Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : auto focus w szkle dziala polowicznie

jgq
21-12-2010, 19:36
Witam,

moj pierwszy post i to odrazu z problemem. Otoz mam canona 450d z kitowym obiektywem (18-55mm). Problem w tym, ze po dwoch latach uzytkowania zepsol sie "auto focus" w obiektywie. Nie jest calkowicie uszkodzony, tzn. ostrzy tylko w jedna strone jakby byl problem z napedem focusa (a wlasciwie jednym z biegow). Podpowiem, ze focus padl na wakacjach, dzialal w samolocie, po wyjsciu juz nie. Jedyne co przychodzi mi do glowy to zmiana obiektywu przy wlaczonym aparacie. Drugi obiektyw (sigma) dziala normalnie.

A teraz pytanie...
Czy jest ktos na forum, kto mial podobny problem i rozwiazal go nieoddajac szkla do serwisu ew. wie co moze byc problemem? Jestem biegly w sztuce wladania srubokretem i lutownica wiec rozbiorka szkla wchodzi w rachube.

Pozdrawiam

RomanS
21-12-2010, 22:29
Ponizej link do naprawiania C. 17-85 IS.
http://doekle.nl/canon_17_85_IS_repair.html
W tym obiektywie powinno byc prosciej. Na tym forum tez widzialem kiedys, podobna podpowiedz jak rozebrac i zlozyc C. 18-55, ale teraz jakos nie moge znalesc.

jgq
22-12-2010, 00:14
@RomanS
Dzięki za podpowiedź. Pewnie jutro się za to wezmę.

Jestem otwarty jeśli ktokolwiek miałby jakąś sugestię.

MacGyver
22-12-2010, 00:29
A to nie prościej upolować na Allegro sprawną sztukę?
http://allegro.pl/listing.php/search?buy=0&category=50590&closed=1&search_type=1&order=p&price_from=&price_to=&st=gtext&string=canon+18-55
Jak widać w aukcjach z licytacją schodziły za nie mniej niż 100 zł.

jgq
22-12-2010, 00:40
jak się nie uda to spróbuję z allegro. Rozkręcanie nic nie kosztuje.

Swoją drogą, czy zmiana szkła na włączonym body mogła spowodować takie uszkodzenie, czy to raczej to te szkła tak mają?

MacGyver
22-12-2010, 00:49
jak się nie uda to spróbuję z allegro. Rozkręcanie nic nie kosztuje.
Fakt. W najgorszym wypadku przekonasz się na własne oczy co obiektyw ma w środku :-)

Swoją drogą, czy zmiana szkła na włączonym body mogła spowodować takie uszkodzenie, czy to raczej to te szkła tak mają?
Nie. Ja nigdy nie wyłączam aparatu aby zmienić szkło. Najprawdopodobniej naderwała się taśma lub puścił jakiś lut.

jgq
22-12-2010, 16:06
No dobra, przyczyną jest przerwana taśma, w miejscu gdzie zgina się podczas strojenia ostrości. Taka wada konstrukcyjna. Co mnie dziwi to fakt, że są tam ze 4 żyły a tylko "polówka" autofocusa nie działa.

mxw
22-12-2010, 16:35
Swoją drogą, czy zmiana szkła na włączonym body mogła spowodować takie uszkodzenie?
nie, elektryczne uszkodzenie obiektywu lub aparatu przy zmianie szkła na włączonym body jest technicznie niemożliwe.

No dobra, przyczyną jest przerwana taśma
właśnie chciałem pisać, że padła ci taśma czyli tzw. flex.

za ~10US$ znajdziesz zastępczy na ebay'u - tylko czy jest sens to ściągać i się bawić w wymianę w tym szkle? jeżeli jesteś pasjonatem takich działań, to oczywiście tak, w przeciwnym przypadku chyba faktycznie lepiej kupić całą dobrą sztukę na allegro albo w ogóle pomyśleć o innym, lepszym szkle.

Co mnie dziwi to fakt, że są tam ze 4 żyły a tylko "polówka" autofocusa nie działa.
ale przerwały się wszystkie czy tylko jedna?
silnik AF jest krokowy - to może być wyjaśnieniem.

jgq
22-12-2010, 17:03
ale przerwały się wszystkie czy tylko jedna?

Właśnie przerwana była cala taśma. Myślałem, że uszkodziłem ją rozkręcając obiektyw ale nie, po skręceniu dalej działał tak samo.

jgq
22-07-2011, 17:46
trochę stary temat ale komuś może się przydać opisu jak to naprawić:

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=75243