Zobacz pełną wersję : Canon FD 50mm 1.4 (problem z przeslona).
Witam
Czy ktos z Was spotkal sie z takim problemem w w/w obiektywie ze mimo ustawienia pierscienia przeslony na 1.4 otwiera sie tylko do "okolo 2"?
Sprzedalem taki obiektyw komus , sprawdzony i nie zauwazylem w/w usterki a kupujacy zglasza do mnie taka reklamacje.
Pozdrawiam
analogforever
02-12-2010, 17:24
moze jest źle załozony na korpus ,np przy wciśnietym przyciśku stop-down i wtedy będzie przesłona chodzić dziwacznie.
Pisal ze, w serwisie powiedzieli mu ze koszt naprawy to ok 50zl. Ale co to mu powiedzieli ze dlaczego tak sie dzieje to nie pisal.
analogforever
02-12-2010, 17:31
sto to kosztuje czyszczenie obiektywu a nie naprawa przysłony , jaka to była wersja Fdn czy ze srebrnym pierścieniem ?
analogforever
02-12-2010, 17:41
właśnie wyjąłem swojego T90 z fdn 50/1,4 jak się delikatnie nie dokręci do pyknięcia przy zakładaniu na korpus to się wtedy nie przymknie do 1,4 .
Odpisalem , czekam na odpowiedz.
Na marginesie wycinek Jego maila z opisem usterki: "nie zauważyłeś usterek, ale przesłony są przesunięte, tzn. nie ma przesłony 1.4, tylko przy ustawieniu maksymalnej przesłony na wartość 1.4, rzeczywista przesłona jest ok 2. Więc technicznie nie można osiągnąć maksymalnego otworu. Byłem z nim w serwisie koszt naprawy wyniesie ok 50 zł. W związku z tym, że kupiłem uszkodzony przedmiot nie mogę wystawić Ci pozytywnego komentarza. "
analogforever
02-12-2010, 20:43
hmmm a skąd nabywca że ma taki szybki serwis obiektywów?
podobno Krakow Czapskich 1
analogforever
02-12-2010, 20:51
dla mnie dziwna sprawa że jak chodzi to się nie otwiera so pełnej dziury ,ale może coś w tym jest ,jeszcze nie spotkałem popsutego obiektywu canona pod fd ,a miałem tego sporo .
Napisal ze jak obiektyw nie jest na korpusie to przeslona jest otwarta na full. Dostalem tez skan gwarancji jak byl za pierwszym raem u nich, teraz jest 2 raz bo cos jest podobno nadal nie tak.
No i kupujacy oczekuje ze mu oddam 50zl za ta naprawe.
W transporcie nie moglo nic sie stac, a ja jestem pewien ze u mnie bylo wszystko ok, a Canonem A-1.
Myslicie ze powinienem oddac?
Tu jest scan gwarancji jaka mi przyslal, chodzi o 2 pozycje.
http://picasaweb.google.com/Jacek23333/FD#5551632460397805602
ja tam nic nie potrafię odczytać
On to wysłał do serwisu do Japonii i stąd te krzaczki zamiast polskiego :-D.
czerwiniak
19-12-2010, 16:50
No i kupujacy oczekuje ze mu oddam 50zl.Myslicie ze powinienem oddac?
Jeżeli na 100 % jesteś pewien że wysłałeś sprawny obiektyw, ja bum mu nie oddał.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
oczywiście bym nie bum
Kurde no, mam dylemat. Nie chodzi o negatywa na allegro (bo i tak mi nie zaszkodzi) ale jestem pewien ze wszystko bylo ok. Przeciez nie mozliwe zeby cos sie stalo w drodze. Byl oklejony 2 warstwami foli babelkowej, i jeszcze pudelko (paczka) wylozona w srodku papierem. Jest mozliwe ze z jego body poprostu on zle wspolpracowal? A serwis polal wode i zarobil 50zl za nic? Chociaz w to ostatnie nie chce mi sie wierzyc bo to podobno dobry serwis.
A jeszcze bywalcow tego serwisu poprosze o informacje czy oni gwarancje daja na takich swistkach nie podstemplowanych?
na Twoim miejscu napisał bym, że mógł odesłać szkło i oddałbym kasę, a nie lecieć do serwisu