PDA

Zobacz pełną wersję : Canon Eos 60d vs 7d

tank102
20-06-2010, 18:45
Tak jak w opisie miałem Canona 50D ale po zapowiedziach że ma być 60D to sprzedałem 50 i czekam i czekam. W końcu mija już 6 miesięcy a aparatu jak nie ma tak niema. Zastanawiam się czy będzie 60D czy zostanie tylko na rynku 7D.( Sprzęt fo fotografii i czasami kręcenia filmików)- taki kaprys.
Może ktoś coś wie konkretniejszego na ten temat i podzieli sie wiadomościami.:?:

ExploRa
20-06-2010, 18:48
Tak jak w opisie miałem Canona 50D ale po zapowiedziach że ma być 60D to sprzedałem 50 i czekam i czekam. W końcu mija już 6 miesięcy a aparatu jak nie ma tak niema. Zastanawiam się czy będzie 60D czy zostanie tylko na rynku 7D.( Sprzęt fo fotografii i czasami kręcenia filmików)- taki kaprys.
Może ktoś coś wie konkretniejszego na ten temat i podzieli sie wiadomościami.:?:

Jak to mowia... "Czekaj tatka latka... A tyle ujec Cie ominie..." :)

Handelson
20-06-2010, 18:53
Tak jak w opisie miałem Canona 50D ale po zapowiedziach że ma być 60D to sprzedałem 50 i czekam i czekam.

Wymiękłem :)
Nawet jeśli tak gonisz za nowościami to i tak nie potrafię zrozumieć jak można sprzedać aparat, kiedy następcy nie ma na półkach. No chyba, że wcale nie robisz zdjęć a najważniejsze to mieć ostatni wypust :-?

Sorry ale nie bardzo rozumiem :-?
Wracając do pytania: kup aparat, który Ci odpowiada i rób zdjęcia :twisted:

Krzychu
20-06-2010, 18:56
Wymiękłem :)
Nawet jeśli tak gonisz za nowościami to i tak nie potrafię zrozumieć jak można sprzedać aparat, kiedy następcy nie ma na półkach. No chyba, że wcale nie robisz zdjęć a najważniejsze to mieć ostatni wypust :-?

Dokładnie - w dodatku żadnych poważnych (poza bezsensownymi plotkami jakich setki i z których sprawdza się może 1%) zapowiedzi nie było...

Sorry ale nie bardzo rozumiem :-?
Wracając do pytania: kup aparat, który Ci odpowiada i rób zdjęcia :twisted:

Otóż to - co za różnica jaki aparat ? Znajomy po 4 tygodniach używania 7D oddał go w cholerę i wrócił do 50D...

Mellan
20-06-2010, 19:02
Tak jak w opisie miałem Canona 50D ale po zapowiedziach że ma być 60D to sprzedałem 50 i czekam i czekam. W końcu mija już 6 miesięcy a aparatu jak nie ma tak niema...

Kupowanie aparatu się nie opłaca. Za rok wyjdzie coś nowszego i znowu stracisz na odsprzedaży.
Wróżka.pl mówi, że wzrastają szanse na mityczne 3D :-D

Drogis
20-06-2010, 19:21
Chyba trochę zbyt pochopnie sprzedałeś 50-tkę.

Przede wszystkim, nie wiadomo do końca, co będzie oferował 60D (zakładając, że tak właśnie się będzie nazywał). Mózgowcy z Canona na pewno coś wymyślą, żeby aparat nie był zbyt dobry - przecież 7D musi się sprzedawać.

Poza tym, cena 60D na początku będzie wysoka (jak to zwykle z nowościami bywa), więc trzeba będzie trochę poczekać, aż spadnie do rozsądnego poziomu. A potencjalne fotki w międzyczasie uciekają...

allxages
20-06-2010, 19:54

Post roku? :)

Handelson
20-06-2010, 19:57
Post roku? :)

Ja pomyślałem to samo :mrgreen:

gixxxer
20-06-2010, 20:15
lans :wink:

RomanS
20-06-2010, 20:17
Kupowac.

sirgerwazy
20-06-2010, 20:47
poczekac
a jak wyjdzie 60d poczekac na 70d bo bedzie napewno lepszy:)

Maykster
20-06-2010, 20:55
Dokładnie - w dodatku żadnych poważnych (poza bezsensownymi plotkami jakich setki i z których sprawdza się może 1%) zapowiedzi nie było...

Otóż to - co za różnica jaki aparat ? Znajomy po 4 tygodniach używania 7D oddał go w cholerę i wrócił do 50D...
Dlaczego pogonił 7D ?, tzn odsprzedał dalej ?

michallubon
20-06-2010, 21:02
poczekac
a jak wyjdzie 60d poczekac na 70d bo bedzie napewno lepszy:)

70D tez przeczekac, pewnie będzie 80D ale i jego bym przeczekał ... :)

Krzychu
20-06-2010, 21:17
Dlaczego pogonił 7D ?, tzn odsprzedał dalej ?

Bo szumiał (wg. niego - sam nie używałem) masakrycznie.

candar
20-06-2010, 22:09
Bo szumiał (wg. niego - sam nie używałem) masakrycznie.
???
A świstak siedzi i zawija je w te sreberka...

Zdjęcie na ISO 3200 http://www.dfv.pl/gallery/members/ac.html?g2_itemId=2450861&g2_page=1

exif
Camera Model Canon EOS 7D
Shooting Mode Aperture-Priority AE
Tv( Shutter Speed ) 1/125
Av( Aperture Value ) 2.8
Metering Mode Evaluative Metering
ISO Speed 3200
White Balance Mode Auto
AF Mode One-Shot AF
AF area select mode Spot AF

Bananas
21-06-2010, 03:28
Dziwne, że Vitez jeszcze nie zamknął tego licznika.

Krzychu
21-06-2010, 06:15
???
A świstak siedzi i zawija je w te sreberka...

Jasne że wiesz lepiej od właściciela który się go pozbył - nie miałem wątpliwości ani przez chwilę... A coś na temat ?

rOOmak
21-06-2010, 07:38
7D to i tak chwyt marketingowy. Teraz wezmą owe 7D wsadzą doń FF i sprzedadzą jako 5DIII ale dopiero jak swoje zarobią.

roxio
21-06-2010, 09:09
ani nie czekać na 60 ani nie kupować 7. Na 60 na półkach poczekasz spokojnie jeszcze do końca roku (pod warunkiem że plan sprzedażowy canona się wypełni, jak nie to poczekasz dłużej). 7? jest ostro przereklamowana i cóż chcesz kupić 7 za 6tys. dołóż te 2tys. i wez 5d-MKII jak już się chcesz bawić w taką kasę. Na twoim miejscu nie sprzedawałbym tej 50 to dobry model, a w tym wypadku nie robisz zdjęć już pół roku, strata, strata.

tank102
21-06-2010, 14:59
Jednak dobrze pomyslałem że brać canonowa podpowie odpowiednie wyjście
Biorę jednak 5D II i wyjście z pieluch na pełnokatkową wodę.
A pro po odsprzedaży 50D - dobrze była kupiona i bardzo dobrze odsprzedana, do pstrykania czysto amatorskiego posiadam kompakty Canona .
Dzięki za podpowiedzi i życzę wszystkim szerokich kadrów.

Vitez
21-06-2010, 20:10
Dziwne, że Vitez jeszcze nie zamknął tego licznika.

A po co? Przeniosę tylko do bardziej odpowiedniego działu na dywagacje "co kupić".

mala1290
22-06-2010, 08:32
Co roku na przełomie sierpnia/września są targi, pewnie w tym roku canon pokaże nowy model jak to zrobił dwa lata temu na targach z 50D.

gwozdzt
22-06-2010, 08:41
Co roku na przełomie sierpnia/września są targi,
Nieprawda.
Jesienne targi są co dwa lata, natomiast na wiosnę są co roku.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img822.imageshack.us/img822/2177/targi.jpg)

MC_
22-06-2010, 08:43
Proponuję poczekać na 75,34D.

darekw1967
22-06-2010, 08:46
Tak jak w opisie miałem Canona 50D ale po zapowiedziach że ma być 60D to sprzedałem 50 i czekam i czekam. W końcu mija już 6 miesięcy a aparatu jak nie ma tak niema. Zastanawiam się czy będzie 60D czy zostanie tylko na rynku 7D.( Sprzęt fo fotografii i czasami kręcenia )- taki kaprys.

Witam !

Mam znajomego, ktory caly czas czeka na lepszy model a
nie chce kupic... tego jeszcze niedopracowanego do konca modelu bo
ma nadzieje, ze kolejny bedzie lepiej dopracowany.
Pozniej w jego rozumowaniu... Jak sie pojawi nastepca tego
idealnego to kupi tamten taniej bo szkoda wydac kasy na nowy
i drozszy korpus.

Efekt tego rozumowania doprowadzil, ze czekajac na cud...
kolega kupil tani kompakt i tym zaczal zdjecia focic i krecic .

Pozdrawiam

pawel291
22-06-2010, 08:59
ja bym proponował po prostu poczekać jeszcze z 10 lat. Wtedy kupisz to swoje 60D za 300 zł i będziesz miał super puszkę. Problem chyba rozwiązany

sprocket73
22-06-2010, 09:36
Zdecydowanie czekać!
W momencie kupna dowolnego modelu zaczyna on tracić na wartości i starzeć się technologicznie. Natomiast czekając na nowy model cały czas się "zarabia" i jest się gotowym na wszystkie nowinki.
Kolega z pracy parę lat temu czekał na S3. Jakby go kupił za 2 tys. tak jak ja, to by miał teraz stary kompakt niewiele warty. Dzięki temu że nie kupił, czeka teraz na następcę SX1, który będzie super wypasiony jak się pojawi.

mala1290
22-06-2010, 09:52
Nieprawda.
Jesienne targi są co dwa lata, natomiast na wiosnę są co roku.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img822.imageshack.us/img822/2177/targi.jpg)

Fakt, musiało mi się coś pokręcić :shock:

Moim zdaniem jeżeli na rynku jest aparat który nam odpowiada to czemu nie kupić, jedynie jak ktoś czeka na nowy model aby potem móc się pochwalić przed kolegami, że się ma najnowszy model. Takie przypadki też znam.

Ja swój kupiłam miesiąc przed targami i nie żałowałam, bo jak zobaczyłam cenę canona 50D to się lekko przestraszyłam (ponad $1900) a dużej różnicy między 40D i 50D nie ma. Tak jak poprzednicy mówią lepiej dołożyć do pełnej klatki niż kupić 7D czy 60D którego cena pewnie będzie wysoka.

Pawel_G
22-06-2010, 10:11
Nie czekaj na 60D - ja Ci sprzedam 30D i przynajmniej będziesz miał czym zdjęcia robić :)

pawel291
22-06-2010, 10:14
Nie czekaj na 60D - ja Ci sprzedam 30D i przynajmniej będziesz miał czym zdjęcia robić :)

Myślę, że dla kolegi 30D to już należy do prehistorii :]

siudym
22-06-2010, 10:16
Zdecydowanie brac 7D. No chyba, ze ktos moze zyc bez fotografowania do czasu xxx premiery 60D - to niech czeka. Akurat moze smieszne ale mialem ten sam dylemat i CZEKAM na 60D :mrgreen:
Ale ja MAM czym focic, wiec moge czekac. No i u mnie sa dwa tematy - przyroda (tele) i cala reszta. Cala reszta to 5D2/FF, a przyroda to ciagle ciagle 20D i ten wlasnie czeka na nastepce.

Mad_Mac
22-06-2010, 10:42

Boze o wiekszej glupocie nie slyszalem :shock:
Chyba sprzedam moje aparaty bo moze za niedlugo wyjdzie 5d mkIII :mrgreen:

tank102
22-06-2010, 12:15
Boze o wiekszej glupocie nie slyszalem :shock:
Chyba sprzedam moje aparaty bo moze za niedlugo wyjdzie 5d mkIII :mrgreen:

Proszę bez obrazy , szanujmy się nawzajem. A pro po 5d mkIII już są podobno zapowiedzi.
Ja po prostu chciałbym mieć wszystko w jednym , czyli w aparacie - nie mylić z kobietami bo aparat kobiety nie zastąpi.

Przemek_PC
22-06-2010, 13:34
W 60D przydałby się GPS dzięki czemu w exifie zapisywana byłaby długość i szerokość geograficzna miejsca gdzie zrobiono zdjęcie jak i wysokość n.p.m. Fajnie byłoby gdyby 60D odtwarzał pliki divx i mp3, przydatne kiedy np. czeka się na odpowiednie światło czy obiekt, który ma sie pojawić w kadrze (samolot, pociąg) jak i dla detektywów którzy czekają na zrobienie zdjęcia z kochanką do sprawy rozwodowej. Co by tu jeszcze, oooo gry ! Joystick jest więc jaki problem zaimplementować Javę i już można grać. Co tam jeszcze...., hmmm.... internet !!! Gniazdo USB do podpięcia modemu i już mamy mobilny internet na ekranie. Sama funkcja robienia zdjęć przy tych wszystkich bajerach nie byłaby już chyba potrzebna bo nie starczyłoby na to czasu ale aparat byłby wypaśny, prawda?

Krzych
22-06-2010, 14:23
Ja czekam na mikserek do frappe.

Kolekcjoner
22-06-2010, 14:52
W tym wątku nasuwa się jedno filozoficzne ale jakże zasadnicze pytanie.
Czy aparat kupujemy po to żeby go mieć czy po to żeby robić nim zdjęcia?
Postawa kolegi tank102 wskazuje na to pierwsze. W tym przypadku jego zachowanie jest właściwe choćby z tego punktu widzenia, że w momencie wejścia na rynek 60D cena 50D pojedzie w dół.

jaś
22-06-2010, 16:01
zdecydownie czekać, roczny aparat to technologiczny szmelc :) na przeczekanie kupić jakiś kompakt za 100zł albo dobry telefon z funkcją aparatu/kamery :)

Dreamer
22-06-2010, 16:06
Kolega goni za nowinkami technicznymi i po jego poście w moich oczach jest osobą której aparat służy do lansu a nie do robienia zdjęć.

Viracocha
22-06-2010, 16:18
W tym wątku nasuwa się jedno filozoficzne ale jakże zasadnicze pytanie.
Czy aparat kupujemy po to żeby go mieć czy po to żeby robić nim zdjęcia?
Postawa kolegi tank102 wskazuje na to pierwsze. W tym przypadku jego zachowanie jest właściwe choćby z tego punktu widzenia, że w momencie wejścia na rynek 60D cena 50D pojedzie w dół.
Z tego punktu widzenia, to najlepiej w ogóle nie kupować, a ciągle czekać. Przecież "Dziesięćdziesiąt D" też będzie miał następcę! :mrgreen:

Kolekcjoner
22-06-2010, 16:23
Nie no przez chwilę możemy mieć nowość ale trzeba w miarę szybko sprzedać :lol:.

Viracocha
22-06-2010, 16:49
Nie no przez chwilę możemy mieć nowość ale trzeba w miarę szybko sprzedać :lol:.
Wiadomo - im szybciej sprzedamy, tym mniej stracimy:
- kasy (wiadomo);
- nerwów (zaraz po premierze dowiemy się z odpowiedniego forum jakie to aparat ma wady);
- czasu i pracy (testowanie);

Testowanie prowadzi do zużycia sprzętu (bardzo możliwe staje się wystąpienie zabrudzenia matrycy, mikrorysek na korpusie, w skrajnych przypadkach mogą wystąpić widoczne ślady użytkowania np. na sankach mocowania zewnętrznej lampy błyskowej), co z kolei prowadzi do zwiększenia, a wręcz zwielokrotnienia ww. strat.
:mrgreen:

Jago
22-06-2010, 17:22
Jednak dobrze pomyslałem że brać canonowa podpowie odpowiednie wyjście
Biorę jednak 5D II i wyjście z pieluch na pełnokatkową wodę.
A pro po odsprzedaży 50D - dobrze była kupiona i bardzo dobrze odsprzedana, do pstrykania czysto amatorskiego posiadam Canona .
Dzięki za podpowiedzi i życzę wszystkim szerokich kadrów.

Nie czekasz na nową piątkę :!::?: ....... :arrow: ....... :lol:

Bolek02
04-07-2010, 20:55
Na 60D nie ma co czekać, bo jak zwykle rzucą cenę kosmiczną a zmiany marketingowe :)

pawel291
11-12-2010, 13:33
No to się już doczekał, ciekawe czy czekał czy jednak nie? :D

misssomia
17-12-2010, 12:48
Mam pytanie za 100pkt :lol:

7D czy 60D ? ? ? :confused:

Bardzo prosze o odpowiedz z łopatologicznym wyjaśnieniem DALECZEGO? :razz:
Nie mam za wielkiego pojęcia w temacie a planuje właśnie zakup aparatu z funkcją nagrywania full HD. Bardzo prosze o jakies info i od razu z góry dzikuje komentatorom pragnącym na sile udowodnić, że jak sie nie ma wystarczajacej wiedzy w temacie to najlepiej jak sobie poszuka kompaktu, dobrego telefony funkcją narywania albo kalkulatora z wbudowanym aparatem :smile:

imichal
17-12-2010, 12:58
dla nagrywania filmów - brałbym 7D, dlaczego ?
...poczytaj na forum :p

misssomia
17-12-2010, 13:08
dla nagrywania filmów - brałbym 7D, dlaczego ?
...poczytaj na forum :p

A ogólnie całość: nagrywanie + zdjęcia : cena = ??? :razz:

Jago
17-12-2010, 13:20
Mam pytanie za 100pkt :lol:

7D czy 60D ? ? ? :confused:

Bardzo prosze o odpowiedz z łopatologicznym wyjaśnieniem DALECZEGO? .............................

Skoro się pytasz dlaczego, to polecam 500D - w nim też masz możliwość nagrywania filmów w jakości HD (1920 x 1080).

Bejobejo
17-12-2010, 13:27
Pewnie nie czytałeś jak jeszcze nie wiesz. http://www.optyczne.pl/140.1-Test_aparatu-Canon_EOS_60D_.html

gigiindahouse
29-12-2010, 16:16
Witam zastanawiam się nad wymianą mojego 550d ma coś z tych dwóch modeli. Zastosowanie : początki fotografii ślubnej.

Co polecacie? Chyba że coś innego niż te w/w.

Pozdrawiam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Z tego co czytałem to 60d ma mniejsze szumy.

mateuszkaratysz
29-12-2010, 16:26
Witam zastanawiam się nad wymianą mojego 550d ma coś z tych dwóch modeli. Zastosowanie : początki fotografii ślubnej.

Co polecacie? Chyba że coś innego niż te w/w.

Pozdrawiam.
Z tego co czytałem to 60d ma mniejsze szumy.

zdecydowanie 60D

Misiek87
29-12-2010, 16:34
5d albo 5d2 :) Na dluzsza mete sie oplaca :)

Bolek02
30-12-2010, 10:58
Jeżeli sprzęt do fotografii ślubnej to oczywiście FF, nie inaczej :)
60D przereklamowany , taki sobie i za drogo :(

Misiek87
30-12-2010, 11:13
Wcale nie jest drogi ;) Ciut drozzszy od 50d, znowu 7d duzo drozsze, a spojrzmy jaka cene trzyma Nikon D90 :). Lepiej juz myslec o D300 jesli komus Nikon odpowiada.

60d fajny sprzet, ale warto poczekac troche czasu az cena spadnie - z kolei VAT idzie w gore to ciezko bedzie...

fotopawkas
30-12-2010, 11:18
no i znowu się zaczyna... tylko 5D... tylko FF... "początki" fotografii ślubnej nie wymagają wydawania 11000zł na pierwszy zestaw do tych zastosowań... mówię tu o FF + przyzwoite szkło + ewentualna lampa..

zdecydowanie 60D

bo? udzielając jakiejś wypowiedzi pasowałoby uzasadnić, coś przytoczyć itp.

wymieniając 550D na 60D co zyskasz? praktycznie ni mniej nie więcej tyle samo co na 40, czy 50D; no plus ruchomy LCD i filmy..

wymieniając na 7D co zyskasz? szybki AF, również filmy, solidną puszkę...

oba body generują RAW, który w przypadku fotografii ślubnej jest raczej nie do pominięcia, co za tym idzie nawet i różnica w szumach w wielu przypadkach jest do pominięcia, bo obróbka pozwala na wiele, chociaż wiele nie wybacza...

dlaczego FF? bo zyskasz dobre body z AF na poziomie do tych zastosowań, ładny obrazek - współpraca z jasnymi szkłami na FF to miód na oczy, chociażby GO, plastyka etc. ale czy musisz kupować FF? NIE!! dlaczego, bo początki startów w F1 nie wymagały od Roberta posiadania bolidu...

zatem, czy tak na prawdę jest sens wymieniać do tych zastosowań 550D na coś pokroju kropa z nieco wyższej półki...? TAK, ale tylko dla funkcjonalności, ruchomego LCD (60D), bdb AF (40-60D i 7D), posiadania czegoś nowszego (60D) i solidnego (50D, 7D).

nie proponuję wymiany na 50D, bo to taki mini-kroczek, ale zawsze jest to jakiś ruch ku funkcjonalności, dobrym obrazkom i porządnemu body.
kupno 7D - dość wysoki koszt w porównaniu do 60D, ale bardziej bym się skłaniał ku niemu, bo jest na prawdę dobrym body, a lament nad szumami to przesada - uważam za dość przyzwoite i użyteczne ISO 1600.. w cenie jednak 7D masz 50D+17-55 - jednak...
jak dobrze poszukasz to dopadniesz jeszcze 50-kę, którą wolałbym zamiast ruchomego LCD w 60-ce... i tak koło się zamyka... wyjściem z niego jest kupno 5D, ale, to już jak finanse i podejście pozwala..
.

Przemek_PC
30-12-2010, 12:34
A ja proponuję każdemu tak na początek zrobić zdjęcie na ISO 1600 czy 3200 ale tak żeby było dobrze naświetlone i zrobić z niego odbitkę 10x15 i ocenić szum o ile w ogóle ten szum uda się dostrzec. To tyle w kwestii szumów.

fotopawkas
30-12-2010, 12:44
A ja proponuję każdemu tak na początek zrobić zdjęcie na ISO 1600 czy 3200 ale tak żeby było dobrze naświetlone i zrobić z niego odbitkę 10x15 i ocenić szum o ile w ogóle ten szum uda się dostrzec. To tyle w kwestii szumów.

to już dawno poruszana kwestia - dlatego napisałem, że szum to przesada i nie patrzyłbym na niego w sensie wyznacznika "które body lepsze", bo z tym sobie można radzić w inny sposób. ważniejsze nasze oczekiwania, możliwości i przeznaczenie..
.

Bolek02
30-12-2010, 17:22
no i znowu się zaczyna... tylko 5D... tylko FF... "początki" fotografii ślubnej nie wymagają wydawania 11000zł na pierwszy zestaw do tych zastosowań... mówię tu o FF + przyzwoite szkło + ewentualna lampa..

bo? udzielając jakiejś wypowiedzi pasowałoby uzasadnić, coś przytoczyć itp.

wymieniając 550D na 60D co zyskasz? praktycznie ni mniej nie więcej tyle samo co na 40, czy 50D; no plus ruchomy LCD i filmy..

wymieniając na 7D co zyskasz? szybki AF, również filmy, solidną puszkę...

oba body generują RAW, który w przypadku fotografii ślubnej jest raczej nie do pominięcia, co za tym idzie nawet i różnica w szumach w wielu przypadkach jest do pominięcia, bo obróbka pozwala na wiele, chociaż wiele nie wybacza...

dlaczego FF? bo zyskasz dobre body z AF na poziomie do tych zastosowań, ładny obrazek - współpraca z jasnymi szkłami na FF to miód na oczy, chociażby GO, plastyka etc. ale czy musisz kupować FF? NIE!! dlaczego, bo początki startów w F1 nie wymagały od Roberta posiadania bolidu...

zatem, czy tak na prawdę jest sens wymieniać do tych zastosowań 550D na coś pokroju kropa z nieco wyższej półki...? TAK, ale tylko dla funkcjonalności, ruchomego LCD (60D), bdb AF (40-60D i 7D), posiadania czegoś nowszego (60D) i solidnego (50D, 7D).

nie proponuję wymiany na 50D, bo to taki mini-kroczek, ale zawsze jest to jakiś ruch ku funkcjonalności, dobrym obrazkom i porządnemu body.
kupno 7D - dość wysoki koszt w porównaniu do 60D, ale bardziej bym się skłaniał ku niemu, bo jest na prawdę dobrym body, a lament nad szumami to przesada - uważam za dość przyzwoite i użyteczne ISO 1600.. w cenie jednak 7D masz 50D+17-55 - jednak...
jak dobrze poszukasz to dopadniesz jeszcze 50-kę, którą wolałbym zamiast ruchomego LCD w 60-ce... i tak koło się zamyka... wyjściem z niego jest kupno 5D, ale, to już jak finanse i podejście pozwala..
.

Nie bardzo wiadomo co autor ma na myśli :confused:
Krytykujesz wybór 5D a na koniec jednak go polecasz :mrgreen:
60D to zdecydowanie nie jest krok naprzód tylko w bok.
50D to IMHO lepszy wybór niż 60D, bo dostajemy solidną konstrukcję.

jacek_73
30-12-2010, 17:30
(...)
60D to zdecydowanie nie jest krok naprzód tylko w bok.

Chciałbym podważyć Twoją wypowiedź, z której ktoś mógłby odczytać, że konstrukcja 60D jest niesolidna. To że coś jest wykonane z tworzywa a nie metalu nie oznacza że jest liche.

No i 60D jest zgrabniejsze od 50D, a od 7D to już w ogóle :roll: (dla niektórych to jest wielka zaleta i liczone in plus)

Pozdrawiam.

fotopawkas
30-12-2010, 17:54
...
Krytykujesz wybór 5D a na koniec jednak go polecasz :mrgreen:
...

nie bardzo wiesz chyba co mam na myśli... nie krytykuję wyboru 5D, bo sam takiego dokonałem i używam na ślubach tego body... krytykuję tylko powszechnie panujące tu podejście, że tylko FF się do tego nadaje... może po prostu nie zrozumiałeś kontekstu...

swoją drogą wolę moją metalową E51 niż mojego SE D750i - chociaż po obu przejechałem już samochodem - metal to metal... ;)

o zgrabności się nie wypowiem, bo dla mnie akurat 50D + grip ma odpowiednią wagę i czuję co mam w łapkach.. 60-ka po prostu mi nie leży w łapce, ale to nie jest akurat element mojej oceny body, więc o tym nie dyskutuję..
.
.

Hubolsky
30-12-2010, 18:15
Jeśli bajery pasują Ci w obu, parametry także, to najprościej wziąć do łapy jeden potem drugi i zobaczyć który lepiej leży w łapie. Dla mnie większe body to zaleta, ale dla Ciebie nie musi.

gigiindahouse
11-01-2011, 19:47
Dzieki za wypowiedz fotopawkas jednak to o tym Kubicy dalo do myslenia. Chociaz zapewne 7d z jego szybkim AF sprawdzi sie w niektorych sytuacjach np podczas tanca na weselu ( tak mysle ). a FF i cos 5d idzie zmienic gdy juz bedzie sie cos zarabiac... wiadomo FF to FF... chociaz bilbordow sie z zdjec weselnych nie robi

artor
11-01-2011, 19:52
bilbordów nie, ale iso w ff jest nieporównywalne do tego z 7d

gbbest
11-01-2011, 23:39
IMHO 50D jest pod kilkoma istotnymi względami lepsze od 60D - przede wszystkim mikroregulacja AF - szczególnie ważne, jeżeli ktoś ma lub chce nabyć szkła inne, niż od Canona. Dalej tylko jedna nastawa własna, oraz MZ słabsza ergonomia. Akurat te sprawy są, przynajmniej dla mojego rodzaju fotografii, istotne.

Heilsberg
11-01-2011, 23:49
bilbordów nie, ale iso w ff jest nieporównywalne do tego z 7d

Chyba nie robiłeś fotek na 7D na wysokim iso. Różnica jakaś jest ale nieporównywalną bym jej nie nazwał na pewno.

dziobolek
12-01-2011, 00:20
IMHO gorszy, bo 60D jest lepszy w szumach na wysokich ISO i ma gibany LCD.

Chciałbym podważyć Twoją wypowiedź, z której ktoś mógłby odczytać, że konstrukcja 60D jest niesolidna. To że coś jest wykonane z tworzywa a nie metalu nie oznacza że jest liche.
Tys prowda... ;)

IMHO 50D jest pod kilkoma istotnymi względami lepsze od 60D

IMHO ani lepszy, ani gorszy
Jest inny, bo... to nie jest następca 50D.
Reszta na ten temat TUTAJ (http://www.canon-board.info/showthread.php?p=872420#post872420).

Pozdrówka!

YaneC
12-01-2011, 00:22
IMHO 50D jest pod kilkoma istotnymi względami lepsze od 60D - przede wszystkim mikroregulacja AF - szczególnie ważne, jeżeli ktoś ma lub chce nabyć szkła inne, niż od Canona.
Niekoniecznie "inne, niż od Canona"...
Canonowskie również trzeba korygować z poziomu body.

krisnrj
12-01-2011, 10:12
@dziobolek
ale nie sądzisz że różnica w szumach w rzeczywistym użytkowaniu między 50D a
60D będzie mniejsza niż ta widoczna na tablicach testowych?
Inna sprawa, że to jest ta sama matryca (w 60D) co w 7D o ile się nie mylę to też coś znaczy :)
pomijam już fakt że C chciał z tego co piszą uporządkować swoją linię produktów dlatego zdegradowali serię XXD za to Nikon znowu wypuścił 'prawie następcę' D90 czyli D7000 i jest znacznie lepszy niż poprzednik - zatem znów patchwork w modelach obu producentów :)
I nie sądzę też by ten gibany LCD był taki super i często używany, przy makro jeszcze ok., ale strzelanie nad głowami tłumu to już tak średnio, gdyby to rozwiązanie było takie super stosowano by to też w innych seriach (innych mam na myśli wyższych)

tezmarek
12-01-2011, 10:30
@dziobolek
Inna sprawa, że to jest ta sama matryca (w 60D) co w 7D o ile się nie mylę to też coś znaczy :)
...

Porównywałem kiedyś 50D i 7D i wyszło, że dziwnie podobne efekty dla wysokich ISO uzyskuje przesuwając w samplach dla 50D nieco dalej suwaczek odszumiania chrominancji.

dziobolek
13-01-2011, 01:30
@dziobolek

Wolę fotki z "prania" w trudnych warunkach, niż tablice testowe które z reguły są dobrze oświetlone.

Kolosalnych różnic nie ma, ale IMHO postęp jest.
Trzeba też pamiętać o różnicy w rozdzielczości matryc porównując je razem.
Szum w 60D jest mniej widoczny i jakiś taki... :roll: przyjemniejszy.
- artykuł Canon EOS 60D - opinia Sławomira Ryboka (http://eos60d.fotopolis.pl/index.php?n=11873)
- sample 50D (http://www.fotopolis.pl/download/SR-ISO-50D.jpg)
- sample 60D (http://www.fotopolis.pl/download/SR-ISO-60d.jpg)

Pozdrówka!

Tommygun
13-01-2011, 11:12
Sample, różnice i tak dla zwykłego pstrykacza są kosmetyczne, najlepiej jak juz będzie 60-ka, to pójść do sklepu, zmacać obydwa, przestrzelić i kupić ten, który "lepiej przemówi".

p_lelewski
04-02-2011, 17:25
noi dolacze do rzeszy zastanawiajacych sie, a moze wyjdzie wersja 7d z uchylnym lcd ?

Bolek02
04-02-2011, 17:35
Nad czym tu się zastanawiać 7D to zupełnie inna liga niż plastikowe 60D. Nie ma porównania, bo 7D stoi tak dwie klasy wyżej na górnej półce :)

kawo
04-02-2011, 19:14
nie wiem czy mam racje, ale wydaje mi sie, że 7d nie ma tak jak 50 czy 60d trybów "półautomatycznych" czy ja to się tam zwie... posiada tylko tyrby pracy twórczej, co dla kogoś kto na pocztek chce sobie zafundować od razu 7d może okazać się niezłą porażką, bo żeby zrobić jakiekolwiek zdjęcie i żeby on jakoś wyglądało to trzeba sobie trochę poczytać i się pouczyć co i jak. z 7d nie maże pstryk i już. choćby ta cecha statuuje ten model na półce znacznie wyżej niż 60d. poprawcie mnie jeśli nie mam racji.

MariuszJ
04-02-2011, 19:24
O trybach "obrazkowych" trzeba jak najszybciej zapomnieć bez względu na aparat. Nie słyszałem, żeby komuś zdjęcia się od ich używania poprawiły - już prędzej od "szczęśliwego trafu" w Picasie.

p_lelewski
04-02-2011, 22:12
hmmm... w moim mniemaniu i dla mnie wlasnie jest nad czym sie zastanawiac, chce przesiasc sie z wysluzonego 400D albo na 60 albo na 7 tylko czy tak duza roznica w cenie w stosunku do mojego amatorskiego podejscia i zabawy z fotografia jest adekwatna do wydatku. Co do trybow obrazkowych to juz przy eosie 30/33 o nich zapomnialem :)

krisnrj
05-02-2011, 23:27
Sercem body jest matryca, a ta jest w obu taka sama lub bardzo zbliżona, 60D to plastik i do 40/50D się w budowie nie umywa, ale tragedii nie ma, za to cenowo różnica jest znaczna do 7D.
tryby w lustrach generalnie nie wiem po co są, sam użyłem tylko kilka razy zielonego żeby sprawdzić jak bardzo odbiega od moich ustawień reszty nie dotykałem, a jestem amatorem.
No ale jak ktoś ma więcej kasy niż rozumu to prosze...

Kolekcjoner
06-02-2011, 13:59
No ale jak ktoś ma więcej kasy niż rozumu to prosze...

A ja bym jednak prosił żeby się powstrzymać od takich stwierdzeń :twisted:.

dziobolek
06-02-2011, 14:55
noi dolacze do rzeszy zastanawiajacych sie, a moze wyjdzie wersja 7d z uchylnym lcd ?

Skoro nowa 5-ka ma dostać (wg. plotek, oczywiście), to jest również szansa dla 7-ki.
No chyba że nowa 5-ka dostanie jeszcze AF z 7-ki i 8kl/s, to wtedy zastąpi 7-kę
i na półkach znów nastąpią roszady ;)

Gdzieś mi się nawet objawiła plotka, że również do jedynek się przymierzają z gibanym LCD.
Ale to tylko plotki 8-) ;-)

Pozdrówka!

omaciek
23-03-2011, 23:44
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Właśnie na dniach planuję zmienić swój aparacik na 7d albo 60d. Gdybyście wybierali dla siebie, to który byście wzięli i dlaczego ? bo ja jestem w impasie, tutaj wady takie a tam inne :/

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

N00bek
24-03-2011, 02:48
Gdybyście wybierali dla siebie, to który byście wzięli i dlaczego ?
5d mk3 jeśli już pytasz ;) Z tych to bardziej podchodzi mi 7d. Jednak mam mieszane uczucia gdyż jest to nadal crop i do zastosowań sportowych jest niesamowity. 60d jest plastikową wydmuszką filmami i obracanym lcd. Szczerze jeżeli nie wykorzystujesz i widać, że nie będziesz wykorzystywał potencjału aparatu, to po co przepłacać.
7d jest o klasę wyżej, ale nie znaczy to że 60d jest do .....
Reasumując możliwości obu trzeba przejrzeć na oczy czy aby na pewno jest nam to potrzebne. W dodatku tak jak kolega powyżej napisał: w oprócz trybów: S.P.A.M oraz C1-C3 nie uraczymy się trybem krajobrazu czy portretu. Najczęściej większość zaczyna właśnie od tego.

tutaj wady takie a tam inne :/

To akurat nigdy się nie zmieni, zawsze doświadczysz tam tego, a tego tu niet ;)

greenhorn
24-03-2011, 08:51
Mam 7D, macałem 60D w sklepie i różnica jest kolosalna jeżeli chodzi o wrażenie solidności wykonania.

Co do jakości obrazka, w chałupniczy sposób porównywałem 7d z 450d i różnica była zaskakująco niewielka, więc między 60d a 7d różnic dopatrzą się tylko oglądający pod lupą na 200%. Jeżeli zależy komuś na solidności i szybkości - 7D; jesli nie, to podejrzewam, że 60d z odpowiednią szklarnią zrobi właściwie taką samą robotę

Każdemu wedle potrzeb.

dziobolek
24-03-2011, 12:08
Mam 7D, macałem 60D w sklepie i różnica jest kolosalna jeżeli chodzi o wrażenie solidności wykonania.

Co do jakości obrazka, w chałupniczy sposób porównywałem 7d z 450d i różnica była zaskakująco niewielka, więc między 60d a 7d różnic dopatrzą się tylko oglądający pod lupą na 200%. Jeżeli zależy komuś na solidności i szybkości - 7D; jesli nie, to podejrzewam, że 60d z odpowiednią szklarnią zrobi właściwie taką samą robotę

Każdemu wedle potrzeb.

O ile dobrze pamiętam, to jest nieduża różnica w jakości obrazka (głównie szumy)
na wysokich ISO, na korzyść dla 60D. Ma bardziej użyteczne wyższe zakresy.
Jako że dla mnie to jest ważne, więc na to zwracam uwagę.

Poza tym, to czekam, aż do 7D dołożą odchylany LCD - dla mnie bardzo użyteczny bajer.
Ale na 60D z tego powodu się nie przesiądę - zbyt słaby tryb seryjny.

Pozdrówka!

myslidar
24-03-2011, 12:31
60D nie ma kalibracji w body. Odpada :)

mxw
24-03-2011, 13:02
7D nie ma ręcznego ustawiania poziomów nagrywania dźwięku. Odpada :-)

ani odchylanego LCD. Odpada :wink:
5D2 też zresztą tego nie ma.
więc siedzę sobie i czekam na 7D2 albo 5D3 :lol:

dziobolek
24-03-2011, 15:10
60D nie ma kalibracji w body. Odpada :)

Wszystko poniżej xD nie ma kalibracji w body, i ludzie z tym żyją... ;-)

Mało tego, nawet robią zdjęcia :shock:

Pozdrówka!

krisnrj
24-03-2011, 15:23

Pozdrówka!
poza xxD gdzie xx = 50 ;)))

pozdro!

dziobolek
24-03-2011, 15:31
poza xxD gdzie xx = 50 ;)))

pozdro!

Siur ;-) Ale 50D, to już nieprodukowany model, a ja miałem na myśli aktualnie produkowane modele.

Natomiast dla mnie naturalnym i logicznym następcą 50D jest 7D :mrgreen:

Pozdrówka!

krisnrj
24-03-2011, 15:37
celowo się czepiłem - doskonale widzę że Kolega ma ten zacny korpusik:)

Natomiast dla mnie naturalnym i logicznym następcą 50D jest 7D :mrgreen:Pozdrówka!
jak również i dla Canona, szczególnie patrząc na 60D.

dziobolek
24-03-2011, 15:58
celowo się czepiłem - doskonale widzę że Kolega ma ten zacny korpusik:)

Ano mam :twisted: i kupiłem EOS 50D własnie m.in. dla tego ficzera,
ale (puk, puk w niemalowane... ) jeszcze nie miałem potrzeby,aby z tego skorzystać.
A przypinałem różniste szkiełka - nie tylko swoje,
i kompletnie żadnych problemów FF/BF nie odnotowałem.

...jak również i dla Canona, szczególnie patrząc na 60D.

No niestety nie. Dla Canona oficjalnym następcą EOS 50D jest... :shock: EOS 60D :roll:
co oficjanie i uroczyście ogłosili na którejś konferencji prasowej.

Pozdrówka!

myslidar
24-03-2011, 16:02

Pozdrówka!Pewnie, żyją i robią nawet dobre, ba, świetne zdjęcia. Nigdzie nie napisałem, że się nie da. Jednak w trudnych warunkach, przy świetle żarowym AF lubi sobie ostrzyć przed obiektem i wtedy zaczynają się schody.

dziobolek
24-03-2011, 16:16
Pewnie, żyją i robią nawet dobre, ba, świetne zdjęcia. Nigdzie nie napisałem, że się nie da. Jednak w trudnych warunkach, przy świetle żarowym AF lubi sobie ostrzyć przed obiektem i wtedy zaczynają się schody.

I co??? wtedy przestawiasz kalibrację, by ostrzył w punkt???
A potem wracasz, do poprzednich ustawień???

Gdyż, albowiem, ponieważ lubię focić przy świetle zastanym,
to w różnych warunkach focę, włącznie z bardzo słabym oświetleniem,
jak również przy różnym oświetleniu sztucznym (z żarowym włącznie),
i nie spotkałem się z takowym zachowaniem AF.

Jak również jest to pierwsza tego typu opinia zasłyszana...

Może pomyliłeś z nowym Pentaxem K-5 - ta puszka ma właśnie taką wadę,
że przy słabym i sztucznym oświetleniu AF głupieje i wychodzi FF/BF. ;-)

Pozdrówka!

myslidar
24-03-2011, 16:22
To zupełnie normalne zjawisko, które potwierdza także serwis. W różnych warunkach obiektyw może ostrzyć w różnych punktach.

Bo niby po co dają kalibrację w body? Przecież nie po to żeby sobie kalibrować nieskalibrowany obiektyw - w większości przypadków to i tak nie pomaga.

krisnrj
24-03-2011, 17:11
No niestety nie. Dla Canona oficjalnym następcą EOS 50D jest... :shock: EOS 60D :roll:
co oficjanie i uroczyście ogłosili na którejś konferencji prasowej.
Pozdrówka!

kończąc OT i właśnie dlatego, że dla Canona 'następcą' 50D jest 60D tylko się kurzyło jak biegłem do sklepu po tego pierwszego :)

Merde
24-03-2011, 18:10
kończąc OT i właśnie dlatego, że dla Canona 'następcą' 50D jest 60D tylko się kurzyło jak biegłem do sklepu po tego pierwszego :)

Ale zdajesz sobie sprawę, że kupiłeś badziewie z szumiącą, przepakowaną matrycą, którego jedynym plusem nad 40D jest lepszy ekran LCD (po co to komu? Prawdziwy fotograf używa najwyżej histogramu) i mikroregulacja (która i tak nie działa)? :mrgreen:

krisnrj
24-03-2011, 18:18
no dobra ale 60d ma jeszcze gesciej spakowane pixele plus gorsza pbudowe i jest mniejszy co mnie przeszkadza bo lapki mam jak chlop malorolny a do tego juz teraz jest mi dziwnie focac z 70-200 a co dopiero z czyms mniejszym... wiem po co jest histogram ale wiem tez ze dopoki marketing bedzie miec wiecej niz powinien to czeka nas jeszcze wieksze upakowanie.
tak czy inaczej ciesze soe z mojej 50:) daje rade;)
wybaczcie literowki pisze z telefonu:/

KUBAwo
24-03-2011, 19:20
Kurde a ja głupi myślałem, że aparat to się kupuje po to żeby nim robić zdjęcia a nie z nim dobrze wyglądać :)

dziobolek
24-03-2011, 19:49
Bo niby po co dają kalibrację w body? Przecież nie po to żeby sobie kalibrować nieskalibrowany obiektyw...

https://canon-board.info/imgimported/2009/09/roflmaozu0-1.gif
źródło (http://img444.imageshack.us/i/roflmaozu0.gif/)

Pozdrówka!

omaciek
24-03-2011, 23:32
ja focę głównie sporty ekstremalne typu deskorolka, rolki agresywne i bmx. Więc właśnie głównym problemem jest dla mnie to, że to 5 kl/s nie poradzi sobie z serią. Ale z drugiej strony jeśli mam dopłacać połowę za dodatkowe 3kl to nie wiem czy jest to warte 1500 zł. Chyba lepszym interesem wydaje mi się nabyć 60D i jakieś szkiełko, ale dalej nie jestem przekonany do tego aparatu, bo "nie przemówił do mnie" :D Nie, kamerowanie może włączę z 3 razy z tego pewnie 2 razy przypadkiem :D

KUBAwo
24-03-2011, 23:37
ja focę głównie sporty ekstremalne typu deskorolka, rolki agresywne i bmx. Więc właśnie głównym problemem jest dla mnie to, że to 5 kl/s nie poradzi sobie z serią. Ale z drugiej strony jeśli mam dopłacać połowę za dodatkowe 3kl to nie wiem czy jest to warte 1500 zł. Chyba lepszym interesem wydaje mi się nabyć 60D i jakieś szkiełko, ale dalej nie jestem przekonany do tego aparatu, bo "nie przemówił do mnie" :D Nie, kamerowanie może włączę z 3 razy z tego pewnie 2 razy przypadkiem :D
Heh i tu podziękuj canonowi bo przypadkiem tego trybu nie włączysz dzięki super blokadzie pokrętła :)

myslidar
24-03-2011, 23:37

Pozdrówka!Nie wiem co Cie tak bawi. Ja akurat nie znam osoby, której kalibracja w body pomogła bez kalibracji w serwisie. W większości przypadków jak jest rozjechany obiektyw to ostrzy inaczej na różnych odległościach i wtedy kalibracja w body staje się mało użyteczna.

dziobolek
24-03-2011, 23:45
Nie wiem co Cie tak bawi. Ja akurat nie znam osoby, której kalibracja w body pomogła bez kalibracji w serwisie...

Ooo... :shock: Ja natomiast znam sporo takich przypadków...

Pozdrówka!

myslidar
24-03-2011, 23:52
Ooo... :shock: Ja natomiast znam sporo takich przypadków...

Pozdrówka!Spoko, w sumie fajny temat na nowy wątek. Ciekawe ilu osobom się udało skalibrować w body obiektyw na wszystkie odległości, tak żeby dobrze trafiał z bliska i z daleka bez pomocy serwisu. Mówię o obiektywach, które wymagają takiej kalibracji z konkretnym body.. :-D

Merauder
25-03-2011, 09:18
[...]

Każdemu wedle potrzeb.
A to akurat bardzo dziwne stwierdzenie, foce 450D od ponad 2 lat, nie dawno, bardzo nie dawno zakupiłem 7D właśnie m.in. dla dużo lepszej jakości na wysokich czułościach.

I dokładnie jest jak pisze powyżej, fotki z 450D na ISO 1600 jeśli mają ledwo ledwo niepoprawną ekspozycje robiła się masakra, nawet z poprawną ekspozycją obróbka była niemalże niemożliwa, kaszka jak nic.

Na te kilkaset fotek, które zrobiłem właściwie prawie, że testowo poznając aparat (7D) już widzę, że 3200 jest spokojnie używalne do wywołania do 30x20 i to nie koniecznie musi być taka idealna ekspozycja. Po prostu szum ma całkiem inny charakter i pomimo, że zauważalny nie przeszkadza w takim stopniu jak w 450D. W moim mniemaniu większe upakowanie matrycy trochę mogło pomóc, bo oglądając na takiej samej wielkości fotki co z 450D, szum będzie miał mniejszej wielkości ziarno.

Bruinen
25-03-2011, 22:35
Heh i tu podziękuj canonowi bo przypadkiem tego trybu nie włączysz dzięki super blokadzie pokrętła :)

Dopłacasz nie tylko za 3kl/s. Masz aparat zrobiony dla profesjonalisty, a nie dla amatora. Różnica w budowie pomiędzy serią xxxD a xxD to przepaść. Z jednej strony jest wyginający się plastik i trzeszcząca obudowa oraz wszechobecna oszczędność a z drugiej naprawdę kawał dobrego aparatu. Niestety ale podobna jest różnica między 60D a 7D.
60D to body wycelowane w amatorów z grubszym portfelem. Canon zrobił to co należało z punktu widzenia marketingu - 50D stanowiło konkurencję dla 7D więc trzeba było je uprościć, dodać bajer (obrotowy LCD), pogorszyć wykonanie i przestać robić konkurencję dla body profesjonalnego.

Moim zdaniem 1500zł dołożone do 7D to naprawdę dobra inwestycja na przyszłość. Od premiery trochę już minęło, a jakoś cicho na temat wad i problemów z 7D. Wygląda na to że migawki faktycznie wytrzymają te 150K cykli jak nie więcej.

N00bek
26-03-2011, 00:08
Moim zdaniem 1500zł dołożone do 7D to naprawdę dobra inwestycja na przyszłość. Od premiery trochę już minęło, a jakoś cicho na temat wad i problemów z 7D. Wygląda na to że migawki faktycznie wytrzymają te 150K cykli jak nie więcej.

Tak w stu procentach mogę się pod tym podpisać, ale;

Spójrz na to z innej strony - jesteś amatorem i znając życie, to czym focisz zmieni Ci się jeszcze z 10 razy. Kupionego 7d za 3 lata od razu wymienisz.
Nie ma sensu powoływanie się na ilość klatek - amator najczęściej spogląda na mpx czy szybkość aparatu.

W dodatku nigdy nie jesteś pewien kiedy padnie Ci migawka - jeśli poczytasz i będziesz o sprzęt dbał padnie Ci za tyle ile gwarantuje producent lub nawet za jeszcze dłużej.

Natomiast biegając jak 'kura' z lewej do prawej i wciskając spust do końca na trybie 'high' migawka poleci Ci bardzo szybko.

Ostatnio znajomy przekonał się jak droga jest wymiana migawki, że należy o nią dbać i N00bka się słucha ;)

Dokładne opis po wymianie migawki. Na liczniku zaledwie 4000 fotek. W tym jak mi opowiadał ojciec tego kumpla z 600 było udanych, reszta to wycykane na siłe zdjęcia. Oczywiście zakup był z powodu obrotowego ekraniku i dużej matrycy;)

tezmarek
26-03-2011, 12:10
Spoko, w sumie fajny temat na nowy wątek. Ciekawe ilu osobom się udało skalibrować w body obiektyw na wszystkie odległości, tak żeby dobrze trafiał z bliska i z daleka bez pomocy serwisu. Mówię o obiektywach, które wymagają takiej kalibracji z konkretnym body.. :-D

To ja bym proponował jeszcze równolegle: ilu osobom się udało skalibrować obiektyw w serwisie, tak, żeby dobrze trafiał z bliska, z daleka oraz przy różnym oświetleniu i ogniskowych...
Co do mikroregulacji w body - ja jestem za i uważam ją za istotną cechę aparatu. Wolałbym, żeby była we wszystkich nowych korpusach. Jeśli ktoś nie potrzebuje, nie chce lub nie potrafi używać, to nie musi... :)

dziobolek
26-03-2011, 16:37
Spoko, w sumie fajny temat na nowy wątek.

Nie ma to, jak tworzyć nowe wątki, tylko po co...???
Już istnieje wątek na ten temat - 50d - regulacja AF - spostrzezenia (http://canon-board.info/showthread.php?t=43251)

Co do mikroregulacji w body - ja jestem za i uważam ją za istotną cechę aparatu. Wolałbym, żeby była we wszystkich nowych korpusach. Jeśli ktoś nie potrzebuje, nie chce lub nie potrafi używać, to nie musi... :)

No właśnie, tylko że niektórzy tego nie rozumieją ;)

Pozdrówka!

myslidar
26-03-2011, 16:49
Nie ma to, jak tworzyć nowe wątki, tylko po co...???
Już istnieje wątek na ten temat - 50d - regulacja AF - spostrzezenia (http://canon-board.info/showthread.php?t=43251)

No właśnie, tylko że niektórzy tego nie rozumieją ;)

Pozdrówka!
60D nie ma kalibracji w body. Odpada :smile:
No właśnie :)

dziobolek
26-03-2011, 16:54
@myslidar, czytaj ze zrozumieniem (pogrubina czcionka) - nie wyrywaj z kontekstu proszę.

Pozdrówka!

greenhorn
29-03-2011, 11:25
A to akurat bardzo dziwne stwierdzenie, foce 450D od ponad 2 lat, nie dawno, bardzo nie dawno zakupiłem 7D właśnie m.in. dla dużo lepszej jakości na wysokich czułościach.

I dokładnie jest jak pisze powyżej, fotki z 450D na ISO 1600 jeśli mają ledwo ledwo niepoprawną ekspozycje robiła się masakra, nawet z poprawną ekspozycją obróbka była niemalże niemożliwa, kaszka jak nic.

Na te kilkaset fotek, które zrobiłem właściwie prawie, że testowo poznając aparat (7D) już widzę, że 3200 jest spokojnie używalne do wywołania do 30x20 i to nie koniecznie musi być taka idealna ekspozycja. Po prostu szum ma całkiem inny charakter i pomimo, że zauważalny nie przeszkadza w takim stopniu jak w 450D. W moim mniemaniu większe upakowanie matrycy trochę mogło pomóc, bo oglądając na takiej samej wielkości fotki co z 450D, szum będzie miał mniejszej wielkości ziarno.

Wszystko się zgadza.
Chałupnicze porównanie było robione na niskich iso.

Bruinen
01-04-2011, 20:04
Tak w stu procentach mogę się pod tym podpisać, ale;

Spójrz na to z innej strony - jesteś amatorem i znając życie, to czym focisz zmieni Ci się jeszcze z 10 razy. Kupionego 7d za 3 lata od razu wymienisz.
Nie ma sensu powoływanie się na ilość klatek - amator najczęściej spogląda na mpx czy szybkość aparatu.

W dodatku nigdy nie jesteś pewien kiedy padnie Ci migawka - jeśli poczytasz i będziesz o sprzęt dbał padnie Ci za tyle ile gwarantuje producent lub nawet za jeszcze dłużej.

Natomiast biegając jak 'kura' z lewej do prawej i wciskając spust do końca na trybie 'high' migawka poleci Ci bardzo szybko.

Ostatnio znajomy przekonał się jak droga jest wymiana migawki, że należy o nią dbać i N00bka się słucha ;)

Dokładne opis po wymianie migawki. Na liczniku zaledwie 4000 fotek. W tym jak mi opowiadał ojciec tego kumpla z 600 było udanych, reszta to wycykane na siłe zdjęcia. Oczywiście zakup był z powodu obrotowego ekraniku i dużej matrycy;)

Padnięta po 4000 zdjęć migawka to pewnie wina użytkownika i to nie pod postacią pstrykania co popadnie, a raczej upuszczenia aparatu.

Różnica pomiędzy 60D i 7D jest taka, że 7D wytrzyma znacznie więcej i to w każdym tego słowa znaczeniu - nie zniszczy go 100 000 klatek, byle deszczyk czy uderzenie. Wbrew obiegowej opinii, zarówno 7D jak i 5D mII to są już aparaty robione bez większych kompromisów (w sensie użytych materiałów) które same od siebie nie padną a lekkie uderzenie też im nie zaszkodzi.

I to jest moim zdaniem ta różnica za którą warto dopłacić do 7D. Oczywiście po dodaniu szybkości (AF, nie kl/sek) działania i wygody obsługi (nowa guzikologia 60D jest jakaś kosmiczna jak dla mnie...)

bartosztroch89
04-04-2011, 10:33
A ja się cały czas zastanawiam...

7D to ok 5tys... Kupując 60D zostaje mi ok 2tys które mogę przeznaczyć na nową torbę i jakieś błyskotki w plener....

Chyba ten 60D nie rozleci się odrazu... szkoda że Canon tak zdegradował serię XXD

WiatruMistrz
04-04-2011, 10:57
Kup 60D i zooma którego brak w Twojej szklarni lub lampkę typu nawet Canon 580 II, lub przy okazji wymień szklarnię zupełnie na inną pod konretne zainteresowanie Twoje :)))
np. Tamron 17-50/ canon 50/1.4usm/C85usm ...i możesz wesela robić :) a 350D jako backup
Przy tym przeskoku to i tak masz rok na naukę z głowy :)

pozdr.

bartosztroch89
04-04-2011, 11:03
Kup 60D i zooma którego brak w Twojej szklarni lub lampkę typu nawet Canon 580 II, lub przy okazji wymień szklarnię zupełnie na inną pod konretne zainteresowanie Twoje :)))
np. Tamron 17-50/ canon 50/1.4usm/C85usm ...i możesz wesela robić :) a 350D jako backup
Przy tym przeskoku to i tak masz rok na naukę z głowy :)

pozdr.

Zoom? Czyli mówisz o tele? Jakoś nie za często używam takie szkiełka. wg mnie 15-85 jest szkłem o wiele lepszym niż 17-50 tamrona (chodźby sama plastyka zdjęć), wesela mnie nie kręcą ;) a co do lamp mam na oku http://www.swiatobrazu.pl/w_plener__lampy_blyskowe_quantuum_r_dual_power_z_b atterypackiem_dc300.html

szkiełko które mam na oku to 16-35 L ale to już inna bajka...

Kwestia czy ten 60D to naprawdę taka padlina...

MC_
04-04-2011, 11:05
Oczywiście, że nie padlina.

N00bek
04-04-2011, 12:58
Padnięta po 4000 zdjęć migawka to pewnie wina użytkownika i to nie pod postacią pstrykania co popadnie, a raczej upuszczenia aparatu.

Poczytaj sobie o trybach seryjnych tu na forum, a zrozumiesz co dokładnie miałem na myśli.

Co do guzikologii, widzisz jednemu dobrze kiedy w 50D wiesz nad czym jesteś w stanie panować. W 60d tak dobrze nie ma, są owszem wodotryski, które rzekomo wpływają na komfort obsługi. Jedni właściwie wybierają go z powodu lepszego (podobno) af-a czy obsługi lamp błyskowych - wyzwalania z wbudowanego flasza. Dobrze mieć nić nie mieć, ale jeśli przychodzi do wykorzystania tego w praktyce, to każdy i tak zainwestuje w yongnuo i wyzwalacze radiowe.

Ja osobiście chwalę sobie serię xD i mojego 50D, a nawet jego ojców włącznie z 10D. Nawet lepiej lubię 300-350D za to, iż z tymi aparatami miałem do czynienia. Co jak, co ale żeby wyciągnąć dobry obrazek trzeba popracować nad tym. Nie ma zlituj się i nie ważne jaki aparat się kupi i tak główny wpływ na niego będzie miało szkiełko.

W tej chwili wciąż rozważam zakup używki 1dmk2. Na 'trójkę' mnie niestety nie stać. Jednak tego af-a nawet z 1d nie przebije 7d.

Nadal zostanę przy opinii, że wiele osób kupuje rzeczy których nie jest w stanie wykorzystać nawet w 30%. W 60D są do dyspozycji tryby tematyczne - to na pewno amatorom jak niektórym wycieczkowiczom się przyda. Przy 7d mamy już inaczej - brak trybów tematycznych, tylko S-P-A-M i programowalne C1-C3 czy dalej...,

Sprawdź sobie drogi kolego Bruinen, dlaczego na portalach aukcyjnych występuje tyle nieoczekiwanie sporych sprzedaży 7d? ma starczać na wiele, a po przebiegach 6000 ludzie go wyprzedają(?).

Merauder
04-04-2011, 14:33
[...]

Sprawdź sobie drogi kolego Bruinen, dlaczego na portalach aukcyjnych występuje tyle nieoczekiwanie sporych sprzedaży 7d? ma starczać na wiele, a po przebiegach 6000 ludzie go wyprzedają(?).
Wiele racji w tym co piszesz w niecytowanej części postu. W cytowanej chyba już tak różowo nie jest. Sprawdziłem może tylko albo aż allegro (w końcu w Polsce najpopularniejszy) i nie widzę boomu używanych 7D z małym przebiegiem. A obserwuje ten rynek jakieś 2-3 miesiące, bo sam mam 7D nawet nie od miesiąca.

bartosztroch89
04-04-2011, 15:02
Panowie a taka opcja: kupić używany 5D a za sprzedaną kasę z 15-85 i 350D kupić 24-105? Czy brać 60D, zostawić 15-85 i kupić jakieś błyskotki. Opcja z 7D najmniej mi się podoba bo nie mam już kasy po tym zakupie praktycznie na nic, a nie jest to pełna klatka...

Mam jeszce pytanie co sądzicie o opinii że 7D to 50D ale bez filmów HD?

MC_
04-04-2011, 15:03
Bzdura.

Sunders
04-04-2011, 15:17
bartosztroch89, pomysł z zakupem 5D nie jest zły.Do tego 24-105L lub lepiej 35/2 i 85/1,8.
Ta "opinia" o 7D, jest taka jak napisał MC :wink:

dziobolek
04-04-2011, 15:19
Bzdura.

A dlaczego, jeśli można...???

IMHO 7D Jest rozwinięciem linii xxD i godnym (choć nieformalnym i nie w prostej linii)
następcą 50D. A to, że zamiast dwóch cyferek ma jedną...
https://canon-board.info/imgimported/2009/02/bezradny-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/bezradny.gif) coż, mi to nie przeszkadza.

Jednakże twierdzenie, że...

...jest zbyt mocno uproszczone
Porównaj sobie specyfikację obu puszek i sam oceń różnice.

Pozdrówka!

MC_
04-04-2011, 15:20
No własnie o tym napisałem. Bo różnice między 50D a 7D nie sprowadzają się wyłącznie do filmów HD.

Kolekcjoner
04-04-2011, 15:37

To częsta opinia ludzi, którzy widzieli 7D ..... na papierze lub na ekranie :cool:, a nie mieli z nim do czynienia realnie.

WiatruMistrz
04-04-2011, 15:48
Hmm, to obstawiam 5D z C24-105L póki nie jesteś zepsuty filmami i trybem LV oraz trzepaczką i mikroregulacją :).

krisnrj
04-04-2011, 16:42
To częsta opinia ludzi, którzy widzieli 7D ..... na papierze lub na ekranie :cool:, a nie mieli z nim do czynienia realnie.

z tą częstą to chyba przesada :), nie słyszałem jeszcze czegoś takiego, pomijając poziom bzdurności takiego twierdzenia... :|

N00bek
04-04-2011, 16:44
Hmm, to obstawiam 5D z C24-105L póki nie jesteś zepsuty filmami i trybem LV oraz trzepaczką i mikroregulacją :).

to już bardziej warto rozważyć 5D + bigma 24-70/2.8 hsm ;)

bartosztroch89
04-04-2011, 17:19
LV? Nie wiem na co to komu ;) Filmy HD? Też zbędny bajer. Muszę przeszukać allegro bo 5D niezajechanego znaleźć to też sztuka ;)

MC_
04-04-2011, 17:48
Co do LV to też tak uważałem. Gdy miałem A700. Teraz używam LV sporadycznie, ale czasami się bardzo przydaje.

przemo-lukas
12-05-2012, 11:10
Ja również się zastanawiam. Posiadam 400D (którego nie sprzedam) posiadam też obiektywy C35/F2.0, Tamrona 28-70 F2.8, Samyanga 8mm i kilka innych analogów M42 i "plastikowych słoików". Obiektywów pewnie szybko nie wymienię, jednakowoż cierpię na brak czegoś szerokiego. I tak. Puszki tylko i wyłącznie nowe. Kupując 60-tkę kupił bym i sigmę 10-20. Natomiast przy 7-mce nie stać mnie będzie w najbliższym czasie na obiektyw, ale za to mam mikro regulację AF (celując w oko nie trafie w ucho na pełnej dziurze) i magnezowy korpus (nie wspominając o kilku innych zaletach, które w moim odczuciu nie przydadzą mi się szczególnie). Przeważnie korzystam z centralnego AF, nie fotografuję w studiu, nie robię "reporterki". Raczej fotografuję elementy "statyczne", choć i 400stką jestem w stanie "zamrozić".

marito
12-05-2012, 11:52
Może i ja się dołączę do dyskusji jako że 7D mam już ponad rok. Z perspektywy tego czasu powiem, że dziś bym go nie kupił. Dlaczego? Jest po prostu za drogi i to jest jedyna przyczyna gdyz poza tym nie ma się do czego przyczepić. 2tys więcej i ma się 5D2 czego też do dziś żaluję że w momencie kupna pożłowalem tych 2 tys. Niby aparat fajny ale po głowie i tak się kołacze myśl "kup 5D2 :)" Faktem jest też,że myśl ta powstała pod wpływem tego forum i wszystkich Waszych ochów i achów na temat 5D2. Reasumując moja rada - kupić 60D. A jak ktoś chce kupić 7D - dozbierać kasę, ewentualnie wziąć te 2tys. na raty i kupić 5D2. Ave

dziobolek
12-05-2012, 11:59
Ja również się zastanawiam... ...Przeważnie korzystam z centralnego AF, nie fotografuję w studiu, nie robię "reporterki". Raczej fotografuję elementy "statyczne", choć i 400stką jestem w stanie "zamrozić".

W zupełności wystarczy 60D - IMHO szkoda kasy na 7D.

Pozdrówka!

przemo-lukas
12-05-2012, 18:07
Kurczę, niby w 400tce nie udało mi się zajeździć body Od daty premiery i zakupu, trochę wody w rzece upłynęło a po za małym obtarciem na sankach, chwycie i wyświetlaczu wygląda na zadbane. Ale wykonuję czasem baaaardzo wąskie kadry w "portrecie" na pełnej dziurze i pomimo testowania obiektywu przed zakupem nie jestem zbyt zachwycony z BF/FF, a możliwość korekcji jest jak dla mnie bardzo mocnym plusem.
No cóż, sprzedając teraz obiektywy i szukając nowych (ale tym razem z "puszką", statywem i szablonami) też jestem stratny.
Przepraszam najmocniej. Obie puszki miałem w łapach. Myślę, że do obu bym się przyzwyczaił (zmiana modelu). Niby wiem czego szukać a i tak jestem w kropce.

pomiarowiec
16-05-2012, 20:36
Ja też się kiedyś zastanawiałem nas zmianą mojej 450'tki. Mój wybór lokalizowałem bliżej 60D ze względu na cenę...Jednak po przeczytaniu iluś tam ;) postów pozostałem przy 450 i kupiłem kolejny słoik ;) Cały czas obserwowałem ceny na fj jeśli chodzi o 60D i co ciekawego zauważyłem, że od tygodnia co najmniej już go nie mają w sprzedaży!!! Ciekawe co się dzieje - czy mało mieli chętnych a może wiedzą już coś o nowym modelu? Jest to body u bliźniaczej siostry fj czyli f....basia jak i na alle... ale jak długo? Trochę mnie to zastanawia... :)

2em
16-05-2012, 21:23
Mój znajomy od jakiegoś czasu korzystał z 7d, bo filmów mu się zachciało i miał podobne dylematy jak wy.....poleciał jednak po bandzie, bo sprzedał body kupił używane 60d plus jakiś jasny słoik i zadowolony jest, że hej! :)

przemo-lukas
17-05-2012, 09:04
Ale ja "słoiki" posiadam, tak więc i fotografować mam czym. Po za szerokim i może c85/1.8 nic na razie nie zamierzam dokupować. Na forum padło stwierdzenie (obszerny temat o porównaniu 7 z 5mkII), że 7 jest lepsza od 50tki. Natomiast 60 vs 50 to już nie jest takie pewne. ;)
No i 7D ma sporo więcej zalet, które może mi się przydadzą (między innymi szybki AF). Ale sama regulacja FF/BF w body jest jak dla mnie mocno zachęcająca.

tdfoto
17-05-2012, 10:25
Moje 3gr jako uzytkownia kiedys 50d i 5dmk1 a obecnie 7d i 5dmk3. 7d w swojej cenie to koniec kompromisow w momemcie robienia zdjec i video dla amatora poza jednym ISO i brak FF, czyli wlasciwie poza dwoma :). Majac 7d zrobilem duzo ciekawszych (ryzykowniejszych) kadrow niz moim 5dmk1 (bo 5dmk3 jeszcze wtedy nie bylo/nie mialem). Lepiej miec kadr zdjecie trafione niz zarobista plastyke z FF z podlego kadru tak? Poogladajcie sobie foty www.juzaphoto.com z 7d, ci ktorzy watpia w ten aparat.

przemo-lukas
17-05-2012, 11:29
Więcej pytań nie mam.
Po za jednym (a w zasadzie dwoma). ;)
Spora rozpiętość tonalna na Twoich fotografiach jest zaletą tej puszki czy obróbki (na przykład cykl z Norwegii)?
Jakiego używasz statywu?

dziobolek
17-05-2012, 11:35
Więcej pytań nie mam.
Po za jednym (a w zasadzie dwoma). ;)
Spora rozpiętość tonalna na Twoich fotografiach jest zaletą tej puszki czy obróbki (na przykład cykl z Norwegii)?
Jakiego używasz statywu?

Po pierwsze - www.juzaphoto.com - to nie są robione przez tdf foty
https://canon-board.info/imgimported/2011/03/laie_67-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/laie_67.gif)
Sorki, ale zapomniałem, że są jeszcze ludzie, którzy nie znają Juzy.

Po drugie...

Na forum padło stwierdzenie (obszerny temat o porównaniu 7 z 5mkII), że 7 jest lepsza od 50tki.
No bo jest lepsza...

Natomiast 60 vs 50 to już nie jest takie pewne. ;)
IMHO nie można bezpośrednio porównywać tych puszek.
Ale jak już ktoś koniecznie chce, to 60D jest lepsze od 50-ki ponieważ:
-nowsza technologicznie matryca,
-lepsze używalne ISO,
-gibany LCD,
i to by było na tyle jeśli chodzi o zalety ;)

No i 7D ma sporo więcej zalet, które może mi się przydadzą (między innymi szybki AF). Ale sama regulacja FF/BF w body jest jak dla mnie mocno zachęcająca.
No to już wiesz co kupić :twisted:

Pozdrówka!

przemo-lukas
17-05-2012, 14:58
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz..." :oops:
mea culpa

No cóż.

Czytałem o średnim wyniku jeśli chodzi o zakres tonalny (optyczne). Oglądając natomiast galerię, nie wydaje się z tym być większego problemu.

Martinez69
18-05-2012, 10:03
Po pierwsze - www.juzaphoto.com - to nie są robione przez tdf foty
https://canon-board.info/imgimported/2011/03/laie_67-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/laie_67.gif)
Sorki, ale zapomniałem, że są jeszcze ludzie, którzy nie znają Juzy.

Po drugie...

No bo jest lepsza...

IMHO nie można bezpośrednio porównywać tych puszek.
Ale jak już ktoś koniecznie chce, to 60D jest lepsze od 50-ki ponieważ:
-nowsza technologicznie matryca,
-lepsze używalne ISO,
-gibany LCD,
i to by było na tyle jeśli chodzi o zalety ;)

No to już wiesz co kupić :twisted:

Pozdrówka!

Moim zdaniem 60D to krok w tył w porównaniu do 50D, z kilku ważnych powodów: najważniejszy gdzie jest mikroregulacja?? Jak będziesz miał dużo słoików w szczególności jasnych stałek to sam zrozumiesz, po drugie gdzie dżojstik? Nie wyobrażam sobie pracy i wyboru punktów AF bez tego małego ustrojstwa

Merde
18-05-2012, 10:37
po drugie gdzie dżojstik? Nie wyobrażam sobie pracy i wyboru punktów AF bez tego małego ustrojstwa

Przecież jest, tylko trochę zmienił miejsce i formę - został zintegrowany z tylnym kółkiem.

przemo-lukas
18-05-2012, 13:44
...posiadam też obiektywy C35/F2.0, Tamrona 28-70 F2.8 ...
Czasem korzystam z małych wartości przysłon i dlatego cały czas piszę o regulacji FF/BF. ;)

I jak dziobolek napisał, wybór padł.

przemasban
19-05-2012, 08:16
A ja pozwole dorzucić sobie swoją opinię - z Canona 7D jestem bardzo zadowolony, moim zdaniem bardzo dobry aparat, pozdrawiam

michael_key
19-05-2012, 09:08
Tak jestem ciekawy czy autor wątki tank102 kupił jakiś aparat czy dalej duma nad jakimiś nowościami :D

Mike7
20-05-2012, 02:12
Pewnie czeka na 7D mkII i 70D ;)