PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat sterowany poprzez PC

kuba1961
20-01-2011, 11:12
Szukam niedrogiego aparatu który umieszczony na specjalnym uchwycie nad stołem robiłby fotki różnego typu dokumentów i przedmiotów, niedużych papierów a jednocześnie można byłoby sterować nim via PC. Wiem że skaner byłby lepszy ale musi być to aparat. Zna ktoś coś takiego ?

artor
20-01-2011, 11:27
np. canon powershot s5is

kuba1961
20-01-2011, 12:44
A może coś tańszego ?

SdoubleU
20-01-2011, 12:44
Masz w stopce 20D - on to chyba potrafi.

kuba1961
20-01-2011, 13:45
Masz w stopce 20D - on to chyba potrafi.

Tak ale na PC niestety nie widzę co robię, to technologia z 30D lub 40D. Potrzebny mi tani na stałe nad stołem zamontowany aparat.

inmario
20-01-2011, 18:17
Tak ale na PC niestety nie widzę co robię, to technologia z 30D lub 40D. Potrzebny mi tani na stałe nad stołem zamontowany aparat.

a kamera do wideokonferencji, drogie nie są

ArekLodzPl
20-01-2011, 23:45
jest coś takiego jak Canon Utility dołączone na płytce do aparatu. Masz tam pełne sterowanie aparatem z poziomu komputera połączonego z aparatem przez USB

kuba1961
24-01-2011, 11:55
Ale dopiero jak zrobię zdjęcie to mogę je zobaczyć. Brak mi podglądu.

mateuszw3
24-01-2011, 12:46
A czy twój aparat ma LiveView ? Jeśli ma, to da się podglądać wszystko co jest rejestrowane przez matrycę, na monitorze komputera. Możesz nawet zdalnie ustawiać przysłonę, czas migawki, ISO. A jeśli masz obiektyw z AF to możesz nawet ostrość ustawiać.

kuba1961
24-01-2011, 13:35
Ja szukam taniego aparatu z taką funkcją, a nie szukam tej funkcji w 20D.

Janusz Body
24-01-2011, 15:08
W sumie to dwa pytania :-) Z jaką rozdzielczością chcesz mieć te zdjęcia i ile chcesz na to przeznaczyć? Może po prostu zamiast aparatu kupić lepszą kamerę internetową? :-)

mateuszw3
24-01-2011, 19:51

Każdy aparat z LiveView umożliwi Ci podgląd z komputera.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czekaj, bo już nie wiem co piszę. Mówiąc "funkcja" masz na myśli podgląd na kompie czy po prostu pytasz nas o jakiś aparat z LV ?

zooloos
24-01-2011, 21:05
Potrzebny mi tani na stałe nad stołem zamontowany aparat.
Wystarczy czytać co autor napisał i wiedzieć, że w 20D nie było LV, żeby wywnioskować, że nie chodzi o użycie aktualnie posiadanego aparatu do tego celu.
Zgodzę się z przedmówcami, że najtaniej byłoby kamerkę zainstalować. Chyba, że o jakość chodzi...

Mcarto
11-10-2012, 01:39
Czy Canon utility umożliwia sterowanie Canonem s100? na dołączonej płytce go nie mam a Google wspomina tylko o Lustrzankach. Znalazłem tylko program PSRemote ale on kosztuje 95 dolców wiec nie warto.

Piotr_0602
11-10-2012, 09:25

Opcja nowoczesna.
Samsung NX20 ma Wi-Fi i możliwoość sterowania ze smartfona - testy Optyczne.pl:

Test Samsung NX20 - Użytkowanie i ergonomia - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/188.3-Test_aparatu-Samsung_NX20_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia.html)

"Remote Viewfinder

Ten tryb daje nam możliwość wykorzystania naszego smartfonu lub tabletu jako pilota zdalnego wyzwalania migawki. Wykonane w ten sposób zdjęcie wyświetli się na urządzeniu. Funkcja jest obsługiwana przez te same urządzenia wspomniane wcześniej, a do jej działania konieczne jest zainstalowanie aplikacji Remote Viewfinder. Z poziomu urządzenia możemy wybrać tryb lampy błyskowej, opcje samowyzwalacza oraz rozmiar zdjęcia. W tym ostatnim przypadku jednak wybór jest ograniczony zaledwie do dwóch opcji 20 Mpix i 2 Mpix. Co więcej, jeśli zdecydujemy się zapisać wykonane zdjęcie na urządzeniu, zostanie ono zmniejszone do rozmiarów 1616×1080 pikseli w pierwszym przypadku i do 640×360 w drugim. "

(podobne możliwości powinien mieć nowy i drogi Panasonic GH3)

Inna opcja - jakieś body Olymusa i program Olympus Studo 2:

Odblokowanie zdalnego sterowania aparatem w Olympus Viewer 2 | digital-photography.pl (http://digital-photography.pl/pl/enabling-tethering-and-camera-control-in-olympus-viewer-2/)

"Aplikacja Olympus Studio 2 była ostatnią, umożliwiającą tethering – zdalne sterowanie aparatem z poziomu komputera. Od dawna już nie jest rozwijana (można dostać ją od Olympus’a za darmo)." Ale na stronie jest podane jak odblokować tą funkcję w Olympus Viewer 2.

Lustrzanki 4/3 (nie micro43) pozwalały na coś takiego, (tu jest wątek: polaczenie PENa do komputera [Archiwum] - Forum Olympusclub.pl (http://forum.olympusclub.pl/archive/index.php/t-74978.html))
a można je nabyć teraz pewnie za grosze, bo system uważany jest za wymarły (choć Olympus planuje podobno jakąś formę zmartwychwstania, przynajmniej dla szkieł 4/3).

Inna opcja (jeszcze tańsza) - hackowane kompakty Canona:

•• Canon Hack Development Kit - alternatywny firmware dla aparatów Canon - www.wyobrazsobie.pl (http://wyobrazsobie.komputerswiat.pl/foto/sprzet-foto/2010/03/twoj-canon-potrafi-wiecej-niz-myslisz.aspx)

tu są szczegóły:
Canon Power Shot A560 sterowanie z kompa (http://foto.recenzja.pl/canon_power_shot_a560_sterowanie_z_kompa-tp-29400/)