Zobacz pełną wersję : Polskie menu.
bodzio239
15-12-2010, 11:39
Witam.
Jestem nowy na forum i zamierzam być nowy w systemie za sprawą Canona eosa 7D. W związku z planowanym zakupem tego sprzętu w Anglii i w razie braku w nim polskiego menu mam pytanie , czy można ewentualnie do niego wgrać polskie menu i skąd go pozyskać. Pozdrawiam
Heilsberg
15-12-2010, 14:25
Nie sądzę by 7D kupione w Anglii nie miało polskiego menu. Po prostu to niemożliwe. To nie samochód, że kierownica z prawej.
bodzio239
15-12-2010, 15:45
Nie sądzę by 7D kupione w Anglii nie miało polskiego menu. Po prostu to niemożliwe. To nie samochód, że kierownica z prawej.
Dziękuję za wyjaśnienie, teraz będę już spokojny. Pozdrawiam
jacek-ie
15-12-2010, 16:09
A właśnie, że można kupić w UK (np. Ebay) sprzęt, który nie posiada polskiego menu, a tylko angielski i japoński (import z rynków Azji i Oceanii).
Sam miałem w rękach taki aparat i sie zastanawiałem, jak dograć inny język. Być może firmware rozwiąże ten problem, ale nie miałem okazji tego sprawdzić.
Pozdrawiam,
J.
Tak, trzeba wgrać inny firmware.
A właśnie, że można kupić w UK (np. Ebay) sprzęt, który nie posiada polskiego menu, a tylko angielski i japoński (import z rynków Azji i Oceanii).
Albo jedne z pierwszych modeli. Najlepszy sposobem na zakup było by po prostu spytanie sprzedawcy. Zawsze przed zakupem w sieci proszę sprzedawców o rozpakowanie i sprawdzenie całego aparatu czy wszystko działa jak należy. To jedyne wyjście by się dowiedzieć.
Dodatkowo, nie ma aż takiej różnicy pomiędzy EN, a PL:mrgreen:
ja np kupilem 500tkę w Anglii na ebayu, odmiana Rebel... bodajże wersja na USA i Kanadę i mam polskie menu, raczej bym się nie przejmował, chociaż zawsze warto zapytać sprzedawcę
Heilsberg
16-12-2010, 10:46
Ale tu mówimy o 7D, które od pierwszego firmware ma polski język w menu. Po co człowiekowi mieszacie. Jak kupiłem coś tam coś tam to może i nie miało a tu chodzi konkretnie o 7D.
Ale tu mówimy o 7D, które od pierwszego firmware ma polski język w menu.
No, to to dosyć zabawne. Bo znajomy z US kupował od razu jak to się 7d pokazało na rynku i czy PL był nie wiem, ale nie było ENG:evil:
Heilsberg
16-12-2010, 11:15
A mój miał klawisze zamienione. Czy to oznacza, że wszystkie tak mają? Wszelkie znaki na ziemi i niebie mówią że języki zarówno PL jak i ENG muszą być w 7D.
jacek-ie
16-12-2010, 20:00
Witam,
teoretycznie, biorąc na tzw. zdrowy rozsądek tak by było najlepiej, bo po co mieszać wersje i na jeden kraj dać 25 języków, a na inny tylko 2 ??
Ale istnieje w dużych korporacjach tzw. pozycjonowanie rynków i różnice są często istotne. Pomijam specyficzne wymagania jak np. dla TV w USA musi być 110 V i NTSC, a na Europę 220 V i PAL, bo takie są normy w danym kraju.
Ale wracając do pytania założyciela wątku : zadaj pytanie sprzedawcy, czy w tym konkretnym aparacie, który kupujesz JEST menu w języku, który Cię interesuje ? Tak już ktoś wyżej zaproponował, nie widzę w tym problemu, sprzedawca widząc zainteresowanego klienta, na pewno odpisze na maila.
A co do firmwaru, to w wersji, która miała 2 języki po wgraniu nowego niestety sie to nie zmieniło, więc nie jest to takie hop-siup, jak się wydaje, musi być zaszyte gdzieś głębiej ... Być może serwis jest w stanie tu pomóc, ale to już pytanie do Żytniej.
Pozdrawiam,
J.