Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowy, kompaktowy TAMRON 18-270 PZD VC

Cichy
09-12-2010, 10:26
Tamron zaskakuje. Swój flagowy ultrazoom 18-270 zminiaturyzowali do granic możliwości i wsadzili weń cichy napęd AF.

I co dziwne, nie nazwali go USD, tak jak w przypadku 70-300, tylko PZD (piezo drive).

Właściwie to uczciwe posunięcie, w przeciwieństwie do Canona, któy nazywa USM napędy i w Lkach i kitach, mimo, że to zupełnie różne bajki.

Dostępność obiektywu - koniec grudnia/początek stycznia.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img704.imageshack.us/img704/4023/18270pzd.jpg)

A my nadal czekamy na nowe szkła pod FF :(

Cichy
09-12-2010, 16:40
Do kompletu informacji brakuje ceny - 2250 zł :(

RomanS
09-12-2010, 16:53
... I co dziwne, nie nazwali go USD, tak jak w przypadku 70-300, tylko PZD (piezo drive).
Właściwie to uczciwe posunięcie, w przeciwieństwie do Canona, któy nazywa USM napędy i w Lkach i kitach, mimo, że to zupełnie różne bajki.
...
Nie bardzo rozumie ta uwage, moze cos jasniej. Dotychczas zawsze sadzilem ze wszystkie napedy USM Canona oparte sa na piezoelektrycznym zjawisku, wiedzac o ich roznych typach.

chopinx
09-12-2010, 20:00
Nie bardzo rozumie ta uwage, moze cos jasniej. Dotychczas zawsze sadzilem ze wszystkie napedy USM Canona oparte sa na piezoelektrycznym zjawisku, wiedzac o ich roznych typach.

Oba typy napędów USM oparte są elementach piezoelektrycznych, to prawda ale silnik pierścieniowy jest rewelacyjnie prosty, szybki i niezawodny, zaś silnik Micro USM jest po prostu miniaturowym silniczkiem zintegrowanym z przekładnią czyli odmianą klasycznego napędu AF. Polecam zajrzeć na japońską stronę Canona, warto.

Sunders
09-12-2010, 21:17
Tamron zaskakuje. Swój flagowy ultrazoom 18-270 zminiaturyzowali do granic możliwości i wsadzili weń cichy napęd AF.

I co dziwne, nie nazwali go USD, tak jak w przypadku 70-300, tylko PZD (piezo drive).(
Czy ten obiektyw ma silnik pierścieniowy jak np. Canon 70-200L?

Cichy
09-12-2010, 21:33
Czy ten obiektyw ma silnik pierścieniowy jak np. Canon 70-200L?

PZD (Piezo Drive)

Silniki ultradźwiękowe podzielone są na 2 kategorie w zależności od tego jak generowana jest energia przenosząca napęd: ruchome fale energii oraz stałe fale energii. Silniki napędzane przez ruchome fale energii zawierają kołowy ultradźwiękowy arc motor używany w aktualnie wprowadzonym na rynek 70-300mm F/4-5.6 VC USD. W obiektywie 18-270mm F/3.5-6.3 Di II PZD zastosowano nową technologię, PZD (Piezo Drive), która działa zgodnie z zasadami fali stojącej.
Silnik ultradźwiękowy fali stojącej wykorzystuje napięcia by rozszerzyć i włączyć piezoelektryczny (piezoceramic) element, w ten sposób przenosząc cały element w ruch fal stojących. Metalowa krawędź jest punktem kontaktowym elementu z wirnikiem, porusza się ruchem eliptycznym od obrotowego ruchu poruszającego się elementu. Następnie tarcie z tego ruchu obraca wirnik. Motory ultradźwiękowe fali stojącej posiadają odrębną zaletę bycia szybszymi, cichszymi oraz bardziej precyzyjnymi i kompaktowymi niż ich odpowiedniki działające na zasadzie ruchomej fali energii.

RomanS
09-12-2010, 21:57
Oba typy napędów USM oparte są elementach piezoelektrycznych, to prawda ale silnik pierścieniowy jest rewelacyjnie prosty, szybki i niezawodny, zaś silnik Micro USM jest po prostu miniaturowym silniczkiem zintegrowanym z przekładnią czyli odmianą klasycznego napędu AF. Polecam zajrzeć na japońską stronę Canona, warto.
Strone ogladalem nie raz, oraz wiele innych o silnikach piezo. I napisalem wyraznie - "wiedzac o ich roznych typach."

RomanS
09-12-2010, 23:32
PZD (Piezo Drive)
Silniki ... .
Natomiast tego opisu, nic nie rozumie - sama poezja.
Ale jak dziala silnik piezo wiem, to jest juz dosyc dlugo uzywane rozwiazanie w optyce.

epicure
09-12-2010, 23:45
Silniki ultradźwiękowe podzielone są na 2 kategorie w zależności od tego jak generowana jest energia przenosząca napęd: ruchome fale energii oraz stałe fale energii. Silniki napędzane przez ruchome fale energii zawierają kołowy ultradźwiękowy arc motor używany w aktualnie wprowadzonym na rynek 70-300mm F/4-5.6 VC USD. W obiektywie 18-270mm F/3.5-6.3 Di II PZD zastosowano nową technologię, PZD (Piezo Drive), która działa zgodnie z zasadami fali stojącej.
Silnik ultradźwiękowy fali stojącej wykorzystuje napięcia by rozszerzyć i włączyć piezoelektryczny (piezoceramic) element, w ten sposób przenosząc cały element w ruch fal stojących. Metalowa krawędź jest punktem kontaktowym elementu z wirnikiem, porusza się ruchem eliptycznym od obrotowego ruchu poruszającego się elementu. Następnie tarcie z tego ruchu obraca wirnik. Motory ultradźwiękowe fali stojącej posiadają odrębną zaletę bycia szybszymi, cichszymi oraz bardziej precyzyjnymi i kompaktowymi niż ich odpowiedniki działające na zasadzie ruchomej fali energii.

Ktoś coś z tego rozumie? ;)

A swoją drogą ciekawe, jaka będzie jakość wykonania tego obiektywu. Tak zminiaturyzowany hiper zoom będzie miał pewnie rachityczny 3-częściowy teleskopowy tubus, wysuwający się na jakieś 20 cm.

chopinx
10-12-2010, 00:44
Strone ogladalem nie raz, oraz wiele innych o silnikach piezo. I napisalem wyraznie - "wiedzac o ich roznych typach."

Nie słyszałem żeby Canon stosował różne rozwiązania pierścieniowego silnika USM, wszystkie są jednej konstrukcji tzn. z falą bieżącą. Stosowane są nie tylko w obiektywach serii L , również np. w EF 24-85, natomiast w obiektywach budżetowych stosuje się dziś tańszy Micro USM, bo Canon ma ambicje wszystkie swoje obiektywy wyposażyć w napęd USM. Tamron zastosował tym razem nieco inne, własne rozwiązanie.

sprocket73
10-12-2010, 09:30
Ktoś coś z tego rozumie? ;)

Kiepsko ze zrozumieniem...
Z tego co napisane rozumiem, że to PZD jest lepsze od USD - na to wskazywałoby ustatnie zdanie.
Ale jak to się ma do USM Canona ? Bo z na początku jest sugerowane, że USD to odpowiednik ring USM czyli PZD to odpowiednik micro USM? Ale przecież micro USM jest gorsze od ring USM... więc jest tu gdzieś błąd...
Ktos mógłby go rozwikłać ?

RomanS
10-12-2010, 10:29
Nie słyszałem żeby Canon stosował różne rozwiązania pierścieniowego silnika USM, wszystkie są jednej konstrukcji tzn. z falą bieżącą. Stosowane są nie tylko w obiektywach serii L , również np. w EF 24-85, natomiast w obiektywach budżetowych stosuje się dziś tańszy Micro USM, bo Canon ma ambicje wszystkie swoje obiektywy wyposażyć w napęd USM. Tamron zastosował tym razem nieco inne, własne rozwiązanie.
Ja tez nie slyszalem i nie rozumie po co tu bylo cytowanie mojego tekstu. Przesiez piszac -"wiedzac o ich roznych typach" Chodzilo o pierscieniowy USM i Micro USM, bo innych typow nie ma u Canona.

AmatorKrak
10-12-2010, 11:24
http://software.canon-europe.com/files/documents/EF_Lens_Work_Book_9_PL.pdf

Tu można wyprostować troszkę temat, polecam stronę 179

chopinx
10-12-2010, 12:16
Rozumiem Cichego. Canon stosuje chwyt marketingowy i pod nazwą USM sprzedaje rozwiązania bardzo różniące się konstrukcyjnie i przede wszystkim funkcjonalnie, mimo oparcia napędu o to samo zjawisko fizyczne. Tamron podkreśla różnice rozwiązań technicznych prawdopodobnie dla podkreślenia przewagi ostatniego rozwiązania. Które rozwiązanie jest lepsze i tak ocenią użytkownicy. Nie ważna technika dla techniki, tylko jej przydatność i niezawodność.

sprocket73
10-12-2010, 12:33
no ale czy ktoś mógłby wypozycjonować te rozwiązania?

co jest u Tamrona odpowiednikiem ring USM Canona ? USD, czy PZD ?
czy może PZD to coś lepszego niż jakikolwiek USM Canona ?

RomanS
10-12-2010, 12:37
Rozumiem Cichego. ....
No to jakas inna optyke czy fizyke studiowales niz ta na ktorej sa oparte te rozwiazania. A marketing to tutaj zrobil ale kto inny :) . No wypsnelo sie koledze Cichemu, bywa.

Kolekcjoner
10-12-2010, 13:28
Rozumiem Cichego. Canon stosuje chwyt marketingowy i pod nazwą USM sprzedaje rozwiązania bardzo różniące się konstrukcyjnie i przede wszystkim funkcjonalnie, mimo oparcia napędu o to samo zjawisko fizyczne.

Pewnie a Tamron to jest anielska firma, która nie stosuje marketingu tylko rozdaje wszystko z sercem na dłoni :lol:.
Szczególnie ten tekst wyjaśnia wszystko w sposób niezwykle przejrzysty i nie budzący żadnych wątpliwości :mrgreen:.

chopinx
10-12-2010, 15:17
Szczególnie ten tekst wyjaśnia wszystko w sposób niezwykle przejrzysty i nie budzący żadnych wątpliwości :mrgreen:.

Nie pierwszy to przypadek, kiedy teksty techniczne tłumaczą ludzie po filologii. No chyba że translatory osiągneły już taki poziom.:grin:
A swoją drogą czy do dobrego wykorzystania auta potrzebna jest wiedza jak działa sterownik wtrysku paliwa?:confused:

evangelion69
10-12-2010, 16:36
http://www.canon.com/technology/canon_tech/explanation/usm.html

Kolekcjoner
10-12-2010, 18:12
Nie pierwszy to przypadek, kiedy teksty techniczne tłumaczą ludzie po filologii. No chyba że translatory osiągneły już taki poziom.:grin:
A swoją drogą czy do dobrego wykorzystania auta potrzebna jest wiedza jak działa sterownik wtrysku paliwa?:confused:

Wiesz to że to tłumaczenie jest do .... to wiadomo :-D, natomiast pisałeś coś o chwytach marketingowych ;-)8-).

niechcemisie
10-12-2010, 22:21
Mam do dyspozycji 18-200 Canona i w takie wynalazki to tylko warto wejsc jak sie ma kase i nie zalezy mu artystycznej fotografii a ma byc lepiej niz KIT. Jak ktos kupuje puche to sie w takie rzeczy pcha i dlatego takie szkla jako chwyt reklamowy mozna zaliczyc;)

marceleqs
11-12-2010, 02:09
nie bede tworzyl dodatkowego watku, wiec zapytam tu.. jakie sa najistotniejsze wady i zalety ring-USM?

spotkalem sie z dziwnymi opiniami "fachowcow", ciekaw jestem jak wy odpowiecie :)

mi przyszly na mysl:

- precyzja
- szybkosc (tu był spór, że niby USMy są o polowe wolniejsze od wiertarek)
- celnosc w slabych warunkach
- energooszczednosc
- cisza (ja bym to wymienil na koncu ale u nich to byl pierwszy i jedyny powod dla ktorego canon zrobil USM:D)
- trwałość, niezawodność konstrukcji

mile widziane wyjasnienie, bo szukalem w google ale nic sensownego poza tym nie znalazlem..

Mistrz Yo
17-01-2011, 11:18
Witam
Przesiadłem się z małpy na lustro pare lat temu, ale dopiero dojrzałem do zakupu czegoś lepszego niż kit. Ze względu na wiedzę srednio-amatorską i brak możliwości fizycznego porównania, czy mógłbym prosić o rzeczowe info w różnicach pomiędzy poniższymi szkłami. No i oczywiście czy te różnice są warte 700 zł.
Tamron AF 18-270 f/3.5-6.3 Di II VC PZD Piezo - Tamron AF 18-270 f/3.5-6.3 Di-II VC LD Asp (IF) Macro
Jeżeli ktoś, życzy sobie uswiadomić mi że jestem parweniuszem i się nie znam, ponieważ powinienem uzbroić sie w kilka szkieł stosownych do sytuacji - szkoda czasu - należe do targetu docelowego działu marketingu Tamrona i napewno kupię szkło uniwersalne.
Dziekuję za pomoc.

OrzelPiotr
17-01-2011, 13:07
Jako, że 18-270 Piezo jest pozbawiony testów to ciężko cokolwiek powiedzieć. Pewne jest to: brak trybu makro i nowy autofocus. Na pewno bolączką modelu bez piezo był AF. Druga sprawa to, że ceny obu modeli spadają Di II VC LD MACRO kosztował w dniu premiery ok 1900 zł. Trzeba czekać.

Mistrz Yo
19-01-2011, 21:03
Poczekamy na konstruktywne testy, a co do ceny to racja akceptowalna cena nowego modelu to ok 1500 pln.

simon75
19-01-2011, 22:10
Witam
Przesiadłem się z małpy na lustro pare lat temu, ale dopiero dojrzałem do zakupu czegoś lepszego niż kit. Ze względu na wiedzę srednio-amatorską i brak możliwości fizycznego porównania, czy mógłbym prosić o rzeczowe info w różnicach pomiędzy poniższymi szkłami. No i oczywiście czy te różnice są warte 700 zł.
Tamron AF 18-270 f/3.5-6.3 Di II VC PZD Piezo - Tamron AF 18-270 f/3.5-6.3 Di-II VC LD Asp (IF) Macro
Jeżeli ktoś, życzy sobie uswiadomić mi że jestem parweniuszem i się nie znam, ponieważ powinienem uzbroić sie w kilka szkieł stosownych do sytuacji - szkoda czasu - należe do targetu docelowego działu marketingu Tamrona i napewno kupię szkło uniwersalne.
Dziekuję za pomoc.

Jak to jest w końcu z tymi Tamronami?
Z tego co mnie sie wydaje najlepszym rozwiazaniem bedzie ten z napędem PIEZO... jednak takowego (z takim opisem) nie zauważyłem na znanych portalach aukcyjnych...

Mistrz Yo
19-01-2011, 23:41
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/1792645
na allegro jeszcze za wczesnie

simon75
31-01-2011, 22:45
Od piątku posiadam tego Tamrona z PZD.... złego słowa puki co nie moge na jego temat powiedziec.
Jak dla mnie super sprawa!
Szczerze polecam!

jacek-ie
31-01-2011, 22:52
No to zapodaj jakąś fotkę z 7D do kompletu ;), chętnie popatrzę (trzymy).

Pozdrawiam,

J.

Cichy
01-02-2011, 11:50
Jest już dostępny, cena faktycznie 2390. Test niebawem ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Pewne jest to: brak trybu makro (...)

To jakieś koszmarne niedopatrzenie marketingowców Tamrona. Niby szkło nie ma macro, a ostrzy z bardzo bliska i daje większe powiększenie niż taki 28-75, który Macro w nazwie ma.

18-270 PZD

źródło (http://img88.imageshack.us/img88/4818/testc01.jpg)

28-75 2.8 Macro

źródło (http://img708.imageshack.us/img708/4869/testc02.jpg)

jacek-ie
01-02-2011, 19:01
Może i ostrzy, ale na moje oko, to zdjęcie z 28-75 jest ostrzejsze ...

J.
Ale to może wina przesłon, jedno ma F/3,6 a drugie F/5.3 ...

J.

dziobolek
01-02-2011, 23:46
Może i ostrzy, ale na moje oko, to zdjęcie z 28-75 jest ostrzejsze ...

J.
Ale to może wina przesłon, jedno ma F/3,6 a drugie F/5.3 ...

J.

Eeeee tam... czepiasz się ;)
Porównujesz ostrość szkła a'la "L" ze szkłem klasy spacerzoom.
Nie o to tu chodziło, a o fakt możliwości wykonania fotek Macro,
obiektywem bez napisu MACRO na obudowie.

Pozdrówka!

art71
02-03-2011, 01:33
Witam
Czy posiada ktoś już ten obiektyw ? ( najlepiej z 550d )
Pozdrawiam

olek.tbg
30-05-2011, 14:53
Dołącze się do pytania:-D

Posiada już ktoś jakieś opinie co do nowej wersji?

pawgaw
05-07-2011, 13:38
Posiada, z 550d sprawuje się całkiem nieźle, jednak zawsze jest jakieś ale....
Po pierwsze - zacząłem się tym bawić w pomieszczeniach, ISO 200-400 (czasem 800), 580EX II. No i cóż. Problem w tym, że nie zawsze trafiał w to, co chciałem. Nie znaczy, że było źle, ale byłem skłonny oddać.
Po drugie - na zewnątrz całkiem OK. Zakres zooma bardzo fajny, da się focić :) No i zdjęcia też wychodzą przyzwoite o ile nie przekacza się powiedzmy 250mm. powyżej już mydełko. Co prawda do robienia fotek bez zbliżeń osób nie przeszkadza, ale niedosty pozostaje.
Nie wiem, czy aparat się "nauczył" tego obiektywu, czy też to może moja wina, ale zauważyłem znaczącą poprawę wykonywania zdjęć w pomieszczeniach.
Ostatnio miałem możliwość robienia zdjęć w katedrach (czasem ciemnych, czsem jasnych) i powiem, że jest nieźle. Odzyskałem zaufanie do tego obiektywu (przed wyjazdem zastanawiałem się, czy lepiej nie zabrać ze sobą KITa).
Stabilizacja działa bardzo dobrze. Przy ciemnicy w ISO800-1600 zdjęcia nie wychodza rozmazane nawet przy czasie 1/20 (1/15 z podpórką pod rękę :lol: ). Oczywiście w nocy nie ma co liczyć na cuda - jak jest ciemno to trza focić przy 1600-3200 i liczyć na akceptowalne szumy:) (taki żarcik). Problem w tym, że przy użyciu wbudowanej lampy i 270 mm obiektyw robi cień. Ale trudno - szybkie spojrzenie na foto i wiadomo, ze trzeba poprawić.
AF również bez większych zastrzeżeń - miałem raz problemy z ustawieniem ostrości w zacienionym miejscu i małym kontraście, ale to było przy użyciu LiveView (więc wiedziałem, że tak moze być). Poza tym OK.
No i jeszcze jedna rzecz. po zamontowaniu obiektywu i poruszaniu nim u nasady są zauważalne luzy (po obwodzie). nie znaczy to, że obiektyw się sam porusza, po prostu taka malutka niedoróbka?
A... i posiadaczom polecam używać LOCK przy przenoszeniu:) lubi zadziałać grawitacja.

Krzychok11
06-07-2011, 21:55
Witam,
Przeklejam pytanie, które zadałem w wątku w sekcji Testy.

Jak porównalibyście ten obiektyw z Canonem 15-85. Pomijając szeroki kąt (15 vs 17 mm) czy jakość optyczna, ostrzenie tych obiektywów jest porównywalne ?

Niedawno wymieniłem D60 (tak tak) na 50D i mój Tamron 17-50 całkowicie stracił ostrość. Myślałem (kierując się nieco opiniami z forum), że takie super telezoomy nie nadają się, muślałem o T 17-50 VC albo C 15-85 IS, a tu taka miła niespodzinka - czyli spacer zoom z tele w jednym. Ale po obecnych problemach z ostrością, jest to dla mnie priorytet.

Jestem amatorem oczywiście, zdjęcia typowe i raczej nie rozbudowuję gamy szkieł. Oczywiście mogę żyć bez zakresu tele, ale jeśli potwierdzilibyście jakość optyczną to czemu nie.
Pozdrawiam,

dziobolek
06-07-2011, 22:20
Witam,
Przeklejam pytanie, które zadałem w wątku w sekcji Testy...

Oooo! :shock: Więc po co jeszcze raz to samo...??? :roll:

Poza tym... http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=675&Camera=474&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=492&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0

Pozdrówka!

Krzychok11
06-07-2011, 23:05
Więc po co jeszcze raz to samo...???

Nie wiedziałem o tym wątku, a to jest lepsze miejsce do takich pytań.
Dzięki za ten link.

Pozdrawiam

berbec_188
01-10-2011, 08:58
witam, myślę, że dobrze trafiłem gdyż rozważam zakup jednego uniwersalnego spacerniaka czyli tamron 18-270 PZD lub sigma 18-250 pod 500d...mieszkam kawałek od dużych sklepów ze sprzętem i nie mam możliwości potrzymania i spróbowania żadnym z tych szkieł...nie robię fot zarobkowo - chodzi mi o szkło w teren - czasem nie ma możliwości ani czasu zmienić słoik...dlatego taki spacerniak...mam C10-22, C70-300 a pomiędzy nimi dziurę...więc tele do ludzi a na jego miejsce jakiś uniwersalny- czyli do niczego? rozważałem jeszcze c24-105( cenowo za wysoko) lub C28-135....ale sam się już gubię czytając testy....bardziej skłaniam się na uniwersalne sigma czy tamron....możecie coś doradzić...bladze jak dziecko we mgle...:confused:

olek.tbg
01-10-2011, 09:18
Ja bym wziąl C28-135 ;) Mając T18-270 ni widziałbym sensu C70-300...

berbec_188
01-10-2011, 09:38
Ja bym wziąl C28-135 ;) Mając T18-270 ni widziałbym sensu C70-300...
... dlatego napisałem, że 70-300 DO IS USM idzie na sprzedaż do ludzi na jednym z portali aukcyjnych, dla mnie jest on zbyt mało użyteczny w tym zakresie stąd i myśl o spacer zoomie....jako o szkle uniwersalnym a do architektury mam C10-22...napaliłem się swego czasu właśnie na C28-135 aczkolwiek znalazłem niedawno własnie tamrona 18-270 PZD i sigmę 18-250 i mam teraz galimatias myślowy, który wybrać...cenowo te trzy są zbliżone..

gavin
01-10-2011, 10:23
Canon 18-135 jest całkiem ok i ma lepszy zakres niż 28-135 do cropa.

berbec_188
01-10-2011, 13:14
Canon 18-135 jest całkiem ok i ma lepszy zakres niż 28-135 do cropa.

tego szkła jakoś nie zauważyłem wcześniej...rzeczywiście zakres ma większy niż 28-135 ale dalej mam dylemat....

tego szkła jakoś nie zauważyłem wcześniej...rzeczywiście zakres ma większy niż 28-135 ale dalej mam dylemat....

...czy nie będzie lepszym rozwiązaniem od 18-135 tutaj C18-200... lub Sigma 18–250 mm OS czy Tamron 18–270 mm VC, które wypadają ciut jakby lepiej...

mozilla
03-10-2011, 20:25
Hey
Już mam na 94.3% postanowione że do puchy 60D kupię T 18-270
Tylko jedna rzecz mnie jeszcze gryzie ;> którą wersję wybrać ?

Czy warto dopłacić 400PLN do wersji z PIEZO.?

Nie mogę trafić subiektywnych opinii o nowszym Tamronie.

kolego berbec_188 jakie masz info o nowszej wersji? bo już mam kasę i tylko nad tym się głowię.

berbec_188
03-10-2011, 20:30
Hey

kolego berbec_188 jakie masz info o nowszej wersji? bo już mam kasę i tylko nad tym się głowię.

odnośnie wiedzy niestety sama teoria i aż bania mi spuchła...dochodze do wniosku, że powoli sam nie wię czego chyba chcę...tyle jest szkieł....ten obiektyw z PIEZO jak na razie nie ma jeszcze zbyt dużo testów, ale rokuje pozytywnie na wycieczkowe szkło a nawet bardziej uniwersalne...zależy do czego go masz zamiar używać...myślę, że kolega Cichy coś by Ci doradził no i ceny u niego jak widzę wporzo...:wink:

mozilla
03-10-2011, 21:16
to widziałeś?
http://journal.ealcantara.info/2011/02/18/tamron-18-270-pzd-test-shots/

jest trochę fotek w różnym środowisku.

berbec_188
03-10-2011, 21:51
to widziałeś?
http://journal.ealcantara.info/2011/02/18/tamron-18-270-pzd-test-shots/

jest trochę fotek w różnym środowisku.

nie widziałem...dzięki...robi wrażenie chociaż zdjęcia są nie najlepszej rozdzielczości.....tutaj http://http://www.youtube.com/watch?v=KOtiMivQsds&feature=related masz porównanie tego szkła & 28-135 Canon i Sigma 17-70...skoro jesteś już zdecydowany na to szkło...ja bym kupił z PIEZO...przecież jest to wydatek na jakiś czas może nawet dłuższy....

kawo
03-10-2011, 21:54
odnośnie wiedzy niestety sama teoria i aż bania mi spuchła...dochodze do wniosku, że powoli sam nie wię czego chyba chcę...tyle jest szkieł....ten obiektyw z PIEZO jak na razie nie ma jeszcze zbyt dużo testów, ale rokuje pozytywnie na wycieczkowe szkło a nawet bardziej uniwersalne...zależy do czego go masz zamiar używać...myślę, że kolega Cichy coś by Ci doradził no i ceny u niego jak widzę wporzo...:wink:

mnie też głowa puchła aż poszedłem do sklepu i kupiłem 70-200 f/4 L IS. i po temacie...

berbec_188
03-10-2011, 21:58
mnie też głowa puchła aż poszedłem do sklepu i kupiłem 70-200 f/4 L IS. i po temacie...

...tylko pozazdrościć...aczkolwiek w moim przypadku jest to sfera marzeń...kasy u mnie jak u większości naszych rodaków czyli niezbyt dużo a focenie to tylko w wolnych chwilach, niestety L kosztuje dość sporo co innego gdy na siebie zarabia a tak...może kiedyś chętnie...w innej bajce...;)

net
17-11-2011, 22:45
Hey

podobno celniejszy AF i szybszy jest w wersji starszej czyli bez PIEZO . Minusem są gabaryty starszej wersji . Lufą oko można komuś wybić :) no ale cały czas z z max wyciągniętą się nie chodzi . Jak nie potrzeba skręcasz do 18-tu i tyle.

berbec_188
18-11-2011, 13:17
podobno celniejszy AF i szybszy jest w wersji starszej czyli bez PIEZO . Minusem są gabaryty starszej wersji . Lufą oko można komuś wybić :) no ale cały czas z z max wyciągniętą się nie chodzi . Jak nie potrzeba skręcasz do 18-tu i tyle.
...mając kase i wybór to brałbym PIEZO...nawet za jakiś czas przy odsprzedaży to z PIEZO myślę, że będzie większe zainteresowanie ale to Twój i tylko Twój wybór i Twoja kasa...ja na razie zmieniłem plany...głównie przez finanse...do tego stopnia, iz sytuacja zmusza mnie do pozbycia 70-300 DO IS USM...:(

siudym
03-11-2017, 18:08
Ile realnie mm ma na dlugim koncu ten 18-270? Mam starego 18-200 tamrona, na 200mm ma jakies 170mm nie wiecej, widac to mocno jak sie zrobi innym 70-200 na 200mm. Czy tu takze 270mm ma sporo mniej?