Zobacz pełną wersję : problemy z Canon 5D lawinowo narastają.....
david19104
13-12-2005, 11:01
Dpreview :
My Canon 5D had two hot pixels areas. Both visible in daylight photos (shutter times 1/60 to 1/250), ASA values around 400. A blue and red spot (diameter 15-20 pixels) were visible against dark objects. There were also other smaller hot pixel spots visible when the images were magnified more. The two big spots were noticed first when I looked at the images on the computer screen with 67% magnification.
My 5D also had a problem with one of the viewfinder focusing marks. One of the marks was only partly lit.
My camera went to the repair workshop. As the workshop couldn´t keep the repair schedule, I returned the whole camera to the dealer. The camera was brand new.
Another fellow I met had a problem with too much display information being lit in the viewfinder simultaneously. Also his new camera went to repair.
I have had four digital SLR cameras. The 5D was the most expensive one - and the only one which had defects.
I believe the sensor hadn´t been checked at the factory. Perhaps all the sensors made go to cameras and bad ones are not picked aside. And also all the cameras made go to the stores - without quality control measures being applied. The problems in my 5D would have been so easy to detect!
This is not OK. If I pay 3000 euros for a camera (2000 euros of that being sensor price), I would expect some quality assurance.
2. z lampą 580 EX - fatalne współdziałanie...
3. problemy ze współdziałaniem z kartami Lexar
DoMiNiQuE
13-12-2005, 11:09
No ale gdzie te lawinowo narastajace problemy? :roll:
Mozesz podac chociaz jakiegos linka? Bedzie wiadomo czy to nie jest tekst jakiegos trolla z dpreview ;)
david19104
13-12-2005, 11:12
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=16108370
david19104
13-12-2005, 11:14
to dla tych wszystkich co się tak wytrwale onanizują nowym sprzętem-a zwykłego,najprostszego dobrego zdjęcia nie potrafią zrobić...:grin:
DoMiNiQuE
13-12-2005, 11:17
to dla tych wszystkich co się tak wytrwale onanizują nowym sprzętem-a zwykłego,najprostszego dobrego zdjęcia nie potrafią zrobić...:grin:
sorry, ale chyba nie kumam o co Ci chodzi.
kompleksik ;-)
DoMiNiQuE
13-12-2005, 11:22
kompleksik ;-)
moze otworzymy jakas poradnie dla zakompleksionych inaczej? :mrgreen:
']moze otworzymy jakas poradnie dla zakompleksionych inaczej? :mrgreen:
http://groups.google.com/group/pl.sci.psychologia
trolle się mnożą :D
dzisja taki wysyp w koncu 13.12.2005 :-) forum przechodzi w 'stan wojenny'
A ja mam do obrony przed trollami amulet w postaci identyfikatora i forumowej smyczy :D A kysz a kysz zarazo !!! canonem go !!!
david19104
13-12-2005, 11:31
kompleks :shock: :grin: ?
ja nie mam kompleksu bo nie posługuję się redakcyjnym sprzętem który podaję jako swój :grin: :grin:
ja nie mam kompleksu bo nie posługuję się redakcyjnym sprzętem który podaję jako swój :grin: :grin:
Tak się składa, że na tym forum mało kto a może nawet nikt nie używa redakcyjnego sprzętu :D:D:D
david19104
13-12-2005, 11:33
:grin: :grin:
PRZESTAŃCIE KARMIĆ TROLLA!
Nie widzicie jaki on biedak wygłodzony:mrgreen:
Niedokarmiony szybciutko sam zdechnie z głodu :-)
Tomasz Golinski
13-12-2005, 11:47
David19104, polecam lekturę regulaminu.
A blue and red spot (diameter 15-20 pixels)
rozmiaru 20 pikseli to nie jest hot-pixel. moze sie panu z flara pomylilo :D , albo na filtrze AA jest jakas skaza, albo matryca ma cos walniete... ale hot-pikseli tego rozmiaru to nawet w Hiroszimie i Czarnobylu nie urosnie
z lampą 580 EX - fatalne współdziałanie...
bardzo ciekawe stwierdzenie... korpus nie wspolpracuje dobrze z wrecz dedykowana do niego lampa. nie mowie, ze to bzdura, ale chcialbym posluchac opinii kogos, kto jednak ma pojecie jak lampy uzywac i wpinal 580EX do 5D.
problemy ze współdziałaniem z kartami Lexar
tak jakby to byly jedyne karty na rynku. i jakby od wczoraj bylo wiadomo, ze Canon nie implementuje WA, w zwiazku z czym zakup wypasionych Leksarow mija sie z celem a wrecz jest proszeniem sie o klopoty
ech... co za guano... takie problemy sie pietrza. a instrukcja i fora internetowe kurzem obrastaja, bo sie ludziom nie chce poczytac przed zakupem, a nie gdy juz pojawiaja sie problemy
Nie to:
A ja mam do obrony przed trollami amulet w postaci identyfikatora i forumowej smyczy :D
Tylko to:
A kysz a kysz zarazo !!! canonem go !!!
Przyczep body na smycz i zacznij nim wymachiwać :)
ja nie mam kompleksu bo nie posługuję się redakcyjnym sprzętem który podaję jako swójROTFL :) Całkiem nowe podejście do watku "legitymacji prasowej" ;-) Fajnie się konfrontuje z trollami, która tam zagościły ;-)
dawid nie ma okularow; z tad ten problem
chcialbym posluchac opinii kogos, kto jednak ma pojecie jak lampy uzywac i wpinal 580EX do 5D.
Wlasnie uslyszales - nie dziala jak nalezy.
tak jakby to byly jedyne karty na rynku. i jakby od wczoraj bylo wiadomo, ze Canon nie implementuje WA, w zwiazku z czym zakup wypasionych Leksarow mija sie z celem a wrecz jest proszeniem sie o klopoty
Aparat za kupe pieniedzy i przyjmuje tylko niektore karty... (?!?!?!?!?)
To jest forum UZYTKOWNIKOW a nie posiadaczy.
A ja mam do obrony przed trollami amulet w postaci identyfikatora i forumowej smyczy :D A kysz a kysz zarazo !!! canonem go !!!
Hmmmm, a ja myslalem ze Coronado jeszcze nie zalatwil tych smycz do konca :? ;)
EDIT: Dobra, juz przeczytalem info o smyczach (Ty szczesciarzu...).
Tomasz Golinski
14-12-2005, 16:11
No, nie przyjmuje kierów. Ani xD. Ani dziesiątek innych formatów. Wina aparatu?
No, nie przyjmuje kierów. Ani xD. Ani dziesiątek innych formatów. Wina aparatu?
Mowa byla o tym, ze nie przyjmuje niektorych kart CF...
Mowa byla o tym, ze nie przyjmuje niektorych kart CF...
I nie ma spota! errrm, przepraszam, nie ten wątek... ale nie ma uszczelnień! :lol:
i niema 8kl/sek. i niema lampy :mrgreen:
i niema 8kl/sek. i niema lampy :mrgreen:
a w ogole te eLki Canona to przeciez koszmar. kazdy widzi na zdjeciach demonstracyjnych Canona jak paskudnie winietuja i aberruja... :D
szkoda tylko, ze uzytkownicy majacy 5D + opluwane 17-40 dziwnym trafem pokazuja zdjecia, na ktorych to zestawienie wyglada bardzo przyjemnie i ani CA ani winieta nie przeszkadzaja :)
mjastrzebski
14-12-2005, 18:51
So firmy gdzie oryginalne akumulatory potriafia aparat zepsuc!! Nie mowiac o tym, ze tez nie kazdy akumulator przyjma bo toto mikroprocesor musi miec!!
Marcin
snowboarder
14-12-2005, 19:00
Wiesz co, ty sie powinienes zdecydowac. Z jednej strony niby
tylko radosc fotografowania sie liczy (a propos, masz jakies zdjecia
powstale w wyniku tej radosci?), z drugiej 90% twojej tworczosci tutaj
to proba zjechania wszystkiego ze znaczkiem Canon.
Na jakakolwiek reakcje innych i powiedzmy "kontr-argumenty",
ty wracasz momentalnie do "jak to, przeciez aparat sie nie liczy".
Jesli to nie jest definicja trolla, to nie wiem co nia byloby.
I nie ma spota! errrm, przepraszam, nie ten wątek... ale nie ma uszczelnień! :lol:
To, ze nie ma uszczelnien, to ok, nigdzie nie pisze, ze ma. Ale jak nie przyjmuje kart CF, chociaz pisze, ze powinien, to juz nie jest ok.
So firmy gdzie oryginalne akumulatory potriafia aparat zepsuc!! Nie mowiac o tym, ze tez nie kazdy akumulator przyjma bo toto mikroprocesor musi miec!!
A co ma piernik do wiatraka?!? Czy fakt ich istnienia zmienia cos w fakcie, ze aparat majacy w specyfikacji karty CF nie przyjmuje takowych?!?
Jesli to nie jest definicja trolla, to nie wiem co nia byloby.
spoko, ewoluuje dosyć szybko :)
ja się bardziej martwię następcami
A co ma piernik do wiatraka?!? Czy fakt ich istnienia zmienia cos w fakcie, ze aparat majacy w specyfikacji karty CF nie przyjmuje takowych?!?
Nie udawaj ze nie znasz tematu bo znowu trollujesz.
To wina Lexara a nie Canona:
http://www.dpreview.com/news/0505/05052001canonlexaralert.asp
http://canon-board.info/showthread.php?t=3615
http://www.dpreview.com/news/0506/05061001lexar_80xcards.asp
I zeby nie bylo - Nikony D1x i D1h tez nie przyjmowaly CF Lexara mimo ze w specyfikacji mialy ze przyjmuje CF :p
http://www.dpreview.com/news/0305/03052201lexard1xd1h.asp
I zeby nie bylo - Nikony D1x i D1h tez nie przyjmowaly CF Lexara mimo ze w specyfikacji mialy ze przyjmuje CF :p
Rownie bardzo mnie to oburza!
A mnie nie. Od 10 lat mam do czynienia zPCtami i przyległościami i zjawisko braku kompatybilności jest moim prawie chlebem powszednim :) Mimo że i w dziedzinie pctów są normy, specyfikacje itd...
Poza tym, jeśli już sie oburzasz, to dlaczego na producentów aparatów a nie producenta kart?
I na dodatek problem z kartami nie dotyczy wszystkich aparatow i kart, u mnie wszystko dziala (Lexar + 20d), Vitez z tego co pisal tez nie ma problemow z ta kombinacja...
Mam kartę Lexara 1 GB 80x z wadliwej serii. Sprawdzałem, napisałem nawet do dystrybutora, chcieli za darmo wymienić. Tylko że dalej jej używam bo chodzi jak burza, nic sie nie dzieje a sprawdzałem na dwóch egzemplarzach 20D.
Mam kartę Lexara 1 GB 80x z wadliwej serii. Sprawdzałem, napisałem nawet do dystrybutora, chcieli za darmo wymienić. Tylko że dalej jej używam bo chodzi jak burza, nic sie nie dzieje a sprawdzałem na dwóch egzemplarzach 20D.
Bo tu nie chodzi o to ze w ogole ma nie dzialac, a ze moze ci nagle zniknac fotka, diwe, lub wszystkie. Teraz chodzi jak burza a jutro moze ci nie zapisac fotki - to jest problem dosc nieprzewidywalny... tak jak z niefirmowymi czytnikami 20in1 - moga pol roku smigac a chwile pozniej zjarac wszystkie karty do nich wlozone ;) .
Radze jednak wymienic.
tak jak z niefirmowymi czytnikami 20in1 - moga pol roku smigac a chwile pozniej zjarac wszystkie karty do nich wlozone ;) .
Czy ta uwaga dotyczy również czytnika Hama 19in1 ?? :roll:
karczmarz
23-12-2005, 13:55
Podpisuję się pod tym pytaniem. Mam czytnik Pentagram, który czyta kilkanaście rodzajów kart. Po włożeniu do niego jakiejś karty ze starego aparatu mam problem z jej działaniem jak i aparatu (olympus C700). Strata niewielka, ale nie odważyłem się włożyć karty, której obecnie używam w Canonie.
jarek
Pszczola
24-12-2005, 17:13
Z doswiadczenia zdecydowanie polecam czytniki 1 w 1.
Robson01
24-12-2005, 18:48
Mam już dość długo czytnik i-Tec 7 w 1 i póki co (odpukać) działa bez zarzutu.
Siostra ma Hama bodajze 9in1 od kwietnia i bez problemow.
Podejrzewam ze chodzi o masowki noname czytniki kilkanascie w 1 np z Allegro czy marketow. Firmowe (Hama, i-Tec itp) czytniki kilka w jednym powinny byc OK.
Ja jednak i tak bede zalecal 1in1 np i-Tec, Sandisk.
Pszczola
27-12-2005, 03:39
Potwierdzam - moj I-Tec 1 w 1 ma sie doskonale i gabarytowo przypomina zapalniczke-jednorazowke z kiosku lub maly pen drive.
Podejrzewam ze chodzi o masowki noname czytniki kilkanascie w 1 np z Allegro czy marketow. Firmowe (Hama, i-Tec itp) czytniki kilka w jednym powinny byc OK.
Ja jednak i tak bede zalecal 1in1 np i-Tec, Sandisk.
Uffff...
Do Hamy dołaczyli CD z programikiem do recoveringu usuniętych fotek - i dlatego łyknałem. Poza tym najtańsze czytniki tylko dla CF kosztowały w MM ok 45 PLN, a wspomniana Hama 59 :-)
tak a propo czytników, swego czasu kupiłem dwa identyczne (kilkanaście typów kart w jednym) czytniki noname i cóż się okazało z jednym komputerem w pracy obydwa nie chcą pracować (komp na winXP) a ze wszystkimi innymi pracują w porządku, nawet z tymi na win98. Prawdopodobnie w tym trefnym kompie cosik pochrzanione jest pracą portów USB.
chrisowaty
28-12-2005, 11:20
Mam taki czytnik od lutego 2005 i jak na razie bez problemów.