawe jak inni by sobie poradzili gdyby wokół nich stało stado dzikich tubylców i kałachami na ramieniu :-) W każdym bądź razie ja nie miałbym odwagi żeby zrobić coś takiego . Pozdrawiam.