Zobacz pełną wersję : 17-40/f4 L z USA...Warto?
Hej:) Mam okazję kupić w niezłej cenie "elkę" 17-40/f4 targaną ze Stanów. Nie ma z nimi jakiś kłopotów? I czy Żytnia nie wypnie się w razie czego na taki egzemplarz ?
Pozdrawiam Kochani, Teo.
Janusz Body
08-12-2005, 22:46
Hej:) Mam okazję kupić w niezłej cenie "elkę" 17-40/f4 targaną ze Stanów. Nie ma z nimi jakiś kłopotów? I czy Żytnia nie wypnie się w razie czego na taki egzemplarz ?
Pozdrawiam Kochani, Teo.
Jak Ci to ktoś przywiezie to chyba tak. Wysyłanie to hmmmm...podatek VAT naliczają od wartości plus koszta przesyłki czyli cena + np. ok 70 USD za FedEx. Może się nie opłacać
Janusz
Ja wnioskuje z postu ze ten obiektyw juz jest albo tez ktos moze przywiesc. Problemow niema a na zytniej jak zaplacisz to ci wszystko zrobia.
nie zaplaci vatu jesli towar jest uzywany badz wyglada na uzywany (brak pudelka itd) - mozna je wyslac inna przyeslka np morską
Jurek Plieth
09-12-2005, 02:43
Zaglądnij do archiwum; coś ludziska pisali o kiepskich parametrach optycznych tego obiektywu wywodzącego się z jakiejś określonej serii.
Jak dla mnie sprowadzanie szkla bez sprawdzenia to ruletka a w przypadku 17-40, 24-70, to bedzie rosyjska ruletka... co innego stalki, ktore omoze odwazylbym sie sprowadzic 'w ciemno'... zoomow bym nie ryzykowal... okazje czasami sa kosztowne
Jurek Plieth
09-12-2005, 02:52
Jak dla mnie sprowadzanie szkla bez sprawdzenia to ruletka a w przypadku 17-40, 24-70, to bedzie rosyjska ruletka... co innego stalki, ktore omoze odwazylbym sie sprowadzic 'w ciemno'... zoomow bym nie ryzykowal... okazje czasami sa kosztowne
Przepraszam za offtop; Jacku, też nie możesz zasnąć? ;-)
Dokladnie, lepiej nie ryzykowac, chyba ze masz bardzo dobra okazje i mozliwosc zwrocenia sprzetu gdy bedzie kiepski optycznie.
Przepraszam za offtop; Jacku, też nie możesz zasnąć? ;-)
rowniez sorry za offtop :-)
musial sobi etroche poczytac forum ale juz wstalem :-)
Pozdrawiam Kochani, Teo.
Ja tez wielokrotnie sie nad tym zastanawialem i wnioski sa takie:
- jak masz firme, to nie ma sensu, bo po odjeciu VAT-u cena taka sama jak w USA.
- jak nie masz firmy, to poszukaj sklepow (a jest ich kilka), ktore daja na sprzet gwarancje, a nie wystawiajac rachunku opuszczaja znacznie cene. Roznica wtedy robi sie niewielka w porownaniu do obiektywow sprowadzonych z USA. Z wyliczen wyszlo mi, ze warto dac np. przy 17-40L 300pln wiecej z gwarancja niz sprowadzac za 300pln mniej bez niej.
... to poszukaj sklepow (a jest ich kilka), ktore daja na sprzet gwarancje, a nie wystawiajac rachunku opuszczaja znacznie cene. ...
Gwarancję realizowaną przez Canon Polska? Możesz dać namiary na takie sklepy (nie chodzi o tipa) z którymi można się dogadać?
Gwarancję realizowaną przez Canon Polska? Możesz dać namiary na takie sklepy (nie chodzi o tipa) z którymi można się dogadać?
Wysle na PM.
Trafiłem dziś na mądre słowa:
"Zasada kupowania jest prosta: towar w łapkach - krótki test - kasa - ewentualna możliwość zwrotu."
Żródło: http://canon-board.info/showpost.php?p=110220&postcount=7
Ja mam inne zdanie. Mam z USA 17-40 i 70-200 i jest wszystko OK. Nie wiem jaka jest teraz roznica w cenie ale jesli dla Ciebie istotna, to moje doswiadczenia ze szklami z USA sa jak najlepsze.