Zobacz pełną wersję : 50D awaria pokrętła głównego (czasu) 50D
Szychoski
01-01-2011, 08:24
Witam.
Otóż mam problem z pokrętłem czasu w 50D, które po prostu przestało działac zarówno w aparacie jak i w gripie (nieoryginalny phottix).
Otóż fotografowałem dzisiaj w noc sylwestrową na dworzu (-2 stopnie) a po powrocie do domu uruchomiłem aparat po upływie pół godziny. Zmieniłem owym pokrętłem wartość ISO i zatwierdziłem po czym pokrętło przestało działać. Nie można nim zmienić ani czasu otwarcia migawki ani ISO ani stopni kelwina itp. Nie reaguje na nic. Czas można zmienić używając innych przycisków ale jest to nieporęczne i kłopotliwe. Proszę powiedzcie mi czy ktoś z Was miał podobną sytuację i czym może być ona spowodowana.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Witam
Może jakiś konflikt sprzętowy.odłącz gripa może się odblokuje.Dodam że u mnie podobnie było z 350D.Na mrozie przestały działać pokrętła i aparatu wyłączyć nie mogłem.Wyciągnąłem baterie i po ponownym włożeniu już nie chciał się uruchomić.Poruszałem gripem i po chwili załapał.Działa do dzisiaj.
Miałem podobny problem z tym pokrętłem, pomogła żytnia -
http://canon-board.info/showthread.php?t=42804
Szychoski
01-01-2011, 14:54
Dzięki chłopaki za odpowiedź.
Mmlolek ja już odłączałem wszystko co odłączyć się dało łącznie z tą małą, okrągłą bateryjką schowaną przy baterii zasilającej i nic nie pomogło.
Tomik23 dzięki za link, dmuchałem i resetowałem tak jak kazali na forum ale to również nic nie pomogło czyli wygląda na to że zostaje tylko żytnia. No właśnie rozumiem, że na żytniej jest główny serwis Canona i to jeszcze pewnie w Warszawie? Przykra sprawa bo ja 15 stycznia robię zdjęcia na studniówce i oczywiście ciężko będzie je robić bez aparatu ;/ Można tam liczyć chociaż na jakieś body zastępcze?
Kolekcjoner
01-01-2011, 14:58
No właśnie rozumiem, że na żytniej jest główny serwis Canona i to jeszcze pewnie w Warszawie? Przykra sprawa bo ja 15 stycznia robię zdjęcia na studniówce i oczywiście ciężko będzie je robić bez aparatu ;/ Można tam liczyć chociaż na jakieś body zastępcze?
Niestety wątpię żebyś mógł liczyć na coś takiego ale działaj szybko może jeszcze zdążą Ci pomóc. To w sumie dość prosta sprawa z tego co piszesz.
Szychoski
01-01-2011, 20:01
Dzięki za rady ale jestem z okolic Gdańska więc raczej do 15 stycznia nie zdążą mi naprawić na żytniej tym bardziej, że będzie mi potrzebny w zasadzie cały czas. Poza tym naczytałem się wiele złych opinii o "fachowcach" z żytniej.
W ogóle to dziwne, że na cały kraj jest tylko jeden serwis Canona a sam producent nie zapewnia na okres naprawy zastępczego body. W końcu jeżeli ktoś zarabia na fotografii ciężko jest się obyć bez sprzętu przez 2 tygodnie tym bardziej jeżeli ustarka nie wynika z winy użytkownika (tak, wiem powinno się mieć body zastępcze ale narazie wolę inwestować w lepsze szkła co się właśnie chyba na mnie zemści).
A nie znacie jakiegoś serwisu w Trójmieście albo Elblągu?
W końcu jeżeli ktoś zarabia na fotografii ciężko jest się obyć bez sprzętu przez 2 tygodnie
ale dlaczego 2 tygodnie?
w niedzielę zamówisz DHL przez internet na koszt serwisu i zapakujesz sprzęt,
w poniedziałek kurier zabierze paczkę,
we wtorek sprzęt będzie w serwisie, dostaniesz wycenę e-mailem,
jak naprawa będzie prosta i części będą na miejscu, to naprawią w środę,
tego samego dnia wyślą,
w czwartek przed południem kurier dostarczy do ciebie naprawiony aparacik :cool:
i fakturkę :wink:
tak, wiem powinno się mieć body zastępcze
to zawsze!
Szychoski
02-01-2011, 21:52
MWX dzięki za odpowiedź ale wydaje mi się, że tak od ręki tego nie naprawią. Jest to jedyny autoryzowany serwis w kraju więc pewnie mają dużo zgłoszeń i roboty. Wątpię żeby aparat wrócił do mnie przed końcem tygodnia. Mimo wszystko chyba jednak zaryzykuję. Mogę prosić o jakiś kontakt telefoniczny z żytnią? Wypytam ich o wszystko i ciekawe czy przyznają mi gwarancję. Wszak aparat nigdy mi nie upadł, był dobrze traktowany, nie ma na nim nawet ryski a o nieoryginalnym gripie się chyba nie dowiedzą ;)
Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i rady.
Pozdrawiam i życzę udanych kadrów w nowym roku! ;)
MacGyver
02-01-2011, 23:13
MWX dzięki za odpowiedź ale wydaje mi się, że tak od ręki tego nie naprawią. Jest to jedyny autoryzowany serwis w kraju więc pewnie mają dużo zgłoszeń i roboty.
Jedyny robiący naprawy gwarancyjne, bo nie jedyny autoryzowany.
Jest jeszcze ten: http://naprawa.foto-tronik.pl/
Wątpię żeby aparat wrócił do mnie przed końcem tygodnia. Mimo wszystko chyba jednak zaryzykuję.
Dlaczego? Jeśli aparat dostaną we wtorek rano diagnozę będziesz miał na mailu tego samego dnia lub najdalej w środę. Naprawy wykonują w kilka dni (chyba ze muszą ściągać części, ale to raczej dotyczy starszych sprzętów, takich nieprodukowanych od kilku lat) płatne zazwyczaj jeszcze szybciej :-)
Mogę prosić o jakiś kontakt telefoniczny z żytnią?
A nie lepiej mieć info z pierwszej ręki? Umiesz założyć watek na forum a nie umiesz skorzystać z Googla? Po wpisaniu "canon foto serwis polska" lub "canon serwis żytnia" ich www wyświetla się na pierwszym miejscu :-)
Wpytam ich o wszystko i ciekawe czy przyznają mi gwarancję. Wszak aparat nigdy mi nie upadł, był dobrze traktowany, nie ma na nim nawet ryski a o nieoryginalnym gripie się chyba nie dowiedzą ;)
1. Przez telefon, bez oględzin sprzętu raczej niewiele Ci powiedzą. Nawet jeśli dokładnie powiesz co chcesz wymienić to informacje o cenie trzeba od nich wręcz wyciągać (bo może coś jeszcze będzie trzeba zrobić, może coś wyczyścić i takie tam)
2. Jeśli masz jeszcze ważną gwarancję to czemu mieli by Ci nie uznać? Ten serwis to oddzielna firma a nie jednostka Canon Polska i oni nie mają interesu w spławianiu klientów, bo za naprawy płaci im Canon.
Przemek_PC
03-01-2011, 00:07
Tak dla przypomnienia, w czwartek mamy święto więc szanse na powrót aparatu do końca tygodnia praktycznie zerowe o ile mowa o tygodniu który zaczął się dziś.
Szychoski
03-01-2011, 09:34
No cóż, dzięki za pomoc. Na stronie serwisu z żytniej jest napisane, że zamknięte mają tylko w poniedziałek czyli dzisiaj ze względu na inwentaryzacje. Nic nie piszą o czwartku. Mimo wszystko spróbuję się do nich dodzwonić po dziewiątej i zapytać jak to jest z tym czasem realizacji. Raz jeszcze dzięki za pomoc. Pozdrawiam!
Przemek_PC
03-01-2011, 10:32
Czwartek to Święto Trzech Króli przywrócone po ponad 40-tu latach.