Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podejrzane oferty - Pytanie.

adik1986
25-12-2010, 16:27
Witam!

Wystawiłem swój zestaw na allegro, po paru dniach napisała do mnie osoba po angielsku, że jest zainteresowana kupnem mojego zestawu, pytała się czy mam więcej aparatów do sprzedania i żebym coś napisał więcej o moim zestawie. Opisałem cały mój zestaw, kiedy został kupiony, jaki jest stan techniczny itp. Napisałem jaka cene mnie interesuje i że do ceny należy doliczyć koszt przesyłki, oczywiście jest możliwość odbioru osobistego. Dostałem odpowiedź, że aparat ma być do tego klienta, czyli wznioskuje, że ww. Pan jest pośrednikiem. Pośrednik napisał mi, że mam się dowiedzieć jaki bedzie koszt przesyłki do Nigerii, napisał nawet cały adres i żebym wysłał to wszystko Pocztexem. Zastanawiam się dlaczego akurat mam skorzystać z usług Pocztexu, na allegro napisałem, że mieszkam w UK, ale Pan mogł nie zrozumieć akurat.

Nie było by w tym nic dziwnego gdyby za pare dni, dostałem maila, od innej osoby, że też jest zainteresowana kupnem mojego zestawu dla klienta, żebym napisał w jakim stanie jest aparat itp, i czy jest możliwość wysyłki. Oczywiście korespondencja też była po Angielsku.

Wczoraj dostałem trzecią oferte, tym razem od Davida z USA, że widział mój zestaw na Allegro.pl i jest zainteresowany kupnem dla swojego klienta - (NMS) National Military School. Zapłaci za mój zestaw 2250 euro + 150 euro za przesyłke, płatność przelew lub PAYPAL i żebym wysłał to za pomocą Pocztexu. Mam mu napisać dane do przelewu, czyli moje imię, nazwe banku, numer konta, adres itp.

Mój zestaw to 450D + 18-55 + 55-250 + 24-105 + Grip + Torba, za wszystko
zapłaciłem około 1700 funtów, teraz jest on warty mniej, a gościu chce mi dać za niego dużo więcej - to akurat nie jest dla mnie problem :)
Powiem tak, śmierdzi mi to wszystko, trzy osoby chcą kupić mój zestaw i trzy
osoby chcą go dla swoich klientów to jest już dla mnie podejrzane. Chcą żebym wysłał za pomoca Pocztexu (mieszkam w Anglii) akurat mogli nie zrozumieć tego co napisałem na allegro, że mieszkam w Anglii.

Troszkę się rozpisałem ale czy ktoś kiedyś spotkał się z takim czymś ? może
akurat nie ma w tym nic podejrzanego, ale mi coś nie pasuje. Oczywiście odpisałem każdemu z osobna, że najpierw wysyłasz do mnie pieniądze za aparat + koszt przesyłki, a pożniej ja wysyłam paczke.

Husky
25-12-2010, 16:47
Kolejny któremu google nie działają...

adik1986
25-12-2010, 17:02
Google mi działa, nawet bardzo dobrze, tylko powiedz mi co ja mam na tym google wpisać ? Może znalazleś odpowiedź na moje podejrzenia lub sam kiedyś byłeś w podobnej sytuacji ?
Rozume kolego Husky jak bym zadał setne pytanie który aparat kupić lub gdzie go kupić, ale mój post miał na celu przestrzec pare osób, jakoś nie wiedze na forum CB podobnych postów...

jacek_73
25-12-2010, 17:03
Witam!

(...)
Troszkę się rozpisałem ale czy ktoś kiedyś spotkał się z takim czymś ? może
akurat nie ma w tym nic podejrzanego, ale mi coś nie pasuje.(...)

Tak, spotkałem się z czymś takim. Kolega sprzedawał telefon komórkowy warty powiedzmy 400 zł, a ktoś chciał mu dać 1000$...dziwne. Nie wiem czy owe 1000$ dostał, bo nie podał numeru swojego konta bankowego.

P.S.
Jak coś jest zbyt piękne by było prawdziwe to najczęściej jest to przewał.

Pozdrawiam świątecznie.

adik1986
25-12-2010, 17:07
Na temat trzeciego Pana to nie musicie mi mówić, że to sciema tym bardzie, że sprzęt w USA jest dużo tańszy nić u nas :)

BigDog
25-12-2010, 18:00
taaa... potem dowiesz się, że klientowi zaczęło się bardzo spieszyć bo musi gdzieś wyjechać więc musisz sprzęt wysłać jak najszybciej a najlepiej już. A żeby było ekspresowo dostaniesz mailem skan przelewu na Twoje konto kwoty za sprzęt. Tak jest najszybciej bo przelew z za granicy może iść i ze dwa tygodnie - będą pieczątki banku, podpisy i może nawet z 50E jako gratyfikacja za expresową realizację.
Mam nadzieję, że teraz łapiesz o co w tym chodzi......
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jak coś tu tu masz więcej na ten temat "przekręt nigeryjski" lub "przekręt 419" http://allegro.pl/phorum/read.php?f=298&t=1090254&i=1090255&prev=0&next=0&post_arch=0

Przemek_PC
25-12-2010, 18:09
Jest jeszcze inny finał, klient napisze że w jego kraju aby wysłać przelew zagraniczny potrzebny jest dowód nadania przesyłki i zwali to na przepisy celne. Oczywiście prześle skan przelewu oczekującego na akceptację lub wręcz dostaniesz mail z banku (!) że przelew klienta jest gotowy do realizacji.

J.J.
25-12-2010, 18:20
Kolejny któremu google nie działają...

Skoro wszystko jest w Googlach, to po co potrzebne jest forum ?

Tu coś w temacie:

http://www.cyberfoto.pl/hyde-park/66555-uwaga-na-oszustow-z-nigerii.htm
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic476132.html

BigDog
25-12-2010, 18:22
Finał takiego przekrętu jest zawsze taki sam - wysłałeś sprzęt do słonecznej Nigerii lub innego wygnajewa a o sianku możesz zapomnieć. Zmieniają się tylko metody namówienia na taką tranzakcję.

jacek_73
25-12-2010, 18:33
Skoro wszystko jest w Googlach, to po co potrzebne jest forum ?

(...)

Po to, żeby między sobą porozmawiać.

I jak ktoś napisał z foruma obok :roll: wystarczy nic nie wysyłać dopóki pięniążki nie znajdą się fizycznie na koncie...i po sprawie.

Nie będą naciągacze pluć nam w twarz!

adik1986
25-12-2010, 18:52
J.J : Popieram Ci w 100%, po to jest forum, żeby się pytać, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku - 100 tych samych pytań np: co kupić może doprowadzić do szału.

Oczywiście bardzo dobrze rozumie Panowie o co chodzi, dlatego wydawało mi sie podejrzane gdy 3 osoby chcą aparat dla swoich klientów, dodatkowo przed chwilką odpisał mi Pan numer dwa, żeby wysłać paczke do Nigerii..., dodam tylko, że gość ma konto na serwerze o2.pl...

Mam pewną prośbe do moderatorów/administratorów czy jest możliwość przyklejenia tego tematu ? Zmienić temat oszuści z Nigerii lub coś podobnego. Ja spotkałem się z takim czymś pierwszy raz, ale może ktoś kiedyś bedzie w podobnej sytuacji i dokona takiej tranzakcji i zostanie bez aparatu i kasy...

BigDog
25-12-2010, 18:58
przyklejać chyba nie warto bo ten przekręt jest stary jak internet - Ty chociaż spytałeś, a jeśli komuś $$$ kasa $$$ rzuci się na ślipka to i przyklejanie nic nie da.

Husky
25-12-2010, 19:54
Adik wystarczt w wyszukiwarce na naszym forum wpisać nigeria a w google nigeria + oszustwo. Trzeba każdemu tłumaczyć do czego służą wyszukiwarki i jakich słów kluczowych używać??

Przemek_PC
25-12-2010, 23:59
wystarczy nic nie wysyłać dopóki pięniążki nie znajdą się fizycznie na koncie...i po sprawie.

Jest jedno ALE, tak jak w przypadku oszukanych przez OTC i innych cwaniaczków cena czyni cuda. Kluczem do sukcesu w tego typu przekrętach jest zachęcająco niska lub wysoka w zależności czy oferta kupna czy sprzedaży cena. Jeśli ktoś za zestaw wart 1500zł oferuje 3000zł u sprzedającego wyłączają się pewne funkcje w mózgu i zaślepiony potencjalnym zyskiem zaczyna powoli konsumować przynętę podaną na haczyku. I bardzo dobrze, że pyta na forum, uniknie straty sprzętu a nam powinien szczerze podziękować.

cesiu111
26-12-2010, 01:02
Miałem ostatnio podobną sytuację - sprzedawałem telefon, dostałem maila w języku "angielskim". Napisany był tak łamanym językiem, że pomyślałem, że to może być realny list od kogoś, kto mieszka w Polsce, ale nie posługuję się polskim na tyle dobrze, żeby podjąć się korespondencji. Jako że nie dostaję po angielsku maili zbyt często odpisałem. Następny mail jaki dostałem był całkiem inny - napisany poprawną angielszczyzną, bez jakiegokolwiek błędu. Pierwszy prosił o podanie dokładnych informacji nt. sprzętu, a drugi zawierał całą stertę informacji dlaczego do Nigerii, jaki adres itp. Od razu zaznaczyłem w poczcie jako SPAM i nie odpisywałem więcej. Oczywiście cena podana przez zainteresowanego była 4. krotnie wyższa od tej, którą oczekiwałem. Wczoraj znajomy do mnie dzwonił, że miał taką samą sytuację tyle, że z wystawionym laptopem a nie telefonem. Dobrze, że zadzwonił do mnie żeby się upewnić czy w ogóle odpisywać, bo inaczej mógłby się nabrać. Nie wiem czy w Nigerii tak łatwo kogoś wy$@*%@ć na kasę, ale powinni jakoś karać takich ludzi. Sorry za długi wywód.

adik1986
26-12-2010, 01:54
Oczywiście dziękuje za pomoc, dużo rzeczy kupowałem i sprzedawałem przez internet i nigdy z takim czymś się nie spotkałem dlatego wolałem zapytac, jak bym podał numer konta to bym czekał do momentu otrzymania całej kwoty na konto - jak zawsze zreszta robiłem.
Tylko pozostaje druga kwestia o której pomyślałem - obrót danymi jak bym podał imię nazwisko i wszystkie detale bankowe, to co by poźniej ktoś mojego konta nie wyczyścił. Ja tylko się zastanawiam dlaczego akurat wszyscy z oszustów chcą żeby wysłać towar do Nigerii ?

Goomis
26-12-2010, 01:58
Był też taki fajny przypadek. Nie wiele pamiętam ale ktoś miał wysłać chyba iBooka z USA? Wysłał "kartonowa podróbe" ale tak, że koleś musiał zabulić cło. No i się złapał :)
Dla wysyłającego to tylko kilka baksów za przesyłkę a oszust musiał wkleić kilka setek (porównując zarobki w USA i Nigerii to przepaść robi się ogromna) Może spróbuj tak zakombinować? :-P
Niestety nie mogę znaleźć źródła żeby pokazać jak to szło...

adik1986
26-12-2010, 02:26
Goomis : podsunąłeś mi pewien pomysł, będę dalej korespondował i napisze, że niestety nie mogę skorzystać z usług Pocztexu, ale skorzystam z usług Royal Mail i wyśle sprzęt pod wskazany adres i gdy otrzymasz przesyłke wyślesz mi pieniądze, z tym, że podam ci numer konta dopiero wtedy gdy napiszesz mi, że otrzymałeś przesyłke, a nie będę wysyłał paczki tylko wyśle zwykły list a napiszę w nim, sorry stary ale nie dam się oszukać lub coś w tym stylu - jeszcze się zastanowie co tam napisać. Zapłace pare funtów za list, ale przynajmniej będę miał satysfakcje.

Elvi
26-12-2010, 07:27
Jak ktoś ładnie napisał to zbyt piękne żeby było prawdziwe. Z daleka śmierdzi wałkiem. Nikt nie da więcej za zestaw niż jest wart.

lukaszr
26-12-2010, 14:08
Stare metody i znane od dawna. Nie dajcie się na to nabrać, bo szukają naiwnych i skoro ciągle używają tej metody to znaczy, że na świecie jest mnóstwo głupich, którzy dali się w to wciągnąć.

xarfax
26-12-2010, 14:12
Stare metody i znane od dawna. Nie dajcie się na to nabrać, bo szukają naiwnych i skoro ciągle używają tej metody to znaczy, że na świecie jest mnóstwo głupich, którzy dali się w to wciągnąć.
bo jak to powiedział Lem: "Dzięki internetowi dowiedziałem się, jak wielu idiotów jest na świecie".

Goomis
26-12-2010, 15:56
Goomis : podsunąłeś mi pewien pomysł, będę dalej korespondował i napisze, że niestety nie mogę skorzystać z usług Pocztexu, ale skorzystam z usług Royal Mail i wyśle sprzęt pod wskazany adres i gdy otrzymasz przesyłke wyślesz mi pieniądze, z tym, że podam ci numer konta dopiero wtedy gdy napiszesz mi, że otrzymałeś przesyłke, a nie będę wysyłał paczki tylko wyśle zwykły list a napiszę w nim, sorry stary ale nie dam się oszukać lub coś w tym stylu - jeszcze się zastanowie co tam napisać. Zapłace pare funtów za list, ale przynajmniej będę miał satysfakcje.

Żadna szkodliwość dla scammera, niestety... Z tego co pamiętam to tamten tak kręcił tego kolesia, że się pomylił i wysłał tak, że będzie cło, ale obiecuje, że odda mu kasę z tej co on mu już niby zapłacił i idzie czy coś w ten deseń? Ogólnie wiesz udawał podnieconego na maksa, pomocnego itd. i koleś dał się zrobić bo cały czas paczka była śledzona i wiedział na pewno, że facet zapłacił to cło. Nawet przyszedł potem do niego list z pogróżkami czy coś takiego.
Ogólnie jak to czytałem to facet dobrze to zakręcił. Poświęcił na to trochę czasu ale miał niezły ubaw i satysfakcje :-D
Wiesz liścik typu: "ha! wiedziałem, że to przekręt ale się nie dałem" to nie zrobi na nim wrażenie. Po prostu zamiast pewnie setek maili tego typu dostanie list. Może się lekko wkurzy, że stracił więcej czasu ale nic poza tym.
Sęk w tym, że typek chce Cie przekręcić na kasę więc najlepiej zrobić mu to samo.
Chociaż z drugiej strony też nie wiadomo. Może na cło zapożyczy się u miejscowego mafioza w nadziei, że odda jak opyli towar, towaru nie będzie to mu pewnego dnia odrąbią głowę :-P

adik1986
26-12-2010, 17:00
Akcje z cłem odpada, bo w piątek lece na 2 tygodniowy urlop, więc nie mam czasu się bawić w takie coś tym bardziej, że w Anglii w poniedziałek i wtorek poczta jest zamknięta (Bank Holiday). A może jak mu powiem, że wysłałem przesyłke to w tym czasie rzeczywiście może znajdzie sobie klienta na towar, a tutaj będzie klops. Napisałem maila do gościa zobacze co odpiszę.

retter
26-12-2010, 17:17
Dodam swoje 3 gr
Sprzedawałem EF 70-300 przez allegro.
Dostałem maila z wysp dokładnie nie pamiętam Anglia, W.Brytania. Że gość chce kupić moje szkło.
Od razu skojarzyło mi się z przekrętami z Nigerii. Drogich rzeczy nie kupuje i nie sprzedaje na takie odległości. O Nigeryjskich przekrętach sporo słyszałem ale z wysp mało.
Nie wiem czy był to przekręt ale tej osobie nie sprzedałem. Kupiła osoba w mojej okolicy.

Natomiast czytałem chyba na cyberfoto jak to działa, chodzi głownie nie o sprzedaż a o potwierdzenie adresu e-mail. Taką bazę później idzie do odsprzedania dla spamera.

mak100
26-12-2010, 18:57
Tez mialem stycznosc z kupcami z Nigerii, heh z miasta Lagos :). Otoz sprzedawalem canona 400d nawet na CB mozna bylo znalezc moje ogloszenie. Wkleje wam maila jakiego dostalem od pana !!! Law !!! :D

Thanks for your mail and am glad to read from you, Am okay with the price you are willing to sell this item and i want you to know that am interested in buying this item for my client in Nigeria so the item would have to be shipped out to my client, I would like you to check the cost of shipment sending the item to my client through POCZTEX POLSKA (plane) and let me know the exact cost of the shipment fee altogether with the cost you are willing to sell this item. Here is the shipping address below, i think you would need it to know the cost of the shipment:

Name: Famous Ajayi
Address: 20 Boruwa Road
City: Ipaja
State: Lagos
Country: Nigeria
Zip Code: 23401

I would be waiting to know the total amount of the shipment + the cost of the item.
Regards.
Mr Law.

Co najsmieszniejsze cena jaka mu zasugerowalem to rownowartosc 1500zl! :) .. no ale niestety kontakt sie urwal.. aparat sprzedany, ale tak dla checy dzis mu odpisalem czy nadal jest zainteresowany ;)

jools
23-02-2011, 17:50
No i na mnie też właśnie trafiło...

Daj mi znać koszt wysyłki poprzez realizację EMS pozctex z tego adresu wysyłki poniżej:

Imię i nazwisko: Dele Williams
Adres: 7 ulicy Johnson, Pedro Bariga
Miasto: Shomolu
Stan: Lagos
Kraj: Nigeria
Kod pocztowy: 23401

Nie wracaj do mnie jak najszybciej

Barbara