PDA

Zobacz pełną wersję : Speedlite 430 EX i podgląd GO - dziwne ??

no_kya
10-12-2005, 12:58
Powoli próbuję rozruszać nabytą niedawno 430EX i...no cóż...zastanawiają mnie pewne jej zachowania;
o jednym pisałem tu: http://canon-board.info/showthread.php?p=110596#post110596
a teraz kolejny: otóż przy włączonej lampie (dołączona do 350D) w momencie naciśnięcia przycisku podglądu głębi ostrości wyzwala się seria stroboskopowych błysków i gaśnie po 1 sekundzie, mimo że przycisk podglądu GO cały czas mam wciśnięty. Jeśli kilka razy po sobie naciskam ten przycisk to chyba za 3 razem lampa już nie błyska, no ale to akurat można wytłumaczyć koniecznością doładowania. Obie te sprawy dość mnie frapują;
a może jest tak że nie powinno się sprawdzać GO przy włączonej lampie?

dajcie znać

no_kya

Jac
10-12-2005, 13:23
lampa blyska stroboskopowo zebys mogl poza GO zobaczyc rozklad cieni

Kubaman
10-12-2005, 13:58
do tego takie wciskanie podglądu GO i wyzwalanie strobo w kółko może ci przegrzać lampę. O rozładowaniu akumulatorów nie wspominając. Wszystko - zarówno informacja dotycząca podglądu GO jak i błyskania strobo - jest opisane w instrukcji (a przynajmniej w mojej).

no_kya
10-12-2005, 16:37
do tego takie wciskanie podglądu GO i wyzwalanie strobo w kółko może ci przegrzać lampę. O rozładowaniu akumulatorów nie wspominając. Wszystko - zarówno informacja dotycząca podglądu GO jak i błyskania strobo - jest opisane w instrukcji (a przynajmniej w mojej).

Najwyraźniej nie zauważyłem tego w swojej, choć z drugiej strony to inny model...rozumiem więc że jest to normalna reakcja i nie ma powodu do niepokoju... tak?

Auwo
10-12-2005, 16:40
A wystarczy przeczytać instrukcję obsługi.

mxw
10-12-2005, 23:00
to się nazywa "błysk modelujący" i jest opisany na stronie 28 polskiej instrukcji do 430EX. kontrolujesz go za pomocą C.Fn-05.

Vitez
11-12-2005, 22:56
http://rtfm.killfile.pl/#zanim - przeczytaj to (oraz wszelkie mozliwe instrukcje) zanim zadasz kolejne pytanie o to jak dziala 430EX.

I przenosze tam gdzie sie ten watek nadaje :roll: .

no_kya
11-12-2005, 23:46
...przeczytaj to (oraz wszelkie mozliwe instrukcje) zanim zadasz kolejne pytanie o to jak dziala 430EX.

I przenosze tam gdzie sie ten watek nadaje :roll: .

dobra, już dobra; czytałem instrukcję ale najwyraźniej niezbyt dokładnie