Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 usterka pierscienia zoom.
Wiam ,wprawdzie obiektyw tamrona 17-50 (bez VC), kupiłem pół roku temu jako nowy i mam gwarancję, ale zapytam o taką usterkę:
z czasem pierścień zoom zaczął coraz bardziej ciężko się obracać, aż w pewnym momencie obiektyw w ogóle się "zaciął" w pozycji szerokiego kąta, nie wysuwa się w ogóle, a pierścień zoom obraca się dookoła. Czy ktoś miał podobną usterkę i czy jest to do naprawy, czy raczej kwalifikuje się do wymiany całego obiektywu.
Szczur88
27-12-2010, 02:33
Jest to do naprawy, to plastikowy obiektyw, wszystkie przekładnie, prowadnice itp są z tworzywa, łatwo pękają lub się wyrabiają. Najprawdopodobniej przekładnia przenosząca obrót pierścienia zoom na prowadnice (one są lekko wygięte, musi być przełożenie) najpierw zaczęła się blokować, przez co wkładałeś więcej siły w zoomowanie, i w końcu się wyrobiła, i nie sprzęga w ogóle.
MacGyver
27-12-2010, 14:09
http://www.foto-technika.pl/?/content/czytaj/serwis
Wysyłaj i nie zastanawiaj się, od tego masz gwarancję. Serwis oceni czy to naprawiać czy przysłać Ci nowe szkło. Raczej będą naprawiać, luźne bądź zaklinowane pierścienie zoomu i AF to dość popularne usterki w plastikowych obiektywach.
Dzięki, właśnie wysłałem obiektyw do tego serwisu. Prawdę mówiąc, to wolałbym, żeby naprawili, bo optycznie trafił mi się niezły egzemplarz, niesamowicie ostry - po selekcji wiadomo u kogo :)
Jestem trochę zaskoczony, bo z obiektywem obchodziłem się bardzij niż delikatnie, a tu taka usterka...
Pozdrawiam
MacGyver
27-12-2010, 14:39
Jestem trochę zaskoczony, bo z obiektywem obchodziłem się bardziej niż delikatnie, a tu taka usterka...
Jeśli nigdzie nim nie trzepnąłeś to najprawdopodobniej odezwała się jakaś wada materiałowa. Cóż, to się zdarza w promach kosmicznych a co dopiero w amatorskich obiektywach :-)
Wysłałem obiktyw do serwisu Foto-Technika w Gdańsku 27.12.2010, dzisiaj, tj. 03.01.2011 obiektyw mam już u siebie, w tym 4 dni trwała przesyłka, trzeba wziąć też poprawke na okres świtąteczno-noworoczny. Naprawa dotyczyła: Zoom coupling plate, Fluted Bartel, F/Z Tape. Jestem taką obsługą bardzo mile zaskoczony.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wysłałem obiktyw do serwisu Foto-Technika w Gdańsku 27.12.2010, dzisiaj, tj. 03.01.2011 obiektyw mam już u siebie, w tym 4 dni trwała przesyłka, trzeba wziąć też poprawke na okres świtąteczno-noworoczny. Naprawa dotyczyła: Zoom coupling plate, Fluted Bartel, F/Z Tape. Jestem taką obsługą bardzo mile zaskoczony.
Tak na marginesie - wysyłałem na naprawę gwarancyjną obiektyw canona kupiony w MM - trafił na Żytnią, tyle, że wszystko trwało prawie miesiąc.