Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak LCD to jaki?....

hekselman
10-12-2005, 15:59
Witam
Jak zwykle sięgam do ....najskuteczniejszej wyszukiwarki jaką jest znajomośc tematu przez użytkowników forum:
myślę o LCD do kompa - wiadomo - do zdjęć!Generalnie jestem przeciw ale kto ma jakieś doświadczenia?
Zapraszam do podzielenia się uwagami.

muflon
10-12-2005, 16:36
Hmm, na hasło "monitor LCD" wyskoczyło mi m.in:

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=6962
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=6725
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=6574
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5936
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=4939

i wszędzie dyskusja na +/- ten temat :) BTW, w wątku "usprawnić komputer" naprodukowaliśmy się na kilka stron, a Ty nawet nie odpowiedziałeś ;-)

McKane
10-12-2005, 17:05
Tez wlasnie ... jaka frajda odpowiadac jak najmniej zainteresowana osoba jest autor watku i na koniec nie ma ani "dzieki chlopaki" ani "pocalujcie mnie w dupe pseudoinformatycy"

popmart
10-12-2005, 17:47
ja mam samsunga 913N 8ms choć to monitor bardziej do gier jestem bardzo zadowolony z 2D (świetna automatyczna kalibracja serio kolory w automacie są OK , było o tym tu i ówdzie...) w tej chwili jest jeszcze lepszy samsung 930 czy coś ...
polecam samsungi bo sa względnie tanie i bardzo fajne...ale tylko najwyższe modele

może mnie ktoś powieśi za jaja ale uważam że obraz jest duzo lepszy niż na 900NF 19" na daimotronie mitsubishi... kontrast , jasność itp fotki wyglądają lepiej dla mnie niż na bańce....

jadeit
10-12-2005, 18:32
ja swego czasu interesowałem sie fujitsu p19-2
tym konkretnie dlatego ze wyświetla pełną palete kolorów bez emulacji
na każdą składową koloru dają pełne 8 bitów
podejrzewam że ten samsung ma 7 ;)

po krótkiej zabawie 20 calowym konsumenckim dell'em przyszła mi chrapka na 20 cali wide format, ale tu nie moge sie dokopać do specyfikacji wyświetlania kolorów

pozdrawiam

joshua
10-12-2005, 19:05
używam Samsunga 173P+ i chwalę sobie

muflon
10-12-2005, 19:41
Ja od niedawna mam Samsunga 930BF. Co do wygody, ergonomi, itp. - złego słowa nie powiem. Natomiast jeśli chodzi o kolory... będę wiedział po pół roku używania :)

aptur
10-12-2005, 20:40
Używam samsunga 173P. Obróbka zdjęć jednak jest znacznie bardziej uciążliwa niż na moim starym monitorze CRT. Pierwszy szok przeżyłem jak odbierałem pierwsze odbitki. Zdjecia były ciemniejsze a czerwień mniej jaskrawa. Teraz skonfigurowałem go w ten sposób, że do normalnej pracy używam tzw. trybu "internet" natomiast w celu obróbki zdjęć przełączam się do trybu "text" który obniża kontrast. Zalecam zainstalować oprogramowanie do kalibracji kolorów. Te same zdjęcia wywoływałam w kilku labach i były bardzo podobne. Zapodałem je sobie obok monitora i tak skonfigurowałem panel aby zdjęcie wyświetlane na nim było jak najbardziej kolorystycznie i kontrastowo zbliżone do tego na papierze. Generalnie jako rozwiązanie bardzo budżetowe polecam. Jednak gdybym miał więcej kasy to zdecydowanie zainwestowałbym w jakieś EIZO.

pozdrowienia

joshua
10-12-2005, 22:57
Używam samsunga 173P. Obróbka zdjęć jednak jest znacznie bardziej uciążliwa niż na moim starym monitorze CRT. offtop: masz go na DVI czy RGB? Soft - tak, ale Samsung ma swoje własne profile. Wystarczy tylko wskazac mu właściwy do pracy. Jest to opisane w miarę przystępnie w instrukcji.

aptur
10-12-2005, 23:05
offtop: masz go na DVI czy RGB? Soft - tak, ale Samsung ma swoje własne profile. Wystarczy tylko wskazac mu właściwy do pracy. Jest to opisane w miarę przystępnie w instrukcji.

Podłączenie przez DVI. Z profilami musiałem trochę się namęczyć bo o dziwo PS przekłamywał mi kolory. DPP na przykład wyświetlał poprawnie. Ostatecznie ustawiłem mu SRGB i w PS też SRGB i teraz jest ok. W natural color ustawiłem jedynie kolory na "photography".

pozdrowienia

hekselman
10-12-2005, 23:17
Dziękuję wszystkim kolegom "po zainteresowaniach" : Aptur; Joshua; Jadeit; Popmart oraz szczególnie koledze Muflonowi który nie tylko podzielił się własnym doświadczeniem ale i wskazał odnośne linki.Temat - wbrew twierdzeniu kol.McKane - mnie interesuje od strony użutkowników(przy okazji nie wiem jak podziękowac kol. za cenną uwagę - może skorzystać z jego podpowiedzi?....).Nazwy i firmy używanych przez kolegów monitorów pozwolą mi zawęzić krąg poszukiwań i ułatwią ew. wybór spośród rynkowych ofert.Przy okazji: zwracac uwagę na czas reakcji? Co ważniejsze - kontrast czy plamka (wielkość)? Jeszcze raz dziękuję.

muflon
10-12-2005, 23:50
Przy okazji: zwracac uwagę na czas reakcji?
Do zdjęć? W ostatniej kolejności. "Szybkość" monitora ma znaczenie tylko przy grach i (mniej) filmach.

McKane
10-12-2005, 23:51
Moje podpowiedzi w tym temacie nic nie wniosa gdyz wszystkie LCD z jakimi mialem do czynienia nie nadawaly sie obrobki zdjec. Przypuszczam ze sprawe w przypadku kilku Iiyam rozwiazalby kalibrator ale nie mialem okazji korzystac z jego dobrodziejstw.
Zakladajac iz watek finansowy ma tu znaczenie nadal chyba najlepszym rozwiazaniem jest dobry monitor crt (Eizo, Iiyama itd) ktory obecnie mozna kupic ponizej 1k zl. Dobrej klasy LCD chyba ponizej 3 k sie nie dostanie. Ja osobiscie polecam forumowego kolege o ksywce Duty. Mysle ze jest on tutaj jedna z lepiej zorientowanych osob.

hekselman
10-12-2005, 23:56
Szczerze mówiąc- też mi się niestety wydaje tak jak to widzi McKane - tym bardziej że te ceny....no naprawdę znakomite monitory CRT w takich cenach!
No to do poszukiwań!Dziękuję!
Ps.gdzie w Polsce można kupić sprzęt do kalibrowania monitora - ma ktoś bardzo pozytywne doswiadczenia?

Jurek Plieth
11-12-2005, 00:21
Moje podpowiedzi w tym temacie nic nie wniosa gdyz wszystkie LCD z jakimi mialem do czynienia nie nadawaly sie obrobki zdjec. Przypuszczam ze sprawe w przypadku kilku Iiyam rozwiazalby kalibrator ale nie mialem okazji korzystac z jego dobrodziejstw.
Kalibracja kolorów to jedno, ale zwracam uwagę na jeszcze jedną kwestię - kontrast. To z czym ciężko wyrabiają się nawet b. dobre i kalibrowane (!) monitory CRT, a co szczególnie widoczne jest przy obróbce obrazów cz.-b. Tutaj nawet nie najdroższe monitory LCD są o niebo skuteczniejsze od monitorów CRT.

McKane
11-12-2005, 00:37
Kalibracja kolorów to jedno, ale zwracam uwagę na jeszcze jedną kwestię - kontrast. To z czym ciężko wyrabiają się nawet b. dobre i kalibrowane (!) monitory CRT, a co szczególnie widoczne jest przy obróbce obrazów cz.-b. Tutaj nawet nie najdroższe monitory LCD są o niebo skuteczniejsze od monitorów CRT.

Kiepskie LCD pod wzgledem kontrastu lepsze od CRT ? Chyba cos pokreciles.

Jurek Plieth
11-12-2005, 01:09
Kiepskie LCD pod wzgledem kontrastu lepsze od CRT ? Chyba cos pokreciles.
Podkreślam - chodzi o obraz cz.-b. tylko i wyłącznie.

joshua
11-12-2005, 01:11
http://www.mva.pl/
może tu coś znajdziesz, forum jest obfite w informacje

ChrisB
11-12-2005, 02:44
Przez wiele lat używałem Barco i był OK. Wszystko się starzeje, przyszedł czas na zmianę. Dostałem do testów wiele różnych monitorów z górnej półki.
CRT i LCD, na koniec przynieśli EIZO CG 220. Mam takie trudne zdjęcie - z którym nie radzi sobie oni jeden monitor - oprócz EIZO. Jak wyglądał test.
Podgląd na monitorze - wydruk na skalibrowanym ploterze - porównanie.
Zobaczyłem, porównałem i zakochałem się.

ChrisB
11-12-2005, 02:49
Zapomniałem dodać. Ma jedną wadę i same zalety - jest drogi.
Wyświetla cały gamut adobe rgb - jako pierwszy monitor na świecie.
Jeźeli ktoś ma moźliwości finansowe to gorąco polecam.
Kalibrowany jest Oye one match firmy gretag.
Jeźeli ktoś chce zobaczyć - zapraszam

ChrisB
11-12-2005, 02:51
Ktoś pytał o kalibrację.
Najbardziej znaną firmą w Polsce jest PERFEKT z Poznania.

Jac
11-12-2005, 02:52
Zapomniałem dodać. Ma jedną wadę i same zalety - jest drogi.

mysle ze warto dodac jak drogi, ~5000 ojro, sa drozsze?

ChrisB
11-12-2005, 02:59
Jeżeli zarabiasz na tym,że widzisz kolor - to chyba nie jest ważne ile to kosztuje tyylko co widzisz.
Taką mam pracę i z tego żyje.

Jac
11-12-2005, 03:07
Jeżeli zarabiasz na tym,że widzisz kolor - to chyba nie jest ważne ile to kosztuje tyylko co widzisz.
Taką mam pracę i z tego żyje. alez ja tego nie neguje, tez na codzien korzystam ze sprzetu ktory kosztuje po kilkadziesiat tysiecy zlotych... i tak ma byc, rzeczy profesjonalne sa drogie ale najlepsze, tylko jesli ktos sie pyta o monitor LCD, to juz sam fakt zadania tego pytania mowi ze sie nie orientuje w tym temacie, i polecanie mu najlepszego (chyab jednego z najdrozszych) mija sie celem bo on tego raczej nigdy nie wykorzysta... co oczywiscie niezmienia faktu ze jest to swietny monitor... mysle ze na przyszlosc takie pytania powinny zawierac gorna granice jaka jest w stanie pytajacy zaplacic... mysle ze dla amatora nawet zamoznego monitor za 5kPLN to maks...

ChrisB
11-12-2005, 03:28
Eizo ma cały szereg innych monitorów z zakresu 5k całkiem dobrych.
Jeźeli ludzie pytają się o rzeczy dobre i najlepsze to dlaczego mam nie odpowiadać jeżeli pracuję na takim sprzęcie i jest on moją własnością.
Jeźeli chidzi o ceny to o ile mi wiadomo to są monitory pow. 100k.
Przeglądając forum - to znacząca ilość ludzi to informatycy - tylko zły zarabia mało. Czasem moźna trochę wydaż aby zobaczyć co szkło daje w naturze

hekselman
11-12-2005, 13:52
Nie zarabiam na życie robieniem zdjęc - to moje hobby.Niestety - 2k to max o czym myślałem w temacie "monitor LCD".I myślałem o tym w kontekście: nowa technika = nowa jakość.Nawet nie będę pisał na czym obecnie oglądam obraz bo choć uważałem to za znakomity wybór - widzę ze lepiej się nie przyznawać :-( Na pewno będę się starał kupić przyrząd do kalibracji ustawień: to zawsze było moją bolączką bo mam świadomośc wagi tego a programowo - no cóż - zawsze subiektywnie wychodzi.O LCD myślałem bo miejsca mniej zajmuje - też.Ale zacznę od przyrządu do kalibracji i ew potem - lepszego monitora CRT.To chyba rozsądniejszy podział kasy?

muflon
11-12-2005, 14:07
Hekselman: nie daj się zwariować. Do amatorskiej (w pełnym rozumieniu tego słowa) zabawy ze zdjęciami za 2kPLN spokojnie coś kupisz. Owszem, potem spędzisz trochę czasu dłubiąc w profilach monitora, drukarki, itp. zanim osiągniesz zadowalające rezultaty, ale generalnie to "się da".

hekselman
11-12-2005, 14:40
A przy okazji: wiem że karta graficzna nie musi być z najwyższej półki ale czy jak zmaienię kartę z pamięcią 64 Mb na 128 Mb to coś przy zdjęciach odczuję?

Tomasz Golinski
11-12-2005, 14:49
Sama pamięc nie ma wpływu na obróbkę zdjęć (służy raczej do przechowywania tekstur do pracy w 3d). Zmiana grafiki może trochę pomóc, ale raczej niewiele.

Janusz Body
11-12-2005, 15:13
.....Ale zacznę od przyrządu do kalibracji i ew potem - lepszego monitora CRT.To chyba rozsądniejszy podział kasy?....

Możesz się trochę zdziwić :-)

Kalibrator GretagMacbeth EyeOne Display2
Cena detaliczna: 1457.00 zł

i to jest najtanszy kalibrator niestety.

Janusz

EDIT: Znalazlem nieco tanszy http://www.agawa.pl/g1.asp?nrs=383 ale to i tak ten sam rząd wielkości :-(

hekselman
11-12-2005, 16:21
....u f f f f f .....(spociłem się....).Faktycznie - t a ń s z y ....Ale jak trzeba...To ciekawe dzięki czemu do tej pory osiągałem satysfakcjonujące mnie rezultaty...Może muszę sobie podnieść poprzeczkę?A może ...dać sobie spokój?...Bo może to trochę jak z FFi BF - dopóki się o nich nic nie słyszało - "chwilo szczęśliwa wróć!" .Na razie kupuję sobie coś innego na Gwiazdkę - niby jakiegoś "nawisu" nie mam ale...A ciekawe czy jest rynek używek w tym (kalibratorów) temacie?Może dać ogłoszenie?Albo gdzieś poszukać?

Tomasz Golinski
11-12-2005, 16:23
Ja bym sobie dał spokój. Skoro osiągałeś satysfakcjonujące rezultaty, więc po co tyle wydawać?

hekselman
11-12-2005, 16:24
A z ciekawości zapytam: kto z amatorów ma kalibrator monitora?Amatorów - czyli ludzi dla których robienie zdjeć nie jest głównym dochodem.

Tomasz Golinski
11-12-2005, 16:39
I czy mieszka blisko? ;)

ChrisB
11-12-2005, 16:54
Tani Gretag nie jest zbyt dobry, na lcd ma kłopoty z kanałe niebieskim ale ponoć pojawił się w Polsce inny tani poniżej 1k bardzo dobry spyder. Nie wiem kto go sprzedaje. Ma on też wadę - kalibruje tylko monitor, a na Greagu
można zrobić profil ICC do drukarki czy rzutnika

Janusz Body
11-12-2005, 16:56
I czy mieszka blisko? ;)

:-) Też byłbym zainteresowany - Szczecinem rzecz jasna :-)

Adobe Gamma albo QuickGamma jak narazie musi wystarczyć.

Janusz

Janusz Body
11-12-2005, 16:57
T.... tani poniżej 1k bardzo dobry spyder. Nie wiem kto go sprzedaje. Ma on też wadę - kalibruje tylko monitor, a na Greagu

No właśnie to ten "tanszy" z mojego linku do sklepu.

Janusz

Duty
11-12-2005, 17:43
Tani Gretag nie jest zbyt dobry, na lcd ma kłopoty z kanałe niebieskim ale ponoć pojawił się w Polsce inny tani poniżej 1k bardzo dobry spyder. Nie wiem kto go sprzedaje. Ma on też wadę - kalibruje tylko monitor, a na Greagu

Eye One Display 2 jest bardzo precyzyjnym urządzeniem. Kalibruje LCD, CRT i laptopy. Nigdy nie spotkałem się z jakimiś kłopotami w kanale niebieskim - na czym miałyby polegać?
Eye One Display 2 nie umożliwia wykonywania profili icc drukarek czy tez rzutnika - taką funkcę ma Eye One Design (drukarka i wyższe wersje - moduł beamer) w cenie od 995 do 4890 Euro netto - w zależności od załączonego oprogramowania i osprzętu.
Jest to już inne rozwiązanie sprzętowe.

Duty
11-12-2005, 17:49
:-) Też byłbym zainteresowany - Szczecinem rzecz jasna :-)

Adobe Gamma albo QuickGamma jak narazie musi wystarczyć.

Janusz

Testowo możemy się kiedyś umówić na kalibrację monitora :)
Mogę przyjechać z Eye One Photo i Eye One Display 2.
Oba potrafią skalibrować monitor tak samo dokładnie.
Jednokrotna kalibracja nie załatwi sprawy - czynność tę trzeba powtarzać w odstępach 1-4 tygodni.

Mieszkam ok 70 km od Szczecina i często w nim bywam :)
Jakby co - to proszę o kontakt na PM.

hekselman
11-12-2005, 17:55
Nie wiem co ten Spyder oferuje - ale cenowo najtańsza wersja...brzmi nieźle!
Forum - piękna sprawa!Bardzo dziękuję!

snowboarder
11-12-2005, 19:25
Eizo ma cały szereg innych monitorów z zakresu 5k całkiem dobrych.

Czy moglbys cos wiecej o nich napisac? Jak sie ma CG210 do CG220?
Jest mniejszy, ale rozumiem, ze to totalnie inna technologia?

ChrisB
12-12-2005, 10:30
[QUOTE=Duty]Eye One Display 2 jest bardzo precyzyjnym urządzeniem. Kalibruje LCD, CRT i laptopy. ]
Jest dobry, to fakt ale z cg 220 sobie nie radzi - na wszystkich innych mioch
monitorach spisał się super ,a na cg zawęźał przestrzeń koloru.
Dopiero wersja Design działała jak należy

ChrisB
12-12-2005, 10:36
Czy moglbys cos wiecej o nich napisac? Jak sie ma CG210 do CG220?
Jest mniejszy, ale rozumiem, ze to totalnie inna technologia?
Cg 220 wyświetla jako pierwszy na świecie cały gamut Adobe rgb, a CG 210
srgb.
Jest to bardzo znacząca różnica, przynajmniej dla mnie - widzę co robie i co
mam. Sądzę,że dla większości w zupełności wystarczy coś z seri 17 lub 19
ale z możliwością kalibracji

dentharg
06-02-2006, 15:24
A co myslicie o:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=25334

jrock7
06-02-2006, 15:39
Polecam EIZO.
Na stronie Colour Confidence (juz po polsku) mozna sie wiele
o nich dowiedziec oraz nie tylko.

http://shop.colourconfidence.com/section.php?xSec=115

dentharg
06-02-2006, 17:53
Ok ok.. ale ja pytam o ten konkretny model ;)

jadeit
05-03-2006, 22:47
Ok ok.. ale ja pytam o ten konkretny model ;)

wygląda nieźle
po przeczytaniu broszury dla serii ColorEdge także

czy ktoś jest w stanie potwierdzić to co tam wypisują ?
...piękne kolory, czysta biel, płynna gradacja.

w powyższym źle napisałem ;)
wskazany monitor to seria multiEdge
tu już tak ładnie nie jest ;)

pozdrawiam

dentharg
06-03-2006, 10:17
Taa... ale na monit z serii ColorEdge to po prostu mnie nie stac.
Zostaje mi seria MultiEdge lub SlimEdge.

jadeit
08-03-2006, 00:30
pomyliłem linie modeli producenta:)
mój błąd
mnie oczywiscie też niestać

rozpatruje model S1910

kolega w studio z modeli p19-2, M1900 i S1910 polecił ostatniego
i kalibrator :)

co ciekawe stwierdził że, chyba juz dośc fajny moniek moze nawet trąci profi,
mianowicie lacie 321 kalibrują co 3 miesiące celem utrzymania kolorów

pozdrawiam

dentharg
10-03-2006, 12:52
No wlasnie czytajac spece, ten slim wypadl bardzo dobrze.
Moj typ to ten model :) (http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19777) Podstawka obrotowa swoje robi.

PawełAEŁ
10-03-2006, 14:44
Osobiscie uzywam od około roku Samsunga 193P, i jestem z tego sprzetu bardzo zadowolony.

Nemeo
12-03-2006, 02:35
Ok ok.. ale ja pytam o ten konkretny model

Kolega go ma w firmie, i bardzo go chwali.

boski
12-03-2006, 03:23
EIZO S1910 mam i uzywam prywatnie od okolo 4 miesiecy... brany z wawszawskiego Alstor'a - http://www.alstor.com.pl/pl/katalog:produkt/ip=0/ic=994/it=4027 - i radzilbym tam kupowac - jesli ktos mam zmysl do negocjacji to spokojnie sobie wygada rozsadna cene za niego jak i inne model Eizo.
Monitor spokojnie polecam wszystkim zainteresowanym...
w komputroniku nie kupowalbym... piersze nie to cena a drugie to "Gwarancja: 60 miesięcy w serwisie zewnętrznym" - tym potrafia rozbawic :D

Duty
13-03-2006, 00:39
a drugie to "Gwarancja: 60 miesięcy w serwisie zewnętrznym" - tym potrafia rozbawic :D
A co w tym jest zabawnego?
Oznacza to ni mniej, ni więcej, że dostajesz 5 lat gwarancji z wypisaną kartą gwarancyjną - jak coś się uszkodzi to kontaktujesz się nie ze sklepem, ale z serwisem wpisanym na karcie - oni wysyłają kuriera po sprzęt i kurier też go odwozi. Sklep nie pośredniczy w naprawie - szybko i sprawnie. Ja bym się cieszył.
Alstor też daje takie gwarancje przecież.

boski
13-03-2006, 02:48
A co w tym jest zabawnego?
Oznacza to ni mniej, ni więcej, że dostajesz 5 lat gwarancji z wypisaną kartą gwarancyjną - jak coś się uszkodzi to kontaktujesz się nie ze sklepem, ale z serwisem wpisanym na karcie - oni wysyłają kuriera po sprzęt i kurier też go odwozi. Sklep nie pośredniczy w naprawie - szybko i sprawnie. Ja bym się cieszył.
Alstor też daje takie gwarancje przecież.
no ja wole z Alstora niz "60 miesiecy w serwisie zewnetrznym" - kto im ta formulke wymyslil??? :D

rysiaczek
13-03-2006, 15:36
no ja wole z Alstora niz "60 miesiecy w serwisie zewnetrznym" - kto im ta formulke wymyslil??? :D
producent sprzętu...:rolleyes: Ja tam wole gwarancje producenta niz sklepu, ktorego za tydzien moze nie byc... :rolleyes:

dentharg
13-03-2006, 16:07
No ja bede albo kupowal gdzies we Wroclawiu na miejscu, albo w komputroniku

boski
14-03-2006, 22:21
producent sprzętu...:rolleyes: Ja tam wole gwarancje producenta niz sklepu, ktorego za tydzien moze nie byc... :rolleyes:
o czym piszesz? Komputronik bierze Eizo z Alstora a Alstor od Eizo...

rysiaczek
15-03-2006, 03:15
o czym piszesz? Komputronik bierze Eizo z Alstora a Alstor od Eizo...

W przypadku marki Eizo w Polsce serwis Alstor=serwis Eizo...

http://www.alstor.com.pl/pl/serwis:reklamacje/content=eizo
http://www.eizo.pl/support/index.html

I to właśnie jest serwis zewnętrzny. Procedurę opisał wcześniej Duty.

dentharg
06-04-2006, 13:45
Jeszcze ta
Belinea (http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20796) jakoś wpadła mi w oko. Szybsza matryca - a ja trochę gram (i taniej; pytanie czy dobrze)

stdanielo
06-04-2006, 17:08
Ja mam SONY SDM-HS95D i bardzo go chwalę, na początku po przesiadce z 21" CRT gubiłem się trochę w profilach barwnych, ale już jest ok. Ładnie miękko pracuje i nie pali po oczach jak inne LCD.

dgi
06-04-2006, 22:58
Osobiscie uzywam od około roku Samsunga 193P, i jestem z tego sprzetu bardzo zadowolony.

A teraz jest nowsza wersja Samsung 193P Plus do której się przymierzam :-D

jadeit
06-04-2006, 23:20
wspomniany jakis czas temu przezemnie moniek
s1910 pojawia sie w takim oto zestawieniu:

http://prad.de/new/monitore/Grafikerdisplays19.html

widziałem go w tym sklepie co spodnie kradną, ale był wyłączony, zresztą
pewnie niewiele bym zobaczył tam ;) nadal obstaje przy tym modelu

grywam, a i to, cholernie rzadko w fallout'a :) więc chyba sie nada :)

pozdrawiam