Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Komórka jako narzędzie do geotagowania.

ghosthunter
13-01-2011, 14:28
Potrzebuję aplikacji na symbiana s60 v5, która będzie potrafiła zapisać trasę wycieczki i tak wyeksportować dane abym mógł je dodać jako znaczniki geotagi do zdjęć z lustrzanki. W skrócie, używać komórki zamiast oddzielnego urządzenia do zapisywania geotagów. Czy spotkaliście się z czymś takim?

dinderi
13-01-2011, 14:30
Kup Nokię N8, ma aparat z 12 megapikselami i automatyczne geaotagi :) Będzie łatwiej :)
Optyka Zeissa ze światłem 2.8, można nawet ustawić tryb "prawie" M. Zupełnie jak C450D :D

ghosthunter
13-01-2011, 15:19
Moja komórka dodaje geotagi do zdjęć nią robionych ale nie potrafię użyć tego modułu gps do oznaczenia zdjęć z normalnego aparatu.

Aparat w komórce ma tryb manualny - manualnie naciskam guzik a on coś tam zrobi. Światło nie wiem czy jest 2.8 ale czasem zapala się jak robi zdjęcie.

arturs
13-01-2011, 15:21
jak masz jakąkolwiek aplikację typu nawigacja która korzysta z GPSu to ma opcję zapisywania trasy, jakikolwiek konwerter da ci potem plik w postaci do geotagowania.. jest tu gdzieś wątek..
a wziąłeś pod uwagę kwestię zasilania i noszenia?
bo to 2 kluczowe sprawy - z włączonym stale GPSem większość komórek zeżre baterię w 3-godziny.. no i żeby jakoś sygnał przyzwoicie był odbierany to najlepiej gdzieś na wierzchu to nosić.. - wniosek - kup sobie datalogger ;)

akustyk
13-01-2011, 15:27
HTC Desire przy GPS-ie mi dosc dobrze trzyma baterie. nie liczylem dokladnie, ale 3 godzin to na pewno nie sa i nawet w niskich temperaturach na calodniowke powinno starczyc - taka 10.00~18.00 mam na mysli.

kromka1983
13-01-2011, 15:43
Ja używam TTGPSLogger. Działa na symbianie s60v5 oraz v3. Zapisuje ścieżkę do wybranego formatu pliku. Czasami zdarza mu się łapać trochę dłużej "fix-a"......

Pozdrawiam

arturs
13-01-2011, 16:07
HTC Desire przy GPS-ie mi dosc dobrze trzyma baterie. nie liczylem dokladnie, ale 3 godzin to na pewno nie sa i nawet w niskich temperaturach na calodniowke powinno starczyc - taka 10.00~18.00 mam na mysli.

ja mam HTC HD2 i tak fajnie nie jest, ale w omnii też nie było za ciekawie, jeszcze kwestia noszenia żeby dobrze fixa łapał,gps datalogger to koszt ze 200 zł chyba

akustyk
13-01-2011, 21:14
ja tego w sumie raz uzywalem, na jakims tam szlaku w Ardenach. na 4-godzinnym spacerze zzarlo mi moze ze 30% baterii, wiec szacuje, ze calodniowe lazenie powinno wytrzymac.

aczkolwiek, nie da sie ukryc, robienie z komorki GPS-a (podobnie jak mp3 playera czy nawigacji) dobrze wychodzi tylko na prospektach ;)

ghosthunter
15-01-2011, 15:29
Ok. Przetestowałem TTGPSLogger i działa dobrze. Mam to o co mi chodziło. Dziękuję za pomoc.