Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : PHOTOCHOPIN' by BLYSKOTLIWIE.PL - Warszawa, 12.03.11

gary
20-01-2011, 19:54
Witamy!

Styczniowa edycja za nami i już teraz zapraszamy na edycję marcową. Odbędzie się ona 12 marca i będzie to 12h poświęconych całkowicie obróbce w Photoshopie.

Pokażemy Wam wszystkie nasze patenty na uzyskanie tonów, kolorów i czarnobieli, które są na naszych stronach. Pokażemy jak uzyskać w zdjęciach dowolne nasycenie pożądanego koloru i tonu bez uciekania w akcje koloryzujące. Chcielibyśmy, abyście po warsztatach pokochali prawdziwy kolor jak my ;] Zdjęcia, które mamy obrobić ukazując cały ukryty w nich potencjał wybierzecie sami z naszych zbiorów, będzie to czas gdy można (trzeba!) zapytać o wszystko co Was nurtuje.

Jeśli macie ochotę - przynieście swoje RAWy, pokażemy co można wycisnąć z Waszych klatek! Chętnie obalimy mity na temat kolorów z matryc nikonów :)
Na zachętę prezentujemy garść zdjęć, które zostały obrobione na poprzednich edycjach warsztatów :)
Szczegółowy harmonogram:
http://blyskotliwie.pl/?page_id=22

Data: 12 marca 2011 (sobota)
Czas trwania: 12h
Miejsce: Warszawa
Koszt: 1700pln (wystawiamy rachunki)
Zapisy: blyskotliwie@gmail.com
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

https://canon-board.info/imgimported/2011/01/photoszopinheder8_800-1.jpg
źródło (http://sebastianmalachowski.pl/blog/img/2011/01/photoszopin-heder8_800.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2011/01/all_-1.jpg
źródło (http://sebastianmalachowski.pl/blog/img/2011/01/all_.jpg)

gary
20-01-2011, 22:10
poprawka: cena to 1500pln, gdyz nadal szkolenia można prowadzić bez vatu.
zapraszamy :)

punky
20-01-2011, 22:37
Planujecie może warsztaty w trójmieście?

gary
20-01-2011, 22:41
jesli zbierzesz nam 12 osob to tak. dostaniesz rabat 40% :)

niechcemisie
23-01-2011, 15:58
Planujecie może warsztaty w trójmieście?

tez by mi tu taki kurs pasowal..

asmo
23-01-2011, 19:03
ja mam takie może i głupie pytanie, ale powiedz mi co trzeba ze sobą zabrać na Wasze kursy; chodzi mi o to czy trzeba mieć ze sobą lapka z konkretnym oprogramowaniem?

Donikm
23-01-2011, 19:17
Jest to wyjasnione w programie warsztatow, dla przypomnienia, Photoshop i Capture One, jeslinie posiadasz pelnych wersji, to moga byc trial ;)

gary
23-01-2011, 20:03
nic nie trzeb miec. obrabiamy na naszym kompie z podpietym 24" eizo - na lcd laptopowe przy obrobce koloru nie ma co liczyc

hyzop
23-01-2011, 20:07
nic nie trzeb miec. obrabiamy na naszym kompie z podpietym 24" eizo - na lcd laptopowe przy obrobce koloru nie ma co liczyc

Rozumiem, że każdy z uczestników ma dostęp do takiego kompa ?

luc_october
23-01-2011, 20:46
Rozumiem, że każdy z uczestników ma dostęp do takiego kompa ?

Zrozum to, że to nie jest kurs obróbki słit fotek na nk ;)

gary
23-01-2011, 21:12
hyzop, komputer jest jeden, kazdy moze usiasc i sprobowac swoich sil, ale zazwyczaj ludzie wolą oglądać kolejne patenty i o nich rozmawiać niż siadać samemu.

hyzop
23-01-2011, 21:22
Zrozum to, że to nie jest kurs obróbki słit fotek na nk ;)

A co nk, jest zakaz na dobrze obrobione foty, zaniepokoiłem się liczbą pojedynczą (naszym kompie), może to oznaczać naprzykład formę tylko prezentacji -ciach, ciach i do domu;)

gary
23-01-2011, 21:31
no jest to forma wykladu interaktywnego - czyli siedzisz 1m od monitora i patrzysz nam na rece i sluchasz co mowimy, wolna wymiana mysli, mozesz usiasc sprobowac pod naszym okiem, formula jest dosc luzna i jak do tej pory wszystkim to odpowiadalo.

obcy21
24-01-2011, 17:49
gary to ja mam takie pytanie i prośbę.
zakładam że na warsztatach pracujecie na raw-ach z puszek FF, jak wiadomo w nich plastyka, kontrasty, przejście tonalne jest znacząco lepsze niż w cropach. Czy mógł byś Ty bądź Twój wspólnik zaprezentować jakieś zdjęcie z cropa po waszej obróbce. Pozwoli to rozwiać moje wątpliwości czy iść na dzień dzisiejszy na warsztaty posiadając cropową puszkę, czy może pierw w jakieś szkło zainwestować.

gary
24-01-2011, 17:54
nie mam zadnego cropowego pliku, ale moze ktos w marcu przyniesie taki plik :)

obcy21
24-01-2011, 19:05
a czy była by jakaś możliwość aby ktoś z userów podesłał ślubnego raw-a z cropa do prezentacji?

calamus
24-01-2011, 19:16
OK, pytanie za 100 pkt. - czy na warsztatach pokazywane są techniki oparte WYŁĄCZNIE na korzystaniu z możliwości samego Photoshopa, czy w grę wchodzą jakieś dodatkowe filtry/pluginy/akcje itp.?

Bo jeśli miałbym wydać 1700 zł za taki kurs tylko po to żeby się dowiedzieć, że do uzyskania takich efektów muszę się zaopatrzyć w zestaw filtrów za (przykładowo) 200€, to wtedy przestaje to być kurs a robi się dość droga akcja marketingowa... i szczerze mówiąc średnio opłaca się bulić tyle za tak na dobrą sprawę zwykłą reklamę czegoś, do czego i tak w przypadku kupna dostaje się instrukcję obsługi ;)

obcy21
24-01-2011, 19:30
jak na moje oko to tam sam PS potrzebny i C1 bądź LR/ACR.
wiadomo dla ułatwienia można sobie presety/akcje porobić...
mnie interesuje najbardziej jak wygląda efekt obróbki z matrycy crop x1.6, czy jest on porównywalny...
i tak na marginesie warsztaty kosztują 1500zł ;)

gary
24-01-2011, 20:00
żadnych akcji nie uzywamy. czysty PS.

Michał Świerkot
25-01-2011, 20:18
gary, podziwiam Cię za Twoją cierpliwość, po co wnikać i tak pewnie macie już komplet ;)
zainwestowałem teraz troszkę kasy w puchy ale mam Wasz kurs na uwadze. Pozdrawiam.

gary
25-01-2011, 20:21
są pytania, są odpowiedzi ;)

robsonikus
01-02-2011, 18:35
zapytam z ciekawosci.......wlasciwie ciekawosci znajomego ktory sie do Was chce wybrac, a jest zupelnie poczatkujacy w te "klocki" obrobkowe....:) czy to ma sens dla zoltodzioba, czy lepiej niech troszke podszkoli podstawy ps i capture one

Żu Żu
01-02-2011, 21:28
Może wypowie sie ktoś kto był na takich warsztatach

blackninja
01-02-2011, 23:57
zapytam z ciekawosci.......wlasciwie ciekawosci znajomego ktory sie do Was chce wybrac, a jest zupelnie poczatkujacy w te "klocki" obrobkowe....:) czy to ma sens dla zoltodzioba, czy lepiej niech troszke podszkoli podstawy ps i capture one

Sam sobie odpowiedziałeś. Ile nauczy się osoba kompletnie zielona siedząc kilka godzin i patrząc na monitor, gdzie gary i tkacz czarują? Jeżeli nie jest obeznana na przynajmniej średnim z pracą w ps czy c1, to moim zdaniem niczego nie wyniesie z takich warsztatów oprócz kompletnego młyna w głowie.
Kiedyś funkcjonowało powiedzenie odnośnie standardu pracy przy komputerach w Polsce: monitor 15'' - 15 użytkowników. Nastąpił spory progres. Teraz mamy: monitor 22'' - 10/12 użytkowników :mrgreen:

michal_sokolowski
02-02-2011, 12:48

1. Ja byłem na warsztatach.

2. Lepiej znac podstawy PS, ale wiedza zawsze "z tyłu głowy" zostanie - nawet u żółtodzioba. - ZWŁASZCZA że sposób obróbki jest maglowany na kilkunastu plikach.

3. Co do Capture One - ja nie używam tego, używam ACR (nie stac mnie teraz na zakup C1). Wiedza nabyta na warsztatach to coś wiecej niż dylemat "Czy C1 czy ACR?". Tu bardziej chodzi o podejście do obróbki.

4. Zamiast skupiac się na kwestiach "stricte technicznych" lepiej wyczulic się na KOLORY - uważnie patrzec co ładnie gra a co nie ładnie na obrazku, jakie połączenia kolorów itd. - i patrzec na ręce chłopakom podczas warsztatów. I pytac !

5. tu jest materiał który obrobiłem zainspirowany warsztatami, wkrótce będzie nowy.
http://attimo.pl/blog/?p=221

6. Amen.

Kolekcjoner
02-02-2011, 21:22
OT. Przeniesiony do pralni. Proszę tu nie kontynuować.

dinderi
03-02-2011, 00:52
W takim razie jeszcze raz:
Czy będziecie organizowac warsztaty w terminie Czerwiec/Lipiec?

gary
03-02-2011, 09:49
Zalezy to od zainteresowania. To bedzie juz sezon wiec raczej niedziela.

macieksob
03-02-2011, 12:44
Czy będziecie organizować szkolenia z reportażu?

miszaqq
03-02-2011, 13:48
C1 Express wystarcza do osiagniecia wszystkich/wiekszosci efektow czy potrzebny jest Pro ? Czy jesli piszecie ze czerwiec lipiec to prawdopodobnie niedziela to jakie terminy wchodza w gre ? Interesuje mnie osobiscie czerwiec

diplo
18-02-2011, 12:09
Panowie czy są jeszcze miejsca na marcowy termin. Oraz czy wystawiacie fakture VAT, a jeśli nie marcowy to kiedy następny?

gary
18-02-2011, 12:10
na 12 marca juz nie ma miejsc, jesli jestes zainteresowany zapraszam na maila blyskotliwie@gmail.com