Zobacz pełną wersję : Jak zmniejszyc rozmiaru filmu?
kacapcio
02-01-2011, 18:38
Moj temat zamknięto bez odpowiedzi. Mam nadzieję, ze nie dlatego, iż nie da sie jej uzyskać? Zapytałem wczoraj, czy 1:30min filmu nagranego aparatem Canon Powershot sx5 is musi zająć 190MB. Jeśli nie, to co mam zrobić, aby tak nie bylo;)
Z góry dziękuje za odpowiedź oraz nie zamykanie tematu (lub podanie przyczyny jego zamknięcia)
Wczoraj nie byles nawet pewien marki aparatu ktorym owy filmik powstal.
:D
Druga sprawa - jezeli juz jestes pewien ze to Canon - to miejscem do tego jest Software, a nie Hydepark.
Musisz przekonwertować z avi na DivX i wybrać stopień kompresji
http://www.dobreprogramy.pl/VirtualDub,Program,Windows,13335.html
kacapcio
02-01-2011, 23:10
no ale przekonwertowanie może mieć miejsce dopiero na kompie. A co z miejscem na aparacie? Pojade na święta i nagram 4 min bo cała karta bedzie zajęta? Tak musi być?
no ale przekonwertowanie może mieć miejsce dopiero na kompie. A co z miejscem na aparacie? Pojade na święta i nagram 4 min bo cała karta bedzie zajęta? Tak musi być?
Proponuje kupic.. kamere?
Lub zaczac robic aparatem.. zdjecia? :D
sprocket73
02-01-2011, 23:16
Ustaw sobie mniejszą rozdzielczość filmów w aparacie. Prawdopodobnie będzie to w głównym menu, tam gdzie ekspozycja, WB, rozdzielczosć zdjęć itp.
no ale przekonwertowanie może mieć miejsce dopiero na kompie. A co z miejscem na aparacie? Pojade na święta i nagram 4 min bo cała karta bedzie zajęta? Tak musi być?Tak. To normalne. Z moich obliczeń wynika, że masz kartę 0.5GB:
1,5m = 190MB
4m = x
x = 4*190MB/1,5=506MB
Czas zainwestować w większą :)
Może pocieszy cię fakt, że u mnie 5minut zajmuje 1.5GB :)
A co z miejscem na aparacie? Pojade na święta i nagram 4 min bo cała karta bedzie zajęta? Tak musi być?
Jedyny sposób to kupienie karty min. 4GB.
Przy karcie którą posiadasz w najgorszej jakości 320x240/f.30 nagrasz max 9min.( + kilka sekund ;-)).
pan.kolega
03-01-2011, 11:36
A u mnie w trybie 1920x1080i można nagrać prawie 4 godziny na karcie 32G (w kawalkach prawie poł godzinnych).
Taką kartę klasy 6 albo lepiej można nabyć za $50-60 więc nie ma problemu :-D
Znajdź program ImTOO MPEG Encoder Ultimate - REWELACJA. Jest w sieci, bardzo przestronny interfejs. Wybór formatu wyjściowego to kliknięcie na odpowiednią ikonkę. Wbudowany kalkulator bitrate pozwoli Ci ustawić parametry konwersji do takiej wielkości, jaką chcesz uzyskać.
Znajdź program ImTOO MPEG Encoder Ultimate - REWELACJA. Jest w sieci, bardzo przestronny interfejs. Wybór formatu wyjściowego to kliknięcie na odpowiednią ikonkę. Wbudowany kalkulator bitrate pozwoli Ci ustawić parametry konwersji do takiej wielkości, jaką chcesz uzyskać.
Koledze chyba chodzi o to, co/gdzie musi w aparacie ustawić żeby waga/jakość nagrywanych filmów była mniejsza.
Nie znam tego aparatu więc nie pomogę inaczej niż skierować*autora do lektury instrukcji.
savage67
10-01-2011, 14:51
Moj ... Canon Powershot sx5 is ...
Nie jestem pewien czy taki aparat istnieje. Jest na pewno Canon S5 IS , SX5 to natomiast Panasonic jest.