PDA

Zobacz pełną wersję : Makro w G6

Rumcajs
08-12-2005, 15:21
The resolution can be set to M2, M3 or S. If the resolution is set to L, M1 or RAW when you set the camera to super mackro mode, the resolution will automatically be changed to M2.

Przeglądając instrukcje tego aparatu spotkałem się z takimi dość dziwnymi ograniczeniami stawiannymi przez ten aparat gdy się wykonuje zdjęcia makro. Troche to dziwne że nie można zrobić fotki makro L lub RAW bo aparat zmieni mi na M2. :confused: Czy tak jest rzeczywiście czy to error w instrukcji a może ja czegoś nie rozumiem ? Da się obejść to ograniczenie np. nowym softem aparatu bo jeśli nie to ten aparat dużo stracił w moich oczach. :-x

marks19
08-12-2005, 17:13
A moze tylko chodzi o SUPER MACRO, a ze zwyklym MACRO moze da rade rawa pstryknac?

marks19
08-12-2005, 18:37
co do SUPERMACRO - masz racje
w MACRO dziala wszystko, sprawdzilem, wiec nie jest zle, nie mozna miec wszystkiego

solti
08-12-2005, 19:11
Z tego co piszecie, wygląda mi na to, że supermacro to tylko jakiś software'owy zabieg aparatu, polegający na wycropowaniu i podostrzeniu zwykłego makro. Ale oczywiście mogę się mylić:grin:

Rumcajs
08-12-2005, 21:48
co do SUPERMACRO - masz racje
w MACRO dziala wszystko, sprawdzilem, wiec nie jest zle, nie mozna miec wszystkiego

Myślałem że w takim kompakcie z wyższej półki makro będzie ful wypas a tu jakieś ograniczenia. :confused:

Z tego co piszecie, wygląda mi na to, że supermacro to tylko jakiś software'owy zabieg aparatu, polegający na wycropowaniu i podostrzeniu zwykłego makro. Ale oczywiście mogę się mylić

Mnie się też widzi że super makro to tylko taki zwykły badziewny cyfrowy zoom zrobiony ze zwykłego makro. Czyli wychodzi na to że aby zrobić przyzwoite makro bez lustrzanki i szkła się nie obejdzie a może się myle ? :confused:

pazurek
09-12-2005, 00:21
Mylisz sie, wystarczy przegladnac plfoto. Jest masa ludzi ktorzy robia swietne makra kompaktami.

http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=43616
zaczynal od Olympusa C765

http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=46492
chyba na poczatku mial G5

itd.

Tomasz Golinski
09-12-2005, 00:23
Podejrzewam nawet, że kompaktami jest łatwiej, bo wystarczy dużo mniejsza skala odwzorowania.

pazurek
09-12-2005, 00:27
Nie mowiac juz ze kompakty maja duzo wieksza GO i nie maja problemow z syfami na matrycy przy malych przeslonach. ;)

Rumcajs
09-12-2005, 10:19
Podejrzewam nawet, że kompaktami jest łatwiej, bo wystarczy dużo mniejsza skala odwzorowania.

Ja też myślę że łatwiej ale czy jakość będzie zadowalająca ? :confused: Przeglądłem troche fotek makro z aparatu G6 co znalazłem na googlach, niestety jakieś takie nieostre małe GO wogule kiszkowate. Nie wiem czy trafiłem na kiepskich pstrykaczy czy też sprzęt na więcej nie pozwolił. :lol:

Follman
10-12-2005, 00:03
Ja też myślę że łatwiej ale czy jakość będzie zadowalająca ? :confused: Przeglądłem troche fotek makro z aparatu G6 co znalazłem na googlach, niestety jakieś takie nieostre małe GO wogule kiszkowate. Nie wiem czy trafiłem na kiepskich pstrykaczy czy też sprzęt na więcej nie pozwolił. :lol:

Szczerze mowiąc aparat to tylko mały procęt w porownaniu z człowiekiem za nim ja na swoim HP 735 wygrałem dwa konkursy. A przsiadłem się na 300D i oczekiwałem ze w mgnieniu oka wygarm kolejne 5 konkursów i to był bład :D .Bo podstawa to bardzo dobrze znać swoj sprzęt , jadąc na HP wiedziałem na co mogę sobie pozwolić a na Canonie jeszcze nie wiem.

Pozdrawiam
Follman

jacam
10-12-2005, 12:13
Samym kompaktem to raczej trudno zrobić dobre makro, za mała skala odwzorowania. Trzeba dokupić do niego co najmniej soczewkę +4D.
Aby ją nakręcić na G6 musisz posiadać jeszcze tulejkę, która pozawala nakręcać filtry.

Sam maiłem G5 i używałem soczewek +4D i +10D, można też kupić Raynoxa DCR-250, skala i jakość powinna być lepsza niż z soczewek.

W kompaktach mamy dużą GO i to jest plus,
minusy to AF i manualne ostrzenie: AF wolny, manualne ostrzenie na LCD to loteria.

Po nakręceniu soczewki +10D odległość od fotografowanego obiektu to dosłownie kilka centymetrów i trzeba mieć dużo cierpliwości do ruchomych obiektów.
Ja większość zdjęć makro robiłem ze statywu ze względu na małą GO.

Tu masz przykłady moich zdjęć makro z G5

soczewka +10d, widać jaka mala jest GO
http://www.jac0m.netlook.pl/albumy/inne/slide.php?fid=F004.jpg
tu robale
http://www.jac0m.netlook.pl/albumy/fauna/slide.php?fid=F036.jpg
http://www.jac0m.netlook.pl/albumy/fauna/slide.php?fid=156_5653.jpg

soczewka +4D
http://www.jac0m.netlook.pl/albumy/fauna/slide.php?fid=173_7338.jpg
http://www.jac0m.netlook.pl/albumy/fauna/slide.php?fid=162_6239.jpg

osasa
11-12-2005, 11:23
Z tego co piszecie, wygląda mi na to, że supermacro to tylko jakiś software'owy zabieg aparatu, polegający na wycropowaniu i podostrzeniu zwykłego makro. Ale oczywiście mogę się mylić:grin:
Eeee, no chyba nie, Super macro, rózni się tym od Macro ze można ostre zdjęcia z mniejszej odległości robić, czyli jest to jakis zabieg na ogniskowej, skrócenie jej, mam racje?? Nie jest to crop, bo gdy trzymasz aparat wycelowany w obiekt do zdjecia macro, i wtedy włączasz funkcje super macro, obraz sie nie powiększa, a tylko wyostrza(a gdyby był crop to by się powiekszył). W każdym razie przy włączeniu funkcjii Macro/Super Macro nie słychać żadnego dźwięku przesuwanej soczewki, więc musi być to jednak chyba software'owo zrobione.

solti
12-12-2005, 17:59
...Nie jest to crop, bo gdy trzymasz aparat wycelowany w obiekt do zdjecia macro, i wtedy włączasz funkcje super macro, obraz sie nie powiększa, a tylko wyostrza...
Na pomysł z cropem wpadłem po przeczytaniu tego:

...nie można zrobić fotki makro L lub RAW bo aparat zmieni mi na M2...
Bo niby czemu zparat zmienia na mniejszą rozdzielczość? Może jednak obcina boki kadru najwyższej rozdzielczości, a środek wyostrza? Nie chcę jednak się zbyt mądrzyć, bo z tym akurat modelem się osobiście nie zetknąłem.

dt.
02-01-2006, 00:32
Nie jest to crop, bo gdy trzymasz aparat wycelowany w obiekt do zdjecia macro, i wtedy włączasz funkcje super macro, obraz sie nie powiększa, a tylko wyostrza (a gdyby był crop to by się powiekszył).

sprawdzilem to przed chwila - jest zupelnie odwrotnie ;P
g6 w trybie macro. celujemy w obiekt. wlaczamy super macro i... obraz sie powieksza!
w trybie macro jest mozliwosc zastosowania zooma cyfrowego, natomiast w super macro zoom cyfrowy nie jest dostepny.

W każdym razie przy włączeniu funkcjii Macro/Super Macro nie słychać żadnego dźwięku przesuwanej soczewki, więc musi być to jednak chyba software'owo zrobione.

zgadza sie. polozenie soczewek nie zmienia sie. wydaje mi sie, ze efekt uzyskany jest software'owo (wspominane juz cro'powanie) - potwierdza to brak mozliwosci uruchomienia zooma cyfrowego przez uzytkownika (w super macro).

moj pierwszy post na forum - witam starych lokatorow : )

VOYAGEUR
02-01-2006, 11:41
Jak widze po fotkach na forum na G6, G5 mozna robic niezle macro tylko jeszcze nie wiem jak- ale dojde do tego;) Jesli o mnie chodzi to uwazam G6 za doskonaly kompakt do portretow. Jasnosc obiektywu odwzorowanie kolorow i zoom do140mm. Typowa portretowka bez noszenia ton sprzetu. Jak dla mnie git.

Pszczola
02-01-2006, 12:39
Jak na typowa portretowke to imho Gx ma za mala GO. Jak na kompakta to git ;-)

RadiB
06-01-2006, 20:06
wlaczamy super macro i... obraz sie powieksza!

Jesli masz na mysli obraz na wyswietlaczu, to wlasnie to jest dowodem, ze soft robi crop.

Riccardo
06-01-2006, 20:13
Jak na typowa portretowke to imho Gx ma za mala GO. Jak na kompakta to git ;-)
za mala? Za duza chyba...

Pszczola
06-01-2006, 21:16
za mala? Za duza chyba...

Za mala w sensie za duza ;-) Przepraszam, mialem na mysli rzecz jasna, ze GO jak dla mnie za duza do portretow.

VOYAGEUR
07-01-2006, 12:16
A ja napisalem ze jest to KOMPAKT do portretow. To stwierdzenie chyba samo wyjasnia ze GO bedzie za duze. Portrety na ktorych zarabiam dalej robie lustrzanka analogowa.