Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 40D problem z barwami na zdjeciach

2MM
05-01-2011, 14:22
mial ktos taki problem? czasem mam za duzo albo czerwieni albo zołci..nie wiem czy to zalezy od obiektywu czy cos z aparatem?
bede wdzieczny

miszaqq
05-01-2011, 14:38
RAW + dobra wywolywarka i po problemie, jak ci za duzo to odejmij troszke od tego sa suwaczki, no i nie licz ze bedzie idealnie robiac tylko w jpg, chcesz miec dobrze to raw i dlubania troszeczke zawsze bedzie

Cake
05-01-2011, 14:51
Miałem to samo w 40D i już nie mam 40D.

mateuszkaratysz
05-01-2011, 19:09
Jedną z przyczyn problemu może być źle zbalansowana biel.

Canon 40D radzi sobie średnio z balansem światła w okolicach 3000 kelwinów (m.in. latarnie drogowe) tam, powstaje zabarwienie na żółto niekiedy czerwono, dlatego lepiej balansować ręcznie szarą kartą.

poszukiwacz2006
05-01-2011, 21:18
Mówisz o zdjęciach odbranych z laba, czy o zdjęciach oglądanych na komputerze, bo to dwa różne zagadnienia.

grzechol54
05-01-2011, 21:35
czasami tak bywa,ale sprobuj skorygowac troche aparatem,albo rawy i dobrym programem.podpytaj w serwisie na zytniej nr telefonu;22-862-41-38.powodzenia

dulak
05-01-2011, 21:50
Jedną z przyczyn problemu może być źle zbalansowana biel.

Canon 40D radzi sobie średnio z balansem światła w okolicach 3000 kelwinów (m.in. latarnie drogowe) tam, powstaje zabarwienie na żółto niekiedy czerwono, dlatego lepiej balansować ręcznie szarą kartą.

Nie tylko 40D, w Nikonach to dopiero zaczyna się przeprawa, ale prawdą jest jak już napisał kolega powyżej, że RAW zazwyczaj rozwiązuje wszystkie tego typu problemy. Oczywiście niekiedy bywają sytuacje gdy nawet w RAWie ciężko jest skorygować WB, ale zdarza się to naprawdę rzadko.

GoOrange
12-02-2011, 17:17
Mam mnostwo zdjec z d700, ktore maja tak skopane kolory ze ratowanie rawow to walka z wiatrakami. W Canonie to sie zdarza ale na wielokrotnie mniejsza skale. Generalnie ze wzgledu na to wysiadlem z nikona.

pawelmarek.wojcik
12-02-2011, 17:53
Nikon ma zdjęcia z przesyconym żółtym i zielonym, Canon zaś podbija czerwony. Możesz spróbować wysłać do kalibracji WB na Żytnią, ja też miałem taki problem ale po wizycie w serwisie napisali, że nie potrzebuje WB regulacji.
W mojej 40 stce wystarczyło przestawić "przestaw kolorów" z sRGB na Adobe RGB i zobaczyłem znaczącą różnice. jest to w drugiej zakładce w menu. Powinno i u Ciebie to pomóc.

Misiek87
12-02-2011, 17:57
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/postpics-1.gif
źródło (http://home.freeuk.com/jrknight/smileys/postpics.gif)

:)

Kolekcjoner
15-02-2011, 07:47
^^^^

mial ktos taki problem? czasem mam za duzo albo czerwieni albo zołci..nie wiem czy to zalezy od obiektywu czy cos z aparatem?
bede wdzieczny

Bez jakichś przykładów to ta dyskusja jest mało konstruktywna - delikatnie mówiąc :roll:;-).

BTW: kolory z Nikonów nie są tematem tego wątka więc bardzo proszę nie kontynuować w tym kierunku :cool:

majson
15-02-2011, 09:35
Niestety 40D i nie tylko, jeśli chodzi o Canona to naturalna przypadłość.Nawet testy o tym świadczą:www.optyczne.pl/57.9-Test_aparatu-Canon_EOS_40D_Podsumowanie.html.WB w świetle żarówkowym jest niedokładne.Trzeba się z tym pogodzić i jak koledzy wcześniej radzili skorzystać z zapisu w RAW.

horak
15-02-2011, 09:42
Ja w swoim 50d mam według mnie takie odzwierciedlenie kolorów jakie mi się podoba - styl standard - żadna barwa tu nie dominuje. Natomiast na takim samym stylu w 5dmk2 mi się nie podoba bo zdjęcia są zaróżowione. Regulowanie balansem bieli nie do końca mi pomagało bo uzyskiwałem domieszki dominacji innych kolorów. Zmieniłem styl obrazów na neutralny i każdy parametr podkręciłem o jeden stopień w stosunku do standardowego i uzyskałem to o co mi chodziło. Na koniec dodam, że problem był na zdjęciach robionych w domu przy oświetleniu żarowym - balans ok. 3300 K. Na zewnątrz wszystko jest w porządku. Proponuję koledze kombinowanie ze stylami i sądzę, że osiągnie to co chce. Nie bardzo rozumiem rady kolegów, żeby zdjęcia robić w RAW i bawić się suwakami. Nie każdy ma na to czas. Aparat powinien być tak ustawiony żeby w JPG dawał takie odzwierciedlenie jakie nam się podoba, zaznaczam NAM bo nie musi wcale podobać się innym. Jedni lubią cieplejsze kolory, inni chłodne. Lustrzanka to nie tylko RAW i zabawa w programie.

mk20
18-02-2011, 20:36
Problem największy jest w tym by porównując wiedzieć co to jest raw a co jpg.

AceHigh
20-02-2011, 12:56
Warto zwrócić uwagę na szczegółowe ustawienia w funkcji picture style - jest tam suwak, który odpowiada za regulację zaróżowienia/zażółcenia zdjęć.

SNAJPERWILD
21-04-2011, 15:01
mial ktos taki problem? Czasem mam za duzo albo czerwieni albo zołci..nie wiem czy to zalezy od obiektywu czy cos z aparatem?
Bede wdzieczny

a moze err 01 robi zdjęcia ale przysłona wogóle nie działa obiektyw sprawdzony w innym body i jest ok