Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Warsztaty fotoglamour w SPA "Jelenia Struga"

perlpa
18-12-2010, 23:27
Witam wszystkich po dłuższym milczeniu. Niektórzy z Was pamiętają mnie byc może jeszcze ze Szkoły Fotografii CB - mój wykład o portrecie skrzypka.

Ale do rzeczy. Mam nadzieję, że może Was zainteresować projekt, nad którym obecnie pracuję wraz z grupą zaprzyjaźnionych fotografów -miedzy innymi dobrze tutaj znanym Dagmarem Łosowskim z http://cyfrowaciemnia.pl - specem od zarządzania barwą.

http://www.warsztatyglamour.pl

EKSKLUZYWNE WARSZTATY FOTOGLAMOUR w SPA
czyli, przeżyj wspaniałą przygodę łącząc wypoczynek z pasja fotografii.

To już czwarta edycja warsztatów organizowanych przez cyfrowaciemnia.pl. Tym razem jednak w zupełnie nowej, ekskluzywnej odsłonie! Zapraszamy na czterodniowe warsztaty fotoglamour, które odbędą się w SPA Jelenia Struga w sercu Karkonoszy, gdzie do dyspozycji będziecie mieli 4 piękne modelki na rożnych planach zdjęciowych z rożnymi rodzajami oświetlenia – a wszystko to pod okiem czworga doświadczonych fotografów. Połącz wypoczynek i relaks z porządnym zastrzykiem fotograficznej wiedzy!

Gdzie i kiedy?

Warsztaty fotoglamour odbędą się w dniach 20-23 stycznia 2011 w ekskluzywnym Spa Resort “Jelenia Struga” w Kowarach, sercu Karkonoszy.

Dla kogo?

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych szeroko rozumianą fotografią portretową i glamour, mających pierwsze kroki za sobą, ale dążących do doskonalenia swojego warsztatu i kochających nowe doświadczenia fotograficzne.
Uczestnicy powinni mieć własny aparat fotograficzny umożliwiający współpracę z lampami studyjnymi, fotografowanie w świetle zastanym oraz wymienne obiektywy umożliwiające dostosowanie się do sytuacji na planie zdjęciowym.
Pożądana jest duża doza ciekawości fotograficznej i otwarcia na współpracę z modelkami i innymi fotografami.

Zakres tematyczny

Praktyczne:

Praca z oświetleniem studyjnym + efekty specjalne (dym, wiatr, woda)
Praca z przenośnym systemem oświetlenia sterowanego w trybie TTL z aparatu fotograficznego – lampy systemowe + Pocket Wizard TTL (dla systemów Canon i Nikon) – m.in. zbalansowanie barwne lamp systemowych ze światłem zastanym
Praca przy świetle zastanym z wykorzystaniem modyfikatorów światła
Edycja i retusz zdjęć portretowych – poprawne wywołanie RAW, poprawianie mankamentów, podnoszenie atrakcyjności – Lightroom i Photoshop
Zasady przygotowania zdjęć do wydruków w labie – panowanie nad barwą, jasnością, ostrością, workflow w oparciu o zarządzanie barwą, praca z profilami ICC
Zasady przygotowania cyfrowego stanowiska pracy – ergonomia oświetlenia, kalibracja monitora, zasady oceny barwnej wydruków i porównania z obrazem na monitorze

Teoretyczne:

Jak pracować z modelką – współpraca, podtrzymanie zaangażowania w sesję, pokazanie zalet, ukrycie wad podczas fotografowania
Ocena potencjału i jakości materiału zdjęciowego
Planowanie i realizacja sesji fotograficznej – “zamysł-cel-środki-realizacja”

Zapewniamy:

Różne style tematyczne – od nastrojowego portretu kobiety, poprzez delikatny akt aż do erotycznego glamour
Praca z parą modelka + model, praca z grupą modelek
Praktyczną realizacja zamierzeń podczas 4 równoległych sesji prowadzonych przez 4 fotografów z udziałem uczestników. Każdy z uczestników fotografuje po 2 godziny na każdym planie zdjęciowym a potem go zmienia aby móc spokojnie pracować z każda modelką, prowadzącym i typem oświetlenia
Profesjonalny sprzęt oświetleniowy – Hensel generator 1600WS, Fresnel ,Beauty Dish Hensel + honeycomb, światła punktowe Hensela na bazie głowic EH3000, Bowens 750PRO + Wafer 200x140cm, Ring light – światło ciągłe, Pomiar światła Seconic kompatybilny z Pocket Wizard, Blendy Lastolite, California Sunbounce, zestaw wyzwalaczy PocketWizard TTL dla systemu Canon i Nikon.
Flesze systemowe Canon (flesze systemu Nikon w gestii użytkownika)
Możliwość skalibrowania monitora/laptopa uczestnika na miejscu

Prowadzący

Warsztaty będą prowadzone przez 4 doświadczonych fotografów. Każdy z nich zaprezentuje unikalne spojrzenie na sztukę fotografii oraz odmienne techniki.

Dagmar Łosowski – poprowadzi sesje zdjęciowe glamour z oświetleniem studyjnym i efektami specjalnymi
Agnieszka Bogacka – pokaże jak wykonać pełne emocji i kobiecego poczucia estetyki portrety kobiet – światło zastane i studyjne
Paweł Perłowski – pokaże jak wykonać błyskotliwe portrety – praca z systemem PocketWizard TTL bezprzewodowego wyzwalania fleszy systemowych
Stanisław Wesołowski – poprowadzi sesje z modelką pod kątem estetyki spojrzenia i naturalnych efektów – praca z minimalną ilością środków technicznych, czyli jak wyczarować coś z niczego.

Zapraszam serdecznie na stronę warsztatów:

http://www.warsztatyglamour.pl

W dziale "poprzednie edycje" znajdziecie sporo materiału z poprzednich edycji warsztatów oraz opinie ich uczestników.

Impreza warta udziału, będzie się wiele działo!
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie,

Paweł Perłowski

bakulik
19-12-2010, 14:49
Witam.

Dodam jeszcze, że Warsztaty mają swoją stronę również na facebooku - facebook.com/pages/Warsztaty-Foto-Glamour/171737479527719 (http://www.facebook.com/pages/Warsztaty-Foto-Glamour/171737479527719). Zapraszam zainteresowanych, jak i wszystkich pozostałych - może się zainteresują po bliższym zapoznaniu z tematem. :)

perlpa
20-12-2010, 13:04
Poniżej opinie uczestników z poprzednich edycji naszych warsztatów. To w większości zawodowi fotografowie:

Opinie uczestników

-------------------------------------------------------------------------------------------------

“Wszyscy mamy marzenia…

Ale wszyscy też mamy mało czasu na ich realizację.

Co rusz wpadają nam do głowy – tak nam się przynajmniej wydaje – genialne pomysły na sesję zdjęciową, ale brak czasu nie pozwala nam na jej realizację. No, bo Klienci i codzienna masowa produkcja, i z czegoś też żyć trzeba. Tak więc możliwość sprawdzenia czy rzeczywiście jesteśmy kreatywni, czy tylko nam się tak wydaje jest nie do przecenienia.

Warsztaty – spotkanie fotograficzne, w którym uczestniczyłem w lutym 2010 r. w studiu cyfrowaciemnia.pl w Chojnie dały mi szansę by przekonać się, czy uda mi się coś ciekawego wymyślić i, co ważne, konsekwentnie zrealizować. Niektórzy z uczestników – wiem to z ich opowiadań – mogli podczas warsztatów zrealizować wreszcie swoją wymarzoną sesję.

Warunki jakie mieliśmy dla realizacji naszych pomysłów były rewelacyjne, i nie chodzi tu tylko o bardzo dobrze wyposażone studio, czy świetnie przygotowane modelki i stylistkę, ale o atmosferę – było trochę rywalizacji ale przede wszystkim poczucie pozytywnego wsparcia. Wyobraźcie sobie, że podczas sesji macie do pomocy nie jednego ale kilku asystentów i to nie byle jakich, każdy z nich to świetny fotograf. Podczas jakiej sesji mielibyście taką komfortową sytuację?

No i możliwość podglądnięcia tego co inni potrafią i tego, jak to realizują, w jaki sposób i jakimi środkami. Taka wiedza to cenna nauka, za którą warto zapłacić i poświęcić jej czas bo zwraca się stukrotnie.
Z pewnością jeśli w cyfrowaciemnia.pl będą coś w przyszłości organizowali, zrobię wszystko by w tym uczestniczyć.”

- Ryszard Filip Filipowicz

Dyrektor Kreatywny Agencja Reklamowa Oskar Wegner www.oskarwegner.pl

Fotoedytor magazynu : “The Baltic Panorama”

-------------------------------------------------------------------------------------------------

“Warsztaty cyfrowejciemni.pl to synonim najwyższego poziomu – perfekcyjna organizacja, profesjonalizm, fantastyczna atmosfera, nieskończone pokłady wiedzy i inspiracji.
Polecam je gorąco każdemu, kto chce doskonalić swoje umiejętności techniczne a także spróbować spojrzeć na świat oczami innych.”

- Agnieszka Porada

www.agnieszkaporada.pl

“Warsztaty organizowane przez Dagmara z cyfrowaciemnia.pl , to jest COŚ na co się czeka cały rok. Brałem udział w dwóch poprzednich edycjach i byłem pod wrażeniem perfekcyjnego przygotowania wszystkich elementów spotkania.

Szczerze polecam wszystkim, bez względu na posiadane umiejętności operowania światłem.”

- Jacek Kacprzak

www.studionapietrze.pl

“Spotkania organizowane przez ekipę Cyfrowej Ciemni, w których uczestniczyłem kilkakrotnie, były dla mnie fajnym i rozwijającym doświadczeniem. Doskonała organizacja, dzielenie się wiedzą, chętnie oferowana wzajemna pomoc, oraz brak “lansowania się” dawały w efekcie zawsze wyśmienitą atmosferę i sporo nowych umiejętności.

Mimo swoiście nieformalnego charakteru spotkań (a może właśnie dlatego?), zdobyta wiedza zatrzymywała się gdzieś w głowie i była inspiracją do dalszego rozwoju. Jedyny “w pełni obowiązkowy” punkt – wieczorne, gremialne oglądanie zdjęć wszystkich uczestników również sprawdzał się znakomicie, dając możliwość bieżącego porównania swoich dokonań z efektami pracy kolegów.

Polecam, będziecie zadowoleni!”

- Grzegorz Żuchowicz

www.zuchowicz.net

“Brałam udział w warsztatach organizowanych przez cyfrowaciemnia.pl i impreza bardzo mi się podobała. Wszystko zostało profesjonalnie przygotowane a atmosfera panująca na spotkaniu długo pozostanie w mojej pamięci. Te warsztaty to nie tylko zdobywanie fotograficznych szlifów, to także świetny relaks. Pozdrowienia dla organizatorów.”

- Bogusława Targoni

www.targoni.pl

“Na początku 2010 roku brałem udział w warsztatach fotografii studyjnej organizowanych przez cyfrowaciemnia.pl.

Organizatorzy warsztatów stworzyli wszystkim uczestnikom bardzo dobre warunki do doskonalenia sztuki fotografii studyjnej. Wszystkie elementy warsztatów stały na bardzo wysokim poziomie – począwszy od modelek, wizażystki, poprzez doskonale wyposażone studio, z profesjonalnym sprzętem, a skończywszy na stanowiskach do obróbki fotografii.

Organizatorzy zadbali o doskonałą atmosferę. Każdy z uczestników oprócz roli fotografa w “swojej sesji”, pełnił również rolę asystenta, a nawet modela w sesjach innych uczestników. Takie podejście daje możliwość lepszego zrozumienia pracy ludzi z którymi jako fotografowie na co dzień współpracujemy.
Podsumowując – warsztaty organizowane przez cyfrowaciemnia.pl uważam za bardzo dobre, stojące na najwyższym poziomie i polecam je wszystkim. “

- Tomek Burzała

www.burzala.pl

“Na warsztatch w “cyfrowaciemnia.pl” byliśmy na edycji “cztery pory roku”, było to nasze pierwsze spotkanie warsztatowe z udziałem kilku fotografów realizujących konkretne tematy-wizje fotograficzne. Od samego początku uderzyło nas mega-profesjonalne podejście do tematu, zarówno organizacyjne jak i merytoryczne. Praca z innymi fotografami podczas realizacji tematów, wymiana zdań, doświadczeń, uwag i dzielenie się umiejętnościami - bezcenne. A na dodatek wspaniała atmosfera, również na wieczornych podsumowaniach, pozwalająca formułować nieskrępowane niczym dzieła.”

Polecamy i do zobaczenia.”

- Ania i Czarek Pięgot

www.unoperdue.pl

“Warsztaty cyfrowaciemnia.pl to bardzo inspirujące i twórcze przedsięwzięcie. Znajdzie tam miejsce osoba, która dopiero zaczyna przygodę z fotografią oraz te, które mają już spore doświadczenie. Jest możliwość pracy na profesjonalnym sprzęcie. Zakres warsztatów jest bardzo szeroki i obejmuje tematy począwszy od pracy z modelką na sesji a na przygotowaniu materiałów do druku skończywszy.

Naprawdę szczerze polecam”

- Krzysztof Serafiński

www.serafinski.com

Jeśli szukasz inspiracji, chcesz podejrzeć jak pracują inni fotografowie, chcesz poznać ciekawe
techniki oświetlenia i wreszcie chcesz poznać ciekawych ludzi i ich filozofię..warsztaty cyfrowaciemnia.pl dają to wszystko.
Polecam.

-Sławomir Trojanowski

www.studioeste.pl

Duty
27-12-2010, 10:43
Ze swojej strony dodam, że cena jest w tej chwili naprawdę atrakcyjna, biorąc pod uwagę ofertę:

http://cyfrowaciemnia.pl/index.php/product/show/id/916

chrislab
27-12-2010, 20:08
Pomysł fajny, cena już niefajna. Życzę powodzenia w znalezieniu klientów!

E.3
27-12-2010, 23:21
Czy ja wiem... cena wysoka? no za takie warsztaty?! nie jest źle... :D

chrislab
28-12-2010, 08:59
No w sumie ta cena 1911 (po 40% rabacie) już zaczyna być atrakcyjna, ale to jednak raptem 2 dni warsztatów. Jak się odejmie cenę hotelu - 713 PLN to zotstaje 1198 za warsztaty - to po 600 pln dziennie. Rzeczywiście w tej promocji nie jest to jakoś kosmicznie drogo...pytanie ile osób jest przewidzianych?

MM-architekci
28-12-2010, 09:38
To jest tanio. Osoby które uczą , miejsce , warunki , konkret po prostu.

Duty
28-12-2010, 09:55
...pytanie ile osób jest przewidzianych?

Od 10 do 15 uczestników przewidujemy - żeby powstały 3-4 osobowe grupki do pracy.
Jak Ci wyszło, ze to 2 dni będą?
Modelki są od czwartku do niedzieli, ale z doświadczeń już nie upychaliśmy sesji niedzielnej, bo mało kto ma siłę po takim maratonie jeszcze fotografować...
Jeśli jednak znajdą się chętni - wszystko jest modyfikowalne - wiec i niedzielny poranek jako sesja też.
Pozdrawiam,
Dagmar

rediconn
28-12-2010, 10:23
Na temat ceny nie ma co dyskutować - ekipa zna się na rzeczy, warsztaty są 4-dniowe, miejsce wypasione - przecież normalna sprawa, że nikt za friko tego nie poprowadzi. Za same warsztaty wychodzi po 300 zł na dzień ... czy to dużo, wydaje mi się że nie. Cena za hotel/spa na poziomie 200 zł też jest akceptowalna. Spójrzcie też na walory "poza warsztatowe" :-) Takie znajomości pozostają na długi czas.

Co do poziomu - wystarczy odwiedzić www.adstudio.com.pl (http://www.adstudio.com.pl) i zobaczyć czego potrafi dokonać Dagmar/Duty (jeden z prowadzących). Jeśli kogoś kręci taki rodzaj fotografii, lepszych warsztatów nie znajdzie.

chrislab
28-12-2010, 10:33
No więc wziąłem grafik i wyciąłem z niego wszystkie zajęcia niefotogrficzne oraz luźne dyskusje. Zostało mi to co można uznać za "koszt":

Czwartek – 20.01.2011
20:00 zajęcia wprowadzające “Praca z modelką”

Piątek – 21.01.2011
10:00-14:00 sesje fotograficzne
15:00-19:00 sesje fotograficzne

Sobota – 22.01.2011
10:00-14:00 sesje fotograficzne
15:00-17:00 Zasady przygotowania cyfrowego stanowiska pracy
17:00-19:00 Edycja i retusz zdjęć portretowych

Niedziela – 23.01.2011
od 10:00 Przygotowanie zdjęć do wydruku

No to z tego można wywnioskować, że:
- w czwartek od 20-tej lekka pogadanka, ale bez tzw. praktyki, nie liczę tego w koszty
- piątek - bite 8h pracy z modelką (-ami)
- sobota - 4h pracy z modelką oraz 4h pracy przy kompie - pytane, czy to ćwieczenia aktywne, czy bierne?
- niedziela - od 10-tej, ale do której?

Jakby nie liczyć to nie wydaje mi się, aby można to było wycenić na więcej, niż 2.5 dnia. Przyznaję zaokrągliłem do dwóch dni, bo np. przygotowanie do druku dla mnie osobiście nie ma takiego wielkiego znaczenia - mam w tej dziedzinie jakąś wiedzę i nie to jest dla mnie najbardziej interesującą częścią warsztatów.
Generalnie o cenie można dyskutować, jednym pasuje, innym nie - staram się porównać z innymi warsztatami w których uczestniczyłem i ocenić, czy warto zapłacić tyle. Bo nie ulega wątpliwości, że miejsce jest świetne i opinie z poprzednich eventów też, ale czy to wystarczy, aby przekonać chętnego do wyłożenia 2k PLN? Niektórzy powiedzą, że za to można mieć już jakiś podstawowy obiektyw, albo wynająć studio i modelkę na 3 czy 5 dni, albo, że można pojechać z modelką na tydzień do ciepłych krajów! Dla niektórych to są duże pieniądze, dla innych niewielkie... ot luźna refleksja. Mam nadzieję, że organizatorzy się na mnie nie obrażą, bo ciąglę się waham, czy nie pojechać mimo tej ceny.... :)

Duty
28-12-2010, 11:08
Mam nadzieję, że organizatorzy się na mnie nie obrażą, bo ciąglę się waham, czy nie pojechać mimo tej ceny.... :)
Nikt nie ma zamiaru się obrażać - doświadczenia minionych edycji sobie, a aktualne potrzeby uczestników - ważniejsza sprawa.
Jesteśmy otwarci na współudział uczestników - to jest podstawowa sprawa.
Spotkanie nie ma być przeprowadzanie na zasadzie uczeń-mistrz... nie tędy droga.
Chodzi o przeprowadzanie równolegle kilku sesji w różnych stylach, z użyciem różnego sprzętu oświetleniowego i rotacją uczestników i modelek między takimi planami.

Czwartek -
- ludzie zjeżdżają się z całej Polski, jest zima - kto dotrze wcześniej -nie zostanie pozostawiony sam sobie i w zagubieniu :) Trzeba się liczyć jednak z poślizgami, dlatego ramówka zaczyna się w późniejszych godzinach.

Tego dnia ma być rekonesans po SPA, wynalezienie wspólne ciekawych miejsc fotograficznych, przedyskutowanie ich możliwości, zaplanowanie sesji w połączeniu z przedstawieniem modelek.
Praca z modelką to ważny punkt - łyk teorii z pokazaniem na przykładach jak komunikować się z modelką, szybko i trafnie przekazywać jej własne sugestie, jak podtrzymywać zaangażowanie modelki w sesję...
Zasady pozowania - jak "zagospodarować" ręce, długie nogi modelek - żeby nie było chaosu i rachityczności w ich przedstawianiu na zdjęciach...
Są na to proste, szybkie sposoby, często nieuświadomione sobie przez fotografów. Po co ich samemu szukać, jeśli można interaktywnie wypróbować je przed sesją, nie marnując ani chwili na planie dnia następnego?

Piątek -
Plan w miarę opisany. Co się będzie działo po kolacji?
Ano ciekawa rzecz - wszyscy pokazujemy wzajemnie RAWy z sesji na dużym ekranie - uczestnicy, prowadzący, każdy.
Jaki cel? Widać od razu każdy błąd - piorunem można zanalizować co poszło nie tak, kupa przy tym humoru i niesamowity kop do przodu, na następny dzień.
Wspomnę tylko, że rekord czasowy takiej prezentacji w jednej z edycji w 2010r. to - zakończenie o 6:30 rano! :) Tyle wysiedzieli najwytrwalsi.

Sobota -
Wieczór podobny do piątkowego, ale także z naciskiem obróbkowym

Niedziela -
Zaplanowana jest luźno, bo po maratonie nie każdy będzie w stanie przyjąć na siebie więcej :)
Całkowicie modyfikowalna jest jednak.

Mam nadzieję, ze nieco wyjaśniłem.

Pozdrawiam,
Dagmar

chrislab
28-12-2010, 12:52
no...zachęcasz, zachęcasz... :)

fotowesolowski
28-12-2010, 13:43
DO zachety dodam ze piatek bedzie mocno intensywnym dniem pracy
Z załozenia kazy uczestnik w małej 3-4 max osobowej grupie bedzie musiał sie zmierzyc, z 4 sesjami zdjeciowymi na 4 róznych planach zdjeciowych, na kazdym z innym fotografem i z inna modelką i z innym zagadnieniem.

Napewno kazdy bedzie miał czas dla siebie zeby fotografowac jaki prime fotograf na plane.
Ale tez bedzie pracowaól jako asystent oswietleniowec itp.
Jednym z celów warsztatów jest jak najsilniejsze uswiadomienie charakteru pracy na planie zdjeciowym.

I nie chodzi tu o popatrznenie jak ktos robi zdjecia, ale rzeczywiste osobiste wykreowanie w bezpiecznej atmoferze własnej fotografii.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zachecam, bo dawka i piguła jaką potraktujemy uczestników bedzie mocna.
Pogadanki konwersacje na to jest czas wieczorem, przy kominku lub w jkuzzi jak to lubi :):)

Pawel_G
29-12-2010, 12:23
Czy cena noclegu podana na stronie obowiązuje tylko dla uczestników warsztatów? Pytam bo jesli bym się decydował to chciałbym przyjechać z żoną która nie uczestniczyłaby w warsztatach.

Duty
29-12-2010, 12:35
Czy cena noclegu podana na stronie obowiązuje tylko dla uczestników warsztatów? Pytam bo jesli bym się decydował to chciałbym przyjechać z żoną która nie uczestniczyłaby w warsztatach.

Ta cena jest też dla osób towarzyszących - tyle pobiera SPA za pobyt z wyżywieniem i wymienionymi atrakcjami.
Za dodatkową opłatą można na miejscu skorzystać z wielu zabiegów (opis na stronie SPA)

maxwell61
29-12-2010, 23:53
Postaram się zapisać na kolejne warsztaty. Najlepiej we Wrocławiu bo luksusu nie potrzebuje :]

Misiek87
30-12-2010, 10:45
Ale pewnie cena i tak obejmie nocleg bo grupowo to taniej wyjdzie ;).

Tutaj warsztaty na pewno z potezna wiedza i to polka ekskluzywna - plawisz sie w hotelu, brodzisz w basenie (i tak malo czasu na to) i kilka osob pomaga zglebic tajniki fotografowania. Czy to drogo 2k? Wg mnie za taka wiedze, jaka zostala wspomniana wyzej - rozsadna cena, moglaby nawet w okolicach 2500 byc. Ale chyba sie przyjelo w PL, ze porzadne warsztaty kosztuje kolo 2k ;).

Powodzenia!

Duty
30-12-2010, 11:26
Postaram się zapisać na kolejne warsztaty. Najlepiej we Wrocławiu bo luksusu nie potrzebuje :]

Kolejne warsztaty szykują się w dniach 17-20 lutego, ale miejsce pozostaje to samo...
Chcemy je mocniej poeksplorować.
Rozpatrywaliśmy różne pałace itp. podobne lokalizacje, ale padło na SPA - ciepło, wygodnie, nie trzeba dojeżdżać na plan zdjęciowy, sala konferencyjna, każdy może maksymalnie wykorzystać czas wolny, a osoby towarzyszące nie będą miały czasu na nudę podczas sesji...

niekrasz
01-01-2011, 21:08
cena jak za zakres bardzo ok... ze nie ma co sie sluchac glosow marudzenia

Duty
11-01-2011, 12:52
Edycja styczniowa już prawie zapełniona :)

Zapraszam więc w imieniu organizatorów na kolejne warsztaty w dniach 17-20 lutego 2011.
Miejsce i program - bez zmian.

7osiem
26-01-2011, 13:38
jakas relacja na goraco?..jakies foty..:))