Zobacz pełną wersję : 40d i przycisk wyzwalania
vlad_tepes28
02-12-2010, 01:38
może ktoś będzie wiedział co to może być lub miał podobnie. Przy jakiejkolwiek próbie zrobienia zdjęcia wyskakuje na wyświetlaczu komunikat "wyłącz i włącz aparat lub przeinstaluj baterię" i oczywiście nie idzie zdjęcia zrobić. Żadna z zalecanych czynności, jak również wymiana baterii na zapasową nie przynoszą rezultatu
może ktoś będzie wiedział co to może być lub miał podobnie. Przy jakiejkolwiek próbie zrobienia zdjęcia wyskakuje na wyświetlaczu komunikat "wyłącz i włącz aparat lub przeinstaluj baterię" i oczywiście nie idzie zdjęcia zrobić. Żadna z zalecanych czynności, jak również wymiana baterii na zapasową nie przynoszą rezultatu
czyli Err 99 - http://canon-board.info/showthread.php?t=13877
ps. sprawdź też z innym obiektywem
vlad_tepes28
02-12-2010, 10:59
bardzo dziękuje za pomoc. Z innym obiektywem nie sprawdzałem bo założyłem że to albo wina przycisku wywoływania albo coś ze stykami w komorze baterii. Oddałem aparat do serwisu a tam koleś wyskoczył z "zepsutą" przysłona w aparacie
przysłoną? a nie migawką?
Przysłona czy migawka, ważne że przycisk wywoływania będzie działał :-)
nie, no przecież między tymi pojęciami nie ma żadnej różnicy ;-)
nie, no przecież między tymi pojęciami nie ma żadnej różnicy ;-)
Pewnie,że nie ma.Przecież to zawsze dobrana para:-)))
Czy przycisk wywoływania służy do wywołania RAWów od razu w korpusie?
Zasadniczo, poniekąd i owszem. O ile działa.
Pozdrawiam serdecznie.
MacGyver
13-12-2010, 18:25
bardzo dziękuje za pomoc. Z innym obiektywem nie sprawdzałem bo założyłem że to albo wina przycisku wywoływania albo coś ze stykami w komorze baterii. Oddałem aparat do serwisu a tam koleś wyskoczył z "zepsutą" przysłona w aparacie
W jakim serwisie? Jeśli aparat nie ma jakiegoś olbrzymiego przebiegu to najprawdopodobniej jest to awaria napędu lustra. Koszt naprawy w autoryzowanym serwisie na Żytniej w Warszawie to ok. 200 - 250 zł.