Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tokina 11-16 + polar + holder cokin

los_bananos
11-01-2011, 00:37
Witam

Przyzwyczaiłem się do takiego zestawu:
tamron 17-50 + polar b&w (72mm) + adapter + holder cokin + szara połówka hitech

Niedawno dokupiłem Tokinę 11-16 i pojawia się pytanie:

czy jest jakaś możliwość aby stosować na takim szerokim kącie jednoczeńśie polar i szarą połówkę w systemie cokin??

polary w wersji slim nie mają gwinta zewnętrznego (do którego mógłbym dokręcić holder cokina)

jeśli nakręcę zwykły polar (nie w wersji slim) i dołożę holder cokina i szarą połówkę to obawiam się, że będzie taki zestaw mocno winietował - mam rację?

ps. polara cokina nie chcę kupować, ze względu na słabe wyniki testów w porównaniu z polarami np. b&w

ps2 czy holder cokina w wersji slim (bez 3 slotu) będzie winietował na tokinie 11-16??

Dzięki z góry za odpowiedzi:)

Bogdan56_Ch
11-01-2011, 00:52
Odpowiedz sobie najpierw, czy tak często zachodzi potrzeba używania polara, raczej nie. Do zdjęć krajobrazów wystarczy połówka żeby osiągnąć odpowiednie efekty. Do większości zdjęć przy których należy stosować polara, nie założysz połówki bo nic to nie da.
Dlatego kup tylko połówkę i to powinno wystarczyć.

MariuszJ
11-01-2011, 01:03
Polar jest kłopotliwy na ultraszerokim kącie (niejednolicie przyciemnione niebo), gorąco polecam za to szarą połówkę do niwelowania kontrastu niebo-ziemia.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
Po za tym dobrze przypuszczasz: skłonność UWA do winietowania z wysokimi obsadami filtrów jest zwykle większa niż innych rodzajów obiektywów - często nie zakręcisz nic poza slimem bez drugiego gwintu.

los_bananos
11-01-2011, 08:59
Odpowiedz sobie najpierw, czy tak często zachodzi potrzeba używania polara, raczej nie. Do zdjęć krajobrazów wystarczy połówka żeby osiągnąć odpowiednie efekty. Do większości zdjęć przy których należy stosować polara, nie założysz połówki bo nic to nie da.
Dlatego kup tylko połówkę i to powinno wystarczyć.

Jak pisałem przyzwyczaiłem sie do tego zestawu;)
Nie pytam tez czy zachodzi taka potrzeba tylko czy można taki zestaw fizycznie zmontować na szerokim kącie. Też często czytałem takie opinie, że polar + połówka jest niefajna ale ja kilka ładnych zdjęć w takiej kombinacji zrobiłem, oczywiście nierzadko ze statywu bo czasy mocno się wtedy wydłużają:)

połówki mam i to trzy, holder też, trzeba tylko dokupić adapter na 77mm do tokiny - dlatego pytam co z polarem

Polar jest kłopotliwy na ultraszerokim kącie (niejednolicie przyciemnione niebo), gorąco polecam za to szarą połówkę do niwelowania kontrastu niebo-ziemia.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
Po za tym dobrze przypuszczasz: skłonność UWA do winietowania z wysokimi obsadami filtrów jest zwykle większa niż innych rodzajów obiektywów - często nie zakręcisz nic poza slimem bez drugiego gwintu.

Niejednolicie przyciemnione tło. Tez się nad tym zastanawiałem... Tylko, że nie widziałem tego na własne oczy (z szerokim kątem). Ale dzięki za ta opinię. Szarą połówkę też uwielbiam i na pewno będę montował do tokiny)

Zrobię tak - polówkę jak najbardziej będę używał. A z polarem się wstrzymam i najwyżej pożyczę od kogoś i sprawdzę jak działa:;)
Dzięki:)

wiktor2323
11-01-2011, 17:10
Przecież polary slim mają gwinty. W moim jest, co prawda mały ale przykręcić da się spokojnie ( HOYA)

Bartek_902
11-01-2011, 18:36
Ja też przy szerokim darowałem sobie polara,chociaż mam go w torbie,ale nawet nie pamietam kiedy ostatnio go nakrecałem...nierównomierne przyciemnienie nieba to najwiekszy problem polara,lepiej robić to połówką tak jak mówi kolega Mariusz

sniper88
11-01-2011, 19:48
Niejednolite przyciemnienie nieba przez polar można zniwelować właśnie połówką. A w przeciwieństwie do GND polar fantastycznie podbija kontrast na niebie i do tego eliminuje/uwydatnia refleksy np. na wodzie. A odpowiadajac na Twoje (los_bananos) pytanie - tak, da się. Zdarza mi się łączyć polar z GND na S10-20 i winiety nie ma, tyle, że polara mam w wersji slim, podobnie jak i holder Cokina (1 gniazdo na filtr).

marfot
11-01-2011, 20:46
W zestawie CPL Hoya Pro 1 Digital z holderem Cokina na 1 szufladkę zapiętym do C10-22 winieta jest widoczna w zakresie 10-13mm. Ten sam zestaw zapięty do C17-40 na FF winietuje w zakresie 17-20mm. Wygląda na to, że tylko najszersze kąty trzeba sobie odpuścić.

mlaskota
12-01-2011, 15:28
Mam tokine 12-24 i używam holdera w wersji slim, faktycznie pojawia się winieta w zakresie 12-14 ale problem ten można rozwiązać przez spiłowanie miejscach pokrywających się z rogami kadru cienkiej obwódki w holderze. W dużym stopniu rozwiązuje to problem ale winieta i tak występuje na zdjęciach choć już nie tak wyraźna. :)

los_bananos
12-01-2011, 23:52
Niejednolite przyciemnienie nieba przez polar można zniwelować właśnie połówką. A w przeciwieństwie do GND polar fantastycznie podbija kontrast na niebie i do tego eliminuje/uwydatnia refleksy np. na wodzie. A odpowiadajac na Twoje (los_bananos) pytanie - tak, da się. Zdarza mi się łączyć polar z GND na S10-20 i winiety nie ma, tyle, że polara mam w wersji slim, podobnie jak i holder Cokina (1 gniazdo na filtr).

Właśnie to chciałem wiedzieć!
Oczywiście wiem, że holder tak jak i polar w wersji slim. Skoro u Ciebie na sigmie 10-22 nie ma winiety z takim zestawem to myśle, że na tokinie 11-16 tym bardziej nie powinno być

W zestawie CPL Hoya Pro 1 Digital z holderem Cokina na 1 szufladkę zapiętym do C10-22 winieta jest widoczna w zakresie 10-13mm. Ten sam zestaw zapięty do C17-40 na FF winietuje w zakresie 17-20mm. Wygląda na to, że tylko najszersze kąty trzeba sobie odpuścić.

No i teraz juz nie rozumiem, skoro na sigmie od 10 nie ma winiety to na canonie od 10 jest? - najwyraźniej to wina polara, skoro obydwaj (obydwoje) macie holdery slim...
A odpuszczać najszerszych kątów nie chcę, nie po to kupiłem obiektyw szerokokątny:mad:

Mam tokine 12-24 i używam holdera w wersji slim, faktycznie pojawia się winieta w zakresie 12-14 ale problem ten można rozwiązać przez spiłowanie miejscach pokrywających się z rogami kadru cienkiej obwódki w holderze. W dużym stopniu rozwiązuje to problem ale winieta i tak występuje na zdjęciach choć już nie tak wyraźna.

No i teraz to już zupełnie nie wiem. Na tokinie od 12 winieta? Chyba, że to inna konstrukcja obiektywów wpływa na winietowanie

Czy jest ktokolwiek kto używa Tokinę 11-16 z polarem w wersji slim i holderem cokina w wersji slim i jest w stanie na 100% odpowiedzieć mi na pytanie czy pojawia się winieta czy nie??

sniper88
13-01-2011, 11:09
Winieta zależy też od tego, czy holder masz ustawiony prostopadle, czy też jest przekręcony w jakąś stronę i może stąd rozbieżne wrażenia. W razie czego możesz też pozbyć się holdera i połówkę trzymać ręką;)

los_bananos
15-01-2011, 19:09
No właśnie o to się rozchodzi;)
Jeśli winietuje mi na 11mm to po cholerę mam płacić prawie stówę (54 holder + 35 adapter + przesyłka) za cały zestaw jak i tak będę musiał trzymać filtr w ręce...

Naprawdę nikt nie mam canona z tokiną 11-16??? No nie wierzę;)

retter
16-01-2011, 11:16
Naprawdę nikt nie mam canona z tokiną 11-16??? No nie wierzę;)
Daj czas ludziom, to nie jest popularne szkło tak jak s10-20 czy c10-22.
Poczytaj poszukaj http://canon-board.info/showthread.php?t=35113

PNC
17-01-2011, 23:23
miałem 11-16... gdy miałem Nikona D200/D300... tj. około 2 lata temu.
Szkiełko jest genialne, ostre, optycznie było miodzio.
Tylko miało jedną wadę - bardzo słabo pracowało pod światło. Fatalne bliki to była specjalność tej Tokiny.
A może przesadzam, to tylko takie przyzwyczajenie po obiektywach Pentaksa których kiedyś używałem przez kilka niezłych lat?
W kazdym razie, do tej Tokiny uzywałem szarej połówki Cokin, ale zwykle przykładałem go do obiektywu, albo nakładałem holder bez pierścienia.
Spróbujcie, to działa. Ale polecam na to uważać, bo taki zestaw może w dowolnym momencie odpaść - mocowanie pozbawione ringu to nie jest mocowanie na stałe.

marfot
18-01-2011, 19:31
Winieta zależy też od tego, czy holder masz ustawiony prostopadle, czy też jest przekręcony w jakąś stronę i może stąd rozbieżne wrażenia. W razie czego możesz też pozbyć się holdera i połówkę trzymać ręką;)

W C10-22 i C17-40 na FF na najkrótszych ogniskowych winietuje już sam pierścień wkręcony w polar (bez założonego holdera) - zaciemnione są naroża.

los_bananos
04-02-2011, 15:04
Nie doczekawszy się odpowiedzi na forum, sprawdziłem sam organoleptycznie....

A więc oznajmiam wszystkim iż:

Tokina 11-6 z nałożonym holderem szerokokątnym Cokina NIE WINIETUJE :-)
Niezależnie czy holder ustawiamy w poziomie czy pionie od 11mm nie ma winiety.

Winieta pojawia się w ukośnym ustawieniu holdera, ale znika od 13mm.

Nie wiem co się stanie gdy na obiektyw dokręciy polara, jak będę miał możliwość sprawdzić to uzupełnię post.

swishu
24-03-2014, 11:44
odświeżam trochę temat winiety na UWA

mam 5d + c 17-40, chciałbym mając zamontowany filtr uv (hoya pro1 slim), dokręcić do tego holder cokina slim ... i nie mieć winiety :)
holder mam ori cokin wersja slim pod UWA, pierścien cokin, szybka hitecha i ogólnie taki zestaw nie winietuje, ale gdy dołożę uv slim to już jest winieta pokaźna.
Czy da się chronić obiektyw filtrem uv i jednocześnie mieć możliwość pracy na systemie cokina bez czarnych rogów ? :) hmm

ps. wiem, że temat dotyczy innego szkła, ale problem winiety podobny, więc może nie będzie to wkurzające jak tutaj podepnę zapytanie :)

marjo
24-03-2014, 16:46
jaką wersję Cokin-a posiadasz P czy Z? Ja mam Z i na 17-40 z polarem slim nie ma siły- jest winieta. Tutaj jest pięknie wszystko opisane i pokazane (w wersji dla Cokin Z):
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1195550
Domyślam się że dla Cokina P może być tylko gorzej.

swishu
24-03-2014, 20:11
cokin p, dokładnie to - Amazon.com: Cokin BPW400 Filter Holder, P Series, Wide Angle: Electronics (http://www.amazon.com/Cokin-BPW400-Filter-Holder-Angle/dp/B0000C5RR5/ref=sr_1_3?s=electronics&ie=UTF8&qid=1395684380&sr=1-3&keywords=cokin+p+slim)

choć widziałem gościa co robił zdjęcia 5dmk2 właśnie z uwa (bodajze 16-35) na cokinie z-pro z filtrem uv, ale nie jestem pewny czy nie miał coś poczarowane z pierścieniem.
jest też grono ludzi, co mówią po co Ci uv skoro masz szybkę cokina. Też można mieć takie podejście, ale jednak..czasem fotografuje sie w trudnych warunkach i przekładanie z pokrowca, na statyw itd..różnie jest, dlatego do swietego spokoju chcialem miec ten uv..

marjo
24-03-2014, 20:44
Być może nie używał pełnej szerokości albo później cropował. Ogólnie z jednej strony jestem trochę poirytowany systemem Cokin ale z drugiej strony wygoda pracy z filtrami połówkowymi wynagradza ten ból.
Ja przy okazji mam jeszcze jedno pytanie: jak sobie radzić z blikami które dostają się od góry (do systemu Z nie ma osłony przeciwko odblaskom)?

swishu
02-04-2014, 13:52
zgadzam się, choć z połówkami to ostatnim czasem pracuję właśnie 'z ręki', co niestety już zaskutkowało rysami na szybkach :/ problem jest wtedy jak potrzebuje coś spanoramować..
niestety co do problemów bików nie pomogę. Też zauważam, je u siebie (zdecydowanie łatwiej się łapie z szybką) ale obawiam się, że ciężko będzie sobie z tym poradzić. Osłona byłaby pomocna, ale pod cokina nic takiego nie widziałem..