Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Focenie telefonów, telewizorów

lux
02-12-2010, 13:48
Witam,
jak wiadomo powstaję fatalne odbicie fotografa w ekranie.
Stosowanie filtra polaryzacyjnego w zasadzie nic nie daje. Jest jakieś wyjście, polary na źródło światła podobno zdają egzamin, ale.... może można inaczej?

jacek_73
02-12-2010, 14:12
można. ustawiasz na statywie, wychodzisz z "pola widzenia" i odpalasz z pilota. jak nie masz pilota używasz samowyzwalacza.

lux
02-12-2010, 14:35
no dobra, ale zostaje odbicie aparatu. Chodzi o to by ekran był czysty.

krystian123
02-12-2010, 14:49
a musisz fotografowac od frontu? stan troche z boku i nie bedzie odbicia

jacek_73
02-12-2010, 15:10
no dobra, ale zostaje odbicie aparatu. Chodzi o to by ekran był czysty.

nie wiem :???: schowaj go jakoś - przykryj szmatą - wkomponuj w mebel, przecież zawsze coś się odbije w szkle.

Dzygit-Dublin
02-12-2010, 15:23
witaj

zrob fote z przodu tel a w ekran wklej foto lub klatke z filmu dodaj rozmiar w calach i juz.
Jak sie przyjrzysz polowa sklepow ma tak, no chyba ze masz powiedziane ze sam tv ma byc.
Dodajac jakis obraz w tv zachecasz do kupna tv dziala - moze glupio brzmi ale zob sam.
http://www.pixmania.ie/televisions/ieuk3_8_pm.html

Darek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
p.s

z tel powinno pojsc lepiej bo maly i tam chyba idzie zrobic bez odbicia ale nie probowalem .

lux
02-12-2010, 15:51
panowie, wklejki i zasłaniania mnie nie interesują, bo ekrany mają pokazywać co na nich jest.
konkretnie jak spolaryzować światło aby nie było odbić ..... ?

piast9
02-12-2010, 16:05
Jakiekolwiek manipulacje z filtrem polaryzacyjnym nie wchodzą w grę z wyświetlaczami LCD, które same świecą światłem spolaryzowanym. Nie pozostaje nic innego jak takie ustawianie aparatu, źródeł światła i czarnych zasłon by się nic nie odbijało. Fotografowanie przez dziurę w czarnej płachcie wydaje się najlepszym rozwiązaniem.

caveman
02-12-2010, 16:11
A moze taka sztuczka?
Wlaczasz telewizor i ustawiasz na nim biale tlo/tapete. Na obiektyw zakladasz filtr polaryzacyjny i krecisz do takiego ustawienia, ktore wytnie polaryzacje telewizowa - wowczas ekran zrobi sie czarny. Wtedy strzelasz fotki.

Nie wiem czy to zadziala, ale taki pomysl wlasnie mi sie urodzil.

dr_bonzo
02-12-2010, 16:28
A tilt-shift (pomijam teraz kwestie $$$)?

http://en.wikipedia.org/wiki/Perspective_control_lens#Applications

Another use of shifting is in taking pictures of a mirror. By moving the camera off to one side of the mirror, and shifting the lens in the opposite direction, an image of the mirror can be captured without the reflection of the camera or photographer.

lux
02-12-2010, 17:48
Jeszcze kwestia taka, że wyświetlany obraz ma być dodatkowo filmowany. Pewnie wchodzi w grę maxymalne wytłumienie odbić. Kiedyś czytałem o oświetlaniu sceny przez filtry polaryzacyjne na lampach, tyle, że tu ekran sam jest źródłem światła. Widzę, że jeszcze jako tako wychodzi focenie w ciemności świecącego ekranu, wtedy nie ma odbić.

dziobolek
02-12-2010, 18:23
Postaw stojak z poprzeczką poziomą, powieś na nim jakiś czarny matowy materiał,
wytnij otwór o średnicy obiektywu, oświetlenie po bokach i... może się sprawdzi ;-)
Jedyne, co może się odbijać, to czarne, matowe tło.

Pozdrówka!,

AmatorKrak
02-12-2010, 20:42
Tylko obiektyw wspomniany stronę wcześniej :-)

model
03-12-2010, 01:51
Jak już jeden z przedmówców wspomniał: Tilt-shift - to jedyne rozwiązanie.

Sergiusz
03-12-2010, 03:25
Wystarczy kamera z pokłonami na ławie optycznej z cyfrową wkładką. Do 5dm2 robi coś takiego chyba Arca Swiss. No i kawałek zielonkawego gips kartonu też będzie niezbędny.

sokrates
17-12-2010, 14:24
A może zrób tak, przygotuj niezbyt jasne pomieszczenie,ustaw źródła światła tak aby doświetlić obiekt, ale aby nie odbijały się od TV, aparat na statyw, długi czas naświetlania i zrób zdjęcie.