Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : lampa studyjna a lampa błyskowa

toni
12-12-2005, 19:07
czy ktos wie jak przelicza się energie w Ws lampy studyjnej a jak ma się do tego liczba przewodnia lampy błyskowej ?????
pozdrawiam
i dziękuję

Tomasz1972
12-12-2005, 19:13
http://www.foto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=61

Vitez
14-12-2005, 17:46
U nas tez bylo ale podobnie jak toniemu - nie chce mi sie szukac :p

Diodak
14-12-2005, 18:46
Nie tak dawno miałem podobne pytanie, po krótkim wywiadzie okazało się, ze "przelicznik" zalezy od konkretnego modelu lampy studyjnej. O ile flesze zewnętrzne mają określone pole krycia błyskiem i odpowiadające im liczby przewodnie o tyle lampy studyjne będą się różnie zachowywały w zależności od konstrukcji. Najbezpeiczniej jest podać moc błysku w Ws bo to na pewno da się stwierdzić na etapie konstrukcji lampy (użytego palnika) i zastosowanego softboxa/parasolki. Różni producenci lamp studyjnych podają inne wartość LP dla podobnych lamp o tej samej mocy ;).

Najlepiej i najdokładniej jest zmierzyć LP empirycznie za pomocą flashmiarki używając konkretnej lampy i konkretnego softboxu w odległości 1m od fotografowanego obiektu na ISO100 lub odpowiednio transponując te dane na inne nastawy ISO/odległość.

oskarkowy
14-12-2005, 22:35
A ja sie przewrotnie spytam: po co Wam to? Do porównania możliwości?
Zauważacie, że ta sama lampa z założonym spotem będzie miała inną "liczbę" niż ubrana w podwójnego softa z plastrem miodu?
Lampy studyjne mają swoje konkretne zastosowanie. Lampy błyskowe też.
Gdyby ktoś mi w nieznanym atelier podał liczby przewodnie tamtejszych lamp, to chyba bym łaził i czytał z obudów po swojemu. A w głowę postukałbym się na pewno.

Vitez
14-12-2005, 23:30
A ja sie przewrotnie spytam: po co Wam to? Do porównania możliwości?
Zauważacie, że ta sama lampa z założonym spotem będzie miała inną "liczbę" niż ubrana w podwójnego softa z plastrem miodu?

No po przeliczeniu lampy studyjnej na LP beda pytali "ile EV zabiera studyjny spot albo plaster miodu" ;)

Takie sprowadzanie do wspolnego mianownika... choc jak widac - w przypadku sprzetu studyjnego oswietleniowego nie da sie tak... i trzeba innym zestawem zmiennych operowac niz LP vs odleglosc vs ISO , EV itp.