Zobacz pełną wersję : Co kupić do rodzinnej fotografii
szambonur
07-01-2011, 00:10
Witam wszystkich
Od pewnego czasu spędzam trochę czasu na tym forum, planując swój nowy zestawik foto. Generalnie na chwilę obecną pstrykam tylko krajobraz, ale chęć rozwijania własnych horyzontów zmusił mnie do podjęcia decyzji o zdradzie dotychczasowych barw...:-D Nie wiem czy w przyszłości będę na fotografii zarabiać, póki co chcę się uczyć... Mam ładną żonę to i portret by pasowało opanować co by uwiecznić to co ulotne...:-D a i dzieci w rodzinie przybyło więc można wykorzystać ten fakt, ale do sedna. Wymyśliłem sobie coś takiego:
5D mk II
sigma 20/1.8
sigma 50/1.4
sigma 85/1.4 i tutaj mam dylemat bo szkło trochę kosztuje, więc nie wiem czy warto..., może lepiej brać canona 85/1.8 - proszę o radę
Jeżeli zdecyduję na tańszą opcję 85mm czyli szkło canona wezmę jeszcze EF 17-40 mm f4.0 L USM tak żeby coś uniwersalnego do krajobrazu było.
Na długie ogniskowe zastanawiam się nad Tamronem 70-300 nie pamiętam dokładnie symbolu, ale chodzi mi o tę najnowszą wersję
Proszę o ewentualne wskazówki i rady...
canon 85/ 1.8 to bardzo dobre szkło, można by się zastanowić też nad kupnem jakiejś lampki...
MariuszJ
07-01-2011, 00:31
24-105/4 + 580EX, popstrykać, myśleć co brakuje. Możliwe że nic.
szambonur
07-01-2011, 00:32
canon 85/ 1.8 to bardzo dobre szkło, można by się zastanowić też nad kupnem jakiejś lampki...
Kwestię oświetlenia już przemyślałem. Zaopatruje się w zestaw 4 tanich chińskich manualnych błyskaczy do tego wyzwalacz radiowy. Dwie będę montował na softboxy, dwie według uznania i potrzeby np. kontra lub tło...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
24-105/4 + 580EX, popstrykać, myśleć co brakuje. Możliwe że nic.
Prawdopodobnie to bardzo dobry zoom, ale przyjąłem politykę stałek i chcę ją konsekwentnie realizować, na początek oczywiście tańsza opcja a w przyszłości to pewnie jakie "eLki"
tak szczerze mowiac... do rodzinnej fotografii to tylko pozazdroscic zestawu, czy to z sigmami czy z canonami :)
MariuszJ
07-01-2011, 00:47
Prawdopodobnie to bardzo dobry zoom, ale przyjąłem politykę stałek i chcę ją konsekwentnie realizować, na początek oczywiście tańsza opcja a w przyszłości to pewnie jakie "eLki"
Tylko że ten zoom ma szansę zostać u Ciebie i być przydatnym, nawet wtedy gdy już zaopatrzysz się w te wymarzone stałki.
Podstawowym problemem przy tzw. fotografii rodzinnej (przynajmniej u mnie) przy użyciu pełnej klatki jest konieczność stosowania w pomieszczeniach przysłon ciemniejszych niż f4, z racji zbyt małej głębi ostrości. Implikuje to więc raczej lampę nie jasną stałkę. Jeżeli dodamy do tego małą przewidywalność i powtarzalność sytuacji (w odróżnieniu od tzw. ślubniactwa), uniwersalność 24-105 (również w landszafciarstwie) jest warta każdych pieniędzy.
szambonur
07-01-2011, 00:55
Co do 24-105 nie mówię "nie" myślałem co prawda o 17-40 który powiedzmy 700 zł tańszy od 24-105 więc różnica do przełknięcia.
MariuszJ
07-01-2011, 01:01
Co do 24-105 nie mówię "nie" myślałem co prawda o 17-40 który powiedzmy 700 zł tańszy od 24-105 więc różnica do przełknięcia.
Być może przesadnie uczepiłem się słów "nowy zestawik", "krajobraz", "chcę się uczyć". Ani jeden z wymienionych przez Ciebie obiektywów poza 50-tką nie pasuje mi do tej zajawki.
Używając 5d, pewnie z 90% zdjęć robiłem 24-105 (z ewentualnym wsparciem 580EX), resztę 70-200, 50 i 85. Zestaw uważałem za kompletny, a Twój opis własnych potrzeb i umiejętności mógłbym (poza zarabianiem) uznać za zbliżony.
.
Te chińskie wyzwalacze i lampy w dużej ilości... hmm... nie wiem czy czytasz to forum z wystarczającą dozą refleksji ;)
no nie wierze .. do rodzinnej fotografii :O taki zestaw to profesjonalny fotograf pozazdrości, człowiek który na tym zarabia a Ty od tak 3 obiektywy na dziendobry
tylko pogratulować
wiesz jakby chciałbyś coś póżniej tanio z tego sprzętu sprzedać daj znać bogaczuu :D:D:D
pozdrawiam
szambonur
07-01-2011, 01:11
Być może przesadnie uczepiłem się słów "nowy zestawik", "krajobraz", "chcę się uczyć". Ani jeden z wymienionych przez Ciebie obiektywów poza 50-tką nie pasuje mi do tej zajawki.
Używając 5d, pewnie z 90% zdjęć robiłem 24-105 (z ewentualnym wsparciem 580EX), resztę 70-200, 50 i 85. Zestaw uważałem za kompletny, a Twój opis własnych potrzeb i umiejętności mógłbym (poza zarabianiem) uznać za zbliżony.
.
Te chińskie wyzwalacze i lampy w dużej ilości... hmm... nie wiem czy czytasz to forum z wystarczającą dozą refleksji ;)
a co nie tak z tymi lampkami i wyzwalaczami..., możliwe że źle kombinuje więc proszę o szybkie wyprowadzenie na prostą drogę...:)
popieram pomysł z 24-105. do takich zastosowań lepszego pojedynczego szkła nie potrzebujesz. A że masz szeroka sigmę to stanowczo bym brał zamiast 17-40. ( w końcu światło to samo plus stabilizacja i wydłużysz ogniskową -tez do krajobrazu super)
szambonur
07-01-2011, 01:14
no nie wierze .. do rodzinnej fotografii :O taki zestaw to profesjonalny fotograf pozazdrości, człowiek który na tym zarabia a Ty od tak 3 obiektywy na dziendobry
tylko pogratulować
wiesz jakby chciałbyś coś póżniej tanio z tego sprzętu sprzedać daj znać bogaczuu :D:D:D
pozdrawiam
Nie pije, nie palę, na kochanki nie wydaje za dużo, więc mogę sobie pozwolić...:-D A tak na poważnie to rozbudowę systemu planowałem już od dawna a wyszło że buduje od podstaw, ale to już inna historia...
MariuszJ
07-01-2011, 01:20
a co nie tak z tymi lampkami i wyzwalaczami..., możliwe że źle kombinuje więc proszę o szybkie wyprowadzenie na prostą drogę...:)
Lampy manualne, a dodatkowo więcej niż jedna to naprawdę dużo trudniejsza sztuka niż pojedyncza lampa systemowa, pracująca z automatycznym pomiarem światła. Nie mówiąc o zastosowaniu takiego systemu w warunkach improwizowanych, a z takimi kojarzy mi się fotografia rodzinna.
Co do 17-40 - nazywanie tego szkła na pełnej klatce uniwersalnym uważam za nieporozumienie. Ono do pełnej klatki jest dedykowane, a owszem - ale do dość ściśle określonych zastosowań, znów - jak dla mnie dalekich od fotografii rodzinnej. Nie mieszajmy dwóch systemów walutowych...
szambonur
07-01-2011, 01:25
Lampy manualne, a dodatkowo więcej niż jedna to naprawdę dużo trudniejsza sztuka niż pojedyncza lampa systemowa, pracująca z automatycznym pomiarem światła. Nie mówiąc o zastosowaniu takiego systemu w warunkach improwizowanych, a z takimi kojarzy mi się fotografia rodzinna.
Co do 17-40 - nazywanie tego szkła na pełnej klatce uniwersalnym uważam za nieporozumienie. Ono do pełnej klatki jest dedykowane, a owszem - ale do dość ściśle określonych zastosowań, znów - jak dla mnie dalekich od fotografii rodzinnej. Nie mieszajmy dwóch systemów walutowych...
Na początku tego wątku wyraźnie określiłem cel tego 17-40, że będzie wykorzystywany w krajobrazie razem z tamronem 70-300 a do fotografii nazwijmy to rodzinnej wymienione wcześniej stałki...
MariuszJ
07-01-2011, 01:32
Odnoszę się do tej wypowiedzi.
Można zastępować 24-105, owszem - jak ktoś woli - np. duetem 17-40 + 70-200. Przekazuje Ci tylko moje doświadczenie, że mając początowo pomysł systemu amatorskiego opartego na UWA, jasnej 50-tce i tele, dokupiłem dość szybko taniego zooma w podobnym zakresie co 24-105 i z przykrością względem swoich własnych pierwotnych planów używam go chyba najczęściej... może dlatego że zima, a może nie... Dlatego doradzam nie pchanie się we wszystko od razu i zakup czegoś, co ma szansę pozostać z Tobą aż do kolejnej zmiany systemu ;)
szambonur
07-01-2011, 01:42
Przekonałeś mnie do 24-105, podobnego zakresu używałem do tej pory jako "codziennego" szkła...
Nie zaprzeczysz jednak że zabawa z czterema lampkami da więcej satysfakcji niż z jedną przy aparacie...
Przekonałeś mnie do 24-105, podobnego zakresu używałem do tej pory jako "codziennego" szkła...
Nie zaprzeczysz jednak że zabawa z czterema lampkami da więcej satysfakcji niż z jedną przy aparacie...
Da więcej. Jak zamierzasz robić studio, gdzie ciocia Kazia stanie i cierpliwie zaczeka aż porozstawiasz te lampki, zgrasz moce błysku z pomysłem zdjęcia, weźmiesz poprawkę na modyfikatory i te lampki będą dawać powtarzalne błyski. Ale to osobliwe podejście do fotografii rodzinnej. Jeśli jednak chcesz sensownego doświetlania, szybko zmieszać światło zastane z błyskowym, bez kombinatoryki, to jednak lampa systemowa jest nieoceniona.
szambonur
07-01-2011, 10:15
to chyba oczywiste jest że do 5D jakaś systemowa lampka to konieczność, a że ciocia Kazia cierpliwą osobą jest manualki też się sprawdzą...:)
Do krajobrazu - program minimum to C17-40 i C70-200/4 (jak u mnie w stopce:)). Moim zdaniem jasne stałki nic tu nie wnoszą - szeroki kąt trzeba przymykać to i C17-40 wydoli. Do portretu potrzeba co innego ale się nie znam...:(
szambonur
07-01-2011, 10:54
Do krajobrazu - program minimum to C17-40 i C70-200/4 (jak u mnie w stopce:)). Moim zdaniem jasne stałki nic tu nie wnoszą - szeroki kąt trzeba przymykać to i C17-40 wydoli. Do portretu potrzeba co innego ale się nie znam...:(
początkowo też bylem za 17-40, ale że fotografia opiera się na kompromisach zostałem przekonany do 24-105, a do szerszych kadrów co najwyżej kupie coś krótszego... (mam teraz na myśli krajobraz)
marianoitaliano
07-01-2011, 10:57
Do rodzinnego pstrykania wybierz raczej 1 obiektyw typu zoom i do tego lampka. Zmiana obiektywów jest bardzo upierdliwa jeśli nie ma się 2 body. Dopiero specjalizacja typu portret, ptactwo etc wymusza w nas inwest w wiele obiektywów najlepiej stałek.
Dlatego polecam jak przedmówcy 24-105 :)
Udanego focenia.
szambonur
07-01-2011, 11:09
tak w kwestii wyjaśnienia, wątek ten został przeniesiony z innego miejsca przez Moderatora i przez niego zatytułowany w taki właśnie sposób. Bardziej jednak zależało mi, aby doradzić się Was czy podany na początku zakres stałek jest wystarczający do prób z portretem, jak również czy sigmę 85/1.4 można bez większych oporów zastąpić canonem 85/1.8. Póki co do krajobrazu w większości przypadków będę używać Olympusa, a dobór szkieł pod canona w tej dziedzinie traktuje drugorzędnie...
Bardziej jednak zależało mi, aby doradzić się Was czy podany na początku zakres stałek jest wystarczający do prób z portretem, jak również czy sigmę 85/1.4 można bez większych oporów zastąpić canonem 85/1.8. Póki co do krajobrazu w większości przypadków będę używać Olympusa, a dobór szkieł pod canona w tej dziedzinie traktuje drugorzędnie...
Ja tu czegoś nie rozumiem. Sprawiasz wrażenie osoby, która już wcześniej przez wiele lat robiła zdjęcia lustrzanką różnymi obiektywami, teraz od razu kupujesz domowe studio, odważnie zmieniasz system, wchodzisz od razu w pełną klatkę, bierzesz od razu zestaw chyba pięciu bardzo drogich obiektywów, wyrzucasz na to xx tys. złotych i... pytasz, czy do portretu będą dobre stałki które wymieniłeś. Ja po dwóch latach zabawy tanim Canonem 40D wiem, że do portretów rodzinnych (przynajmniej na cropie) najlepsze ogniskowe to 50-100mm. Dlatego ja do portretu brałbym coś w rodzaju 50mm/1.4 i 85mm/1.8 (ewentualnie 100mm), zamykając się w kwocie 2600 zł za obiektywy. Nie widzę powodu kupowania do tych zastosowań obiektywu A, B, C, D, E i F, pełnej klatki i całego osprzętu, a już na pewno nie od razu na hurra. Czytając to forum wydaje mi się, że pełnoklatkowcy również polecą 50 i 85mm, ew. 100mm czy 35L. Czy tylko mi się wydaje że tu jest coś nie tak? :-)
szambonur
07-01-2011, 11:44
Siemek - bardzo dobrze Ci się wydaje. Też jestem zdecydowany na 50mm i 85mm mam tylko wątpliwość czy dla 85mm brać sigmę 1.4 czy wystarczy canon 1.8... 20mm chcę da szerszych kadrów całych postaci...
a na zmianę systemu zdecydowałem się tylko ze względu na pełną klatkę innego powodu nie widzę...
Siemek - bardzo dobrze Ci się wydaje. Też jestem zdecydowany na 50mm i 85mm mam tylko wątpliwość czy dla 85mm brać sigmę 1.4 czy wystarczy canon 1.8... 20mm chcę da szerszych kadrów całych postaci...
Jeżeli planujesz domowe studio, ze statywami i lampami, to światło 1.4 w sigmie nie będzie ci potrzebne (bo światła nie będzie ci brakowało), przesłona 1.4 też niepotrzebna, bo i tak będziesz przymykał, dlatego ja proponuję Canona 85mm/1.8. C85/1.8 jest dwukrotnie tańszy od S85/1.4. I wydaje mi się, że pod pełną klatkę warto rozważyć zakup 35L/1.4. Zamiast wydawać 3800 zł na Sigmę 85mm, lepiej moim zdaniem dołożyć trochę i kupić 35L/1.4 za 4900 zł. Wydaje mi się, że 35L przyda się lepiej do kadrów z całymi postaciami niż 20mm.
szambonur
07-01-2011, 12:14
35L pewnie się kiedyś pojawi w plecaku, ale póki co jest dla mnie za droga...,
a 20mm fajnie sprawdzi się w plenerowych kompozycjach...
Robson01
07-01-2011, 12:23
Wydaje mi się, że do domowych zastosowań wystarczy Ci 24-105. To naprawdę przyzwoite szkło. Oczywiście można się pokusić o 85/1.8, a nawet o 135 do portretów. Będą bardziej "artystyczne" :-)
szambonur
07-01-2011, 12:27
Wydaje mi się, że do domowych zastosowań wystarczy Ci 24-105. To naprawdę przyzwoite szkło. Oczywiście można się pokusić o 85/1.8, a nawet o 135 do portretów. Będą bardziej "artystyczne" :-)
Tą kwestię już wcześniej przerabialiśmy jeżeli chodzi o wszechstronność 24-105, i już się na to zdecydowałem, chociaż to średnie optycznie i mocno winietujące szkło..., podobno..., ale czego można oczekiwać więcej w takiej cenie...:)
Robson01
07-01-2011, 12:39
Jeżeli przeszkadza Ci jakość optyczna w 24-105 to może zastanów się nad 24-70/2.8
Tylko cena już inna i zakres ogniskowych nie bardzo portretowy. Ale moim zdaniem do FF bardzo dobry zoom. Do tego 85 (ewentualnie 85 i 135) załatwią sprawę portretów.
szambonur
07-01-2011, 12:49
im więcej czytam różnych opcji, to coraz większy mętlik w głowie mi się robi...;) nie ma co gdybać za dużo. Do portretowania wezmę canona 85/1.8 ; sigmę 50/1.4 oraz sigmę 20/1.8... Do krajobrazu jednak chyba 17-40 z czerwonym paskiem, trochę mnie tylko martwi brak stabilizacji, ale trudno... Do dłuższych ogniskowych w krajobrazie Tamrona 70-300. Co do tej eLki 24-105 to się zastanowię, jak będzie mi brakować takiego uniwersalnego zooma to wtedy dokupię... Dziękuje za wszystkie porady i opinie, bardzo mi to pomogło w utwierdzeniu się w decyzji...