Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Byłem dziś w Pizza Hut i...

Przemek_PC
03-01-2011, 00:18
... i przyjrzałem się dokładniej zdjęciom z menu. Patrzę i patrzę, coś te bliki znajomy kształt mają hmmmm.... no tak, EF50/1,8 :) Tylko on daje takie ładne pięciokątne bliki.

Parteq
03-01-2011, 01:03
Przypominam, ze nawet w Hydeparku dyskusja w jakis sposob ma byc powiazana z fotografia..

Posty o tematyce kulinarnej beda kasowane ;)

_igi
03-01-2011, 01:58
Juz wiem, czemu ostatnimi czasy to szklo tak podrozalo - na forum to nazywaja "ukrytymi elkami" :)

Kolekcjoner
03-01-2011, 02:12
Juz wiem, czemu ostatnimi czasy to szklo tak podrozalo - na forum to nazywaja "ukrytymi elkami" :)
No co do budowy to ta "elka" jest bardzo ukryta :mrgreen:.

_igi
03-01-2011, 02:56
No co do budowy to ta "elka" jest bardzo ukryta :mrgreen:.

Czasem z jednej robią się*dwie, w sumie dosyć pozytywnie :mrgreen:

pan.kolega
03-01-2011, 09:55
Jakoś mi to nie wygląda na pentagony z EF 50/1. 8.

Krawędzie są wklęsłe ku środkowi, a w 1.8 są jednak zaokrąglone.
Przy mniejszych otworach prawie proste, ale nie wklęsłe.

A tu jednak chyba nie było to f/8, więc byłoby wypukłe, a nie jest.

tezmarek
03-01-2011, 10:06
... i przyjrzałem się dokładniej zdjęciom z menu. Patrzę i patrzę, coś te bliki znajomy kształt mają hmmmm.... no tak, EF50/1,8 :) Tylko on daje takie ładne pięciokątne bliki.

A ja wczoraj byłem w studio fotograficznym - wiecie takim profi... Chciałem przyjrzeć się jak oni to robią, ale niestety trafiłem na przerwę obiadową. Akurat zajadali się jakąś pizzą. Na tekturowych opakowaniach były kapelusze ;)). No i ciasto wydawało mię jakieś znajome. :)

A tak na poważnie - w sumie pizzę do katalogu to można tez ruskim manualem ;) więc 50/1.8 też spokojnie da radę :).

dani182
03-01-2011, 12:30
To źle, że zrobione na 50 1.8? nie profi czy co?

esteper
03-01-2011, 13:38
no właśnie trochę*nie rozumiem tego podejścia, że jak zdjęcia komercyjne, to już muszą być same eLki używane do ich robienia. miałem okazję asystować przy różnych sesjach i prawie nikt nie korzystał ze stałek serii L, zoomy owszem, ale stałki to 35/2, 50/1.8, 85/1.8, jedyna stała eLa to 135/2.

niechcemisie
03-01-2011, 13:40
Tym bardziej, że przy ustawianiu sobie fotografowanych elementów i dzisiejszej obróbce wcale mnie to nie dziwi że tanią 50tką są robione zdjęcia komercyjne.

MacGyver
03-01-2011, 15:07
Na naszym forum panuje fałszywy pogląd ze zdjęcia komercyjne są zawsze wykonywane sprzętem najwyższej półki. Guzik prawda, komercyjne zdjęcia produktów wykonywane są sprzętem adekwatnym do ceny usługi. Jeśli klient nie ma nie wiadomo jakich wymagań (typu megaostre 20 Mpx) a zazwyczaj nie ma, to dobiera sobie tańszego fotografa, który żyje z tych zdjęć i kupuje taki sprzęt aby w szybkim okresie mu się zwrócił.

Zdjęcia trafiające do folderów, kart dań itp są bardzo mocno obrabiane, stylizowane etc i materiał wyjściowy nie ma tu aż tak wielkiego znaczenia: foto ma przedstawiać to co należy, być ostre i dobrze naświetlone. Do zrobienia strony A4 nie potrzeba nie wiadomo czego, a standardowy klient w knajpie nie będzie przecież analizował bokehu :-)

Swego czasu kilkukrotnie robiłem koledze zdjęcia do materiałów reklamowych czołowego producenta osprzętu elektrycznego. Użyłem 300D, szkieł M42, jednej lampy aparatowej i dwóch blend. Zdjęciom nie brakowało nic, z punktu widzenia celu któremu miały służyć, materiały wyszły tak jak miały wyjść i wszyscy byli zadowoleni. Jedna z fotek została powiększona do 2 m (w pionie) do zabudowy stoiska na targach i też wystarczyło. Jupiter 85/2 zapewnił ostrość na poziomie pojedynczego piksela sześciomegowej matrycy, dzięki czemu zdjęcie można było powiększyć w PS do poziomu wymaganego dla rozdzielczości użytego plotera.

Przemek_PC
03-01-2011, 17:24
Panowie, nigdzie nie napisałem że to źle czy może dobrze że 50/1,8, napisałem tylko że te bliki jakieś znajome mi się wydawały a Wy od razu teorie dorabiacie :)

Shadow
03-01-2011, 19:32
Przemek ----> Ty to masz chyba zboczenie fotograficzne żeby takie rzeczy analizować w Pizza Hut :)

_igi
03-01-2011, 20:30
Przemek ----> Ty to masz chyba zboczenie fotograficzne żeby takie rzeczy analizować w Pizza Hut :)

Ja tak mam z liternictwem ;p

Przemek_PC
03-01-2011, 21:32
Ze względu na moje rozległe zainteresowania mam pewne problemy np. z odbiorem filmów katastroficznych dotyczących lotnictwa a ostatnio patrząc na zdjęcie (w magazynie dla kobiet podebranym po cichu żonie) czy oglądając film zastanawiam się jak to było oświetlone :) A że w Pizza Hut rodzina rozeszła się do baru sałatkowego tudzież do toalety więc zostałem sam przy stoliku z otwartym przede mną menu no to zacząłem oglądać zdjęcia :)

akustyk
04-01-2011, 18:04
pieciolistne przeslony maja tez niektore lensy w srednich formatach. i tez 35/2 albo pare innych szkiel Canona FD. a jestem sklonny sie zalozyc, ze tez niejedno szklo w innych systemach, chocby w nikonowskim.

sam fakt, ze widac pieciokaty jeszcze nie swiadczy, ze to jest 50/1.8

MacGyver
04-01-2011, 18:07
sam fakt, ze widac pieciokaty jeszcze nie swiadczy, ze to jest 50/1.8
To już zostało stwierdzone, że te pięciokąty nie są do końca pięciokątne więc 50/1.8 odpada ;-)
http://canon-board.info/showpost.php?p=914222&postcount=6

pe.en.de
05-01-2011, 01:04
Ja tak mam z liternictwem ;p

O! A dużo masz fontów?

Vitez
05-01-2011, 12:34
Czasem z jednej robią się*dwie, w sumie dosyć pozytywnie :mrgreen:

no właśnie trochę*nie rozumiem tego podejścia, że jak zdjęcia komercyjne, to już muszą być same eLki używane do ich robienia. miałem okazję asystować przy różnych sesjach i prawie nikt nie korzystał ze stałek serii L, zoomy owszem, ale stałki to 35/2, 50/1.8, 85/1.8, jedyna stała eLa to 135/2.

Kolegów makówkarzy niezmiennie proszę o bardzo ostrożne stawianie polskich liter :twisted:

Nie wiem ilu ogólnie makówkarzy jest na forum, ale wiem, że kilku największych niechlujów mogę na palcach jednej ręki policzyć i z nicka wymienić. Nieładnie.

esteper
05-01-2011, 16:42
Kolegów makówkarzy niezmiennie proszę o bardzo ostrożne stawianie polskich liter :twisted:

Sorry :] Była edycja, było łatwiej, bo można było poprawić jeszcze ;)

Artus
10-01-2011, 13:53
Kolegów makówkarzy niezmiennie proszę o bardzo ostrożne stawianie polskich liter

A to ja poproszę o instrukcję jak można się tego pseudo niechlujstwa pozbyć.
Bo w trakcie pisania tych gwiazdek nie widać...

Sorry :] Była edycja, było łatwiej, bo można było poprawić jeszcze ;)

Podpisuję, w całej rozciągłości.

Vitez
11-01-2011, 21:59
A to ja poproszę o instrukcję jak można się tego pseudo niechlujstwa pozbyć.
Bo w trakcie pisania tych gwiazdek nie widać...

Trzeba zapytać tą przerażającą większośc makówkarzy, którzy nie demonstrują tych gwiazdek, poszukać w googlach, na forach makówkowych itp. Nie na tym forum...

A tu, można zawsze skorzystać z przycisku 'Podgląd wiadomości' - wtedy będzie widać czy się jakaś gwiazdka nie wymskła.