Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problemy z Canon 5D lawinowo narastają.....

david19104
13-12-2005, 11:01
Dpreview :

My Canon 5D had two hot pixels areas. Both visible in daylight photos (shutter times 1/60 to 1/250), ASA values around 400. A blue and red spot (diameter 15-20 pixels) were visible against dark objects. There were also other smaller hot pixel spots visible when the images were magnified more. The two big spots were noticed first when I looked at the images on the computer screen with 67% magnification.

My 5D also had a problem with one of the viewfinder focusing marks. One of the marks was only partly lit.

My camera went to the repair workshop. As the workshop couldn´t keep the repair schedule, I returned the whole camera to the dealer. The camera was brand new.

Another fellow I met had a problem with too much display information being lit in the viewfinder simultaneously. Also his new camera went to repair.

I have had four digital SLR cameras. The 5D was the most expensive one - and the only one which had defects.

I believe the sensor hadn´t been checked at the factory. Perhaps all the sensors made go to cameras and bad ones are not picked aside. And also all the cameras made go to the stores - without quality control measures being applied. The problems in my 5D would have been so easy to detect!

This is not OK. If I pay 3000 euros for a camera (2000 euros of that being sensor price), I would expect some quality assurance.

2. z lampą 580 EX - fatalne współdziałanie...

3. problemy ze współdziałaniem z kartami Lexar

DoMiNiQuE
13-12-2005, 11:09
No ale gdzie te lawinowo narastajace problemy? :roll:
Mozesz podac chociaz jakiegos linka? Bedzie wiadomo czy to nie jest tekst jakiegos trolla z dpreview ;)

david19104
13-12-2005, 11:12
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=16108370

david19104
13-12-2005, 11:14
to dla tych wszystkich co się tak wytrwale onanizują nowym sprzętem-a zwykłego,najprostszego dobrego zdjęcia nie potrafią zrobić...:grin:

DoMiNiQuE
13-12-2005, 11:17
to dla tych wszystkich co się tak wytrwale onanizują nowym sprzętem-a zwykłego,najprostszego dobrego zdjęcia nie potrafią zrobić...:grin:

sorry, ale chyba nie kumam o co Ci chodzi.

Jac
13-12-2005, 11:20
kompleksik ;-)

DoMiNiQuE
13-12-2005, 11:22
kompleksik ;-)
moze otworzymy jakas poradnie dla zakompleksionych inaczej? :mrgreen:

gwozdzt
13-12-2005, 11:24
']moze otworzymy jakas poradnie dla zakompleksionych inaczej? :mrgreen:
http://groups.google.com/group/pl.sci.psychologia

Auwo
13-12-2005, 11:24
trolle się mnożą :D

Jac
13-12-2005, 11:26
trolle się mnożą :D
dzisja taki wysyp w koncu 13.12.2005 :-) forum przechodzi w 'stan wojenny'

Auwo
13-12-2005, 11:29
A ja mam do obrony przed trollami amulet w postaci identyfikatora i forumowej smyczy :D A kysz a kysz zarazo !!! canonem go !!!

david19104
13-12-2005, 11:31
kompleks :shock: :grin: ?

ja nie mam kompleksu bo nie posługuję się redakcyjnym sprzętem który podaję jako swój :grin: :grin:

Auwo
13-12-2005, 11:33

ja nie mam kompleksu bo nie posługuję się redakcyjnym sprzętem który podaję jako swój :grin: :grin:
Tak się składa, że na tym forum mało kto a może nawet nikt nie używa redakcyjnego sprzętu :D:D:D

david19104
13-12-2005, 11:33
:grin: :grin:

gwozdzt
13-12-2005, 11:34
PRZESTAŃCIE KARMIĆ TROLLA!
Nie widzicie jaki on biedak wygłodzony:mrgreen:
Niedokarmiony szybciutko sam zdechnie z głodu :-)

Tomasz Golinski
13-12-2005, 11:47
David19104, polecam lekturę regulaminu.

akustyk
13-12-2005, 11:49
A blue and red spot (diameter 15-20 pixels)
rozmiaru 20 pikseli to nie jest hot-pixel. moze sie panu z flara pomylilo :D , albo na filtrze AA jest jakas skaza, albo matryca ma cos walniete... ale hot-pikseli tego rozmiaru to nawet w Hiroszimie i Czarnobylu nie urosnie

z lampą 580 EX - fatalne współdziałanie...
bardzo ciekawe stwierdzenie... korpus nie wspolpracuje dobrze z wrecz dedykowana do niego lampa. nie mowie, ze to bzdura, ale chcialbym posluchac opinii kogos, kto jednak ma pojecie jak lampy uzywac i wpinal 580EX do 5D.

problemy ze współdziałaniem z kartami Lexar
tak jakby to byly jedyne karty na rynku. i jakby od wczoraj bylo wiadomo, ze Canon nie implementuje WA, w zwiazku z czym zakup wypasionych Leksarow mija sie z celem a wrecz jest proszeniem sie o klopoty

ech... co za guano... takie problemy sie pietrza. a instrukcja i fora internetowe kurzem obrastaja, bo sie ludziom nie chce poczytac przed zakupem, a nie gdy juz pojawiaja sie problemy

muflon
13-12-2005, 12:00
Nie to:
A ja mam do obrony przed trollami amulet w postaci identyfikatora i forumowej smyczy :D
Tylko to:
A kysz a kysz zarazo !!! canonem go !!!
Przyczep body na smycz i zacznij nim wymachiwać :)

ja nie mam kompleksu bo nie posługuję się redakcyjnym sprzętem który podaję jako swójROTFL :) Całkiem nowe podejście do watku "legitymacji prasowej" ;-) Fajnie się konfrontuje z trollami, która tam zagościły ;-)

GaGacek
13-12-2005, 12:27
dawid nie ma okularow; z tad ten problem

pn_
13-12-2005, 12:39
chcialbym posluchac opinii kogos, kto jednak ma pojecie jak lampy uzywac i wpinal 580EX do 5D.

Wlasnie uslyszales - nie dziala jak nalezy.

tak jakby to byly jedyne karty na rynku. i jakby od wczoraj bylo wiadomo, ze Canon nie implementuje WA, w zwiazku z czym zakup wypasionych Leksarow mija sie z celem a wrecz jest proszeniem sie o klopoty

Aparat za kupe pieniedzy i przyjmuje tylko niektore karty... (?!?!?!?!?)

pn_
13-12-2005, 12:41

To jest forum UZYTKOWNIKOW a nie posiadaczy.

Polaco
14-12-2005, 07:27
A ja mam do obrony przed trollami amulet w postaci identyfikatora i forumowej smyczy :D A kysz a kysz zarazo !!! canonem go !!!
Hmmmm, a ja myslalem ze Coronado jeszcze nie zalatwil tych smycz do konca :? ;)

EDIT: Dobra, juz przeczytalem info o smyczach (Ty szczesciarzu...).

Tomasz Golinski
14-12-2005, 16:11
No, nie przyjmuje kierów. Ani xD. Ani dziesiątek innych formatów. Wina aparatu?

pn_
14-12-2005, 16:17
No, nie przyjmuje kierów. Ani xD. Ani dziesiątek innych formatów. Wina aparatu?

Mowa byla o tym, ze nie przyjmuje niektorych kart CF...

muflon
14-12-2005, 16:24
Mowa byla o tym, ze nie przyjmuje niektorych kart CF...
I nie ma spota! errrm, przepraszam, nie ten wątek... ale nie ma uszczelnień! :lol:

Jac
14-12-2005, 17:44
i niema 8kl/sek. i niema lampy :mrgreen:

akustyk
14-12-2005, 18:02
i niema 8kl/sek. i niema lampy :mrgreen:
a w ogole te eLki Canona to przeciez koszmar. kazdy widzi na zdjeciach demonstracyjnych Canona jak paskudnie winietuja i aberruja... :D

szkoda tylko, ze uzytkownicy majacy 5D + opluwane 17-40 dziwnym trafem pokazuja zdjecia, na ktorych to zestawienie wyglada bardzo przyjemnie i ani CA ani winieta nie przeszkadzaja :)

mjastrzebski
14-12-2005, 18:51
So firmy gdzie oryginalne akumulatory potriafia aparat zepsuc!! Nie mowiac o tym, ze tez nie kazdy akumulator przyjma bo toto mikroprocesor musi miec!!

Marcin

snowboarder
14-12-2005, 19:00

Wiesz co, ty sie powinienes zdecydowac. Z jednej strony niby
tylko radosc fotografowania sie liczy (a propos, masz jakies zdjecia
powstale w wyniku tej radosci?), z drugiej 90% twojej tworczosci tutaj
to proba zjechania wszystkiego ze znaczkiem Canon.
Na jakakolwiek reakcje innych i powiedzmy "kontr-argumenty",
ty wracasz momentalnie do "jak to, przeciez aparat sie nie liczy".
Jesli to nie jest definicja trolla, to nie wiem co nia byloby.

pn_
14-12-2005, 19:17
I nie ma spota! errrm, przepraszam, nie ten wątek... ale nie ma uszczelnień! :lol:

To, ze nie ma uszczelnien, to ok, nigdzie nie pisze, ze ma. Ale jak nie przyjmuje kart CF, chociaz pisze, ze powinien, to juz nie jest ok.

pn_
14-12-2005, 19:19
So firmy gdzie oryginalne akumulatory potriafia aparat zepsuc!! Nie mowiac o tym, ze tez nie kazdy akumulator przyjma bo toto mikroprocesor musi miec!!

A co ma piernik do wiatraka?!? Czy fakt ich istnienia zmienia cos w fakcie, ze aparat majacy w specyfikacji karty CF nie przyjmuje takowych?!?

Kubaman
14-12-2005, 19:22
Jesli to nie jest definicja trolla, to nie wiem co nia byloby.
spoko, ewoluuje dosyć szybko :)
ja się bardziej martwię następcami

Vitez
14-12-2005, 22:41
A co ma piernik do wiatraka?!? Czy fakt ich istnienia zmienia cos w fakcie, ze aparat majacy w specyfikacji karty CF nie przyjmuje takowych?!?

Nie udawaj ze nie znasz tematu bo znowu trollujesz.
To wina Lexara a nie Canona:

http://www.dpreview.com/news/0505/05052001canonlexaralert.asp
http://canon-board.info/showthread.php?t=3615
http://www.dpreview.com/news/0506/05061001lexar_80xcards.asp

I zeby nie bylo - Nikony D1x i D1h tez nie przyjmowaly CF Lexara mimo ze w specyfikacji mialy ze przyjmuje CF :p

http://www.dpreview.com/news/0305/03052201lexard1xd1h.asp

pn_
15-12-2005, 00:18
I zeby nie bylo - Nikony D1x i D1h tez nie przyjmowaly CF Lexara mimo ze w specyfikacji mialy ze przyjmuje CF :p

Rownie bardzo mnie to oburza!

ukasz
15-12-2005, 00:56
A mnie nie. Od 10 lat mam do czynienia zPCtami i przyległościami i zjawisko braku kompatybilności jest moim prawie chlebem powszednim :) Mimo że i w dziedzinie pctów są normy, specyfikacje itd...

Poza tym, jeśli już sie oburzasz, to dlaczego na producentów aparatów a nie producenta kart?

Polaco
15-12-2005, 07:35
I na dodatek problem z kartami nie dotyczy wszystkich aparatow i kart, u mnie wszystko dziala (Lexar + 20d), Vitez z tego co pisal tez nie ma problemow z ta kombinacja...

MARANTZ
22-12-2005, 14:19
Mam kartę Lexara 1 GB 80x z wadliwej serii. Sprawdzałem, napisałem nawet do dystrybutora, chcieli za darmo wymienić. Tylko że dalej jej używam bo chodzi jak burza, nic sie nie dzieje a sprawdzałem na dwóch egzemplarzach 20D.

Vitez
23-12-2005, 13:00
Mam kartę Lexara 1 GB 80x z wadliwej serii. Sprawdzałem, napisałem nawet do dystrybutora, chcieli za darmo wymienić. Tylko że dalej jej używam bo chodzi jak burza, nic sie nie dzieje a sprawdzałem na dwóch egzemplarzach 20D.

Bo tu nie chodzi o to ze w ogole ma nie dzialac, a ze moze ci nagle zniknac fotka, diwe, lub wszystkie. Teraz chodzi jak burza a jutro moze ci nie zapisac fotki - to jest problem dosc nieprzewidywalny... tak jak z niefirmowymi czytnikami 20in1 - moga pol roku smigac a chwile pozniej zjarac wszystkie karty do nich wlozone ;) .
Radze jednak wymienic.

MarekC
23-12-2005, 13:29
tak jak z niefirmowymi czytnikami 20in1 - moga pol roku smigac a chwile pozniej zjarac wszystkie karty do nich wlozone ;) .

Czy ta uwaga dotyczy również czytnika Hama 19in1 ?? :roll:

karczmarz
23-12-2005, 13:55

Podpisuję się pod tym pytaniem. Mam czytnik Pentagram, który czyta kilkanaście rodzajów kart. Po włożeniu do niego jakiejś karty ze starego aparatu mam problem z jej działaniem jak i aparatu (olympus C700). Strata niewielka, ale nie odważyłem się włożyć karty, której obecnie używam w Canonie.

jarek

Pszczola
24-12-2005, 17:13
Z doswiadczenia zdecydowanie polecam czytniki 1 w 1.

Robson01
24-12-2005, 18:48
Mam już dość długo czytnik i-Tec 7 w 1 i póki co (odpukać) działa bez zarzutu.

Vitez
27-12-2005, 02:15

Siostra ma Hama bodajze 9in1 od kwietnia i bez problemow.

Podejrzewam ze chodzi o masowki noname czytniki kilkanascie w 1 np z Allegro czy marketow. Firmowe (Hama, i-Tec itp) czytniki kilka w jednym powinny byc OK.
Ja jednak i tak bede zalecal 1in1 np i-Tec, Sandisk.

Pszczola
27-12-2005, 03:39
Potwierdzam - moj I-Tec 1 w 1 ma sie doskonale i gabarytowo przypomina zapalniczke-jednorazowke z kiosku lub maly pen drive.

MarekC
27-12-2005, 13:32

Podejrzewam ze chodzi o masowki noname czytniki kilkanascie w 1 np z Allegro czy marketow. Firmowe (Hama, i-Tec itp) czytniki kilka w jednym powinny byc OK.
Ja jednak i tak bede zalecal 1in1 np i-Tec, Sandisk.

Uffff...
Do Hamy dołaczyli CD z programikiem do recoveringu usuniętych fotek - i dlatego łyknałem. Poza tym najtańsze czytniki tylko dla CF kosztowały w MM ok 45 PLN, a wspomniana Hama 59 :-)

Nicram
27-12-2005, 15:50
tak a propo czytników, swego czasu kupiłem dwa identyczne (kilkanaście typów kart w jednym) czytniki noname i cóż się okazało z jednym komputerem w pracy obydwa nie chcą pracować (komp na winXP) a ze wszystkimi innymi pracują w porządku, nawet z tymi na win98. Prawdopodobnie w tym trefnym kompie cosik pochrzanione jest pracą portów USB.

chrisowaty
28-12-2005, 11:20

Mam taki czytnik od lutego 2005 i jak na razie bez problemów.