Zobacz pełną wersję : Specyficzne zastosowanie obiektywów tele. Pytanie i pomoc?!
Witam serdecznie,
zwracam się do Was o pomoc i doradztwo, w kwestii wyboru obiektywu tele do canonowskiego crop'a. Zastosowanie takiego obiektywu jest trochę, nazwijmy to kontrowersyjne, a dokładnego celu niestety wolałbym nie zdradzać. Potrzebuję informacji, który z oferowanych na rynku tele-obiektywów sprawdziłby się najlepiej w wieczorno-nocnych zdjęciach. Chodzi o fotografowanie po zmroku, ukradkiem, ulice, słabo oświetlone chodniki. Często w grę wchodzić będzie focenie przez szybę, również balkony lub wnętrza mieszkań z zewnątrz /tj. z ulicy. Jakie parametry obiektywów do tej dość dziwnej dyscypliny są najważniejsze?
Oczywiście, domyślam się, że najlepszym rozwiązaniem byłoby zainwestowanie w C70-200 2,8 IS, ale liczę, że może coś w wersji bardziej budżetowej da się wymataczyć.
Aha, ważna rzecz, w kwestii fotografowanie 'przez szybę/y'. Czy i w jaki filtr dobrze byłoby się zaopatrzyć + jeśli ktoś ma doświadczenie w kwestii takich ujęć jak piszę, proszę o wskazówki i być może propozycje osprzętowe, które zdają egzamin:)
Pozdrawiam
dziobolek
08-01-2011, 18:40
Tajemniczy Don Pedro - Karrrrrambaa! Działalność detektywistyczno-szpiegowska zapewne ;)
IMHO najbardziej jasny jak się tylko da.
Pozdrówka!
Kolega pewnie po fachu, odraz domyślił się o co chodzi ;) A co z filtrem, czy jakiś polar, czy może jakiś inny wynalazek?
Polar zabierze połowę światła. Moim zdaniem jeśli w środku auta będzie ciemno to odblaski nie będą przeszkadzały.
Jeśli w nocy to światło, światło, światło. Zastanawiam się czy w samochodzie zamiast IS dałoby się użyć monopoda, wtedy nieco cenowo się sprawa rozluźni.
A zastosowanie było bardzo łatwo zgadnąć.
trudno sie nie domyslic. Z tego co piszesz to nie zdjecia nie musza byc mistrzostwem swiata nadrobisz iso. Polar na pewno dobry do szyb etc. ale ciemny za to i spada ci okolo o 1EV.
P.S. Przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z systemy anglojezycznego.
No właśnie, fotki nie muszą być ani merytorycznym ani jakościowym mistrzostwem świata. Ewentualnie, nad którym szkłem pomyśleć? 70-200 2,8? To już trochę kasy jest, ale za to AF nie da plamy, a w wersji z f/4 ? AF myślę, że powinien być podobny, natomiast trochę mniej światełka jest... ISO 2000-3200 o ile nie 6400 to na bank :)
Światło jak światło, ale 200mm na cropie to nie jest wcale aż takie dobre zbliżenie. Moim zdaniem do takich zastosowań najlepszy będzie Canon 100-400mm. C70-200/2.8 (wersja bez stabilizacji) jest tańszy tylko o 1000 zł o C100-400, a C70-200/2.8IS jest 2000 zł droższy od C100-400.
135/2 może?
Dobrze, że mam rolety w oknach...
dziobolek
08-01-2011, 19:34
Kolega pewnie po fachu, odraz domyślił się o co chodzi ;) A co z filtrem, czy jakiś polar, czy może jakiś inny wynalazek?
Nie po fachu, ale się domyślił :twisted:
Z polarem daj sobie spokój, światło f/4 też IMHO średnio.
Jeśli musi być tanio to jakiś f/2.8 bez IS - przy podpórce o cokolwiek powinieneś utrzymać ciekawe czasy.
A tak w ogóle, do takiej roboty to puszka z najwyższym użtkowym ISO w pierwszej kolejności.
A na tym polu to chyba konkurencja N dużo lepiej wypada.
Pozdrówka!
zaitsev - hahaa. Nieźle się ubawiłem z tymi roletami ;)
135 2 to z pewnością super szkło, ale ja bym go prócz właśnie w/w zastosowania chyba wcale nie wykorzystał, a tak przynajmniej to mi szkiełko jeszcze prywatnych celów posłuży.
a w przypadku 100-400 L IS to nie uważacie, że może być za ciemno? Kurcze, nawet nie wiem czy utrzymałbym to szkło na tych 400mm bez poruszenia ;) Zresztą to też dość sporo kasy. Może jeszcze ktoś podsunie jakąś myśl...
dziobolek
08-01-2011, 19:37
Światło jak światło, ale 200mm na cropie to nie jest wcale aż takie dobre zbliżenie. Moim zdaniem do takich zastosowań najlepszy będzie Canon 100-400mm.
Ciemnica jak diobli...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
... Zresztą to też dość sporo kasy. Może jeszcze ktoś podsunie jakąś myśl...
A muszą być koniecznie szkła Canona???
hmm, prawdę pisząc, wchodzą w grę inne szkła niż tylko canon. W Sigmach i Tamronach, z tego co ludzie pisują AF jest do bani, a ja się boję, że w tak trudnych warunkach oświetleniowych, te zamienniki kompletnie zgłupieją. A np. 55-250 IS albo new Tamron 70-300 VC? Chociaż to też ciemnica ;)
dziobolek
08-01-2011, 19:55
hmm, prawdę pisząc, wchodzą w grę inne szkła niż tylko canon. W Sigmach i Tamronach, z tego co ludzie pisują AF jest do bani, a ja się boję, że w tak trudnych warunkach oświetleniowych, te zamienniki kompletnie zgłupieją.
Nie tyle do bani że nie trafia, tylko że nie jest to "Express Polarny" i do sporu się nie nadaje (z tego co czytałem).
Inną zaletę posiadają - nie rzucają się w oczka, bo są czarne 8-)
A np. 55-250 IS albo new Tamron 70-300 VC? Chociaż to też ciemnica ;)
No właśnie - ciemnica. Tyle że nowy Tamron 70-300 VC USM jest ponoć ciekawą alternatywą dla C 100-400.
Pozdrówka!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Eeech, Tamron 70-300 VC USD miało być.
O dzizas, biorąc pod uwagę, że obecnie studiuję i MIESZKAM w Poznaniu, to nie wiem czy powinienem Ci doradzać :-D A nóż odbije się to na mnie negatywnie... :-P
A tak serio:
Im jaśniej tym lepiej. 70-200/2.8 (dowolnej firmy ale C najpewniejszy, najszybszy ale i najdroższy ;) ) 135/2 (tylko, że trochę krótki) 200/2.8
A potem to 200/2.0 lub starszy brat 200/1.8(ostatnio były 2na allegro - jeden zeszedł na pewno bo ktoś licytował - swoja drogą dobra cena była - 9k tylko. Jak bym rozważał zakup 70-200/2.8 IS II to bym się poważnie zastanowił ;-) )+ konwertery x1.4 i x2.0 No i 300/2.8, 400/2.8, 500 i 600 f4
Jeżeli potrzebujesz do zastosowań detektywistyczno-szpiegowskich lub paparazzi to nie wiem czy jest sens oszczędzać - w końcu i z jednego i drugiego dobra kasa... Też nie wiadomo jaką puszkę masz... Co prawda z RAWa z puszek serii od xxD można dobre rezultaty uzyskać na ISO6400.... W każdym razie w obu branżach im dłużej i im jaśniej tym lepiej... Kiedyś oglądałem jakiś repo ze Stoppą. Repo krótki ale zdążyłem wychaczyć 300/2.8 i 600/4 :-D Więc wiesz... ;-)
właśnie - podbij cenę tych swoich tajemnych usług i od razu Ci się kasa zwróci :D
może Tokina 300mm f /2.8? cieżko dostać ale może warto trochę poszukać? na e-bayu za 1k dolarów chodzą...
Tu chyba nie chodzi o "szpiegotę" (kolega od razu się zdekonspirował), ale focenie niewiernych żon i mężów.
Dlaczego przyjmujesz takie usługi, nie majac odpowieniego sprzętu?
Najpierw wyposażenie i praktyka, potem praca.
Chyba da się połączyć noktowizor z aparatem, szedłbym w tym kierunku...
No i poćwicz trochę hantlami, bo może być grubo...
hekselman
09-01-2011, 20:48
Obiektyw to nie wszystko.Kup sobie statyw piersiowy - będziesz mógł "z reki" znacznie więcej.
Dobre szkło z ISem - to ci na bank pomoże. W tej klasie IMHO 70-200 2.8 IS - nawet ta starsza wersja która obecnie z racji następcy zadziwiająca traci na wartości apozwala na niezłe szaleństwa nawet z konwerterem 1.4!
Aparat z wysokim ISO i coś do odszumiania fotek.
Z kolei duża matryca pozwoli ci wyciąć więcej z kadru.
WPRAWA - w manualnym ustawianiu ostrości.
Robienie na Live View ale z dodatkowym większym podglądem obrazu na np dodatkowym monitorku.
tylko że nie jest to "Express Polarny"
Tylko, że jak nie masz światła to USM też przestaje być tym "Expressem Polarnym".
(z tego co czytałem)
I to są słowa klucze...
dziobolek
09-01-2011, 21:20
(z tego co czytałem).I to są słowa klucze...
Które dzisiejszego popołudnia zostały zweryfikowane praktycznie.
Miałem okazję "pobawić" się Tamronem 70-200 f/2.8 i... jestem mile zaskoczony.
Moim skromnym zdaniem AF jest niczego sobie i nie miał problemów z celnością.
Gubił się jedynie w sytuacjach, w których "zgłupieje" większość szkiełek,
ale to IMHO nie była wina samego szkiełka tylko systemu AF puszki.
Na moje potrzeby szybkość wystarczająca, gabaryty bardzo fajne (nieduży - spodziewałem się większych),
jedynie jego waga - no ale to w końcu słoik f/2.8.
Podziękowania dla jacek-ie, za możliwość "obmacania".
Pozdrówka!
igor58 - nigdzie nie napisałem, że 'przyjmuję usługi' :)
Goomis, ISO 6400 absolutnie nie neguję, a wręcz lubię. Dzięki nie mniej za wyczerpującą odpowiedź. Myślę, że do tego zastosowania co w temacie, do ślubniaków i jeszcze kilku innych zastosowań, poważnie pomyślę nt. 70-200 2,8. Jedyna kwestia, poruszana prawie zawsze i przez wielu, stanowiąca dla mnie problem, to jego waga...
Bardzo dziękuję wszystkim za cenne rady i pomoc. Mniej więcej wiem już czego się trzymać, no i Wy się też 3majcie ;)