Zobacz pełną wersję : Jak zrobić takie zdjęcie?
fanCanona
03-12-2010, 23:52
Cześć!
Znalazłem fajne zdjęcie. Może podpowiecie jak można takie zrobić?
http://1x.com/photo/30789/
Grzesiek_PL
03-12-2010, 23:57
Miękkie światełko i HDR.
i coś w rodzaju "Machinery"
Miękkie kierunkowe światło z prawej, niezbyt wysoko, bardzo blisko. Delikatnie niedoświetlone dla zwiększenia nasycenia. Światło przysłonięte, aby nie rozchodziło się na całą scenę. Tyle technicznego gadania. Niestety nie załatwia to kwestii podstawowej. Aby takie zrobić, to trzeba czuć. Musisz dobrać ogniskową i odległość roboczą, musisz dobrać kolorystykę sceny, musisz dobrać jej elementy, aby wszystko zagrało. Każdy element na tym zdjęciu ma swoje uzasadnienie, jest na miejscu. Każdy gra kolorem. Ułożenie elementów też gra. Nic nie zostało zostawione przypadkowi. To wszystko tworzy klimat zdjęcia. Nie wystarczy hdr...
Dla mnie to już bardziej fotografika niż fotografia...
analogforever
13-12-2010, 08:31
a z czym masz problem że pytasz jak zrobić takie zdjęcie ? tu raczej nie ma nic skomplikowanego aby wykonac taką fotke
też mam takie wrażenie ;)
dr Dundersztyc
14-12-2010, 13:20
dla mnie też :-?
machinery polecam :wink:
Musisz dobrać ogniskową i odległość roboczą, musisz dobrać kolorystykę sceny, musisz dobrać jej elementy, aby wszystko zagrało. Każdy element na tym zdjęciu ma swoje uzasadnienie, jest na miejscu. Każdy gra kolorem. Ułożenie elementów też gra. Nic nie zostało zostawione przypadkowi. To wszystko tworzy klimat zdjęcia. Nie wystarczy hdr...
Myślę, że fanCanona pytał o to, w jaki sposób uzyskać takie kolory i cienie oraz jaki post zastosować, żeby wyszło takie zdjęcie. IMHO, Nastrój, elementy na zdjęciu - jakkolwiek są ważne - nie stanowią przedmiotu pytania :)
Odpowiem, jak poprzednicy, że efekt psudo-HDR, jak Machinery, czy SNS-HDR zbliżają do uzyskania takiego zdjęcia :)
Myślę, że fanCanona pytał o to, w jaki sposób uzyskać takie kolory i cienie oraz jaki post zastosować, żeby wyszło takie zdjęcie. IMHO, Nastrój, elementy na zdjęciu - jakkolwiek są ważne - nie stanowią przedmiotu pytania :)
Odpowiem, jak poprzednicy, że efekt psudo-HDR, jak Machinery, czy SNS-HDR zbliżają do uzyskania takiego zdjęcia :)
fanCanona pytał jak zrobić takie zdjęcie. Nie wiem skąd wnioskujesz, co stanowi przedmiot pytania, a co go nie stanowi.
Rzecz w tym, że choćbyś uzyskał takie kolory poszczególnych elementów zdjęcia, zagrają tylko zestawione razem. Jak uzyskać nasycony żółty, wie każdy. Ale wstaw ów żółty na tło niebieskie, a wstaw na czerwone czy pomarańczowe...