Zobacz pełną wersję : Pytanie Canon 500 D
Witam od niedawna posiadam lustrzankę Canon 500 D , mam problem - ustawiam datę i godzinę ale nie ma jej na zrobionym zdjęciu . Proszę o pomoc jak mam ustawić aparacik . Pozdrawiam.
To znaczy w EXIFie jest inna data i godzina niż ustawiona?
niechcemisie
07-12-2010, 19:12
Koledze chyba chodzi o to ze na zdjeciu nie pojawia mu sie data jak wstawiany jest znak wodny..
Chodzi o to że jak przesyłam na komputer lub przeglądam na aparacie to nie ma daty i godziny a to przydatne żeby później wiedzieć kiedy było dane wydarzenie .
... ustawiam datę i godzinę ale nie ma jej na zrobionym zdjęciu .
Jest w EXIF-ie. Nie mam 500D, ale mysle ze i w tym aparacie mozna ogladnac informacje o zdjeciu gdzie napewno tez bedzie data ujecia.
Na zdjęciu nie ma, a jest "zaszyte" w danych dołączonych do zdjęcia
http://pl.wikipedia.org/wiki/Exchangeable_Image_File_Format
Witam serdecznie.
Koledzy chyba mylą. Nie chodzi o braki w exifie. O ile pojąłem, chodzi o brak widocznej daty NA zdjęciu.
Też nie mam 500D :sad:.
Pozdrawiam i powodzenia.
Tak właśnie chodzi o brak daty na zdjęciu żeby w dolnym rogu była data a nie w exifie.
flankerp
07-12-2010, 21:10
Lustrzanki nie maj datownika... Bo niby po co?
Witam od niedawna posiadam lustrzankę Canon 500 D , mam problem - ustawiam datę i godzinę ale nie ma jej na zrobionym zdjęciu . Proszę o pomoc jak mam ustawić aparacik . Pozdrawiam.
To się uśmiałem:twisted:
Każda lustrzanka zapisuje w exifie informacje - nawet 500D.
Znak wodny - inaczej data na zdjęciu tylko nie potrzebnie je psuje. Takie rzeczy miały tylko idiotenkamery.
Takie rzeczy miały tylko idiotenkamery.
Np. Canon EOS 300V Date :roll:
Oki dziękuję za odpowiedzi teraz już wiem . i nie rozumiem z czego się tu śmiać , że ktoś mniej wie , to chyba po to jest dział dla początkujących , dziękuję za pomoc ,pozdrawiam .
nie, raczej smiejemy się z pomysłu aby takie coś na zdjęciu umieszczac :)
Bogdan56_Ch
07-12-2010, 23:41
A co się dziwić, jak reklamy w TV pokręciły w głowach tak, że teraz bez napisów ani innych bajerów w obrazie, sytuacja taka jest dla niektórych nie do przyjęcia.
Zawsze możesz taką datę sobie samemu zrobić, praktycznie w każdym programie do obróbki zdjęć... I na pewno dużo lepiej to wygląda.
Zawsze możesz taką datę sobie samemu zrobić, praktycznie w każdym programie do obróbki zdjęć... I na pewno dużo lepiej to wygląda.
Tak, jest dużo programów które robią to automatycznie.
flankerp
09-12-2010, 18:11
Wydaje mi się, że Picassa i Irfanview maja taka funkcję... Na upartego można napisać skrypt we Photoshopie ;)
MariuszJ
09-12-2010, 18:21
Polecam FastStone Image Resizer - świetny program do tego typu zabaw.