Zobacz pełną wersję : Nowy serwis do zarabiania na zdjeciach?
Nie chcę tutaj reklamowąc, ale vortis.pl uruchomił serwis do zarabiania na zdjęciach.
Opis - http://www.vertis.pl/zarabiaj-na-fotografii
Co o tym sądzicie? Ma to w ogole sens?
Jeśli administracja uważa, że to reklama to proszę o usunięcie ;)
jak dla mnie jest to niezgodne z prawem - publikacja bez zgody wizerunku obcych osób
dr Dundersztyc
07-12-2010, 11:27
dla mnie też :-?
lukeandro
07-12-2010, 21:08
Przecież to nie idzie do publiki a jedynie do zainteresowanych osób. Dodatkowo można założyć hasło na album. To jest konkurencja dla odbitker.pl
Profesjonalni fotografowie na Zachodzie mają na swoich stronach takie narzędzia. Tam od zawsze ludzie cenili prawa autorskie i to jest oczywiste, że każde zdjęcie trzeba kupić. A w zamian otrzymujemy pocztą wydrukowane zdjęcie w odpowiedniej jakości.
Natomiast u nas klient zazwyczaj oczekuje, że otrzyma w cenie usługi wszystko na płycie.
lukeandro
08-12-2010, 10:20
Taka mentalność. Byle dużo, tanio i dobrze. U nas po prostu nie rozumieją ludzie, że fotograf musi zapierniczać po kilkanaście godzin aby wydobyć coś pięknego ze zdjęcia. Dla ludzi to po prostu zdjęcie. Ale to "po prostu zdjęcie" przetrwa wszystkie torty, dekoracje, i inne ustrojstwa towarzyszące imprezom. Po 20 latach spojrzą na nie i okazuje się, że to jedyna pamiątka.
A wracając do serwisów takich jak wyżej. Wg. mnie jeszcze mają zbyt wygórowane ceny jak na polskie warunki.
To jest ogolnie problem, ze tak to nazwe "panszczyzniano-chlopskiego materializmu". A dokladniej wywodzacego sie z wiekow bidy przemoznego przeswiadczenia, ze wartosc maja tylko dobra materialne a wiedza czy umiejetnosci nie. I to absolutnie nie jest problem tylko fotografow ;)
Co do pomyslu - chyba jeszcze troche wody w Odrze uplynie, zanim takie cos zacznie miec racje bytu. Aczkolwiek dla samego Vertisu to raczej nie jest problem - oni tylko dodali funkcjonalnosc, wiec nic na tym nie traca.
czerwiniak
08-12-2010, 22:20
Też ta ofertę dostałem, obejrzałem i poszła do kosza.
Czy ktoś cokolwiek zarobił dzięki tej stronie (poza jej właścicielem)?
Śmierdzi...
cranium84
13-12-2010, 03:01
po za tym te 2 prezentacje bardzo nie profesjonalne. Dziwnie to brzmi gdy własciciel mówi " Jak zarobić dodatkową KASEEE " :) Szczerze pooglądałem te 2 prezentacje i podziękowałem :) Nie przekonały mnie, wiec nie wiem jak to wygląda od środka i jaki mają cennik ale jeśli to im zadziała to znaleźli sobie " dobry sposób na nakręcenie sobie klientów którzy będą wywoływać u nich zdjęcia " .... bo przecież każdy fotograf moze robić prawie to samo, wywołując samemu w swoim labie.
karuzela
16-06-2012, 22:21
Jakieś bardziej aktualne wrażenia odnośnie tego systemu zamawiania zdjęć? Vertis jako lab podobno jest niezłe, ale ten wątek jest mocno krytyczny.
karuzela
17-06-2012, 01:14
Okej, już uzyskałam odpowiedź. Prowizja 37% - nie, dziękuję 8/
Okej, już uzyskałam odpowiedź. Prowizja 37% - nie, dziękuję 8/
tak dodam od siebie: agencje foto maja najczesciej prowizje 50% ;)
Andrus, chyba nie masz na myśli banków zdjęć (agencje foto)? Wskaż te, które dają 50%, chętnie do nich dołączę, bo gryzie mnie te 15%, a w lepszym wypadku 25% obecnie...