Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak to jest z tymi KIT-ami?

OrzelPiotr
17-01-2011, 13:39
Zaplanowałem sobie zakup obiektywu 24-105 L. Na ceneo figurują od 3150PLN. Niektóre sklepy (mniejszość) informują o białym pudle, więc kontrolnie wysłałem zapytania do kilku sklepów z przedziału +/-150 zł. Oczywiście dostałem informacje, że KIT to to samo; a wręcz na Europe BOX-y się nie zdarzają.

No to jak to jest z tymi KIT-ami?

Pozdrawiam

Heilsberg
17-01-2011, 13:47
Szkło jest dokładnie to samo, tyle, że w białym pudełku z zestawu z 5DII. I nie ma woreczka. Boxy na Europę oczywiście są.

OrzelPiotr
17-01-2011, 13:52
Woreczek to nie problem (już taki mam /made in china). Tylko różnie się mówi o różnicach w wykonaniu...

E.3
17-01-2011, 13:52
A że o co chodzi?
24-105 w białych pudłach to KITy oddzielone od zestawu z 5d mk2 więc nie rozumiem rozterki... Tak samo wartościowy produkt jak obiektyw w normalnym pudełku... Które również w Europie bez problemu możesz dostać.

KIT to nie zawsze znaczy to samo... http://en.wikipedia.org/wiki/Kit_lens :D

bob_
17-01-2011, 14:07
Może koledze chodzi o to, że swego czasu rozgorzała dyskusja na temat jakoby częstej mydlaności i kiepskiego AF'a z takich rozbitych zestawów z 5D II. Ogólnie można się było naczytac teorii, że działają dobrze tylko z puszką z zestawu. Takie tam...
Ja taki miałem, biały kartonik, bez nadruków, nawet woreczek był oryginalny (chyba zawsze dodają, niezależnie czy to kit czy box) i jakoś nie narzekałem ani na AF'a ani mydlaność. Obiektyw był świetny. W życiu bym się go nie pozbył gdyby nie to, że w bliskiej perspektywie nie było szans na FF, a jednak brakowało mi dołu w zoomie :(

N00bek
17-01-2011, 14:12
Nie rozumiem tych rozterek. Mój zamówiony w FJ przyszedł w normalnym pudełku bez żadnych bajerów w stylu białego pudła. Cena 3499zł.

Nie dawno mnie zastanawiało dlaczego co niektóre kosztują 4500zł ?
Znajomy, który miał już fobię na temat białych kartonów zamówił za 3900 w tym samym czasie, co ja. Owszem przyszedł mu tydzień wcześniej, ale w białym kartonie ;)
Jak się chłopak strasznie zdenerwował :P

MAF
17-01-2011, 14:12
Miałem dwa różne egzemplarze 24-105, jeden to "kit", a drugi "box", nie różniły się ani wyposażeniem, ani wykonaniem, ani jakości - czy to AF, czy to optyczną, czy IS.

OrzelPiotr
17-01-2011, 14:24
Ok - skoro wszyscy piszą, że to bzdura to coś w tym musi być, przydałby się jakiś malkontent wtedy statystycznie też by się zgadzało.

E.3
17-01-2011, 15:09
"Oj oj nie bierz obiektywu w białym pudełku.. one są popsute".. :D
Lepiej? A tak serio kup szkło, będziesz z niego zadowolony ;)

OrzelPiotr
17-01-2011, 15:37
Dzięki kolego... potwierdziłeś, że nie ma odstępstw od reguły :]

italy
24-11-2011, 23:44
witam, chcialbym uzyskac informacje odnosnie tego obiektywu.juz poczytalem chyba wszytsko o nim, jednak wiem ze sa w sprzedazy 2 wersje tego obiektywu, jeden to sprzedawany w bialym podelku white box, koszt ok 999 euro
http://www.ilfotoamatore.it/Scheda_Avanzata.asp?art=CA645
i ten sam ale drozszy o ok 100 euro http://www.ilfotoamatore.it/Scheda_Avanzata.asp?art=CA858
wiem ze te sprzedawane w bialych pudelkach to tzw KIT od canona 5D i bardzo czesto sa one z wadami optyki
pytanie brzmi, jesli zakupie drozszy w tzw bialo czerwonym pudelku , jak moge byc pewny ze dany obiektyw nie zostal podmieniony, tzn KIT wlozony do pudelka bialo czerwonego a ktos sobie po prostu uzywa swiadomie model drozszy nie KIT
czy sa jakies moze sposoby sprawdzenia po numeracji ze to sa obiektywy nie-KITowe?
to znalazlem na sieci:
Kilka dodatkowych informacji o EF 24-105mm f/4 L IS USM.
Na poczatek troche o numeracji obiektywow Canona.
Na tylnym pierscieniu obiektywu (choc nie na wszystkich) znajduje sie numer. Przykladowo: UV0502
Pierwsza litera jest pierwsza litera nazwy miejscowosci gdzie wykonano dany produkt.
I tak:
U = Utsunomiya, Japan
F = Fukushima, Japan
O = Oita, Japan
Druga litera jest rokiem wykonania. I tak:
A = 1986, 1960
B = 1987, 1961
C = 1988, 1962
D = 1989, 1963
E = 1990, 1964
F = 1991, 1965
G = 1992, 1966
H = 1993, 1967
I = 1994, 1968
J = 1995, 1969
K = 1996, 1970
L = 1997, 1971
M = 1998, 1972
N = 1999, 1973
O = 2000, 1974
P = 2001, 1975
Q = 2002, 1976
R = 2003, 1977
S = 2004, 1978
T = 2005, 1979
U = 2006, 1980
V = 2007, 1981
W = 2008, 1982
X = 2009, 1983
Y = 2010, 1984
Z = 2011, 1985
Pierwsze dwie cyfry to miesiac wykonania. W tym przypadku bedzie to maj (czasami zero moze byc pominiete).
Ostatnie dwie cyfry to kod wewnetrzny Canona.
Po wiecej informacji odsylam do: link (bardzo ciekawa strona!).
Obiektywy EF 24-105mm f/4 L IS USM, ktore posiadaja numer mniejszy niz UT1000 maja problemy z przejaskrawieniem (flare). Usterka ta jest usuwana w serwisach Canona calkowicie bezplatnie lacznie z przesylka.
bede wdzieczny za podpowiedz , dziekuje

MMM
24-11-2011, 23:53
wiem ze te sprzedawane w bialych pudelkach to tzw KIT od canona 5D i bardzo czesto sa one z wadami optyki
Skąd masz informację że z wadami? Wersja w białym pudełku jest tańsza bo cena rozczłonkowanego zestawu kitowego jest niższa niż suma body + obiektyw w osobnych pudełkach. Miałem kiedyś 24-105 z "rozkitowanego" zestawu i był to doskonały optycznie egzemplarz, niczym nie odbiegający od egzemplarzy sprzedawanych osobno.

Roy P
25-11-2011, 00:04
link się nie podlinkował :)

Historia z tymi wadliwymi sztukami jako kit brzmi mocno wątpliwie

italy
25-11-2011, 00:10
takie informacje uzyskalem po lekturze ok 2 miesiecznej roznych for internetowych nawet tych obcojezycznych. tez taka teze zakladam jaka Ty opisujesz, ale jednak mysle ze cos jest nie tak skoro wiekszosc uzytkownikow ktorzy zakupili tansza wersje w bialym pudelku nie byla i nie sa zadowoleni czesto dopiero zakup 2-3 obiektywu dopiero konczyl sie sukcesemdla tych osob. tu opieram sie tylko i wylacznie na opiniach innych, dlatego czytam slucham i chce wyciagnac wnioski przed zakupem.
po 2 ok miesiaca temu spotkalem sie przegladajac siec i szukajac tego obiektywu, oferte sklepu ineternetowego...nie pamietam teraz strony ale poszkam i wkleje... oferty Canon 5D plus CANON EF 24-105/4 L IS USM -KIT
wlasnie z tym slowem KIT
i to dalo mi wtedy do myslenia:)
zreszta kazdy znas jesli szuka obiektywu juz z tej wyzeszej polki chce dokonac wlasciwego wyboru. aa po to sa fora zeby poczytac i madrzejszym byc przed niz po:)
pozdrawiam:)

korona-pl
25-11-2011, 00:11
bardzo czesto sa one z wadami optyki

Poczytaj...
http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/EF_Lenses/Standard_Zoom/EF_24-105mm_f4L_IS_USM/announcement.aspx

Kolekcjoner
25-11-2011, 00:22
takie informacje uzyskalem po lekturze ok 2 miesiecznej roznych for internetowych

Wiesz jakby poważnie brać pod uwagę to co ludzie piszą na forach to nie przesadzę jak napiszę, że 99% sprzętu jest do wyrzucenia ;-).

Na poważnie mój też jest z kita i jest idealny - więc coś nie bardzo ta Twoja zasada :cool:.

Mała prośba - piszesz bardzo niechlujnie proszę przestrzegać pkt. 6. regulaminu forum.

italy
25-11-2011, 00:29
bardzo przepraszam za ....niechlujne jak to ujol Kolekconer :) pismiennictwo, raczej sie nie poprawie ale bede sie staral, jezyk poski nie jest moim j ojczystym wtej chwili, przebywam poza Polska juz ponad 20 lat wiec pisownia czasami sprawia mi klopoty :) wiec jeszcze raz prosze o wybaczenie braku stylistyki, gramatyki,oraz literowek:)

akustyk
25-11-2011, 00:31
takie informacje uzyskalem po lekturze ok 2 miesiecznej roznych for internetowych nawet tych obcojezycznych. tez taka teze zakladam jaka Ty opisujesz, ale jednak mysle ze cos jest nie tak skoro wiekszosc uzytkownikow ktorzy zakupili tansza wersje w bialym pudelku nie byla i nie sa zadowoleni czesto dopiero zakup 2-3 obiektywu dopiero konczyl sie sukcesemdla tych osob.

ludzie to lykna kazda bzdure jaka sie pusci w eter... i jeszcze sobie dorobia ideologie i beda bronic jak odkrytej przez siebie samego teorii wzglednosci...

roznica miedzy wersja Bulk a Box to opakowanie. ale jak ktos chce wierzyc w magiczne wlasciwosci ladniejszego pudelka... no to przeciez nie zabraniam...

ja kupilem Bulka, bo mi bylo szkoda placic za pudelko. pierwszy z brzegu egzemplarz. jest sakramencko ostry. ale widac nie jestem wiekszosc...

tu opieram sie tylko i wylacznie na opiniach innych, dlatego czytam slucham i chce wyciagnac wnioski przed zakupem.
po 2 ok miesiaca temu spotkalem sie przegladajac siec i szukajac tego obiektywu, oferte sklepu ineternetowego...nie pamietam teraz strony ale poszkam i wkleje... oferty Canon 5D plus CANON EF 24-105/4 L IS USM -KIT
wlasnie z tym slowem KIT

"kit" albo "bulk" to oznaczenie obiektywu dostarczonego do sklepu w bialym pudelku, jako przeznaczonego przede wszystkim do sprzedazy zestawow aparat + obiektyw. ale nie ma ograniczenia, ze nie mozna sprzedawac obiektywu w takiej wersji jako samodzielnego produktu, dlatego sklepy chetnie zamawiaja wersje Bulk, jako tansze. ale oczywiscie zawsze znajda sie i tacy, ktorzy sobie dorobia ideologie do wydawania wiekszej ilosci pieniedzy...

Darx
25-11-2011, 00:33
COLOR="Red"]Mała prośba - piszesz bardzo niechlujnie proszę przestrzegać pkt. 6. regulaminu forum.[/COLOR]

Radzę posłuchać kolegi @Kolekcjoner. Po przeczytaniu Twojego tekstu, mam uczucie jakby Cie ktoś za język trzymał. Przed zamieszczeniem czego kolwiek radze przeczytać swoje wypociny po kilka razy. By to czytający mógł zrozumieć, co takiego miałeś na myśli.

Jeśli chodzi o moją 24-105, według Twoich omylnych danych jest ona z wadliwej serii, a flary nie dostrzegłem. Kupowałem w fj jako boxowa wersje i jest jak najbardziej ok:)

arturs
25-11-2011, 00:37
nie ma szans na takie coś..
miałem 24-105 jako jeden z pierwszych w Polsce.. jakieś 2 tygodnie po tym jak pojawił się w ogóle w sprzedaży.. na samym początku były owszem egzemplarze z wadą fabryczną - ale było ich tylko około 1000 sztuk w ogóle.. ja miałem już z serii która nie miała tej wady (to były chyba jakieś refleksy w specyficznych warunkach o ile pamiętam).. trafić teraz na taki obiektyw to niemożliwe..
obiektyw który miałem był właśnie od kompletu z 5d - czyli KIT - działa u kolegi do tej pory bez żadnych problemów. na pewno nie ma różnicy oprócz pudełka - a tańsze są dlatego że są z kompletów wyciągane.. Pierwsze zestawy były w normalnych pudełkach, teraz są w białych - tak żeby mieściły się w "zbiorczym" opakowaniu

Tomeksad2
25-11-2011, 14:45
Ja również należę do tych, którzy mają swoją sztukę z białego udełka. Używam go prawie trzy lata i sprawuje się znakomicie. Nigdy mnie nie zawiódł. W tym tandemie słaby punkt to ja.

OrzelPiotr
25-11-2011, 15:22
Jakiś czas temu pytałem o to samo >

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=73081

i dostałem dokładnie takie same odpowiedzi, skłoniły mnie one do zakupu C24-105 (w białym pudełku), użytkuje go już jakiś czas i jest ok.

mnocon
25-11-2011, 15:48
ja tez kupilem (uzywke) w bialym pudelku :)
i jest ok, ostrzy w punkt brak ff czy bf naprawde super sztuka.

ARN
25-11-2011, 15:53
Panowie Modowie

Proponuję zamknąć ten wątek lub połączyć z tym, który przytoczył OrzelPiotr, bo w ten sposób upowszechnia i rozprzestrzenia się "urban legend" na temat tego szkła...

akustyk
25-11-2011, 16:25
Panowie Modowie

Proponuję zamknąć ten wątek lub połączyć z tym, który przytoczył OrzelPiotr, bo w ten sposób upowszechnia i rozprzestrzenia się "urban legend" na temat tego szkła...

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://wimaalbers.files.wordpress.com/2010/03/voila1.jpg)

kawo
25-11-2011, 17:01
takie informacje uzyskalem po lekturze ok 2 miesiecznej roznych for internetowych nawet tych obcojezycznych. tez taka teze zakladam jaka Ty opisujesz, ale jednak mysle ze cos jest nie tak skoro wiekszosc uzytkownikow ktorzy zakupili tansza wersje w bialym pudelku nie byla i nie sa zadowoleni czesto dopiero zakup 2-3 obiektywu dopiero konczyl sie sukcesemdla tych osob. tu opieram sie tylko i wylacznie na opiniach innych, dlatego czytam slucham i chce wyciagnac wnioski przed zakupem.
wlasnie z tym slowem KIT
i to dalo mi wtedy do myslenia:)
zreszta kazdy znas jesli szuka obiektywu juz z tej wyzeszej polki chce dokonac wlasciwego wyboru. aa po to sa fora zeby poczytac i madrzejszym byc przed niz po:)
pozdrawiam:)

sorry, ale stary ty masz już urojenia... to już jest śmieszne i tu nie ma nad czym deliberować. KIT to zestaw 5 d plus właśnie ten obiektyw. JAk się to rozdzieli i sprzeda osobno to nie ma już KITA!!! uspokój się, bo to jest śmieszne już.
ta... canonowi zależy na tym, aby kiepskie obiektywy łączyć z wypasionym 5D weź to chociaż na logike!!!

szandor
25-11-2011, 17:19
Ja również kupilem to szkło w bialym pudelku i sprawuje się bez zarzutu.

Sunders
25-11-2011, 19:44
Moj 24-105L tez jest z bialego pudelka i jestem z niego zadowolony. Przed zakupem rowniez naczytalem sie opinii ze te egzemplarze sa gorsze, dlatego po zakupie sprawdzalem go chyba dokladniej niz jakikolwiek inny obiektyw - nie bylo sie do czego przyczepic ;)

Adamss68
25-11-2011, 19:56
Ja z kolei,naczytałem się(nie pamiętam gdzie),że właśnie egzemplarze "kitowe",są mniej awaryjne??Aby,rozwiać wątpliwości kolegi Italy,posiadam ten obiektyw z białego pudełka...i go sobie chwalę.

italy
25-11-2011, 20:24
Dziekuje za kazda wypowiedz,urazonych za niechlujne pismiennictwo prosze o wybaczenie .Temat uwazam za zamkniety.wejscie na forum potraktowalem jako potrzebe wyjasnienia sobie pewnych obaw,ktore nabralem czytajac wlasnie takie fora.
pozdrawiam

Roy P
25-11-2011, 22:10
A możesz podać linki gdzie to wszystko wyczytałeś??

italy
26-11-2011, 10:31
Roy P ... napisalem w swoim pierwszym watku...fora internetowe.Sa tam tacy sami urzytkownicy jak kazdy z nas, kazdy zadaje pytanie oczekujac pomocy w tym czego sie obawia lub checi poznania mozliwosci danego wyrobu przed a nie po zakupie /wady, zalety/Szkoda ze czasmi zamiast spokojnej odpowiedzi czyta sie opinie kogos kto az bije piana z ust ... klaniam sie kolego Kawa, chcesz pomoc -pomoz, nie chcesz nie komentuj:) moje obawy nie sa bezpodstawne.... zakupilem jakis czas temu aparat Konica-Minolta A2,zakup w sklepie ....co sie okazalo po wizycie w serwisie????? body A2 a w srodku A1... nie sa mile takie sytuacje.pozdrawiam

Joshec
26-11-2011, 12:51
zakupilem jakis czas temu aparat Konica-Minolta A2,zakup w sklepie ....co sie okazalo po wizycie w serwisie????? body A2 a w srodku A1... nie sa mile takie sytuacje.pozdrawiam

Wiesz, znajoma kiedyś bardzo chciała kupić Skodę, kupiła, pojechała do serwisu... a tam w środku VW.

Rozejrzyj się wokół, to się nazywa "biznes & marketing", a w działach marketingu różnych producentów nie pracują idioci, choć to co robią nam konsumentom nie zawsze musi się podobać...
Masz wątpliwości dot. białego pudełka czy obiektywu?! Obiektywu - to nie kupuj. Pudełka - dołóż kilka stówek i kup (color)full box

tomfoot
27-11-2011, 14:35
Pojawiły się całkiem nowe informacje. Podobno z obiektywem 24-105 w białym pudełku dołączanym do zestawu z 5d mkII jako KIT jest wszystko OK! Natomiast egzemplarze samego 5d mkII pochodzące z tego zestawu są trafione! Mają wolny AF, nie ostrzą w punkt, mają nadmierną ilość MPix i w ogóle podobno nie da się nimi robić zdjęć! Są po prostu do KITU (dołączane).

marfot
27-11-2011, 18:49
Pojawiły się całkiem nowe informacje. Podobno z obiektywem 24-105 w białym pudełku dołączanym do zestawu z 5d mkII jako KIT jest wszystko OK! Natomiast egzemplarze samego 5d mkII pochodzące z tego zestawu są trafione! Mają wolny AF, nie ostrzą w punkt, mają nadmierną ilość MPix i w ogóle podobno nie da się nimi robić zdjęć! Są po prostu do KITU (dołączane).

Można se ciągnąć łacha a w dziale giełda czytamy:

"Kupię obiektyw Canon EF 24-105 f4 L używany w dobrym stanie. Wersja BOX."

jacek_73
27-11-2011, 18:58
Można se ciągnąć łacha a w dziale giełda czytamy:

"Kupię obiektyw Canon EF 24-105 f4 L używany w dobrym stanie. Wersja BOX."

Niektórzy wielką wagę przywiązują do opakowań:roll: W zdrowym opakowaniu zdrowy duch (tfu...zdrowe szkło).

czuwaj!

RomanS
27-11-2011, 19:08
Mysle ze najwyzszy czas ten watek przeniesc do "Hydepark-u".

Senny
27-11-2011, 21:01
Niektórzy wielką wagę przywiązują do opakowań:roll: W zdrowym opakowaniu zdrowy duch (tfu...zdrowe szkło).

czuwaj!

Zamieściłem to ogłoszenie ponieważ jako kupujący mam prawo wyboru. Chyba że się mylę:shock:
Oczywiście nie przekreślam wersji KIT. Zarówno jeden jak i drugi trzeba sprawdzić jeśli kupuje się używkę. Ale to chyba oczywiste. Zakładam też że w przyszłości z różnych powodów będę chciał go sprzedać więc wersja BOX "wydaje" się łatwiejsza w odsprzedaży. Z naciskiem na "wydaje się".:-D

marfot
27-11-2011, 21:06

czuwaj!

Nie o to mi chodziło. Opinia o tym, że obiektywy C24-105L sprzedawane jako kit są w jakiś sposób gorsze to była jedna z wielu tzw. obiegowych opinii. Podobnie jak ta, że do polskiej dystrybucji trafia gorszy sprzęt niż np. do niemieckiej albo to że do marketów trafiają partie wyrobów z jakimiś niedoróbkami. Kupowałem swoje 5D2 w czasie poważnego załamania podaży tego body i łatwiej było kupić kit i go samemu rozkompletować. Ale po opiniach m.in. na tym forum zorientowałem się, że mogę mieć problemy z odsprzedażą takiego obiektywu i dałem sobie spokój.

jacek_73
27-11-2011, 21:09
Zamieściłem to ogłoszenie ponieważ jako kupujący mam prawo wyboru...

Nawet do głowy by mi nie przyszło kwestionowanie Twoich praw, toć żyjemy w wolnym kraju i robimy ze swoimi pieniędzmi co nam się podoba :) Niemniej pozwolę sobie być odmiennego zdania (do czego też mam prawo) i nie przywiązywać wagi do opakowań.

Pozdrawiam.

horak
27-11-2011, 21:19
Białe jest gorsze to bzdura jakich mało. To samo można powiedzieć o 5d2 czy 50d, które też sprzedawane były w białym boxie. Ktoś kto pisze o wyższości szkieł w firmowych pudełkach nad białymi chyba ma nierówno pod sufitem.

Senny, jako kupujący masz prawo do wszelkich fanaberii.

Senny
27-11-2011, 21:22
Nawet do głowy by mi nie przyszło kwestionowanie Twoich praw, toć żyjemy w wolnym kraju i robimy ze swoimi pieniędzmi co nam się podoba :) Niemniej pozwolę sobie być odmiennego zdania (do czego też mam prawo) i nie przywiązywać wagi do opakowań.

Pozdrawiam.
Mam więc i ja wersję w białym pudełku C70-300 mm f/4-5.6 IS USM i sobie chwalę jak na moje potrzeby. A testów nie robiłem żadnych. Tylko focę. Wersja BOX też nie da gwarancji że szkło jest OK. Po prostu wolałbym BOX'a, podobnie jak kupując używane auto, wolałbym aby wszystkie szyby były oryginalne, a ich oznaczenie roku było zgodne z rocznikiem auta co dawało by mi "niemal" pewność że auto nie miało większego dzwonu. Z naciskiem na "niemal":-D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Senny, jako kupujący masz prawo do wszelkich fanaberii.
Tu akurat się zgadzam w 100%.

arturs
27-11-2011, 22:18
Zamieściłem to ogłoszenie ponieważ jako kupujący mam prawo wyboru. Chyba że się mylę:shock:
Oczywiście nie przekreślam wersji KIT. Zarówno jeden jak i drugi trzeba sprawdzić jeśli kupuje się używkę. Ale to chyba oczywiste. Zakładam też że w przyszłości z różnych powodów będę chciał go sprzedać więc wersja BOX "wydaje" się łatwiejsza w odsprzedaży. Z naciskiem na "wydaje się".:-D

tyle że weź pod uwagę że:
1. jak ktoś kupował sam obiektyw to (przynajmniej w Polsce) sądzę że stosunek obiektywów w białym pudełku do pudełka oryginalnego jest pewnie jak 10 do 1..
czyli może być zdecydowanie mniej potencjalnych sprzedających
2. Ja jak kupowałem swój egzemplarz to sprzedawca przy mnie otworzył pudełko "zbiorcze" czyli 5d KIT i z niego wyjął 24-105 w oryginalnym pudełku Canona (nie w białym) - więc obiektyw był KITowy czy nie ;)

co do "wydaje się" to masz absolutną rację ;)

Senny
27-11-2011, 22:45
tyle że weź pod uwagę że:
1. jak ktoś kupował sam obiektyw to (przynajmniej w Polsce) sądzę że stosunek obiektywów w białym pudełku do pudełka oryginalnego jest pewnie jak 10 do 1..
czyli może być zdecydowanie mniej potencjalnych sprzedających

Widać to dokładnie na Allegro. Praktycznie same białe pudełka. Niezależnie czy nowe czy używki. Nie upieram się przy BOX'ie tak jak napisałem wcześniej. Pewnie w końcu kupię po prostu C24-105 bez znaczenie koloru pudełka. Zastanawia mnie jednak rozrzut cenowy wersji KIT'owych gdzie nówkę można kupić za ok. 2700-2800 z grwarancją EU a "obśmianą" tu wersją BOX - http://www.euro.com.pl/obiektywy/canon-ef-24-105-mm-f-4-l-is-usm.bhtml?from=ceneo

arturs
27-11-2011, 23:31
Widać to dokładnie na Allegro. Praktycznie same białe pudełka. Niezależnie czy nowe czy używki. Nie upieram się przy BOX'ie tak jak napisałem wcześniej. Pewnie w końcu kupię po prostu C24-105 bez znaczenie koloru pudełka. Zastanawia mnie jednak rozrzut cenowy wersji KIT'owych gdzie nówkę można kupić za ok. 2700-2800 z grwarancją EU a "obśmianą" tu wersją BOX - http://www.euro.com.pl/obiektywy/canon-ef-24-105-mm-f-4-l-is-usm.bhtml?from=ceneo

ta wersja nie jest "obśmiana" bo niczym się nie różni.. mechanizm jest prosty

szkło z KITa kosztuje około 100Euro taniej.. dla nas (w sensie Polaków) to sporo kasy, dla sprzedawców to też parę złotych więcej zarobku.. ale dla mieszkańców tzw. Zachodu (daleko na zachód jest też Japonia ;) ) te parę euro dużej różnicy nie robi więc tam jest to popularniejsza forma.. poza tym sprzedawca który puszcza szkło z KITa zostaje z puszką którą też musi sprzedać.. wiadomo że też będzie trochę taniej.. BTW ciekawe czy jak na pudełku z 5D jest napisane KIT a nie kupiłem go z obiektywem to gorzej działa ?

Senny
27-11-2011, 23:48
ta wersja nie jest "obśmiana" bo niczym się nie różni.. mechanizm jest prosty

szkło z KITa kosztuje około 100Euro taniej..
Tak, ale dziś dysproporcje cenowe obu tech wersji "pudełkowych" to grubo ponad 100 euro. W skrajnym wypadkach różnica sięga ponad 1000-1500 zł. Jeśli jako użytkownik wersji KIT'owej jesteś, lub byłeś zadowolony z tego szkiełka wraz i innym użytkownikami wypowiadającymi się wcześniej, to być może jest to odpowiedź na pytanie zawarte w temacie tego wątku.

kaindox
28-11-2011, 10:01
A ja podejrzewam że ta urban legend mogła powstać przez to, że obiektyw był kalibrowany pod konkretne body czyli to z zestawu. Mogło się gdzieś komuś zdarzyć, że taki obiektyw z innym body już tak dobrze nie działał, tzn wymagał kalibracji w serwisie

akustyk
28-11-2011, 10:16
A ja podejrzewam że ta urban legend mogła powstać przez to, że obiektyw był kalibrowany pod konkretne body czyli to z zestawu. Mogło się gdzieś komuś zdarzyć, że taki obiektyw z innym body już tak dobrze nie działał, tzn wymagał kalibracji w serwisie
ale gdzie i kiedy kalibrowany? w fabryce?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

szkło z KITa kosztuje około 100Euro taniej.. dla nas (w sensie Polaków) to sporo kasy, dla sprzedawców to też parę złotych więcej zarobku.. ale dla mieszkańców tzw. Zachodu (daleko na zachód jest też Japonia ;) ) te parę euro dużej różnicy nie robi więc tam jest to popularniejsza forma..

ja w sumie jestem ten "Zachod", chociaz Holandia to moze nie byc najlepszy przyklad ;) bo tu ludzie, owszem, kase maja, ale to potomkowie kupcow i oni kazdego centa 15-razy obroca zanim pojda do sklepu, bo najwieksza cnota w tym kraju jest oszczedzic (i naprawde, Galicja czy Poznan to przy Holandii maly pikus!).
i moze i ten 24-105 kosztuje 1/2 sredniej pensji, ale nie oszukujmy sie, ze biale pudelka nie schodza, bo wlasnie, ze schodza. w pierwszej kolejnosci. po co szanujacy pieniadze Wiatrak mialby wydac 1000 EUR jesli wystarczy 900 EUR? tego sie nie robi, bo to jest strata 100 EUR, a strata pieniedzy (strata = nieuzasadniony wydatek) to co, co Holendra boli fizycznie...

poza tym sprzedawca który puszcza szkło z KITa zostaje z puszką którą też musi sprzedać.. wiadomo że też będzie trochę taniej.. BTW ciekawe czy jak na pudełku z 5D jest napisane KIT a nie kupiłem go z obiektywem to gorzej działa ?
ale obiektywy w wersji Bulk nie pochodza tylko i wylacznie z zestawow kitowych. to jest osobny produkt, ktory mozna tak samo zamowic jak Box...

kaindox
28-11-2011, 10:55
ale gdzie i kiedy kalibrowany? w fabryce?

To w fabryce nie kalibruje się sprzętu? :shock:

akustyk
28-11-2011, 11:14
To w fabryce nie kalibruje się sprzętu? :shock:

nie wiem. obstawiam na to, ze w fabryce obiektywow kalibruje sie obiektywy, a w fabryce korpusow korpusy (jesli w ogole) ;)

kaindox
28-11-2011, 11:39
Ktoś tu na forum kiedyś pisał o tym dlaczego obiektyw z jednym body ostrzy idealnie, a z innym bywa BF/FF. W skrócie chodziło o to że każdy sprzęt ma określone normy, które dopuszczają minimalne odchylenia od "idealnego" wzorca (np w zakresie od -2 do +2). Zwykle wszystko działa ok, problem pojawia się wtedy, gdy dajmy na to spotka się obiektyw z "normą" -2 i body z +2 i konieczna jest kalibracja.
Stąd też moje podejrzenie, że Canon sprzedając zestawy z kitem "paruję" obiektyw z body tak, żeby nie było problemu. Po rozczłonkowaniu zestawu mogło się zdarzyć, że konieczna była kalibracja, a w myśl zasady zadowolony klient powie o tym 2 osobom a niezadowolony 10 plotka o gorszych kitach szybko się rozniosła

tomfoot
28-11-2011, 11:44
Z tym, ze przy takim jak powyzej zalozeniu o parowaniu body i kitow, to nalezy jeszcze przyjac, ze za skladanie tych zestawow w calosci odpowiadaja swistaki.

kaindox
28-11-2011, 12:00
Może małe i delikatne łapki japońskich robocików?
To chyba nie problem przypisać do konkretnego obiektywu (a dokładnie do jego nr seryjnego) informację o "odchyleniach"?

tomfoot
28-11-2011, 12:29
Pewnie nie jest to problem, jezeli nie bylaby to produkcja masowa. Natomiast jezeli faktycznie fabrykasklada zestawy dobierajac body i kit do siebie, to wracamy do poczatku, bo rozbijanie tego zestawu jest bledem...
Natomiast przekonany jestem, ze tak nie jest i dobor zestawow jest w gruncie rzeczy losowy. Opinia o wyzszosci obiektywu w bialym, rozowym lub kolorowym pudelku to zwykly kit...

kaindox
28-11-2011, 12:41
Dlaczego rozbijanie miałoby być błędem?
Jest taka sam szansa na problemy z BF/FF przy obiektywi z zestawu jak i "pełnej" wersji. Tyle że jak ktoś kupi taniej wersję z białego pudełka to najwidoczniej gratis dostaje bonus w postaci paranoi (no bo przecież skoro taniej to coś musi być nie tak) a wtedy to oczywistym jest fakt, że to wina białego pudełka :)

swallow77
28-11-2011, 20:00
Ciekawe z tymi zestawami...

Ale jeśli spojrzeć na organizację produkcji w fabrykach łożysk tocznych to właśnie takie mogłoby mieć uzasadnienie.
Elementy łożysk tocznych muszą mieć wymiary mieszczące się w polu tolerancji o szerokości nawet poniżej 0.5 mikro m. Opłacalna produkcja to elementy o polu tolerancji około 30 mikro m - i takie niedokładności są akceptowalne w produkcji. Dzięki temu że produkcja jest masowa, jest ona opłacalna. Gotowe elementy (niedokładność wykonania dotyczy np. średnicy czy długości; kołowość, cylindryczność czy sferyczność jest wykonana bardzo dokładnie, ale to jest łatwiejsze) są mierzone i sortowane tak, żeby łożysko po zmontowaniu zawierało tylko takie elementy jakby były wykonane z tolerancją 0.5 mikro m. A cały ten proces tak wygląda z powodu niższej ceny pomiarów i sortowania niż wykonywania elementów w tak wąskim polu tolerancji.

Nie wiem jak jest u Canona w tym względzie - ale bym się nie zdziwił, gdyby optymalizowali w ten sposób zestawy. Ale raczej optymalizowali, żeby zestaw był lepszy, a nie montowali obiektywy czy puszki, które im się w normach dokładności nie zmieściły - przecież użytkownicy zaawansowanych lustrzanek i elek raczej mają więcej niż ten jeden kitowy obiektyw.

mnocon
28-11-2011, 23:57
ja kupilem w bialym pudelku byl jako kit do 5d mk1 sam mam 5d mk2 i smiga az milo :)

szunaj60
15-12-2011, 19:55
Wczoraj otrzymałem wylicytowany obiektyw 24-105L w białym pudełku do 5d mk2. Nawet mi do głowy nie przyszło że może być gorszy od tego w kolorowym pudle.Jest dobry chociaż zakupiłem używany,super ostrzy.Dostałem go bez CD :(, co na niej może być?

janmar
15-12-2011, 23:09
Dostałem go bez CD , co na niej może być?

O jakie CD Ci chodzi? Do obiektywu?

MariuszM
16-12-2011, 00:19
Na tym CD jest pudełko (biało-czerwone) do 24-105, w wersji do druku. Można sobie wydrukować i poskładać...

Sorry, ale spiskiem mi tu wieje....100 chińczyków siedzi, psuje obiektywy, po czym wkłada je do białych pudełek.

maczetka
16-12-2011, 16:55
a ja kupilem 5d2+kit. razem smiga elegancko.
zadziwie pewnie innych czytajacych ten watek, ale z dwoma innymi body, do ktorych podpinalem...tez smiga.
malo tego: i w przeciwienstewie do tego, co bylo w jednym z pierwszych postow tego watku: jest woreczek!! ;-)

janmar
16-12-2011, 16:56
a ja kupilem 5d2+kit. razem smiga elegancko.
zadziwie pewnie innych czytajacych ten watek, ale z dwoma innymi body, do ktorych podpinalem...tez smiga.

Normalne IMHO.

jkorz
03-01-2012, 16:46
Właśnie byłem w warszawskim sklepie Fotoit, mieli tylko jednego 24-105 w tzw. white box, etui i osłona były, brak instrukcji obsługi (względem wersji box). Miło i sympatycznie udostępnili do testów. Obiektyw testowałem z moim 5D mark II.
No więc wykonanie, precyzja działania super, działanie stabilizacji super, szybkość autofokusa (nawet z 5D mark II który nie slynie z AF) po prostu kosmos, mam C50tkę 1,4 i miałem C15-85 oba z ultrasonikiem, ale ten w 24-105 to jest szybszy od myśli, naprawdę zanim się pomyśli, że to ma się przestawić to już jest przestawione. Szok. Z ostrością trafia nieźle, mały FF ale mikroregulacja na +2 pomogła. Załączam zrobione na miejscu kilka zdjęć. Na pierwszym zdjęciu napisu Lowepro widać że jest nieźle, a to pełna dziura 4.0 podobno przy ok. 5,6 dopiero jest naprawdę ostry.
Natomiast nie kupiłem bo mnie mocno zdziwiła dystorsja na dłuższych ogniskowych, i nie wiedząc czy to jest problem tego egzemplarza, czy ogólnie tego modelu wstrzymałem się z zakupem, mają mieć bowiem niedługo większą ilość. A problem wygląda tak jak na kolejnych 4 zdjęciach dla 24,35,50 i 105mm, w linku wersje oryg. i poprawione w LR poprzez włączenie korekcji dystorsji, winiety i aberracji dla 24-105. Na 24 jest normalna beka jak dla szerokiego kąta, środek wybrzuszony - to nie problem. Dla 35mm linie szaf proste. Ale już od 50mm gną się w drugą stronę, środek obrazu się zapada. Czegoś takiego w 15-85 nie miałem więc mnie to zadziwiło. Włączenie korekcji poprawia ten problem w zasadzie idealnie, czyli znaczy chyba że tak ma być. Musiałbym spróbować na innych. Niestety także aberracja chromatyczna jest bardzo duża, widać to na drugim zdjęciu na środkowym fotelu. Lewa krawędź fotela fioletowa, prawa krawędź zielona. To samo na klamce szafy, lewa strona klamki zielona, prawa fioletowa. Napis Lowepro na pierwszym zdjęciu też jest fioletowo zielony na krawędziach. Korekcja w LR niestety niewiele zmienia, trochę zmieniają sie kolory tych krawędzi. Kiepsko. To dostrzegłem dopiero w domu.
No i co tu teraz robić, szukać lepszego egzemplarza, czy innego szkła? Trochę mnie ten 24-105 na razie zniechęcił bo to niby L i kosztuje 3500zł a nie jest taki dobry, dochodzi jeszcze spora winieta, co też widać porównując zdjęcia z korekcją i bez, no ale mnóstwo ludzi używa jako kita do 5D i nie narzeka. Looknijcie proszę załączone fotki i dajcie znać co o tym sądzicie? Czy tak właśnie pracują Wasze dobre egzemplarze z białych pudełek, czy ten który ja testowałem rzeczywiście jest nie do końca sprawny i powinienem dalej szukać lepszego egzemplarza.

http://www.sendspace.com/file/9h3848

A ten tekst znalazłem na innym forum - bardzo pocieszające:
"5D mark II jest cholernie wymagających aparatem i nawet szkła z kategorii L o świetle f4 (czyli te tańsze) niestety sprawiają problemy.
Kupując to body musisz liczyć się z podobnym wydatkiem na obiektyw. W innym przypadku matryca wielkości 24mpx pokaże Ci co znaczą niedoskonałości optyczne obiektywu tak dobitnie, że nie zaśniesz. "

pzdr!