Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 500D + kit brak ostrości i głębi kolorów

gtrade1
19-01-2011, 00:09
WItam Serdecznie
Jestem posiadaczem aparatu 500d + kit
Niestety wszystkie zdjęcia wychoszą bez ostrości i głębi kolorów czyli fatalne:mad:.
Przeczytałem wiele postów lecz nie znalazłem gotowej odpowiedzi na swoje pytannie.
Dlatego proszę o pomoc doświadczonych forumowiczów.

1.Jaki dokupić obiektyw aby zdjęcia wychodziły maksymalnie ostre?
2. Jakich ustawień używać aby uzyskać jak najleprzy efekt?
3> Może lampa błyskowa?

Dodam iż fotografuję dzieiecko 10% w domu 70% na dworze i 20% krajobraz.

Będę ogromnie wdzięczny za podpowiedzi.

MariuszJ
19-01-2011, 00:14
Nie obraź się, ale biorąc pod uwagę Twoje pytania, nieostre i mdłe zdjęcia mają raczej przyczynę w obsługującym aparat niż w samym aparacie. Kupowanie nic nie da. Trochę nauki, a i owszem.

mateuszkaratysz
19-01-2011, 00:17
wrzuć kilka przykładowych zdjęć, zobaczę co tam masz nieostrego i niekolorowego i postaram się odpowiedzieć na twój problem

gtrade1
19-01-2011, 00:17
DLatego będę ogromnie wdzięczny za małą lekcję jak i od czego zacząć.

gerbil
19-01-2011, 00:23
Zdjęcia z kita są ostre, więc albo masz bardzo dużego pecha i trafiłeś na wadliwy sprzęt albo (co jest prawie pewne) potrzeba troszkę teorii i praktyki :) Kup jakąś książkę o podstawach fotografii lub szukaj w necie poradników.

iso
19-01-2011, 00:25
pokaż foto. zakładam również, że 'przesiadłeś' się z czegoś mniejszego - co przyzwyczaiło Cię do ostrych i kolorowych zdjęć.. dużo czytania przed Tobą, przygotuj się :D

gtrade1
19-01-2011, 00:34
Jestem przygotowany na ciężką prace :)
A kolega ISO ma rację, dokładnie tak jak piszesz.
Potrzebuje moi drodzy forumowicze informacji np:
Zdjęcia robione w domu, nalezy wykonywać w tybie P lub TV przy ustawieniach takich i takich. To samo tyczy się pleneru i krajobrazu.
Abo może jest takaś książka godna polecenia, dzięki której w łatwy i zrozumiały sposób będę mógł sobie ćwiczyć.

Bart3k
19-01-2011, 00:56
po pierwsze wrzuć fotę do oceny po 2... zrób zdjęcia na magicznym zielonym okienku.... po 3 500 ma kita is... więc nie jest to zły słoik

N00bek
19-01-2011, 10:56
a) przeczytaj instrukcję
b) jeżeli czegoś nie rozumiesz, przeczytaj tę instrukcję jeszcze raz
c) kup książkę i czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. Odpowiedzi na forum możesz uzyskać kilka stron, ale czy będziesz umiał to wykorzystać?

d)spróbuj trybu Av - bawisz się wtedy tylko przesłoną resztę dobiera aparat. Sprawdź jak ostre zdjęcia będą jak ustawisz na f=8 - możliwe, że będziesz potrzebował do tego statywu lub jakiejś podpórki (pamiętaj by wyłączyć IS w obiektywie).

e) możesz spróbować bawić się ISO - młodszym tłumaczyło się, że im wyższe ISO tym lepiej chodzi migawka. Poszukaj jak to ustawić i spróbuj np:
1. ISO 100 - słoneczne dni
2. ISO 200-400 - pochmurne - brzydsza pogoda
3. ISO 800 + - cięższe warunki -np w domu
4. ISO 1600 - podobnie jak powyżej.

Pobaw się może jednak okaże się, że zdjęcia wykonane w domu będą wychodzić lepiej ;)

mc_iek
19-01-2011, 11:04
Jeżeli masz możliwość, to pożycz od kogoś, lub poszukaj w jakimś sklepie ze starymi książkami czegoś w stylu "Fotografia w praktyce amatorskiej", lub "ABC fotografii". Tamte książki mniej koncentrowały się na sprzęcie, a więcej na istocie fotografii. W wielu współcześnie wydawanych książkach też są rozdziały o zasadach fotografowania, ale w większości są to poradniki korzystania z PhotoShopa czy LightRooma.

MariuszJ
19-01-2011, 11:06
Co do ostrości - w trybie "zielonym" jest ona ustawiona na "wylosuj sobie sam, durny aparacie". Zmień tryb, jak radzi N00bek, na AV i ustaw wybór ręczny pola ostrości. Ustaw centralny punkt ostrzenia i na razie tylko nim celuj - tam gdzie Ty chcesz mieć ostro, nie aparat.

Używaj lampy wbudowanej tylko w ostateczności - w większości wypadków tylko zepsuje Ci zdjęcie.

Większość fatalnych początkowych zdjęć wynika z tego, że nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo ludzkie oko jest czułe w stosunku do matrycy aparatu. Unikaj mocno kontrastowych kadrów typu człowiek w oknie.

szambonur
19-01-2011, 11:20
Tak to jest, Pan w sklepie doradził, iż canon najlepsze zdjęcia "robi" a tu taki klops... Swego czasu Akademia Fotografii organizowała jednodniowe kursy podstaw. Naprawdę warto odżałować te parę złotych, bo sucha teoria nabyta z książek w tym wypadku może niewiele pomóc, a może wystarczy poprosić jakiegoś znajomego entuzjasty fotograficznego żeby poświęcił parę godzin i pokazał od czego zaczynać taką zabawę w fotografię. Metoda prób i błędów jest bardzo skuteczna, ale czasochłonna i dla cierpliwych, a obawiam się że przy dziecku jest to niewykonalne...:)

mateuszkaratysz
19-01-2011, 11:26
Autorze skoro nie wrzucasz sampli to sądzę, że zostałeś przekonany do tego, że to Ty popełniasz błędy przy robieniu zdjęć.

Jak zauważyłeś nikt nie zwraca uwagi na twoją prośbę o przeprowadzenie prelekcji na temat używania aparatu i nie ma się co dziwić forum to nie szkoła czy kurs.

Niestety ale nikt nie da Ci tutaj gotowych lektoratów z robienia zdjęć co najwyżej możesz liczyć na adres szkoły/kursu albo tytuły lektur do przeczytania.

Ciekawe co by zrobił sprzedawca w sklepie gdybyś do niego z tym pytaniem wystartował xD być może nie sprzedałby Ci tego Canona...

Bangi
19-01-2011, 11:53
po przesiadce z kompatka (Fuji S9600) na 550d byłem na początku wręcz zawiedziony, ale im więcej poczytałem tego forum, a przede wszytkim popratykowałem to już teraz jestem baaardzo zadowolony, na początku też myśalełm, że być może coś nie tak z aparatem, ale teraz już wiem, że to jednak nie naparat...
uważam, że jak poczytasz i poćwiczysz to wraz z biegeim czasu będzie coraz lepiej :)

Las3k
19-01-2011, 16:32
szambonur, a od czego zaczynać? Nie zawsze ktoś, kto coś robi dobrze, umie swoją wiedzę innym ludziom przekazać...

szambonur
19-01-2011, 17:25
szambonur, a od czego zaczynać? Nie zawsze ktoś, kto coś robi dobrze, umie swoją wiedzę innym ludziom przekazać...

Ja zawsze sprawdzam o której jutro wschodzi słońce i nastawiam budzik 1,5 godziny wcześniej...:)

N00bek
19-01-2011, 17:40
Ja zawsze sprawdzam o której jutro wschodzi słońce i nastawiam budzik 1,5 godziny wcześniej...:)

To by tłumaczyło dlaczego potem ludzi się czepiasz...:roll:

Dajcie "autorowi wątku" spokój. Aż z ciekawości zapytam. Sami też nie mieliście wpadek ze sprzętem i od razu po narodzinach wiedzieliście wszystko włącznie z kupnem i sprzedażą.

Trzeba pamiętać jedno...: Jakby nie patrzeć, ***** z tyłu"

*- nikogo nie wyzywam tylko cytuję ;)

szambonur
19-01-2011, 17:45
To by tłumaczyło dlaczego potem ludzi się czepiasz...:roll:

Oj tam czepiasz od razu..., udzieliłem tylko dobrej rady co by światła szukać, bo pytał od czego zaczynać...

latant
19-01-2011, 18:00
Aż z ciekawości zapytam. Sami też nie mieliście wpadek ze sprzętem i od razu po narodzinach wiedzieliście wszystko włącznie z kupnem i sprzedażą.

Ja zaczynałem od kółka fotograficznego w Młodzieżowym Domu Kultury i aparatu jak w stopce ... ale wtedy nie było, o zgrozo internetu :evil:

Saapcio
19-01-2011, 18:02
WItam Serdecznie
Niestety wszystkie zdjęcia wychoszą bez ostrości i głębi kolorów czyli fatalne:mad:.
Przeczytałem wiele postów lecz nie znalazłem gotowej odpowiedzi na swoje pytannie.

...i łatwo nie będzie.
Proponuję za Szambonurkiem, oddać się literaturze.
To działa na poprawę ostrości, kolorystyki i ograniczenie literówek w poście.
Wiem, wiem. Czepiam się :mrgreen:.

marfot
19-01-2011, 18:56
WItam Serdecznie

Czy ten kit to 18-55 IS ?

grzechol54
19-01-2011, 19:24
porob zdjecia na pelnej automatyce a potem probuj na AV ustawiajac tylko przyslone i iso odpowiednio do warunkow.im gorsze warunki tym iso wyzsze.powodzenia

streaker
19-01-2011, 22:45
Tyle w temacie

https://canon-board.info/imgimported/2011/01/321421416_778e4cda62-1.jpg
źródło (http://farm1.static.flickr.com/129/321421416_778e4cda62.jpg)

N00bek
20-01-2011, 01:35
streaker, weźmy pod uwagę sam fakt, że chłopak nie siedzi cały czas przy kompie tylko podjął się rad i je realizuje. Więc wstawianie głupich obrazków możesz sobie podarować. Jedynie, że aż tak się w życiu nudzisz :P

streaker
20-01-2011, 01:51
Mhm... a może kolega ma rzeczywiście po prostu walnięte szkło, a wy się produkujecie tłumacząc mu jak ma przysłoną, czy iso operować.

Poza tym kolega zadający pytanie zniknął po 5-tym poście w temacie, a wy sobie już trzecią stronę dywagujecie co może być u niego nie tak.

Zresztą... nawet nie chce mi się tłumaczyć...

pe.en.de
20-01-2011, 04:36
Jeżeli masz możliwość, to zanim wykonasz wszystkie słuszne czynności zaproponowane Ci powyżej, idź na Żytnią i niech skalibują obiektyw do aparatu. Bo nauczysz się tego wszyskiego a po tem zadasz znów pytanie :
1.Jaki dokupić obiektyw aby zdjęcia wychodziły maksymalnie ostre?
I pamiętaj, nie aparat do obiektywu, tylko obiektyw do aparatu.
Chyba że nie masz zamiaru używać innych obiektywów z tym body, wtedy ganc egal.

N00bek
20-01-2011, 11:29
Poza tym kolega zadający pytanie zniknął po 5-tym poście w temacie, a wy sobie już trzecią stronę dywagujecie co może być u niego nie tak.

Może się pojawi, może nie czy to tak ważne? Dla innych zabawa trwa:roll::mrgreen:

może kiedyś wróci...<forumowicze ze smutnymi minami gapią się w okno, kiedy pada deszcz>

Bart3k
20-01-2011, 14:52
Co do ostrości - w trybie "zielonym" jest ona ustawiona na "wylosuj sobie sam, durny aparacie".

ale na trybie zielonym można wyeliminować że szkło jest zwalone.. do czegoś tą ostrośc ustawi... a kolega twierdzi że w ogóle nie ma ostrości... no chyba że ma MF i skręcone w minimum... inna sprawa że już go tu nie ma więc... pewnie kupił kompakta z focus free