Zobacz pełną wersję : ustawianie proprorcji błysku dla 550EX i 10D
Czy możliwe jest ustawianie proporcji błysku dla lampy 550ex podłączonej do korpusu 10D i pracującej jako master, tak aby ustawić różne siły błysku wspomnianej lampy oraz wyzwalanej bezprzewodowo lampy 420ex, pracującej jako slave ?
W instrukcji 550ex nie ma słowa o 10D (bo wtedy - przy premierze 550EX jeszcze prawdopodobnie nie istniał). Mowa jest, że cyt. : ustawianie proporcji błysku jest możliwe tylko przy aparacie EOS-3. Co zatem z 10D ???
W zasadzie insteresuje mnie głównie ręczne ustawianie parametrów błysku w lampie 550EX, podyktowane chęcią wykorzystania obiektywów m42. Jednak chciałbym ponadto wykorzystać wszystkie możliwości jakie oferuje wyzwalanie bezprzewodowe lamp 420EX przez lampę 550EX, włączając przykładowe wykorzystanie jednej lampy 420EX dla błysku głównego, a drugiej modelującego (do cieni). Wówczas lampa 550EX byłaby wyłączona.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Nigdy nie miałem w ręce 420EX i jej nie znam. W przypadku dwóch lub kilku lamp 550EX trzeba ustawić lampy w różnych grupach tzn:A:B:C a następnie ustala się stosunek siły błysku jednej grupy do drugiej. Tak to działa przynajmniej w moich dwóch 550EX i działało jak jeszcze miałem trzecią 550EX. Proporcję siły błysku ustawiasz na lampie master. Sądzę że u Ciebie też powinno to działać. Istnieje też oczywiście możliwość wyłączenia lampy głównej-master.
Przy czym nastaw tych dokonuje się na lampie więc nie sądzę żeby istniało jakieś ograniczenie co do aparatu. Zresztą u mnie też działało to na 10D.
Nigdy nie miałem w ręce 420EX i jej nie znam. W przypadku dwóch lub kilku lamp 550EX trzeba ustawić lampy w różnych grupach tzn:A:B:C a następnie ustala się stosunek siły błysku jednej grupy do drugiej. Tak to działa przynajmniej w moich dwóch 550EX i działało jak jeszcze miałem trzecią 550EX. Proporcję siły błysku ustawiasz na lampie master. Sądzę że u Ciebie też powinno to działać. Istnieje też oczywiście możliwość wyłączenia lampy głównej-master.
Przy czym nastaw tych dokonuje się na lampie więc nie sądzę żeby istniało jakieś ograniczenie co do aparatu. Zresztą u mnie też działało to na 10D.
Wielkie dzięki. Głównie chodziło mi o wyjaśnienie zależności ustawień proporcji błysku dla lamp i korpusu (tez sądziłem, że nie ma to związku). Czyżby chwyt marketingowy Canona zmuszający do kupna EOS-3 zamiast EOS-30 i lampy 550EX ??? Kto wie. Z tego co wiem to 420EX można ustawiać z lampy 550EX.
Jeszcze raz wielkie dzięki.
easyrider
07-12-2005, 22:40
nastaw tych dokonuje się na lampie więc nie sądzę żeby istniało jakieś ograniczenie co do aparatu. Zresztą u mnie też działało to na 10D.
Jakiś związek to jednak ma, takie ograniczenia z niektórymi aparatami występują... pewnie chodzi o jakieś starsze modele...
W praktyce działa z cyfrówkami doskonale... z G6 też :)
ograniczenie będzie tylko, jeśli aparat nie obsłuży TTLa.
uldum - sprawdzałem swego czasu na 10D z 500 jako master i 420 jako slave - ustawianie proporcji błysku działa - sterowanie odbywa sie na poziomie lampy i puszka nie ma z tym nic wspólnego. Ograniczenia o których piszesz to jak mniemam - pełen manual na starszych puszkach.