PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma EF-530 DG ST+ C 50D - dlugi czas migawki

Ansset
22-01-2011, 13:17
Obecnie posiadam Canona 50D z zestawem podstawowych obiektywow - kit 18-55mm, EF 70-300, EF 50mm 1,8. Kilkanascie dni temu postanowilem rozszerzyc posiadany zestaw o zewnetrzna lampe. Po dlugich deliberacjach, walki rozsadku z checiami, wybor padl na produkt Sigmy, a konkretniej EF-530 DG ST.
Po pierwszych juz zdjeciach okazalo sie, ze pomimo wszelakich machinacji i zmien ustawien body i lampy, nie moge przeskoczyc czasu migawki 1/60s. Krew mnie zaczela zalewac, pelen zacietrzewienia przysiadlem na spokojnie, strawilem na poszukiwanie rozwiazania dobre 3 godziny i jak bylem glupi, tak jestem.

Pstrykalem przy roznych warunkach oswietlenia, w pomieszczeniach malych, duzych, na dworze, roznymi obiektywami, na ogniskowych od 18 do 135 (tak, wiem, lampa obejmuje do 105mm), kombinowalem z najprzedziwniejszymi ustawieniami body, rylem po instrukcjach, rylem po sieci... nic, null, zero...

Dodam, ze wczesniej (jakies 3 lata temu) pstrykalem systemem Nikona (D40 + dedykowana lampa) - zadnych takich problemow nie bylo.

Moze ktokolwiek z Was jak to duo zmusic do szybszego strzelania? Moze jestem za glupi na SLR, czas kupic kredki i blok rysunkowy? :)

y3k
22-01-2011, 21:51
Masz pewnie włączony tryb P, bo tam się ustawia 1/60s, przełącz aparat na M ustaw czas i przysłonę jaka Ci pasuje. A jeśli ciekawi Cię dlaczego tak się dzieje to np: http://canon-board.info/showthread.php?t=3785