Zobacz pełną wersję : 70-200 F/2,8 L IS II - numer seryjny i wada fabryczna
Witam,
Mam pytanie do użytkowników tego szkiełka: Czy w każdym przez Was użytkowanym obiektywie jest wbity numer seryjny - na pierścieniu korpusu patrząc od strony body? I przy okazji pytanie, czy ktoś z Was zwracał kiedyś ten obiektyw z powodu jakiejś wady, np skaza na wewnętrznych soczewkach? Właśnie dzisiaj dotarł do mnie długo wyczekiwany obiektyw, no i zauważyłem skazę na wewnętrznych soczewkach:(. Oczywiście szkło wraca do dystrybutora. A miało być tak pięknie:evil:
To po co sie pytasz? Dostales wadliwe szklo (z przykroscia wspolczuje) i trzeba wymienic - wot i wsio :-)
OrzelPiotr
13-12-2010, 16:38
Jeden numer jest na bagnecie (chyba symbol produkcji) a drugi pod obiektywem (S/N). U mnie brak usterek.
komarsnk
13-12-2010, 18:15
Ja mam tylko jeden numer... od spodu na korpusie. Na bagnecie (o dziwo) nie mam. Od początku zero wad - szkła bez skaz, AF zabija ;)
Muszą być dwa numery : jeden na białej obudowie poniżej bagnetu nr seryjny a drugi z datą produkcji jest on lekko wytłoczony na czarnym bagnecie (po zdjęciu pokrywki bagnetu).
Wymień, a będziesz zadowolony,według mnie jedno z lepszych dzieł Canona, o dziwo,nawet ciężar i kolor nie przeraża.
Szkło jest rewelacyjne, ja zamieniłem z wersji I na drugą. Ostrość jest fantastyczna, szybki AF. Wymień na egzemplarz wolny od wad, po pierwszej sesji tym szkłem o poprzednich wadach szybko zapomnisz!:mrgreen: Ja na swojej wersji mam numery fabryczne w dwóch miejscach.
U mnie jest jeden numer pod spodem . Na bagnecie nie ma nic . Obiektyw daje obraz jak zyleta , AF i IS pracuja perfekt . Jak odeslales go z powrotem , to sie nie martw , dostaniesz nowy egzemplarz i po sprawie .
Bejobejo
13-12-2010, 20:49
Nie macie serii od strony bagnetu? pewnie jakieś podróbki:)
W ostatnich miesiącach Canon wprowadził nową numerację obiektywów i w związku z tym nie ma już kodu daty produkcji wytłoczonej/wystemplowanej wewnątrz bagnetu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nowy numer seryjny jest zawsze 10-cyfrowy (piszę z pamięci).
W ostatnich miesiącach Canon wprowadził nową numerację obiektywów i w związku z tym nie ma już kodu daty produkcji wytłoczonej/wystemplowanej wewnątrz bagnetu.
Nowy numer seryjny jest zawsze 10-cyfrowy (piszę z pamięci).
To pewnie data produkcji jest zakodowana w numerze seryjnym :-D, nie chce mi się jakoś wierzyć aby pozbyli się takiej informacji na stałe ;-).
komarsnk
13-12-2010, 22:48
W ostatnich miesiącach Canon wprowadził nową numerację obiektywów i w związku z tym nie ma już kodu daty produkcji wytłoczonej/wystemplowanej wewnątrz bagnetu..
Jeden numer jest na bagnecie (chyba symbol produkcji) a drugi pod obiektywem (S/N). U mnie brak usterek.
No to jak w końcu... masz OrlePiotrze jeden numer czy dwa? Bo dziwna akcja wyszła ;)
Nie macie serii od strony bagnetu? pewnie jakieś podróbki:)
Może i podróbki ( :rolleyes: ) ale i tak go kocham :lol: a i może skutecznie służyć jako narzędzie zaczepno-obronne :mrgreen:
70-200 II są ze starą numeracją lub z nową.
ja też mam już jeden numer. 10 cyfr. Pisali o tym swojego czasu na canonrumors.
Tu jest troche informacji:
http://www.the-digital-picture.com/
OrzelPiotr
14-12-2010, 00:25
Ja ma dwa numery jeden na spodniej stronie obiektywu (6 cyfr) - obok mount ring - a drugi jest od strony bagnetu na plastikowej osłonce soczewki prawie tego drugiego numeru nie widać (u70701).
Niedawno brałem Macro 100L IS i jest 7 cyfr wybite na metalowym bagnecie - tego drugiego numery nie znalazłem - ale też i strasznie nie szukałem.
hekselman
14-12-2010, 01:05
Uwaga na te obiektywy z jednym numerem - to może być kubek-termos!!!!
czerwiniak
14-12-2010, 12:02
Tzn.?????
http://allegro.pl/prezent-kubek-termos-obiektyw-canon-70-200-350ml-i1363534490.html
komarsnk
14-12-2010, 15:07
Uwaga na te obiektywy z jednym numerem - to może być kubek-termos!!!!
No temperaturę to on długo trzyma. POLECAM! :mrgreen:
Ale jakoś tak nie próbowałem z płynami... :rolleyes: