Zobacz pełną wersję : 40D - przy naciśnięciu spustu do końca wszystko się wyłącza
Witam,
Mam Canon 40D + 17-55 2.8 i do tej pory byłem szczęśliwym posiadaczem a teraz jestem tylko posiadaczem ;) Aparat ma 2 latka i ostatnio nie był właściwie używany (jakieś 4 miesiące), leżał sobie w plecaku w domq.
Pewnego pięknego dnia chciałem zrobić kilka fot, włożyłem baterię, poziom naładowania full, wszystko piknie, wyostrzam, wciskam spust do końca i d..pa.
Przesłona się chyba przymknęła bo się zrobiło ciemniej w wizjerze, a poza tym wszystko się wyłączyło, zgasły wszystkie wskaźniki itp. Jedyna metoda na przywrócenie do działania to wyjęcie i włożenie ponowne baterii i włączenie aparatu.
Ponieważ nie mam już gwarancji, swoją drogą byłem pewien że canon daje 24 miesiące (bym się jeszcze łapał) a tu taki zonk patrze w gw. 12 miesięcy :(( Więc się zastanawiam czy to jakaś typowa usterka może być czy coś poważnego? i ile za to zabule :/ Tak czy inaczej muszę go wysłać do serwisu.
pozdrawiam,
ŁK
wyczyść styki, naładuj aku
Hmm... to jakby podobnie jak u mnie?
http://canon-board.info/showthread.php?t=72565
12 miesięcy to gwarancja producenta, ale kolejne 12 - rękojmia sprzedawcy (albo odwrotnie). Takie są przepisy UE. Idź do sklepu i kłóć się, a jakby odmówili - wal do jakieś urzędu obrony konsumentów czy czegoś w tym rodzaju.
Sprawdze z tym akumulatorem...
@nilhi tak u mnie jest prawie tak samo jak u Ciebie tyle że u mnie każdorazowe wyjęcie baterii pomaga, tyle że to się dzieje za każdym razem, tzn nie mogę ani jednego zdjęcia zrobić.
Coś na wzór error'a 99 w canon 350D, nie wywala czasem na wyświetlaczu że zaistniał błąd? W C 350D miałem ten błąd powodowany przez obiektyw, coś poszło na stykach i do tej pory tak wariuje ale dla chcącego nic trudnego :D
Witam, ...
Zdejm obiektyw i uruchom migawke patrzac na lustro jak sie zachowuje, czy dziala poprawnie.
Mam 40D, nie spotkałem się z takim problemem, ale mam pewien pomysł, może głupi, ale zawsze warto spróbować. Spróbuj zresetować ustawienia aparatu do ustawień fabrycznych i wtedy sprawdzić. A jeśli i to nie pomoże, to spróbuj wgrać do niego nowy soft (instrukcję jak to zrobisz znajdziesz w sieci). Ten pomysł to tylko strzał, nie wiem czy pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi i warto spróbować. :-)
Naprawiacz
08-01-2011, 19:50
Silnik napędu lustra lub migawki (lub oba) do wymiany. Można to sprawdzić po zdjęciu przedniej obudowy.
Silnik napędu lustra lub migawki (lub oba) do wymiany. Można to sprawdzić po zdjęciu przedniej obudowy.
Faktycznie, padły oba silniki! Byłem w serwisie i właśnie taką diagnozę usłyszałem. Naprawa 600 zł. Porażka :/
taką diagnozę usłyszłeś, bo canon oczywiście od razu profilaktycznie wymieni jedno i drugie, bo sami pewnie nie wiedz który element padł. dla nich to też taki error 99
powiedz, czy lustro idzie do góry? jeśli tak, to padła migawka nie lustro a jeśli lustro do góry nie idzie to wtedy padł jego napęd.
ale opisałeś, że w wizjerze zrobiło się ciemniej a nie ciemno, czyli lustro nawet się nie ruszyło. na allegroszu silnik kosztuje 188zł plus przesyłka, chociaż jeśli aparat ma nastukane już kilkadziesiąt tysięcy zdjęć, to można pokusić się o wymanę również migawki, a wymiana migawki z silnikiem za 600zł to i tak zadziwiająco niska cena jak na serwis canona. ( pod warunkiem, że w tej cenie zawarty jest też koszt podzespołów, bo jak nie to doliczą sobie jeszcze kilka stówek). czyli jeśli za 600zł ful opcja, to płać i płacz a jeśli 600zł samej robocizny (co bardziej by pasowało) to się odezwij, coś wykombinujemy)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a poza tym jeśli serwis mówi o silniku migawki to coś mi umknęło na lekcjach elektroniki, bo ja tam widzę jedynie elektromagnesy dwa