Zobacz pełną wersję : 5D maxi i min przebieg migawki.
zakamarek
05-12-2010, 15:52
Witam.
Mam okazje propozycje kupienia canona 5d z przebiegiem 92tyś, jest to przebieg potwierdzony przez serwis gdzie dokonano jego regulacji i przeglądu.
Pytanie czy warto brać body o tak dużym stanie licznika.
Na plus przekonuje mnie papier z warszawy z żytniej...
Misiek87
05-12-2010, 15:57
Zalezy od ceny :) Jak za niecale 3k to bym bral i najwyzej wymienil migawke. Niektore strzelaja po 100 000, inne 50 000, a sa takie co po 170 000 maja :)
zakamarek
05-12-2010, 15:59
cena 2900 a migawka nowa około 800
Misiek87
05-12-2010, 16:03
No widzisz - jesli przewidujesz ten zapas 1000 zl (pewnie tyle z montazem) to brac i sie nie zastanawiac jesli stan jest bardzo dobry. Moze wystrzelisz kolo 150 000 fotek?
Jesli serwis nie zanotowal jakichkolwiek problemow ze spustem i innymi podzespolami, ktore mogly sie zuzyc to chyba ciekawa oferta. Jeszcze jakby za 2700 byl ;)
Mój trzy miesiące temu miał po pomiarze dokładnie 149 962 cykle. Teraz ma ok 3-4 tysięcy więcej i wszystko z nim ok.
Jesli serwis nie zanotowal jakichkolwiek problemow ze spustem i innymi podzespolami, ktore mogly sie zuzyc to chyba ciekawa oferta. Jeszcze jakby za 2700 byl ;)
serwis spust wymienia prawie zawsze przy wymianie migawki (to tylko dodatkowe ~10 zł), natomiast z gwarancją takiej wymienionej migawki bywa różnie. trzeba się upewnić, jak to wygląda w danym serwisie i w danym modelu aparatu.
mi wymieniona na żytniej migawka padła po 20 tys. i po 8 miesiącach i serwis poczuł się jedynie do obniżenia o 60 zł kosztu robocizny.
poza tym poza migawką zużywa się także cały mechanizm lustra, tzw. mirror box. jego wymiana jest droższa od wymiany migawki, a z gwarancją bywa nieco trudniej, niż z gwarancją na migawkę. na szczęście mirror box pada dużo rzadziej.
Misiek87
05-12-2010, 17:17
Przeciez od 40d/5d migawka ma gwarancje 100 000 fotek, nieprawdaz? I Canon powinien ja za darmo wymienic.
Przeciez od 40d/5d migawka ma gwarancje 100 000 fotek, nieprawdaz? I Canon powinien ja za darmo wymienic.
To niestety działa tylko w serii 1 tam wymienią jak padnie poniżej gwarantowanego przebiegu w innych seriach tylko jak jest na gwarancji.
Ja bym w tej cenie kupił jeśli byłby w idealnym stanie.
3k za 5d to ostatnio całkiem przeciętna cena.
zakamarek
05-12-2010, 18:48
Co do wymiany migawki przed 100 000 w 40d.
Mi padła po około 6k przebiegu tylko.
Paragonu nie miałem bo kupiłem od kolesia który ściągnął zkąś tam.
Jakie było moje zdziwienie gdy wysłałem body na żytnią a tam wymienili to za free i odesłali.
Canon jak dla mnie ma najlepszy serwis na świecie.
mialem kiedys 5d z przebiegiem 220 000 i nic mi nie bylo. Sprzedalem i do 300 mysle ze dojechal.
Moja piątka miała przebieg 130 tyś jak padła migawka, wymiana kosztował mnie około 1300zł. Ja osobiście chyba bym sie wachał, niby zakłada sie że taniej kupiona i doliczasz wymianę ale awaria zawsze będzie w najmniej dogodnym momencie, troche trwa naprawa a kasy przeciez nie będziesz trzymał odrazu odłożonej na naprawę, dochodzi nieprzewidziany wydatek...
To niestety działa tylko w serii 1 tam wymienią jak padnie poniżej gwarantowanego przebiegu w innych seriach tylko jak jest na gwarancji.
Zweryfikuj swoją wiedzę na ten temat.
Może ktoś z forumowiczów się orientuje ile kosztuje mirror box do 5D ???
Ja kupilem 5D z padnieta migawka - jak sie pozniej okazalo. Zdjecia w normalnych warunkach robil poprawnie. Jedynie czasy krotsze od 1/2500 wychodzily na czarno oraz teoretycznie dluzsze niz 1/2 dluzszymi nie byly.
Żytnia przebieg zczytala i wyszlo 32000 klatek. Najlepsze jest to, ze wymiana odbyla sie na gwarancji producenta. Koszt jedynie wymiany, czyszczenia bebechow - 196zl + przesylka.
320tys to juz ładny wynik, ktoś przed tobą postanowił nie marnować czasu i sprzętu.:)
Z ponad 200tys przebiegiem zdażyło mi się widzieć w pełni sprawne korpusy.
320tys to juz ładny wynik
O jedno zero mniej tam było...
Merde , tak rzeczywiście przeoczenie, ale jeszcze pytanie czy kolega pisał by tu o 32tys przebiegu , czy to może to jemu umknęło to zero, bo w kontekście wypowiedzi pasował by ten większy wynik....no ale może jeszcze zajrzy.
no nie, raczej przy 300tys cykli serwis nie wymienił by migawki za darmo
lukasz5DmkI
09-02-2011, 20:51
mirror box 1300z łz robicizną podobno,Ja mam zprebiegiem 89tyśi jest super:)
mirror box 1300z łz robicizną podobno,Ja mam zprebiegiem 89tyśi jest super:)
też tak mówiłem.
w jednej puszce pierwsza migawka poszła mi przy stanie 92k.
w drugiej - przy 94k.
więc uważaj :wink:
też tak mówiłem.
w jednej puszce pierwsza migawka poszła mi przy stanie 92k.
w drugiej - przy 94k.
więc uważaj :wink:
czyli jednak doswiadczenie uczy, ze kupując używke warto wyskrobać te 500-800zl wiecej i upolować sztuke z przebiegiem 10-20k :-D
paweleverest
10-02-2011, 20:59
Mnie w pierwszym 5D, które miałem od nowości padła migawka po 15k - więc z tą trwalością jest róznie :). Naprawa była na gwarancji wiec wszyscy byli zadowoleni :)
Ile orientacyjnie (lub dokladnie) kosztuje sprawdzenie przebiegu 5dmk1 na Zytniej? Czy to jest jedyne miejsce w Polsce gdzie to mozna sprawdzic? Dzieki
20 zł. Może fototronik jeszcze.
Straszne rozbieżności tu czytam na temat trwałości migawki w 5D. Oczywiście nie mam powodu nikomu nie wierzyć, ale to wszystko świadczy tylko i wyłącznie o kiepskiej kontroli jakości w Canonie;) A kupując używany korpus po gwarancji trzeba liczyć na szczęście żeby nic się nie zepsuło;)
Straszne rozbieżności tu czytam na temat trwałości migawki w 5D. Oczywiście nie mam powodu nikomu nie wierzyć, ale to wszystko świadczy tylko i wyłącznie o kiepskiej kontroli jakości w Canonie;) A kupując używany korpus po gwarancji trzeba liczyć na szczęście żeby nic się nie zepsuło;)
Migawka jest częscia mechaniczna i trudno okreslic dokladnie jej zywotnośc.Ta zalezy od wielu czynników a szczegolnie sposobu eksploatacji aparatu.Przy zakupie aparatu cyfrowego wiarygodny przebieg powinien byc podst.informacją i wg niej oraz ceny podejmować decyzje o zakupie lub nie.
Wybacz Lukegt, ale chyba przesadzasz z tak daleko idącymi wnioskami. Na podstawie kilku sztuk, które padły o wiele wcześniej niż gwarantuje producent, twierdzisz że jest kiepska jakość. Jaki to będzie procent wszystkich wyprodukowanych i sprzedanych 5tek? Podejrzewam, że bardzo maleńki.
Znam przypadek, gdzie gość kupił nowiutki samochód prosto z salonu i przejechał nim do awarii silnika niecałe 100km, czy to jest powód żeby twierdzić, że u tego producenta jest kiepska kontrola, jeśli w tym samym salonie sprzedano kilkaset innych egzemplarzy tego samego modelu?
Ciężko jest ocenić jakość po kilku pechowych sztukach na kilkadziesiąt -set tysięcy sprzedanych.
A swoją drogą jeśli pytający uwzględnia koszt wymiany migawki, a aparat jest w przyzwoitym stanie, to może warto. Szukanie za wyższą cenę puszki z teoretycznie mniejszym przebiegiem też nie wydaje mi się lepszym pomysłem pod warunkiem, że ta puszka jest z pewnego źródła.
Zweryfikuj swoją wiedzę na ten temat.
ja mowie po okresie gwarancyjnym
po okresie gwarancyjnym wymiana jest tylko w 1d/s do przebiegu.
nie jestem pewien na 100% ale taką opinię najczęściej czytałem
ja mowie po okresie gwarancyjnym
po okresie gwarancyjnym wymiana jest tylko w 1d/s do przebiegu.
nie jestem pewien na 100% ale taką opinię najczęściej czytałem
Ja wiem że mowa o wymianie migawki po upłynięciu gwarancji na aparat.
Po prostu mylisz się w tym temacie, migawki są wymieniane poniżej deklarowanego przebiegu nie tylko dla modeli 1D/1Ds.
KuzynPit
04-02-2015, 16:20
Info na bierząco, 5dmk I , przebieg ok 70-80tyś, też będzie potwierdzony-pojawił się err99, diagnoza serwisu-naprawa mechanizmu lustra-koszt 500zł.