PDA

Zobacz pełną wersję : Canon Pro1 problem z zapisem

fanciemni
13-01-2011, 13:10
Dzień dobry.

Jestem nowym użytkownikiem Forum i witam Wszystkich serdecznie zarówno tutaj, jak i w Nowym Roku.
Mój problem polega na tym, iż kupiłem używany(jeśli ma to znaczenie) aparacik Canon Pro1, który to podczas robienia zdjęcia(zapisuję wyłącznie w formacie Raw na karte) czasami pokazuje na ekranie informacje "RAW ?". Przyznam szczerze, że po raz pierwszy coś takiego mi się zdarzyło... Te pliki przeniesione do PS4 Bridge są odczytane jako błąd.Mój problem jest taki:

- co tutaj chodzi?

- czy zdjęcie istnieje, a jeśli tak to jak je odzyskać?

pozdrawiam,
Artur

P.S. jeśli taki temat już się kiedyś przewinął, przepraszam za zaśmiecanie i bardzo proszę o ewentualnego linka

mateuszkaratysz
13-01-2011, 15:01
RAW to format otwarty zdjęcia czyt. twój aparat nie ingeruje w obraz, więc masz większe pole do manewru przy obróbce w programach graficznych typu PS.

Najprostszym rozwiązaniem będzie zmiana formatu na JPG, wtedy twoje zdjęcia się otworzą.

jeśli chodzi o nieczytanie rawa to problem z bridge, zmień na starszą wersję i powinno być ok.

fanciemni
13-01-2011, 15:18
RAW to format otwarty zdjęcia czyt. twój aparat nie ingeruje w obraz, więc masz większe pole do manewru przy obróbce w programach graficznych typu PS.

To jest dla mnie oczywiste, i nie w tym rzecz.

Najprostszym rozwiązaniem będzie zmiana formatu na JPG, wtedy twoje zdjęcia się otworzą.

Ale ja nie chcę zapisywać w JPG...Aparat, jak wspomniałem zapisuje mi zdjęcie w Rawie(bo tak chciałem ustawić w preferencjach, innymi formatami nie pracuję) i wyświetla na monitorku, że ono jest zrobione, ale, ALE czasami (bo nie wiem dlaczego) kolejna zrobiona fota(i tutaj nie ma reguły) wyświetla się na monitorku jako ZNAK ZAPYTANIA(?) na SZARYM TLE oraz niżej napis RAW.

jeśli chodzi o nieczytanie rawa to problem z bridge, zmień na starszą wersję i powinno być ok.

To nie jest problem Bridga. Wierz mi.

Czy Ktoś jest mi w stanie pomóć?

mateuszkaratysz
13-01-2011, 15:26
jakiego masz windowsa?

OrzelPiotr
13-01-2011, 15:29
Ściągnij SDK i tam masz konwerter do RAW.

http://www.usa.canon.com/cusa/support/consumer/digital_cameras/powershot_s_series/powershot_pro_1#DriversAndSoftware

fanciemni
13-01-2011, 15:31
jakiego masz windowsa?

XP.

Ale powtarzam, problem jest NA POZIOMIE aparatu...Przykładowo, robię 15 fot i np. 7 wyświetla się normalnie a 3 jako znak zapytania...

OrzelPiotr
13-01-2011, 15:32
Pro1 obsługuje CD-SDK 7.3 i RD-SDK 1.1.1
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeśli nie wszystkie zdjęcia są poprawne to może karta pamięci jest uszkodzona. Zrób format karty z poziomu aparatu.

fanciemni
13-01-2011, 15:34

dobrze, ja to mogę sprawdzić bo tego nie znam co podajesz.

ale DLACZEGO tak się dzieje?

Jeśli nie wszystkie zdjęcia są poprawne to może karta pamięci jest uszkodzona. Zrób format karty z poziomu aparatu.
kartę ZAWSZE formatuję jeśli zmieniam aparat, to coś innego...

ds74
13-01-2011, 15:39
To może zmień kartę na inną (pewną).

OrzelPiotr
13-01-2011, 15:41
Próbowałeś innej karty. Słabej jakości karty, czasem gubią zdjęcia.
Jeśli to nie jest problem karty to pozostaje tylko i wyłącznie problem aparatu. Jak wygląda sprawa z plikami JPG?

fanciemni
13-01-2011, 15:44
To może zmień kartę na inną (pewną).

Hmmm, tak się składa, że nie mogę sobie pozwolić na "jakies tam" karty, pracuję na sandiskach. Zawsze działają.

Próbowałeś innej karty. Słabej jakości karty, czasem gubią zdjęcia.
Jeśli to nie jest problem karty to pozostaje tylko i wyłącznie problem aparatu. Jak wygląda sprawa z plikami JPG?
Nie robiłem nigdy plików JPG.

OrzelPiotr
13-01-2011, 15:45
Przywróć aparat do ustawień fabrycznych. Może to coś zmieni.

fanciemni
13-01-2011, 15:48
Przywróć aparat do ustawień fabrycznych. Może to coś zmieni.
O! Dobry pomysł.

Akurat ten aparacik posiadam od niedawna, kupilem specialnie na urlop/wakacje (lustrzanek cyfrowych już nie mam ochoty wozic) i po miesięcznym pobycie w Indiach takie kwiatki wyszły.

O! Dobry pomysł.

Akurat ten aparacik posiadam od niedawna, kupilem specialnie na urlop/wakacje (lustrzanek cyfrowych już nie mam ochoty wozic) i po miesięcznym pobycie w Indiach takie kwiatki wyszły.

No tak, jak widzę, wyzerowałem/wyłączyłem tuż po zakupie wszystkie włączone przez poprzedniego właściciela funkcje(z każdym używanym aparatem tak robię, po prostu nie są mi potrzebne), więc to chyba nie o to chodzi. Ale dzięki za sugestię.

Pytanie wciąż aktualne, czy Ktoś miał podobny problem?