PDA

Zobacz pełną wersję : Współpraca 50D z grip BG-E2N

KGR
24-12-2010, 13:10
Witam.
Podpiąłem gripa pod swój 50D, mam jeden oryginalny aku a drugi zamiennik, chyba Delta.
Zauważyłem że działa tylko ten oryginał tzn że po wyładowaniu canona aparat nie widzi, nie przełącza na zamiennik.
Czy ktoś wie o co biega? Jak temu zaradzić?

W Sony grip współpracował mi pięknie, wyświetlał procent zuzycia baterii i pokazywał który aku pracuje, o jakości wykonania, wyprofilowania i obsługi w porównaniu do Sony VG-C70AM canonowskiego BG-E2N nawet nie wspomnę.
Dziękuję

Handelson
24-12-2010, 13:54
Miałem w 400D, 40D, 50D - jeden oryginał i jeden zamiennik (Hahnella). Nie miałem nigdy takiej sytuacji o jakiej piszesz. Rozumiem, że ta Delta (chyba) jest sprawna? Co do "przełączania" na drugą baterię - to nie tak. Aparat (grip) zużywa równomiernie obie baterie a nie najpierw jedną a później drugą.
Teraz pracuję na samych oryginałach w 5D2.

KGR
24-12-2010, 14:47
Wiesz, Delta sprawna ale jeszcze spróbuje przeciścić styki gripa spirytem może tam coś nie łączy.
Dzięki Handelson Wesołych Świat

TomBlack
26-12-2010, 18:02
Wiesz, Delta sprawna ale jeszcze spróbuje przeciścić styki gripa spirytem może tam coś nie łączy.
Dzięki Handelson Wesołych Świat

Może bateria się przeregenerowała ? To bardzo małe pojęcie, ale takie usłyszałem od dystrybutora baterii Delta. Miałem podobny przypadek w Pentaxie. Jedynym wyjściem był dla mnie zwrot i w końcu przysłali mi nową bateryjkę :-D

Hubi78
26-12-2010, 19:11
Może trzeba zamienić baterie tzn oryginał włożyć w miejsce zamiennika i odwrotnie. Wtedy zobaczysz czy grip jest ok czy tak jak piszesz bateria.

mxw
29-12-2010, 17:25
Zauważyłem że działa tylko ten oryginał tzn że po wyładowaniu canona aparat nie widzi, nie przełącza na zamiennik.
chmmm, ale jak to zauważyłeś?
skąd wiesz, z którego aku aparat akurat ciągnie prąd?

bo generalnie jest tak, jak Ci już napisał kol. Handelson - elektronika gripa stara się rozładowywać obie baterie w miarę równomiernie (najpierw mocniejsza, potem obie itd.). nie ma czegoś takiego, jak przełączanie na drugie aku.

więc o co tak naprawdę chodzi? :wink:

fotopawkas
29-12-2010, 18:44
To też nie jest tak do końca.. baterie muszą być w połączeniu równoległym, co pozwala na zachowanie tego samego poziomu napięcia zasilania, ale pozwala na zsumowanie ich pojemności, czyli tak jakby mając 1800mAh i 1200mAh mamy 3000mAh. rozładowanie polega na stopniowym zmniejszaniu tej pojemności - jak w przypadku pojedynczego aku, co za tym idzie - wg teorii mniejszy powinien paść szybciej.

opisany przypadek może być wynikiem uszkodzenia styków w gripie lub w aku lub czegoś "dalej/wewnątrz" aku lub gripa. sprawdź styki, sprawdź samo aku bez gripa, sprawdź gripa z innymi aku itd. itp.
.

mxw
29-12-2010, 19:00
baterie muszą być w połączeniu równoległym
nie mogą, bo mocniejsza (z wyższym V) naładowałaby słabszą.

mając 1800mAh i 1200mAh mamy 3000mAh
oczywiście, że tak.
ale baterie są łączone tylko za pomocą elektroniki sterującej gripa.

rozładowanie polega na stopniowym zmniejszaniu tej pojemności
oczywiście, że tak. ale proporcjonalnie.
a algorytm w gripach canona jest dość prosty:
grip mierzy napięcie obu aku niezależnie, jeżeli napięcia są równe - ciągnie prąd z obu równo.
jeżeli któreś będzie wyższe - ciągnie prąd tylko z tej jednej 'lepszej' baterii.

wg teorii mniejszy powinien paść szybciej.
padną równocześnie.

poza tym o czym my tu dyskutujemy? :roll:
canon to wszystko ładnie opisał kilka lat temu w swoich WP.

opisany przypadek może być wynikiem uszkodzenia styków w gripie lub w aku lub czegoś "dalej/wewnątrz"
raczej wynikiem niezrozumienia zagadnienia.
chętnie bym się np. dowiedział, skąd można wiedzieć, z którego akurat akumulatora grip ciągnie prąd i kiedy się przełącza (lub nie) na drugi.

allxages
29-12-2010, 19:08
chmmm, ale jak to zauważyłeś?
skąd wiesz, z którego aku aparat akurat ciągnie prąd?

No przecież można miernikiem sprawdzić chyba, nie?

Bolek02
29-12-2010, 19:22
Jeśli grip jest oryginalny Canon-a to pobiera prąd z obydwu aku jednocześnie. To w jakim stopniu się one rozładowują zależy od ich pojemności, stopnia naładowania i jakości ogniw :) Jeśli jeden jest oryginalny a drugi zamiennik to jednocześnie raczej nie padną.

fotopawkas
29-12-2010, 20:44
nie mogą, bo mocniejsza (z wyższym V) naładowałaby słabszą....
no oczywiście, że tak by sie mogło stać w przypadku klasycznego połączenia... szeregowe dawałoby sumę napięć poszczególnych ogniw, zatem większe napięcie... ale...

...baterie są łączone tylko za pomocą elektroniki sterującej gripa.

za czym idzie stopniowe rozładowanie pojemności przy takim samym napięciu zasilania (nie mówimy o napięci rozładowania etc.)... i zgodzę się, że

...oczywiście, że tak. ale proporcjonalnie.
...
grip mierzy napięcie obu aku niezależnie, jeżeli napięcia są równe - ciągnie prąd z obu równo.
jeżeli któreś będzie wyższe - ciągnie prąd tylko z tej jednej 'lepszej' baterii.

??? no to jak? padną równocześnie, czy padnie jeden, a później zasila "lepszy"? skoro proporcjonalnie???

oczywiście, że nie padną jednocześnie, bo pojemność jest różna, napięcie zasilania to samo, elektronika gripa (jak zauważyłeś wcześniej) "ciągnie prąd tylko z tej jednej 'lepszej' baterii", więc...

ale EOT.
,

mxw
30-12-2010, 00:35
oczywiście, że nie padną jednocześnie, bo pojemność jest różna, napięcie zasilania to samo, elektronika gripa (jak zauważyłeś wcześniej) "ciągnie prąd tylko z tej jednej 'lepszej' baterii", więc...
chmm, nie do końca wiem, jak to jeszcze prościej napisać :roll:

wkładasz dwa aku do gripa.
zazwyczaj jeden będzie lepszy (wyższe V), drugi gorszy.
więc grip pobiera prąd tylko z tego lepszego.
gdy napięcia się wyrównają (po krótszej lub dłuższej chwili), zaczyna pobierać prąd z obu jednocześnie.
i tak do samego końca, aż oba padną.

gdy w trakcie tego 'wspólnego' rozładowywania któryś aku miałby być znów 'lepszy', to natychmiast słabszy będzie odłączony, napięcia znów się wyrównają, i (po krótszej lub dłuższej chwili) słabszy znów zostanie włączony. i tak w kółko.

oczywiście zakładam, że są tam jakieś algorytmy, które blokują zjawiska niepożądane, np. zbyt częste przełączenia akumulatorów. no ale w końcu za coś płacimy ten prawie tysiąc za oryginalny grip.

poza tym jedna uwaga: tu akumulatory nie padają, to pada aparat odłączając zasilanie poniżej określonego poziomu - wcale nie takiego niskiego. akumulatorki pozostają jeszcze z dość sporym zapasem energii. ale to już zupełnie inny OT :wink:

fotopawkas
30-12-2010, 09:35
takiego sprecyzowania tu zabrakło, bo jak wspomniałem... "klasycznie" byłoby inaczej, a na specyfikacji elektroniki gripa się nie znam, więc odnosiłem się do tego co tu widzę i świta mi z techa...

zatem trochę i mi rozjaśniłeś, a raczej poszerzyłeś wiedzę ;)
.

Przemek_PC
30-12-2010, 11:33
To może warto dodać, że rozładowanie ogniw opartych na związkach litu (LiIon, LiPo, LiFe) do 0V na ogniwo oznacza ich nieodwracalne zniszczenie. Elektronika zasilanego nimi urządzenia powinna przy określonym napięciu odciąć zasilanie aby nie dopuścić do zbyt głębokiego rozładowania ogniw.

axk
30-12-2010, 22:07
nie mogą, bo mocniejsza (z wyższym V) naładowałaby słabszą.

Ogniwa są połączone równolegle a elektronika steruje ich pracą w sposób który opisałeś, czyli albo pracuje jedno ogniwo albo obydwa (po wyrównaniu napięć).

Przemek_PC
30-12-2010, 23:09
Jakby były połączone równolegle to elektronika nie miałaby co robić bo połączenie równoległe to zwarcie plusów i zwarcie minusów akumulatorów.

axk
30-12-2010, 23:15
Jakby były połączone równolegle to elektronika nie miałaby co robić bo połączenie równoległe to zwarcie plusów i zwarcie minusów akumulatorów.

W momencie zrównania napięć obu ogniw pracują one równolegle zwiększając tym samym wydajność prądową źródła zasilania.

Przemek_PC
31-12-2010, 01:43
Pracują równolegle a połączone są równolegle to jednak dwie różne sprawy bo jeśli są POŁĄCZONE równolegle to muszą być:
- tej samej pojemności
- w tym samym stopniu naładowane
- w tym samym stopniu zużyte (ta sama rezystancja wewnętrzna)
natomiast jeśli PRACUJĄ równolegle to mogą być:
- różnej pojemności
- w różnym stopniu naładowane
- w różnym stopniu zużyte

allxages
31-12-2010, 02:17
- tej samej pojemności

to jest niewykonywalne

axk
31-12-2010, 11:29
...natomiast jeśli PRACUJĄ równolegle to mogą być:
- różnej pojemności
- w różnym stopniu naładowane
- w różnym stopniu zużyte

Zgadza się - moja nieścisłość. Elektronika gripa steruje ich pracą umożliwiając ich pracę równoległą lub pracę tylko jednego z ogniw.

Przemek_PC
31-12-2010, 11:30
Jest wykonalne, selekcjonuje się ogniwa pod kątem połączeń równoległych, dobiera się takie o zbliżonej rezystancji wewnętrznej i to w zasadzie załatwia sprawę. Mam wiele różnych pakietów zasilających modele zdalnie sterowane również w konfiguracjach 2p czyli dwa ogniwa połączone równolegle i dobiera się je w pary aby jedno ogniwo nie było obciążeniem dla drugiego.

KGR
31-12-2010, 11:50
Wszystko jest w porzadku, zamieniłem aku miejscami i przeczyściłem styki i teraz jest OK.
Teraz po wyładowaniu aku obydwa są puste czyli pracują oba.
Dziękuję za odpowiedzi w wątku.

Bolek02
31-12-2010, 16:37
No to teraz jest tak, jak być powinno :)

Rafał_K
31-12-2010, 17:53
Witam.
Podpiąłem gripa pod swój 50D, mam jeden oryginalny aku a drugi zamiennik, chyba Delta.
Czy ktoś wie o co biega? Jak temu zaradzić?

W Sony grip współpracował mi pięknie, wyświetlał procent zuzycia baterii i pokazywał który aku pracuje, o jakości wykonania, wyprofilowania i obsługi w porównaniu do Sony VG-C70AM canonowskiego BG-E2N nawet nie wspomnę.
Dziękuję

Mam w grip'ie delty oryginał i zamiennik. Testy z włożonym (do grip'a) raz oryginałem a raz zamiennikiem potwierdzają to co można przeczytać w necie: zamienniki nie współpracują z body w zakresie informowania o poziome naładowania (albo rozładowania jak kto woli). Trzeba niestety ten stan zaakceptować, albo kupować 5 razy droższe oryginały...

KGR
31-12-2010, 18:50
Mam w grip'ie delty oryginał i zamiennik. Testy z włożonym (do grip'a) raz oryginałem a raz zamiennikiem potwierdzają to co można przeczytać w necie: zamienniki nie współpracują z body w zakresie informowania o poziome naładowania (albo rozładowania jak kto woli). Trzeba niestety ten stan zaakceptować, albo kupować 5 razy droższe oryginały...

Dziwne, w moim A700 grip pokazywał poziom naładowania/rozładowania zamiennika. Dodam że zamiennik aku był tej samej firmy, Delta.

Przemek_PC
01-01-2011, 13:12
Z tego co pamiętam używałem 50D z nieoryginalnym akumulatorem i wskaźnik normalnie działał.

wiktor2323
01-01-2011, 18:12
Mam zamiennik Gold photo czy jakoś tak i normalnie pokazuje stan naładowania. (50D)

Largo
20-01-2011, 03:44
Mam pytanie. Chcę dokupić do mojego 50D gripa, ale w grę wchodzi tylko oryginał. Zamienniki trzeszczą, po czasie spust migawki przestaje odpowiednio reagować itd. Przerobiłem już to.
Zastanawiam się tylko dlaczego grip Canon BG-E2N raz kosztuje 650zł a czasem jest za 377zł (nowy, zapakowany z gwarancją itd). Nie chcę kupić jakiegoś bubla, więc pytam. Poza tym czytałem, że ten grip pasuje do 40D/50D. Na wielu aukcjach jest napisane, że pasuje on też do 20D i 30D. Jak to w końcu jest? Będę wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości, bo im więcej o tym czytam tym mniej wiem :/

Szczur88
20-01-2011, 05:07
Pasuje do tych wszystkich modeli. 20, 30, 40, 50, do 10D jeszcze nie, do 60D już nie. Za niecałe 400zł leciały te, które sklepy miały z "kitów" 50D (ostatnie 50D które poszły do Saturnów i Media Marktów były w zestawie z gripem, 50/1,8 i torbą, w ********ej cenie, więc sklepy to wykupywały, żeby w ogóle jeszcze mieć 50D). Teraz BG-E2N się sprzedaje słabiej (nie ma już żadnego produkowanego aparatu do którego pasuje), więc i cena leci w dół, żeby tylko nie wtopić.

Largo
20-01-2011, 13:43
Dzięki wielkie za info. Teraz właśnie jest sporo aukcji za niecałe 400zł plus jakieś bajery typu np torba. Pamiętam, że zanim kupiłem aparat to grip stał za jakieś 600zł stąd moje zdziwienie. Ale w sumie masz rację, że do niczego więcej ten grip się nie nadaje i plastikowa 60tka ma już inny.