Zobacz pełną wersję : Obiektyw dla amatora. Tylko Canon i kapitał 1000 pln
N0 Skill
12-01-2011, 21:11
Wita. Wiem ze wątków o obiektywach jest moc. Czytałem wiele, im więcej czytam tym bardziej nie wiem co wybrać. W marcu zamierzam kupić obiektyw canona. Jednak nie wiem jaki. Obiektyw najlepiej żeby był uniwersalny. Co mi możecie polecić jako zawodowcy. Puszkę jaką mam to Canon 300d i do tego posiadam kit'a.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Myślałem o tym obiektywie jednak nie jestem zdecydowany czy to będzie dobry wybór.
http://allegro.pl/canon-ef-s-55-250-is-mm-do-50d-60d-7d-550d-500d-i1392060891.html
A czego Ci brakuje w kicie co skłania Cię do wymiany? Jakie zdjęcia robisz najczęściej?
N0 Skill
12-01-2011, 21:29
Brakuje mi trochę zoom'a. kitem nie zrobię zdjęć np ptaka ponieważ on już zdąży uciec... Jednak obiektyw zaprezentowany przez mnie nie jest docelowym.
Kita trzymaj, do tego kup na początek 50 1.8, ewentualnie 50 1.4 lub 85 1.8
Będziesz mógł pobawić się małą GO itp. Kit i jasna stałka to na początek bardzo uniwersalny zestaw, IMO więcej Ci da od pokrycia ogniskowych od 17 do 200mm kolejnym kitem.
Jak zoom to może Canon 70-210 3.5-4.5 ? Poniżej 1000zł się wyrobisz.
50 1,8 z tego co czytałem może dobrać ci towersivy - tyle ,że nie mam pewności czy wciąż aktualne...
Weź sobie 55-250is jako uzupełnienie kita, 50 1,8 żeby mieć coś jasnego, ostrego i żeby móc pobawić się GO a jak starczy ci pieniążków to wymieniłbym tego kita na tego nowszego kita z is-em. Na początek zestaw więcej niż wystarczający do nauki. Pozdrawiam
Weź sobie 55-250is jako uzupełnienie kita, 50 1,8 żeby mieć coś jasnego, ostrego i żeby móc pobawić się GO a jak starczy ci pieniążków to wymieniłbym tego kita na tego nowszego kita z is-em. Na początek zestaw więcej niż wystarczający do nauki. Pozdrawiam
Powyższa propozycja jest moim zdaniem najlepsza, ale 55-250 IS wraz 50 f/1.8, zakładając że kolega jest zainteresowany nowymi szkiełkami - przekraczają znacznie sugerowany budżet 1000zł.
Nieco powyżej 1000zł można kupić zestaw nowych obiektywów 55-200 mm f/4.5-5.6 II USM wraz 50 f/1.8.
Powyższa propozycja jest moim zdaniem najlepsza, ale 55-250 IS wraz 50 f/1.8, zakładając że kolega jest zainteresowany nowymi szkiełkami - przekraczają znacznie sugerowany budżet 1000zł.
Nieco powyżej 1000zł można kupić zestaw nowych obiektywów 55-200 mm f/4.5-5.6 II USM wraz 50 f/1.8.
A to nie jest tak, że 300d ma bagnet EF? Bo coś mi się kiedyś o uszy obiło, że ma podobnie zrobioną komorę lustra jak FF i EF-S mogą nawywijać. Kita wiem że przerabiali.
sprocket73
12-01-2011, 23:26
Rozumiem, że posiadasz tego starego kita bez IS ? W takim razie pozbądź się go, bo jest bardzo kiepski i kup 18-135 IS. Jeżeli szukasz uniwersalnego obiektywu to ten takim jest. Natomiast 55-250 nie jest uniwersalny to teleobiektyw.
A to nie jest tak, że 300d ma bagnet EF? Bo coś mi się kiedyś o uszy obiło, że ma podobnie zrobioną komorę lustra jak FF i EF-S mogą nawywijać. Kita wiem że przerabiali.
300D jest EF-S, EF były wszystkie APS-C do 10D włącznie.
No wiem, że trochę przekracza 1000zł ale nie trzeba mieć wszystkiego od razu a przynajmniej jest do czego dążyć.
A co do uniwersalności to jest to bardzo uniwersalny zestaw i według mnie bardzo bardzo daleko w tyle zostawiający możliwości jakie daje posiadanie samego 18-135.
... Myślałem o tym obiektywie jednak nie jestem zdecydowany czy to będzie dobry wybór.
http://allegro.pl/canon-ef-s-55-250-is-mm-do-50d-60d-7d-550d-500d-i1392060891.html
Tak, to dobry wybor na poczatek.
photographus
13-01-2011, 00:09
Ku.........wa! Zacznij robić zdjęcia! Jak czegoś ci zabraknie - kupuj! Jak cie nie stać - rób tym co masz, ale rób!!!!!!!!!!!!
pozd®ówka
oasisman
13-01-2011, 00:33
Rozumiem, że posiadasz tego starego kita bez IS ? W takim razie pozbądź się go, bo jest bardzo kiepski i kup 18-135 IS. Jeżeli szukasz uniwersalnego obiektywu to ten takim jest. Natomiast 55-250 nie jest uniwersalny to teleobiektyw.
Dobrze prawi, polać mu... :-)
18-135 IS - bardzo fajny zakres pod apc-s no i ze stabilizacją :wink:
300D jest EF-S, EF były wszystkie APS-C do 10D włącznie.
Widać się źle obiło, thx.
Tommygun
13-01-2011, 11:27
Rozumiem, że posiadasz tego starego kita bez IS ? W takim razie pozbądź się go, bo jest bardzo kiepski i kup 18-135 IS. Jeżeli szukasz uniwersalnego obiektywu to ten takim jest. Natomiast 55-250 nie jest uniwersalny to teleobiektyw.Dokładnie tak a jeżeli kasy brak, to poczekaj, lepiej poczekać i dobrze kupić niż za chwilę znów wymieniać. W międzyczasie rób zdjęcia a to, czego naprawdę potrzebujesz może samo się nasunąć.
dzidofon
13-01-2011, 12:13
Ku.........wa! Zacznij robić zdjęcia! Jak czegoś ci zabraknie - kupuj! Jak cie nie stać - rób tym co masz, ale rób!!!!!!!!!!!!
pozd®ówka
Nareszcie uwaga dotycząca samego sensu wymiany :-). Bo Kolega Twórca nie zająknął się nawet dlaczego szuka nowego obiektywu? Wymienić żeby wymienić? Dla sztuki?
Do Twórcy:
ile zrobiłeś zdjęć tym KIT-em i jakie? Dlaczego jesteś z nich niezadowolony? Bo może problem tkwi nie w sprzęcie, ale w Twoich umiejętnościach? Dla pocieszenia powiem Ci, że ja kiedyś też uważałem że kupując coś nowego będę robił lepsze fotki ;-))). Ale teraz już wiem, że to nieprawda. Zresztą nadal robię kiepskie... ;-))))
czytając większość wypowiedzi i porad w tym dziale można dostać porażenia mózgu... czy Wy w ogóle czytacie co pisze i o co prosi autor czy klepiecie w celu nabicia postów?
Nie zauważyłem aby autor wspomniał, że chce kita WYMIENIĆ. Nie zauważyłem aby prosił o pełen zestaw stałek lub kolejnego kita tylko, że z większym zakresem.
Może nie dowidzę z rana ale on potrzebuje raczej teleobiektywu...
NoSKill - co rozumiesz przez pojęcie "dla amatora"? To, że akceptujesz tani plastik, kiepskie światło bez możliwości zabawy GO jak w szkłach 2.8, czy może określona kwota do danego pułapu? Fotografowanie "ptaka zanim ucieknie" to też raczej słaby trop aby podpowiedzieć coś konkretnego ale na obecny stan wiedzy wspomniany 55-250 będzie pod APS-C bardzo dobrym wyborem.
sprocket73
13-01-2011, 12:36
czy Wy w ogóle czytacie co pisze i o co prosi autor czy klepiecie w celu nabicia postów?
...
Może nie dowidzę z rana ale on potrzebuje raczej teleobiektywu...
Naprawdę nie zauważyłeś że autor napisał:
Obiektyw najlepiej żeby był uniwersalny.
Naprawdę nie zauważyłeś że autor napisał:
oczywiście , że zauważyłem. czy zmiennoogniskowy zoom nie jest uniwersalny? nie sądzę, że chciałby zmienić 55mm na 135mm ale to już dywagacje i opieram się na tym co widzę a nie na tym co chciałbym widzieć w torbie kogoś, kogo nie znam ;)
300D jest pierwszym EOS-em na bagnecie EF-S
sprocket73
13-01-2011, 13:17
czy zmiennoogniskowy zoom nie jest uniwersalny?
Zmiennoogniskowy zoom o zakresie ogniskowych odpowiadających 88-400 nie jest uniwersalny. Ale nie kłóćmy się :)
Możliwe że masz rację i autorowi wątku chodziło o coś z tele na uzupełnienie tego co już posiada. W takim wypadku 55-250 jest najlepszym wyborem.
Jeżeli jednak autor jest ze swojego starego kita niezadowolony i chce coś w zamian, to dalej proponuję 18-135. Zakładam że jest ten stary kit bez IS, one są naprawdę słabe optycznie.
no przecież napisał, że ma kita (nie wspomniał słowem, że jest z niego niezadowolony) a brakuje mu zuuma ;) bo ptaki uciekają...
no i nadal upieram się przy swoim, iż zoom 88-400 jest uniwersalnym teleobiektywem. Bo skoro nie to jak nazwać stałkę np 400/5.6 :D
Spokojnie, spokojnie :) Trzeba pomóc koledze :)
Sprzedaj KITa co masz, kup KITa ze stabilizacją, do tego dokup sobie 55-250 i będziesz zadowolony. Jeżeli zostanie pieniążków (kupisz używane szkła) dokup sobie 50 1.8 i będziesz miał fajny zestaw na początek :) Takie zdanie ode mnie i kilku osób wcześniej :)
Na allegro często trafiają się ciekawe promocje, może warto by zapolować na 70-300 IS USM? za 750zł jest oraz od 999zł mowa o licytacjach - na te szkła warto polować :)
Ja bym proponował używanego Canon 28-105 f/3.5 - 4.5 II USM - optycznie bardzo dobry; może mały zoom, ale na początek wystarczy.
N0 Skill
13-01-2011, 21:56
Twoja rada jest jedna z najrozsądniejszych ;) Zatem niebawem [początkiem marca niestety] będę śmigał na nowym obiektywie :)
ja myślę że dobrym kompromisem byłby tamron 18-250 lub sigma 18-200
obiektywy może nie powalają światłem czy ostrością ale wydaje mi się że są wsam raz dla amatora, masz tu i szeroki kąt i dość spory zoom a i w ostrości tragedii nie ma :)
OrzelPiotr
13-01-2011, 23:11
18-200 jest kapitalny jak chodzi o uniwersalność - nie powala jakością optyczną ale w zamian bardzo dobra stabilizacji i 11x zoom.
Ja, będąc na Twoim miejscu, skoro i tak nie jesteś zdecydowany, przeszedłbym się po komisach (teraz jest dobra pora) i poszukał czegoś oryginalnego i niedrogiego; może udałoby się wejść w posiadanie czegoś, co naprawdę inspirowałoby do pracy.
Za ok 700zl kupisz 55-250 na allegro (nawet jakas firma ostatno miała parę NOWYCH sztuk w tej cenie) za reszte 50 f/1.8 II i już 1000zl masz wykorzystane i jakis zestaw już posiadasz. popstrykaj trochę tym za, jakiś czas będziesz wiedział co ci potrzeba, dozbierasz kasy może cos dokupisz albo sprzedasz to co masz i kupisz cos lepszego. powodzenia
18-200 jest kapitalny jak chodzi o uniwersalność - nie powala jakością optyczną ale w zamian bardzo dobra stabilizacji i 11x zoom.
nie powala jakością.. hmm.. bliżej prawdy byłbyś pisząc że to kompletna porażka i standardowy kit jest sporo lepszy.. ta sigma to wyrzucenie kasy w błoto - o wiele lepiej kupić 18-55 ze stablilizacją i dozbierać kasę na np. Canona 15-85.. albo Canona 18-135 IS, ewentualnie jak wyżej koledzy proponują - 50tkę i zooma..
niechcemisie
15-01-2011, 01:49
Mam mozliwosc podpinania 18-200 i mam swojego 28-105 USM II. Ze swojego jestem duzo bardziej zadowolony pod wzgledem optyki jaki i szybkosci i celnosci AFu. a koszt w bdb stanie to 600zl albo czasem mozna dostac za mniej
Mam mozliwosc podpinania 18-200 i mam swojego 28-105 USM II. Ze swojego jestem duzo bardziej zadowolony pod wzgledem optyki jaki i szybkosci i celnosci AFu. a koszt w bdb stanie to 600zl albo czasem mozna dostac za mniej
niestety nie zgodzę się z przedmówcą, 28-105 AF moze i nie jest najgorszy ale co do optyki to słabiutki, mydli strasznie wydaje mi się że kit jest lepszy pod tym względem...
niechcemisie
15-01-2011, 02:42
No niestety ja się z tym nie zgodzę. Miałem 18-55 wersję IS i bardziej zadowolony jestem z 28-105 USM II.
Piszesz o umykającym ptaku a więc C55-250 IS. Stałka C50 to następny krok do zabawy z głębią ostrości. Warta przemyślenia propozycja pozbycia się kita i C18-135.
N0 Skill
23-01-2011, 14:34
Nie będę zaczynał nowego wątku wiec podepnę się do tego. Przeglądając akcesoria fotograficzne natrafiłem na takiego typu soczewki: http://allegro.pl/makro-1-2-4-10-58mm-58-mm-etui-statyw-w-wa-i1421591495.html . Jak to się przekłada na współprace tych soczewek z kit'em ?? Czy opłaca się w takie coś zainwestować ?
Nie będę zaczynał nowego wątku wiec podepnę się do tego. Przeglądając akcesoria fotograficzne natrafiłem na takiego typu soczewki: http://allegro.pl/makro-1-2-4-10-58mm-58-mm-etui-statyw-w-wa-i1421591495.html . Jak to się przekłada na współprace tych soczewek z kit'em ?? Czy opłaca się w takie coś zainwestować ?
Jakbyś użył szukajki to byś wiedział...w skrócie: Nie warto! Chcesz się pobawić kitem w makro to albo pierścienie pośrednie albo raynox np. dcr-250.pzdr
N0 Skill
23-01-2011, 15:11
Z tego co czytałem o tym dcr-250 nadaje się do fotografowania bardzo małych obiektów. A czy na forum miał ktoś do czynienia z dcr-150 ??
Z tego co czytałem o tym dcr-250 nadaje się do fotografowania bardzo małych obiektów.
Tak ale to jest też zależne od ogniskowej obiektywu z jakim go używasz. A co w ogóle chcesz fotografować z tym raynoxem ?
N0 Skill
23-01-2011, 16:26
Głównie owady - pająki motyle itp. Jednak czy ten raynox będzie się dobrze sprawował wraz z kit'em ??
Będzie dobrze działał z kitem a jak kiedyś dokupisz coś z trochę większą ogniskową to będzie jeszcze lepiej. pzdr
będzie, sporo osób leci na kicie i na raynoxie 250
Mam nadzieje że nie przeginam dając linka do innego forum ale na ostatnie pytanie znajdziesz odpowiedź tu http://www.cyberfoto.pl/jaka-cyfrowka/83902-makro-obiektywem-18-55-a.htm
jak się okazuje będzie dobrze.
a nie lepiej pierścienie pośrednie zamiast tego konwertera? wykorzystajmy to, że obiektywy są wymienne, a soczewki to do kompaktów
I pierścienie i raynox będą ok, zaletą pierścieni jest na pewno to, że możesz podpiąc jeden, dwa lub wszystkie trzy na raz w zależności od potrzeb i skali jaką chcesz osiągnąć no i też cena bo najprostsze kosztują tylko około 50zł :)
Ja używam i tego i tego, jak idę na łąkę na robale to zazwyczaj pierścienie i wtedy też lampa natomiast raynoxa mam do takiego spacerowego sytuacyjnego makro. pzdr
@KUBAwo
ale te za 50pln nie mają przeniesienia elektroniki, natomiast te które mają na giełdzie są za 250pln. tak mniej więcej.
Na siłę można też skusić się o upolowanie Tamrona 90/2.8 macro - czasem można go za te 1000 +/- 100 wyhaczyć ;)
Jeśli taniej to raynox dcr-250 + tamron 70-300
@KUBAwo
ale te za 50pln nie mają przeniesienia elektroniki, natomiast te które mają na giełdzie są za 250pln. tak mniej więcej.
Ceny za plastiki z automatyką zaczynają się od około 150zł http://allegro.pl/pierscienie-posrednie-makro-auto-canon-ef-s-550d-i1422598978.html
Jeśli chodzi o makro to dalej są półśrodki.Lepiej poszukać obiektywu makro do 1000pln takich jak cosina 100 3.5 z dedykowana soczewką lub sigma 50 2.8.W obu przypadkach za niewielkie pieniądze dobra jakość i skala 1:1.
No może i są to półśrodki ale nie każdy od razu chce aspirować do miana najlepszego makro fotografa a po prostu chce spróbować, jak się spodoba to będzie szedł w to dalej a jak nie to trudno i nie ma problemu. Poza tym czy to raynox czy pierścienie to tak czy siak w przypadku kiedy będzie chciał dalej się rozwijać w tym kierunku się przydadzą. A kit na poczatek do nauki i opanowania trochę innych technik niż przy fotografii nie makro spokojnie wystarczy :)
@KUBAwo
a to przepraszam, zwracam honor, mam jakieś zboczenie na punkcie metalowych przedmiotów (body, tel, pierścienie ;) )
to jak za taką cenę to można sobie kupić i spróbować - a efekty są czasem bardzo ciekawe.
Osobiście mam metalowe pierścienie natomiast z perspektywy czasu wydaje mi się, że chyba tak samo dałyby radę te plastikowe. No chyba, że ktoś zamierza podpinać pod nie bardzo ciężkie szkła to wtedy może rzeczywiście lepiej zainwestować w metal.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img99.imageshack.us/img99/7437/img3018edit.jpg)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a tu na próbę fota 50mm + 3 perścienie kenko, szkło 50mm 1.8 ale z kitem byłoby podobnie, może trochę gorzej...
Miałem krótką okazję pobawić się właśnie metalowymi z podpiętym 24-70 2,8. Fajna sprawa aczkolwiek z 50 1,8 też dawały radę no i już waga słoika nie ta, za to jaśniej, dletego sam pomyślę kiedyś nad tymi plastic fantastic :)
Miałem krótką okazję pobawić się właśnie metalowymi z podpiętym 24-70 2,8. Fajna sprawa aczkolwiek z 50 1,8 też dawały radę no i już waga słoika nie ta, za to jaśniej, dletego sam pomyślę kiedyś nad tymi plastic fantastic :)
No co do jasności to niestety tu nie jest tak kolorowo bo żeby GO była w miarę to i tak trza mocno przymknąć.
Tak zgadza się, ale same pierścienie sporo przyciemniają a i AF kuleje, natomiast na mnie wrażenie zrobił fakt, że praktycznie ora się przednią soczewką po fotografowanym obiekcie! Niesamowite wrażenie :)