Zobacz pełną wersję : 430ex II problem z palnikiem
Witam.
Otóż mam problem z lampa 430exII w czasie zmiany odchylenia palnika a nawet lekko go dotykając w pozycji pionowej zmieniają mi się ustawienia lampy parametry zoom raz jest jakas wartość a raz - - pusto,dodatkowo raz znika raz sie pojawia znaczek w rogu ukazujacy pokrycie matrycy błyskiem.
Czego to może być wina? zlego spasowania? czy może to normalne?
sylwester Samluk
14-12-2010, 19:33
Palnik musi byćskierowany na wprost osoby fotografowanej, tak to już jest w tym przypadku.
Palnik musi byćskierowany na wprost osoby fotografowanej, tak to już jest w tym przypadku.
Kolega też ma taką przypadłość?
Handelson
14-12-2010, 19:43
Kolega też ma taką przypadłość?
To nie przypadłość - tak ma być :)
Przemek_PC
14-12-2010, 19:44
Wiem co jest przyczyną, nieprzeczytanie instrukcji obsługi :)
Wiem co jest przyczyną, nieprzeczytanie instrukcji obsługi
nie mam jej nawet,ale zapytalem bo myslałem że kupiłem jakąs felerną sztuke ;)
Dzieki Pozdro
Przemek_PC
14-12-2010, 20:11
A to inna sprawa, poszukaj w sieci. Na 100% jest w jęz. angielskim i jest napisane, że w ustawieniu ZOOM na Auto po podniesieniu lub obróceniu palnika zoom lampy ustawia się na 50mm a wyświetlacz pokazuje -- zamiast ogniskowej.
A to inna sprawa, poszukaj w sieci. Na 100% jest w jęz. angielskim i jest napisane, że w ustawieniu ZOOM na Auto po podniesieniu lub obróceniu palnika zoom lampy ustawia się na 50mm a wyświetlacz pokazuje -- zamiast ogniskowej.
Ale nie chodzi o to bo to akurat wiem,chodzi o to że wystarczy ze dotkne palnika i bez wzgledu na ustawienia zoom itd to lampa jak by zaczyna wariować dotkne raz robi się 24 dotkne znów robi się -- i to jest problem
Ale nie chodzi o to bo to akurat wiem,chodzi o to że wystarczy ze dotkne palnika i bez wzgledu na ustawienia zoom itd to lampa jak by zaczyna wariować dotkne raz robi się 24 dotkne znów robi się -- i to jest problem
Ktoś jest w stanie sprawdzić to?
Handelson
15-12-2010, 23:09
Ktoś jest w stanie sprawdzić to?
O ile dasz dotknąć palnika ;)
... parę razy :D, żeby diagnoza była profesjonalna.
Tezet-gdynia
16-12-2010, 16:33
...I paru osobom, zeby bylo obiektywnie (a moze powinno to tutaj zabrzmiec palnikowo?)...
A tak serio, to pewnie styki w srodku lampy na lamaniu palnika sa luzne i z braku kontaktu zaczyna swirowac ;)
czerwiniak
16-12-2010, 17:21
No to chłopie coś masz nie tak z lampą.
Ja stawiam na to co pisze Tezet-gdynia
sprzet kupiony był w UK gwarancje mam gdzieś ale czy u nas będą ja kwestionować?
Przemek_PC
17-12-2010, 16:39
No lepiej żeby u nas jej nie kwestionowali.
No lepiej żeby u nas jej nie kwestionowali.
Dlaczego?
Bartek_902
17-12-2010, 16:51
Też tak miałem z moją 580. Kwalifikuje się do serwisu.
Mój znajomy miał podobny przypadek tyle ze dzialo sie tak tylko w trybie auto zoom jak ustawiles manualnie powiedzmy na 24 czy 50 to ruchy palnikiem nic nie robiły z ustawieniami,zmieniałeś na auto i wystarczył lekki ruch albo dotkniecie palnika i zaczynał swirować
Przemek_PC
17-12-2010, 16:52
Bo jak ją zakwestionują to zapłacisz za naprawę. Lepiej żeby ją honorowali albo ją uznali ale nie zakwestionowali.