Zobacz pełną wersję : Jaka karta CF do EOS 350D (pytanie o szybkość)
Witam
Mam pytanie do uzytkowników 350D, czy jest sens kupować do tego aparatu kartę SanDisk Extreme III (zapis i odczyt 20MB/s) czy też wystarczająca jest SanDisk Ultra II (zapis 9MB/s). Nie chciał bym żeby karta była wąskim gardłem, z drugiej jednak strony zastanawiam się czy ten aparat będzie w stanie wykożystać dodatkową szybkość oferowaną przez karte Extreme III. Być może jakieś inne mechanizmy związane z zapisem ale już po stronie aparatu są ograniczeniem i te 10MB/s już nic nie zmieni ?
Bardzo proszę o opinie osób które mają w tym temacie jakąś wiedzę.
speed555
07-12-2005, 18:43
Jesli bedziesz robił długie serie w rawach to mozesz sie zastanawiac nad Extreme.
Jesli bedziesz robił długie serie w rawach to mozesz sie zastanawiac nad Extreme.
Właśnie o takiej sytuacji myśle, tylko nie jestem pewien czy przypadkiem aparat nie były na tyle "wolny" że różnica między Ultra a Extreme była by żadna.
Tomasz Golinski
07-12-2005, 19:14
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007
Dzięki serdeczne wygląda że 0,5 MB/s szybciej jest na Extreme III, to może jeszcze spytam ile MB ma taki RAW z 350D ?
P.S. Ciekawe że 20D zapisuje wolniej niż 350 ;)
Sens jest zawsze, ale czy wykorzystasz możliwości tej karty to zależy od ciebie.Gdy kupowałem pierwszą Ultra II nie byłem do końca pewien jak to wyjdzie w praktyce, ale okazało się , że jak dla mnie jest OK.Fotografuję imprezy rajdowe (serie zdjęć) i w zeszłym tygodniu musiałem podjąć decyzję o zakupie kolejnej karty. Wybór padł po raz kolejny na Ultra II.Żadnych zastrzeżeń.Polecam.
Ja tez ostatnio kupowalem druga karte sie zastanawialem czy extreme III czy ultra 2, i padlo na ultra 2, bo bym tej roznicy raczej nie odczul. Z tego co czytalem to chyba extreme jest lepsza bo ma tez dozywotnia gwarancje i moze dzialac w wiekszym przedziale temperatur, ale czy aparat moze w takich pracowac :)
Dzięki serdeczne wygląda że 0,5 MB/s szybciej jest na Extreme III, to może jeszcze spytam ile MB ma taki RAW z 350D ?
P.S. Ciekawe że 20D zapisuje wolniej niż 350 ;)
Od ok. 7MB do ok. 10MB.
architect
08-12-2005, 15:47
U mnie SD Ultra II zapisuje serie 3 raw-ów o ok3 sec dłużej niż Kinston x50 !
Czas liczony to czas świecenia się lampki zapisu. Przed zakupem SD liczyłem na odwrotny wynik :(