PDA

Zobacz pełną wersję : Err 99 Canon 300D

annasss
21-01-2011, 14:46
Dzisiaj wystąpił problem z moim aparatem, przestał robić zdjęcia na oddaleniu (na maksymalnym odchyleniu). Wówczas pojawia się Err99 i słychać odgłos jakby aparat chciał zrobić zdjęcie ale nie mógł. Na zoomie robi zdjęcia bez problemu. Czy ktoś wie w czym tkwi problem? :???:

x-mac
21-01-2011, 15:01
Trochę enigmatycznie to opisujesz - "odchylenie, na zoomie"...
Nie mam tego aparatu (i błędu też w swoim sprzęcie nie miałem), więc bezpośrednio Ci nie pomogę, poza tym, że to wg Canona tzw. błąd inny:-? (tzn. przysłona w obiektywie, styki, itd, itp.)
Przejrzyj może forumowe "zapiski" > tutaj (http://www.google.pl/search?num=100&q=error+99+canon+300d+site%3Acanon-board.info&tbs=&tbo=1).

annasss
21-01-2011, 15:09
Źle to sformułowałam, obiektyw nie robi zdjęć gdy jest ustawiony na 18mm, na więcej już robi. Dodam jeszcze, że to standardowy kit 18-55.
Wyczytałam, że może być to wina przerwanej taśmy w obiektywie. Czy ktoś to może potwierdzić?

pr83
21-01-2011, 16:40
o przerwanej taśmie niewiele mi wiadomo. ale slyszalem ze przecieranie styków na obiektywie i w aparacie często pomagało w przypadku tego błędu. chociaż jeśli na dłuższej ogniskowej wszystko jest cacy to może rzeczywiście i jakaś tasiemka sie uksyła. ten kit jest banalnie prosty do rozebrania więc samemu można w dość prosty sposób to sprawdzić. a nóż cos sie tylko poluzowało ?

obcy21
21-01-2011, 17:45
spróbuj zrobić zdjęcie na 18mm i pełnej dziurze f/3.5 o ile dobrze pamiętam, a następnie na f/22. Miałem taki przypadek że na 18mm i f3.5 zdjęcia robiło ale już na większy f nie chciało. Winna była taśma. Naprawa nieopłacalna...

annasss
24-01-2011, 18:52
spróbuj zrobić zdjęcie na 18mm i pełnej dziurze f/3.5 o ile dobrze pamiętam, a następnie na f/22. Miałem taki przypadek że na 18mm i f3.5 zdjęcia robiło ale już na większy f nie chciało. Winna była taśma. Naprawa nieopłacalna...

Zauważyłam jeszcze, że aparat na max oddaleniu tj. 18mm robi zdjęcia bez lampy, z lampą już nie. Jestem kompletną amatorką i nie jestem pewna gdzie zmienić te ustawienia f