PDA

Zobacz pełną wersję : Najlepsze szkło o górnej ogniskowej ok. 200mm?

Propi
08-12-2005, 10:18
Szukam jakiegoś w miarę taniego (+- 700 zl) obiektywu o dosc duzym zakresie górnej ogniskowej, gdzieś między 200 a 300 mm... Chodzi mi po głowie Canon 75-300 III USM, ale widzę, że na forum wcale nie uchodzi on za obiektyw wybitny.
Szukam czegoś w miarę jasnego, kontrastowego i ostrego. Główne zastosowania - fotografia portretowa, względnie jakieś detale w architekturze, raczej nie makro. W gruncie rzeczy może być to jakiś obiektyw stałoogniskowy, chociaż z tego co na razie widziałem, raczej nie produkuje się "tanich" stałek w okolicach 200-300 mm. Głośność czy prędkość AF nie są dla mnie specjalnie istotne, przede wszystkim chodzi mi o jakość.
W tej chwili posiadam niestety jedynie 50 f/1.8 i ta jakość mi odpowiada, nawet bardzo. Byłoby dobrze, gdyby udało mi się znaleźć coś o podobnej jakości optycznej. Dużo czytałem o różnych obiektywach, 55-200, 70-210, 80-200... i chyba za dużo skrajnych opinii i zbyt dużo informacji pochłonąłem. Mam nadzieję, że po dokładnym zakreśleniu moich zainteresowań i planów wykorzystania tego szkła, będziecie w stanie doradzić mi coś najbardziej odpowiedniego.
Zdaję sobie sprawę, że budżet mam... niezbyt wysoki ;), ale to ma być szkło na jakiś czas, a nie na całe życie. Oczywiście przy pierwszej okazji zmienię na jakąś L'kę, ale na razie chciałbym po prostu podciągnąć umiejętności, zanim rzucę się na głęboką wodę z kupowaniem drogiego sprzętu.
Wszelaka pomoc mile widziana :)

gwozdzt
08-12-2005, 10:57
Mogę polecić Canon EF 70-210/3,5-4,5 USM, ale juz niestety nieprodukowany, więc tylko używany.
nawiązując do wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=7194 to ten obiektyw posiada identyczną budowę mechaniczną (nawet obudowę i gabaryty!) jak EF100-300/4,5-5,6USM, z tym, że ma krótszy zakres ogniskowych (ale też zoom 3-krotny) i lepsze światło. I jest też zdecydowanie lepszy optycznie.
Zwróć uwagę, aby nie pomylić go ze starym puzonem, ślimakiem EF70-210/4. Ten ma wprawdzie stałe światło, ale wbrew regułom uchodzi za zdecydowanie słabszy optycznie.

kami74
08-12-2005, 11:08
No za 7 stówek to tele zooma o jakosci optycznej 50/1.8 to nie kupisz napewno, ba nawet za kwotę dwa czy trzy razy większą nie kupisz. Jak pomnozysz te 700 X 4 to już 70-200 /4L będzie. Za małą kasę ok 900 PLN tradycyjnie polecę Sigmę 70-300 APO DG Macro. PZDR