Zobacz pełną wersję : [WARSZTATY W STUDIO (i nie tylko) WARSZAWA - 2011] - portret,akt, ślubne
Sergiusz
03-01-2011, 02:37
Warsztaty w studio AD 2011
Styczeń
Portret pierwsze kroki w studio 25 01 wtorek godzina 18 cena 100zł
Portret pierwsze kroki w studio 29 01 sobota godzina 14 cena 150zł
Luty
Portret rozwinięcie tematu 22 02 wtorek godzina 18 cena 150zł
Portret rozwinięcie tematu 26 02 sobota godzina 14 cena 200zł
Marzec
Pomiędzy portretem a aktem 29 03 wtorek godzina 18 cena 150zł
Pomiędzy portretem a aktem 02 04 sobota godzina 14 cena 200zł
Kwiecień
Akt w studio 12 04 wtorek godzina 18 cena 200zł
Akt w studio 16 04 sobota godzina 14 cena 250zł
Maj
ABC wykonania zdjęć do portfolio modelki 24 05 wtorek godzina 18 cena 150zł
ABC wykonania zdjęć do portfolio modelki 28 05 sobota godzina 14 cena 200zł
Czerwiec
Błyskamy w plenerze:
Jednym źródłem światła w studio- portret 21 06 wtorek godzina 18 cena 150zł
Jednym źródłem światła w studio- portret 25 06 sobota godzina 14 cena 200zł
Lipiec
Błyskamy w plenerze:
Jednym źródłem światła w studio- akt 26 07 wtorek godzina 18 cena 200zł
Jednym źródłem światła w studio- akt 30 07 sobota godzina 14 cena 250zł
Sierpień
Od packshot do zdjęcia reklamowego 02 08 wtorek godzina 18 cena 150zł
Od packshot do zdjęcia reklamowego 06 08 sobota godzina 14 cena 200zł
Wrzesień
Akt w studio- studium aktu 20 09 wtorek godzina 18 cena 200zł
Akt w studio- studium aktu 24 09 sobota godzina 14 cena 250zł
Październik
Akt w studio- geometria aktu 25 10 wtorek godzina 18 cena 200zł
Akt w studio- geometria aktu 29 10 sobota godzina 14 cena 250zł
Listopad
Oświetlenie specjalne w studio- akt 22 11 wtorek godzina 18 cena 200zł
Oświetlenie specjalne w studio- akt 26 11 sobota godzina 14 cena 250zł
Grudzień
Pomiędzy portretem a aktem ze św Mikołajem w studio 06 12 wtorek godzina 18 cena 150zł
Pomiędzy portretem a aktem ze św Mikołajem w studio 10 12 sobota godzina 14 cena 200zł
Tak przygotowałem harmonogram spotkań aby ułożyły się w całoroczny cykl warsztatów w studio. Jeden temat w miesiącu, do wyboru dwa terminy. W tygodniu nieco taniej w weekend drożej. Oczywiście można zapisać się na dowolne spotkanie lub spotkania lub na całość. Każdy z uczestników ma możliwość wykonania bezpłatnie po warsztatach kilku zdjęć i od ich omówienia będziemy zaczynali kolejne spotkanie. Posiadacze legitymacji z zielonym krokodylem posiadają 20% zniżki. Osoby, które zdecydują się na pięć lub więcej spotkań i wniosą stosowną opłatę do 15 01 otrzymają bonifikatę w wysokości 10%. Zainteresowane osoby proszę o kontakt na PW lub sergiusz@tmf.waw.pl
Zapraszam!
AgnieszkaKS
05-01-2011, 02:01
Eh, dlaczego geometria aktu dopiero w październiku?
Dominika
05-01-2011, 13:49
czy posiadacze sprzętu Nikon mogą uczestniczyć w spotkaniach?
Sergiusz
06-01-2011, 18:53
Eh, dlaczego geometria aktu dopiero w październiku?
Nie trzeba czekać. Część warsztatów od lutego tego roku odbędzie się tylko dla członków FotoFankKubu. Geometrię będziemy przerabiać wczesną wiosną. Z tego powodu na powyższej liście zabrakło warsztatów i plenerów ślubnych. Jeśli chodzi o Nikon-a jak i inne marki nie ma żadnych przeciwwskazań.
Na 25 byłbym chętny, wyslałem PW.
Sergiusz
18-01-2011, 02:04
Spokojnie są jeszcze wolne miejsca. Jutro ( dzisiaj ) odpowiem na wszystkie mejle i PW.
Sergiusz
24-01-2011, 11:51
Jeśli ktoś ma na uwadze zapisanie się na jutrzejsze bądź sobotnie warsztaty to jest to ostatni dzwonek.
Zapraszam!
sylwester Samluk
24-01-2011, 15:58
Sergiusz napisałem Ci na PW i na twojego maila, proszę o odpowiedź
Sergiusz
24-01-2011, 18:09
Sprawa została załatwiona pozytywnie:-D
Pozdrawiam!
Sergiusz
27-01-2011, 16:16
Na sobotnie spotkanie lista jest już zamknięta. Na następne warsztaty Portret pierwsze kroki w studio zapraszam w styczniu 2012r. Oczywiście zapraszam na kolejne spotkania.
Sergiusz
30-01-2011, 16:02
Nic nie przepada. Choć podobno są miejsca gdzie należy zostawić sprzęt:wink: przed wejściem
http://klubkm.pl/forum/showpost.php?p=1167027&postcount=1
Sergiusz
28-02-2011, 02:36
A nam jakoś Unia nie dofinansowała spotkań. I nie dość tego samorządy też nie. Z prostego powodu: nie prosiliśmy się. Nie mniej też jest coś interesującego i w dobrej cenie w naszej ofercie:
Plener w studio
http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=261:warsztaty-w-studio&catid=42:plenery
Błyskamy w plenerze
http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=260:byskamy-w-plenerze&catid=42:plenery
Plener zdjęcia ślubne
http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=259:zdjcia-lubne-plener&catid=42:plenery
Zapraszam!
Sergiusz
22-03-2011, 17:23
Ja też tego nie lubię a Wy za tym nie przepadacie. Ale jakoś tak idąc w zgodzie z tendencjami panującymi na Forum u nas nie może być inaczej. Po pierwsze ograniczyliśmy ilość miejsc. I to tak, że już bardziej ograniczyć nie można. Jednym słowem ilość miejsc ograniczona! I jak by tego było mało posiadamy już ostatnie wolne miejsce. I to nie ostatnie wolne miejsca a jedno ostatnie miejsce. I zapewniam, że nie jest to podbijanie postów czy łapanka na warsztaty. Jest jak jest zerknijcie sami http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=271:warsztaty-w-studio-nowa-formua-spotka-&catid=44:warsztaty&Itemid=190
Zapraszam!
Czy TY chociaż czasami odpowiadasz na maile ??
Napisałem maila na redakcja@tmf.waw.pl z miesiąc temu chyba, tu na PW też z miesiąc temu na temat warsztatów i d... zero odzewu...
Myślałem ze Cie nie ma czy cóś, ale tutaj się wypowiadasz, a na maile i wiadomości już nie odpisujesz ??
Szczerze odradzam warsztaty u Sergiusza.
Szczerze odradzam warsztaty u Sergiusza.
Ciekaw jestem przcyczyn. Czy mógłbyś rozwinąć temat?
Czy warsztaty są nic nie warte, czy Twoje animozje względem organizatora biorą górę?
Byłem na 2 warsztatach. Na pierwszych pojawiłem się dzięki temu, że w programie był wymieniony jako prowadzący Grabek. Jego udział sprowadził się do tego, że stał sobie z boku i można było porozmawiać. Mam wrażenie, że został tam zaproszony ale nie był świadomy, że ma prowadzić warsztaty.
Warsztaty te to była jedna improwizacja. Każdy sobie pstrykał co chciał i kiedy chciał.
Prowadzący przygotował zestaw lamp studyjnych przy ołtarzu. Mieliśmy po kolei zrobić kilka zdjęć młodej parze ale kable były krótkie i stały sobie tam jako ekspozycja...
Ogólnie panował tam bałagan. Było widać, że prowadzącemu brakowało pomysłu na zapanowanie nad grupą ludzi.
Drugie warsztaty na jakich miałem "przyjemność" być odbywały się w studio.
Pierwsza część to była prezentacja "dorobku artystycznego" Sergiusza.
Opowiadał o swoim dziadku który prowadził zakład fotograficzny przed wojną a następnie prezentował popularną gazetę Super Ekspres gdzie było jego zdjęcie z akcji zatrzymania przestępców w pobliżu studia. Gwoździem pierwszej części była prezentacja książki w której znajdowało sie zdjęcie autorstwa samego Sergiusza. Przy okazji miałem szansę zapoznać się z pisemkiem które zaprenumerowałem uzyskując rabat na warsztaty (pisemka do dnia dzisiejszego nie otrzymałem)...
Następną częścią była praca z modelką. Sergiusz uświadomił nam na początek (było 5 osób), że jest zła strona i dobra strona dłoni za co jestem jemu wdzięczny do grobowej deski.
Praca z modelką polegała na tym, że Sergiusz kolejno włączał lampy a my mogliśmy zrobić kilka zdjęć dzięki czemu mam teraz pojęcie do czego służą studyjne lampy.
Prowadzący nie potrafi przekazać w ciekawy i zwięzły sposób swojej wiedzy.
Husky, ile kosztowały Cię te warsztaty?
Właściwie to już nie wiem ile kosztowały bo ślubne miały być darmowe w ramach prenumeraty (koszt prenumeraty chyba 155zł) a drugie 99zł - 10% za zniżkę klubu Lustrzanka (Aby zostać członkiem klubu lustrzanka trzeba było zaprenumerować pisemko).
Pisemka nigdy nie dostałem więc wychodzi, że jestem winien jeszcze 9zł.
Na "warsztaty" poszedłem bo starałem się o dotację ale teraz tak sobie myślę, że ludzie którzy chcą się czegoś nauczyć powinni szukać osób potrafiących uczyć i mogących pochwalić się jakimś dorobkiem. Nie widziałem nigdzie strony www Sergiusza gdzie mógłby pochwalić się swoimi fotografiami bo te które prezentuje na tym forum i na wystawce swojego studia to raczej są antyreklamą warsztatów.
Takie jest moje zdanie więc za to nie powinienem dostać chyba bana lub innego ostrzeżenia od Wielce Szanownego Admina.
Husky, ile kosztowały Cię te warsztaty?
zaraz będzie - jaka kasa, takie warsztaty.... Bo tanie są...
Mnie już zniechęcił fakt, że od miesiąca nikt się nie odezwał.
[...]Nie widziałem nigdzie strony www Sergiusza gdzie mógłby pochwalić się swoimi fotografiami bo te które prezentuje na tym forum i na wystawce swojego studia to raczej są antyreklamą warsztatów.[...]
Wydaje mi sie (ale to juz musialby potwierdzic sam Sergiusz) ze to jest chyba strona portfoliowo/ofertowa dotyczaca min jego fotografii slubnej: http://www.twojestudio.pl/
Takie jest moje zdanie więc za to nie powinienem dostać chyba bana lub innego ostrzeżenia od Wielce Szanownego Admina.
Wyrazasz swoje zdanie, od tego jest forum, tak dlugo jak nie obrazasz innego uzytkownika i zyjesz w zgodzie z pkt 1 regulaminu.
http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
W styczniu byłem u Sergiusza na warsztatach 'Portret pierwsze kroki w studio'. Wrażenia zupełnie inne niz Husky'ego. Jako że do wyboru były dwa terminy, wybrałem ten na który nie było chętnych :-)
Ponad dwie godziny wykładu. Cześć o oświetleniu studyjnym, rodzaju lamp, akcesoriów, obsłudze światłomierza itp oraz część o samych portretach. Było znacznie więcej niż o tym której strony dłoni nie należy fotografować :-)
Po wykładzie robienie zdjęć, zaczynając od jednego źródła światła, później dodając
kolejne.
Wrażenia jak najbardziej pozytywne, w majowych warsztatach też zamierzam wziąć udział.
Kolekcjoner
23-03-2011, 23:28
Dyskusja personalna przeniesiona tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=74735
W tym wątku proszę nie kontynuować.
Sergiusz
24-03-2011, 00:04
Ja też tego nie lubię a Wy za tym nie przepadacie. Ale jakoś tak idąc w zgodzie z tendencjami panującymi na Forum u nas nie może być inaczej. Po pierwsze ograniczyliśmy ilość miejsc. I to tak, że już bardziej ograniczyć nie można. Jednym słowem ilość miejsc ograniczona! I jak by tego było mało posiadamy już ostatnie wolne miejsce. I to nie ostatnie wolne miejsca a jedno ostatnie miejsce. I zapewniam, że nie jest to podbijanie postów czy łapanka na warsztaty. Jest jak jest zerknijcie sami http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=271:warsztaty-w-studio-nowa-formua-spotka-&catid=44:warsztaty&Itemid=190
Zapraszam!
To może przypomnę bo poprzednio wypadło jak falstart :-D
Pierwsze warsztaty nowej formule odbędą się w dniu 09 04 (sobota) od godziny 11 do 20.
Czyli rozumiem że 9 osób i każdy ma przydzieloną określoną godzinę ?
Sergiusz
24-03-2011, 10:54
Dokładnie tak.
Dominika
24-03-2011, 12:45
A czy można zapisać się na dwie godziny z rzędu? Czy ta druga godzina będzie się różniła od pierwszej?
Sergiusz
25-03-2011, 02:45
Godzina w studio z modelką to ileś tam przykucnięć, przyklęknięć, skłonów i innych ćwiczeń bez mała gimnastycznych z lustrzanką w ręku zamiast piłki lekarskiej. Przeglądając Forum mało kto bierze to pod uwagę bo w sumie faktem jest, że to tylko sześćdziesiąt minut. Owszem można ale chyba efektywniej będzie wykupić sobie drugą godzinę w innym terminie. Czas w studio to jedno a analiza wykonanych zdjęć to drugie. Aby to połączyć w parę lepiej jest wziąć dwie godziny w różnych terminach.
Sergiusz
25-03-2011, 15:45
Przypomnę tematy najbliższych spotkań:
Pierwsze warsztaty nowej formule odbędą się w dniu 09 04 (sobota) od godziny 11 do 20. Tematem warsztatów jest Portret rozwinięcie tematu. Uczestnicy dowiedzą się co oznacza en pied, en face, en trois quart. Wspomnimy o portrecie reprezentacyjnym, prywatnym, realistycznym i autoportrecie. Z przyczyn oczywistych pominiemy portret historyzowany, pośmiertny, zbiorowy. Ale wspomnimy dwa słowa o portrecie podwójnym i potrójnym. Jako oświetlenia będziemy używać trzech lamp ustawionych proporcjonalnie na białym lub czarnym tle. Oczywiście pokażemy jak zapewnić odpowiedni kontakt pomiędzy fotografem a modelką aby na zdjęciach uzyskać odpowiedni wyraz twarzy. Jednym słowem dowiecie się gdzie powinna się znajdować głowa a gdzie powinien być skierowany wzrok o osobie fotografującej nie wspominając. I jak na jedną godzinę to chyba wystarczy.
Kolejne spotkanie Pomiędzy portretem a aktem w sobotę 07 05 od godziny 11 do 20 Więcej http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=271:warsztaty-w-studio-nowa-formua-spotka-&catid=44:warsztaty&Itemid=190
Tematów z zakresu fotografii komunijnej, ślubnej i innej takiej nie przewiduje tak, że proszę o nie robienie OT. Dziękuję.
Kolekcjoner
25-03-2011, 22:22
Kolejny wątek personalny wycięty do pralni (wątek podałem wyżej). Proszę tu nie śmiecić - proszę po raz ostatni.
Tematów z zakresu fotografii komunijnej, ślubnej i innej takiej nie przewiduje tak, że proszę o nie robienie OT. Dziękuję.
Kilka wątków wyżej napisałeś cos innego:
A nam jakoś Unia nie dofinansowała spotkań. I nie dość tego samorządy też nie. Z prostego powodu: nie prosiliśmy się. Nie mniej też jest coś interesującego i w dobrej cenie w naszej ofercie:
Plener zdjęcia ślubne
http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=259:zdjcia-lubne-plener&catid=42:plenery
Zapraszam!
To jak w końcu ??
Sergiusz
26-03-2011, 00:36
Plener to nie warsztaty. Podobnie ale więcej luzu i swobody. I poza grafikiem z pierwszego posta. Tak w skrócie.
Sergiusz
28-03-2011, 16:35
Przypomnę tematy najbliższych spotkań:
Pierwsze warsztaty nowej formule odbędą się w dniu 09 04 (sobota) od godziny 11 do 20. Tematem warsztatów jest Portret rozwinięcie tematu. Uczestnicy dowiedzą się co oznacza en pied, en face, en trois quart. Wspomnimy o portrecie reprezentacyjnym, prywatnym, realistycznym i autoportrecie. Z przyczyn oczywistych pominiemy portret historyzowany, pośmiertny, zbiorowy. Ale wspomnimy dwa słowa o portrecie podwójnym i potrójnym. Jako oświetlenia będziemy używać trzech lamp ustawionych proporcjonalnie na białym lub czarnym tle. Oczywiście pokażemy jak zapewnić odpowiedni kontakt pomiędzy fotografem a modelką aby na zdjęciach uzyskać odpowiedni wyraz twarzy. Jednym słowem dowiecie się gdzie powinna się znajdować głowa a gdzie powinien być skierowany wzrok o osobie fotografującej nie wspominając. I jak na jedną godzinę to chyba wystarczy.
Kolejne spotkanie Pomiędzy portretem a aktem w sobotę 07 05 od godziny 11 do 20 Więcej http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=271:warsztaty-w-studio-nowa-formua-spotka-&catid=44:warsztaty&Itemid=190
Osoby zapisujące się na oba powyższe terminy w cenie warsztatów otrzymają książkę/podręcznik zawierającą przykłady schematów oświetlenia jak i wykonanych przy ich pomocy zdjęć. Nowoczesna Fotografia Portretowa http://www.galaktyka.com.pl/product,,460,8.html jest według mnie jednym z najlepszych wydawnictw tego typu w ostatnim czasie.
Zapraszam!
Sergiusz
13-04-2011, 22:40
Akt w studio 16 04 sobota godzina 14 cena 250zł
Na ten termin są jeszcze wolne miejsca. Dla osób, które by chciały przyjść po raz pierwszy przed warsztatami będzie spotkanie wprowadzające w zagadnienie Portret pierwsze kroki w studio w skróconej wersji. Dla osób wybierających się na kolejne spotkania w plenerze polecam krótki poradnik:
http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=292:plener-z-modelk-&catid=58:w-poszukiwaniu-tematu&Itemid=101
Zapraszam!
Sergiusz
17-05-2011, 19:34
Maj
ABC wykonania zdjęć do portfolio modelki 24 05 wtorek godzina 18
cena 150zł
ABC wykonania zdjęć do portfolio modelki 28 05 sobota godzina 14
cena 200zł
Na oba terminy są wolne miejsca. Następne warsztaty w tym temacie za rok. :-D
Zapraszam!
Sergiusz
15-07-2011, 03:00
Lipiec
Jednym źródłem światła w studio- akt 26 07 wtorek godzina 18 cena 200zł
Jednym źródłem światła w studio- akt 30 07 sobota godzina 14 cena 250zł
Sierpień
Od packshot do zdjęcia reklamowego 02 08 wtorek godzina 18 cena 150zł
Od packshot do zdjęcia reklamowego 06 08 sobota godzina 14 cena 200zł
Tak tytułem przypomnienia. Zupełnie nowe studio a na przeciw hotel z niezłym żarciem w przerwie :)
Zapraszam!
Sergiusz
24-08-2011, 02:27
Warsztaty w studio: Zdjęcia do anonsów ( ogłoszeń ) na portale społecznościowe i nie tylko ( lub społecznościowe inaczej )
Większość fotografów ma kalendarze napięte do granic możliwości zleceniami ślubnymi na każdy weekend. W tygodniu plenery i obróbka. Tyle, że tak jest lub jak kto woli fajnie jak by tak było od maja do października. Natomiast od października do maja... to jak by nie było osiem miesięcy jeśli nie całkowitego przestoju to dla większości spore ograniczenie ruchu. A żyć trzeba.
Aby wyjść naprzeciw zapotrzebowaniom fotografów postanowiłem przygotować cykl tematów przedstawiających pewne rynki, na których jest zapotrzebowanie na zdjęcia. Rynek ogłoszeń ( w tym towarzyskich ) jest bardzo dynamicznie rozwijającym się rynkiem gdzie zapotrzebowanie na zdjęcia z roku na rok znacznie rośnie. Klient powoli dostrzega różnice i osiągnięte efekty ogłoszenia zamieszczając profesjonalne zdjęcia. Jednym z celów warsztatów jest jak wykonać takie zdjęcia w zgoła amatorskich lub domowych warunkach przy pomocy najprostszego sprzętu oświetleniowego. Porozmawiamy też o reklamie usługi i o obróbce zdjęć. Jako, że temat jest bardzo rozległy postanowiłem podzielić go na dwie części.
20 09 2011 wtorek godzina 18 część pierwsza
24 09 2011 sobota godzina 13 część druga
Koszt obydwu spotkań wynosi 500zł
Dla osób będącym ze studiem na „pan” proponuję wcześniej spotkanie:
Portret- pierwsze kroki w studio gdzie dowiecie się co i jak działa. 16 09 2011 piątek godzina 18 koszt 99zł
Zapraszam! Kontakt i zapisy przez PW lub redakcja@tmf.waw.pl
Większość fotografów ma kalendarze napięte do granic możliwości zleceniami ślubnymi na każdy weekend. Ostatnio spotkałem takiego, który twierdził, że na ten rok ma zaplanowanych jeszcze 50 ślubów ;)
Jakie zdjęcia konkretnie będą omawiane na warsztatach?
Na portalach społecznościowych można wyróżnić 5 podstawowych stylów:
1. Autoportret typu słitfocia komórą bezpośrednio (stąd na niektórych komórkach na tylnym panelu bywa lustereczko)
2. Autoportret typu słitfocia kompaktem w lustrze
3. Autoportret fotografa typu moje lewe/prawe oko + przednia soczewka obiektywu "o największej średnicy jaką mam"
4. Portret ukochanego zwierzęcia
5. Portret "zobaajjjsienaebaem"
Z kolei, w kwestii obróbkowej zauważalne sa dwa podstawowe trendy:
1. Filtr Liqufie (Skraplanie) w PS do powiększania piersi i "pimpowania bicków"
2. efekty Camera Genius (z tych tańszych) lub Lomo Camera (z tych droższych) na Ajfona - szczególnie "lomo camera" ostatnio wielce popularne.
Czy warsztaty będą dotyczyły bardziej stylu, czy bardziej techniki?
Janusz Body
25-08-2011, 11:01
...
5. Portret "zobaajjjsienaebaem"....
Obstawiam ten. Ale to dopiero pod koniec spotkania :mrgreen: ;-)
Sergiusz
25-08-2011, 19:11
Ja raczej skupię się na stylach samych portali i w zależności od nich omówimy zagadnienie, czyli jakie zdjęcie do odpowiedniego miejsca. I to nie tylko zdjęcie profilowe. I o ile na FB lub NK wystarczy „krzywe oko” z Ajfona to już na portalu matrymonialnym lub towarzyskim odpada. Pomiędzy tymi ostatnimi też jeśli chodzi o zdjęcia będą zasadnicze różnice. A wyciąganie „tego” lub powiększanie „tamtego” przy pomocy obróbki wyjdzie na jaw w rzeczywistości. Oczywiście są wyjątki ale o nich powiem już na samym spotkaniu. Oczywiście powiem też jak przy pomocy techniki fotografowania co nieco uwypuklić lub zamaskować nie tylko przy pomocy oświetlenia ale również co jest nie mniej istotne samego ubioru. Jak rozmawiać z klientem, który modelem, modelką nie jest a zdjęcia często traktuje jako zło konieczne. Jak i gdzie się zareklamować...
Sergiusz
06-09-2011, 15:42
Wirtualne Warsztaty Trzy Kroki
Nie do końca w studio i nie do końca wirtualnie ale na pewno dla wszystkich bez konieczności dojazdu lub choćby nieodpowiedniego terminu. Jednak od uczestników wymagany jest nieco większy wkład własnej pracy ale tak to już bywa w korespondencyjnych ćwiczeniach. Są też zalety, nie trzeba bowiem powtarzać warsztatów aby poprawić wyniki można to zrobić w ich trakcie ponieważ czasu jest dosyć. Tematy warsztatów: http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=314:wirtualne-warsztaty-&catid=72:foto-abc&Itemid=167
Magia cyfr::)
Koszt warsztatów to 123zł (pierwszy drugi i trzeci krok) Dla użytkowników Forum zniżka w wysokości 13% ( oszczędzamy na kroku pierwszym i trzecim )
Zapraszam!
Aby nie narobił się bałagan ze zniżkami zainteresowanych proszę o kontakt na PW
Sergiusz
29-09-2011, 14:58
Warsztaty w studio: Zdjęcia do anonsów ( ogłoszeń ) na portale społecznościowe i nie tylko ( lub społecznościowe inaczej )
Większość fotografów ma kalendarze napięte do granic możliwości zleceniami ślubnymi na każdy weekend. W tygodniu plenery i obróbka. Tyle, że tak jest lub jak kto woli fajnie jak by tak było od maja do października. Natomiast od października do maja... to jak by nie było osiem miesięcy jeśli nie całkowitego przestoju to dla większości spore ograniczenie ruchu. A żyć trzeba.
Aby wyjść naprzeciw zapotrzebowaniom fotografów postanowiłem przygotować cykl tematów przedstawiających pewne rynki, na których jest zapotrzebowanie na zdjęcia. Rynek ogłoszeń ( w tym towarzyskich ) jest bardzo dynamicznie rozwijającym się rynkiem gdzie zapotrzebowanie na zdjęcia z roku na rok znacznie rośnie. Klient powoli dostrzega różnice i osiągnięte efekty ogłoszenia zamieszczając profesjonalne zdjęcia. Jednym z celów warsztatów jest jak wykonać takie zdjęcia w zgoła amatorskich lub domowych warunkach przy pomocy najprostszego sprzętu oświetleniowego. Porozmawiamy też o reklamie usługi i o obróbce zdjęć. Jako, że temat jest bardzo rozległy postanowiłem podzielić go na dwie części.
20 09 2011 wtorek godzina 18 część pierwsza
24 09 2011 sobota godzina 13 część druga
Koszt obydwu spotkań wynosi 500zł
Dla osób będącym ze studiem na „pan” proponuję wcześniej spotkanie:
Portret- pierwsze kroki w studio gdzie dowiecie się co i jak działa. 16 09 2011 piątek godzina 18 koszt 99zł
Zapraszam! Kontakt i zapisy przez PW lub redakcja@tmf.waw.pl
„Powtórka z rozrywki” czyli powtórzenie powyższego tematu w wersji jednodniowej odbędzie się 22 X w sobotę o godzinie 14 Koszt spotkania wynosi 400zł
Portret pierwsze kroki w studio 8 X sobota godzina 14 Koszt 99zł
Zapraszam! Kontakt przez PW lub redakcja@tmf.waw.pl
Sergiusz
26-10-2011, 02:50
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/84/bdsc06411.jpg/)
Foto Karol Rzeczycki
Zdjęcie z ostatnich warsztatów. Zapraszam na kolejne: http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=247:warsztaty-foto&catid=44:warsztaty&Itemid=190
http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=312:zdjcia-do-anonsow-warsztaty-&catid=29:news
Sergiusz
22-11-2011, 03:20
Grudzień
Pomiędzy portretem a aktem ze św Mikołajem w studio 06 12 wtorek godzina 18 cena 150zł
Pomiędzy portretem a aktem ze św Mikołajem w studio 10 12 sobota godzina 14 cena 200zł
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/268/pb217489kopia.jpg/)
To już ostatni dzwonek aby zapisać się na ostatnie w tym roku warsztaty w studio. Z Mikołajem ćwiczymy już od połowy listopada. :-D
Zapraszam!
Sergiusz
19-02-2012, 22:47
Warsztaty w studio- Powrót
Tytułem wstępu: Udało mi się wywalić w kosmos ze studia zakład fotograficzny z całym bałaganem ramek albumów i innych śmieci takich jak lady i regały, przywracając na powrót funkcjonalność przez 24 godziny. O zysku kilkunastu dodatkowych metrów nie wspominając. Dzięki pewnym rozwiązaniom w studio można budować dowolne aranżacje lub „tła” w zależności od tematu organizowanych warsztatów lub sesji.
Portret pierwsze kroki w studio sobota 25 02 godzina 14 koszt 120zł
Portret pierwsze kroki w studio czwartek 1 03 godzina 17 koszt 80zł
Podczas spotkania omawiam działanie poszczególnych urządzeń w studio. Jednym z jego elementów jest modelka. Będzie można dowiedzieć się z jakich części składa się jej twarz i jaki wpływ mają one na zdjęcie. Znajdziemy odpowiedź na trudne pytania, które często zadają modelki, w stylu: „Gdzie mam patrzeć?” oraz poznacie sztuczki jak je zmusić aby przybrały odpowiedni wyraz twarzy. Na koniec wspomnę dwa słowa o oświetleniu: głównym, wypełniającym i kontrującym. Większość omawianych zagadnień ma zastosowanie nie tylko podczas fotografowania w studio i nie musi odnosić się tylko do fotografowania modelki.
Portret- rozwinięcie tematu piątek 2 03 godzina 17 koszt 80zł
Portret- rozwinięcie tematu sobota 3 03 godzina 14 koszt 120zł
Zaczynamy od tych dwóch słów o oświetleniu, którymi zakończyliśmy poprzednie spotkanie. W skrócie omawiam różne rodzaje portretów. Potem słowa zmieniamy w czyny i omawiamy efekty.
Portret pierwsze kroki w studio, Portret- rozwinięcie tematu- niedziela 4 03 godzina 12 koszt 240zł
Spotkanie dla osób nie dysponujących czasem w tygodniu. Dwa powyższe tematy na jednym spotkaniu.
Zapraszam!
Sergiusz
02-03-2012, 03:26
Tajne komplety „Aby do wiosny”
W marcu spotykamy się od 10 przez cztery kolejne soboty. Jak by zebrał to do kupy to wychodzi 24 godzinne spotkanie. Na pierwszym omówimy temat. Studio aktu -symetria lub piąty element a może oba naraz lub całkiem inny. Na tym i kolejnych spotkaniach będą uczennice ze szkoły charakteryzacji i makijażu, które będą przygotowywały make up. Wspólnie ustalimy szczegóły nie tylko malowania ale również fryzury, ciuchy oraz scenografię studia. Na miejscu będzie obecny artysta malarz. Dobrze jest poznać inny zgoła mniej fotograficzny punkt widzenia na zagadnienie. Kolejne trzy spotkania to akcja czyli fotografowanie. Dla chętnych prace domowe i ich omówienie oraz wystawa fotograficzna na płocie. To tak w skrócie.
Koszt czterech spotkań 500zł
W przygotowaniu na kwiecień: Akt i portret w Pracowni Plastycznej koszt 250zł
Zapraszam!
Sergiusz
18-03-2012, 22:08
Wielkimi krokami idzie Prima Aprilis ale w tym roku wypada nie dość, że w niedzielę to jeszcze Niedzielę Palmową rozpoczynającą Wielki Tydzień. Nie mniej temat związany z tym dniem ale na poważnie choć z odrobiną uśmiechu. Nieco wcześniej dwa nowe tematy.
23 03 piątek godz 17 Budżetowe domowe studio do zdjęć reklamowych w praktyce. Koszt 100zł
24 03 sobota godz 14 Domowe studio portretowe. Koszt 100zł.
30 03 piątek godz 17 Portret pierwsze kroki w studio- jak zrobić bardzo złe zdjęcia? Koszt 100zł
31 03 sobota godz 14 Pomiędzy portretem a aktem -jak zrobić jeszcze gorsze zdjęcia? Koszt 150zł
Zapraszam! Kontakt przez PW
Złe zdjęcia: www.segiuszfoto.pl ( strona w budowie )
Złe zdjęcia: www.segiuszfoto.pl ( strona w budowie )
Bardziej "sergiuszfoto", ale...;).
Sergiusz
19-03-2012, 14:53
W budowie jak na budowie. Dzięki. www.sergiuszfoto.pl