PDA

Zobacz pełną wersję : Czy to dobry wybór?

adamkoko1
01-12-2010, 13:51
Witam jestem tu nowy z racji tego ze zamierzam kupić sprzęt canona mam do Was kilka pytań.A więc od początku jestem amatorem to będzie mój pierwszy porządny aparat poprzedni to lumix fz18 na którym nauczyłem się co nie co.Mam około 3tyś złotych gotówki które chcę przeznaczyć na obiektyw i możliwość kupna body na raty do około 3tyś.Wiem na pewno że będzie to sprzęt canona.Mój wybór to body c50d na początku nie wykorzystam jego możliwości ale jak to się mówi praktyka czyni mistrza :).Obiektyw który wybrałem do zakupu to Canon EF 70-200 mm f/4L USM i tu moje pytanie.Czy to dobry wybór dla amatora? Co do wybory szkła zależy mi na tym aby było względnie uniwersalne,solidne,ostre i na lata,po jakimś czasie będę rozbudowywał system.Głównie interesuje mnie fotografia przyrodnicza lubię zaszyć się gdzieś w lesie,na polanie i cykać foty:) Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt a mianowicie czy poradzę sobie w polowych warunkach bez is?Będę wdzięczny za porady,sugestie.

KUBAwo
01-12-2010, 14:25
50D jak najbardziej na tak, bardzo dobra puszka.
Co do szkła to powiem szczerze z tego co wnioskuję z twojego posta to na początku będzie to jedyne szkło i nie wiem czy to aby dobry wybór zakresu ogniskowych, szkło samo w sobie rewelacja ale ja osobiście jakbym miał wybierać jedno szkło to najpierw wolałbym mieć coś szerszego a potem dokupić coś długiego. Oczywiście zależy też co dla Ciebie znaczy "uniwersalność" i co chcesz głównie fotografować a tego już nie sprecyzowałeś. Może pomyśl nad 15-85 bardzo chwalonym.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A jak Ci starczy pln to dokup sobie na początek do tego albo jakąś jasną stałkę np. 50mm żeby móc pobawić się z GO lub jeżeli naprawdę chcesz mieć coś dłuższego to np. 55-250is spokojnie na początek wystarczy.

caveman
01-12-2010, 14:31
Canon 50D i 70-200/4 to "srednio" uniwersalny zestaw do codziennego uzytkowania. Piszesz dalej ze interesuje Cie fotografia przyrodnicza - tu z kolei 200 to moze byc za "krotko" i trzeba by dokupic extender x2 - tu z kolei w polaczeniu z 70-200/4 bedzie ciemno - skoro robi sie ciemno, to przydalaby sie stabilizacja itd... Ale nie ma co marudzic - o takim zestawie na poczatku niejeden amator marzy. Przynajmniej nie bedziesz mial problemow z ostroscia i szybkoscia dzialania autofocusa.

Do codziennego uzytkowania malo uniwersalny zestaw.
Do ptactwa i innej zwierzyny raczej dobry, ale wiadomo 100-400 bylby lepszy.

fotopawkas
01-12-2010, 14:33
... czy to aby dobry wybór zakresu ogniskowych, szkło samo w sobie rewelacja ale ja osobiście jakbym miał wybierać jedno szkło to najpierw wolałbym mieć coś szerszego a potem dokupić coś długiego. Oczywiście zależy też co dla Ciebie znaczy "uniwersalność" i co chcesz głównie fotografować a tego już nie sprecyzowałeś. Może pomyśl nad 15-85 bardzo chwalonym.
....

no to przecież napisał:

...Głównie interesuje mnie fotografia przyrodnicza lubię zaszyć się gdzieś w lesie,na polanie i cykać foty:)....

przecież nikt nie musi posiadać zakresu od 8 do 300 mm. jednym wystarczy nie więcej niż 70mm innemu mniej niż 100 nie trzeba.

co do samego body, to wybór dobry. szkło - myślę, że warto dobrać na te raty coś z IS, bo na pewno nie zawsze utrzymasz.
.

KUBAwo
01-12-2010, 14:47
Głównie interesuje mnie fotografia przyrodnicza lubię zaszyć się gdzieś w lesie,na polanie i cykać foty.
Nie wiem jak to się stało ale to zdanie mi umknęło, dosłownie. :) Ale faktem jest, że do takiego typu foto te 200mm to trochę mało...

rbanach
01-12-2010, 15:31
Nie lepiej 24-105 f4/L ? Jakp jedyny i podstawowy obiektyw jest i trochę szerokiego kąta i trochę tele ;)

Gimli
01-12-2010, 15:58
Na początek ..... bardzo dobry zestaw. Jeżeli nastawiasz się tylko na przyrodę, to start jest rewelacyjny. Mam taki sam zestaw i jako amatorowi w zupełności starcza. Dokupiłem extendera 1,4 kenko, powiększyłem zakres, oczywiście ze stratą światła ... ale daje rade.

Jeżeli braknie Ci dołu to zawsze możesz dokupić kita z is za małe pieniądze. Na "imieniny" i na fotki w domu styknie.

dziobolek
01-12-2010, 16:09
Nie lepiej 24-105 f4/L ? Jakp jedyny i podstawowy obiektyw jest i trochę szerokiego kąta i trochę tele ;)

To zaszyj się z tym w lesie i... pokaż efekty ;-)

Jeśli bierzesz na raty, to może szarpnij się na wersję IS, IMHO warto.

Pozdrówka!

Saapcio
01-12-2010, 19:09
C 50 + 70-200 to bardzo sympatyczny zestaw.
W ramach pieniążków o których pisałeś powinien się zmieścić 17-85 (ew. 50) i... do lasu.
Od czegoś trzeba zacząć :smile:.

Powodzenia.

marceleqs
01-12-2010, 19:50
ja myślę, że jeżeli jest nastawiony na pewne sytuacje i mieszczą się one w 70-200 to dlaczego nie? będzie brakowało dołu czy góry to uzupełni, grunt, że na starcie będzie miał co mu potrzeba. zastanów się autorze na ISem, przy 2.8 się przydaje co dopiero przy F4. będzie drożej, ale z ilu opresji Cię to wyciągnie ;)

jacek_73
01-12-2010, 19:58
kupuj, kupuj - bardzo dobry start. co prawda mi się marzyła sigma100-300/4, ale to i pieniążki ciut większe...i nie eLka :-D
pozdrawiam.

Bolek02
01-12-2010, 20:43
ELA 70-200 to dobry wybór, ale zamiast stałki C50 bardziej przydałby się dla odmiany szeroki kąt :)

adamkoko1
02-12-2010, 00:18
Wielkie dzięki za podpowiedzi za bardzo nie wiem jak każdemu z osobna odpowiedzieć a więc sorry postaram się to napisać skrótem w jednym wątku.Jeżeli chodzi o fotografie typu urodziny u cioci to mam fz18 w zupełności wystarczy mojej "CIOCI" mnie szczerze tego typu fotografia nie za bardzo interesuje,szeroki kąt krajobrazy itp poczekają do lata coś się dokupi.Fotografia przyrodnicza to dla mnie nie tylko ptaszydła i na razie nie myślę o 500mm:).Uniwersalny zestaw...hmm jest taki ?Widziałem krajobrazy robione 100mm a nawet ptasie 200mm! ja po prostu na razie celuje w ten przedział jako pierwszy za jakiś czas będzie szeroki kąt,jakaś seta makro,portret no i może 400l ale na razie stać mnie na 1 z tych wariantów ale szczerze mówiąc bardzo mnie kręci c100-400 kurde na raty może i bym nie zbankrutował ale bardziej się boje tej pompki cholera trochu się naczytałem na ten temat a jak już wyżej pisałem foty w 99% będę robił w lesie na łące w błocie piasku itp! Co myślicie?Dzięki za zainteresowanie! Pozdrawiam

dziobolek
02-12-2010, 01:27
... szczerze mówiąc bardzo mnie kręci c100-400 kurde na raty może i bym nie zbankrutował ale bardziej się boje tej pompki cholera trochu się naczytałem na ten temat a jak już wyżej pisałem foty w 99% będę robił w lesie na łące w błocie piasku itp! Co myślicie?Dzięki za zainteresowanie! Pozdrawiam

Myślę że nie masz się co bać... jesli ta "pompka" ci chodzi po głowie, to... kupuj!
Żałować na pewno nie będziesz ;-)

Pozdrówka!

Saapcio
02-12-2010, 10:40
... a co się będziesz.
Podejście masz poprawne, potrzeby w miarę sprecyzowane, podsumuj finans i decyduj.
Szkoda tracić czas, gdy za oknem :shock:.
Powodzenia.

adamkoko1
03-12-2010, 00:59
Hej wszystkim body na pewno c50d ale obiektyw hmm znalazłem coś takiego TAMRON 70-300 USD VC sample super no i ten VC i USD dla mnie rewelka cena/jakość super za resztę dokupię statyw,filtry,prąd,plecak! Co o tym myślicie kilka postów które poprą tego Tamiego i kupuje:)

Bogdan56_Ch
03-12-2010, 01:04
Hej wszystkim body na pewno c50d ale obiektyw hmm znalazłem coś takiego TAMRON 70-300 USD VC sample super no i ten VC i USD dla mnie rewelka cena/jakość super za resztę dokupię statyw,filtry,prąd,plecak! Co o tym myślicie kilka postów które poprą tego Tamiego i kupuje:)

Zobacz tu.
http://canon-board.info/showthread.php?t=68731

adamkoko1
03-12-2010, 01:24
Bogdan56_Ch dzięki i właśnie na podstawie tego artykułu spodobało mi się te szkło!

N00bek
03-12-2010, 10:29
Tamron'a miałem przez kilka dni i powiem Ci szczerze, że szkło dobre. Dla mnie tylko światełko za słabe stąd odpadł w przedbiegach. Teraz korzystam z sigmy 150-500 - trafiła mi się ostra sztuka - jak dla mnie bajka;)

fotopawkas
03-12-2010, 14:05
Tamron'a miałem przez kilka dni i powiem Ci szczerze, że szkło dobre. Dla mnie tylko światełko za słabe stąd odpadł w przedbiegach. Teraz korzystam z sigmy 150-500 - trafiła mi się ostra sztuka - jak dla mnie bajka;)

no przecież ta Sigma to ciemnica w porównaniu z tym Tamronem - jakaś niezgodność?

ale Sigmę taką używam w firmie, mając jeszcze do dyspozycji 100-400L IS. dla mnie to drugie szkło reprezentuje tak wysoki poziom, że ciarki mnie przechodzą ;) uważam, że warte swojej ceny. Na temat Sigmy 150-500 mogę powiedzieć tyle, że daje przyjazny obrazek. jest trochę ciemno i troszkę OS przy 500mm nie zawsze pozwala utrzymać w ryzach.

teraz tym Tamim 70-300 zabiliście mi ćwieka, bo rozpatrywałem 70-200/2.8 na prywatę... jakieś więcej opinie?
.

N00bek
03-12-2010, 15:05
no przecież ta Sigma to ciemnica w porównaniu z tym Tamronem - jakaś niezgodność?
Oj, bo do pracy się śpieszyłem:mrgreen:

Miało dotyczyć wykonania ;) Bigmy nie są takie złe - trzeba tylko na dobrą trafić.

RomanS
03-12-2010, 15:59
... szczerze mówiąc bardzo mnie kręci c100-400 kurde na raty może i bym nie zbankrutował ale bardziej się boje tej pompki cholera trochu się naczytałem na ten temat a jak już wyżej pisałem foty w 99% będę robił w lesie na łące w błocie piasku itp! Co myślicie?Dzięki za zainteresowanie! Pozdrawiam
Nie muszisz sie bac, pare lat juz go mam i nie widze tych problemow.

fotopawkas
03-12-2010, 17:29
u mnie w robocie 100-400 pracuje, podobnie jak Sigmy w różnych warunkach - deszcz, śnieg, las itd. nie ma z tym problemu. pompka? - moim zdaniem praktyczniejsza, bez kręcenia nadgarstkiem równie dobrze zmienia się ogniskową, nawet moim zdaniem, praktyczniej.
.

adamkoko1
04-12-2010, 00:57
Po rozmowie z kobietą niestety na razie 100-400 odpada 5tyś(nowy) za dużo po za tym muszę dokupić dobry statyw,filtry,karta,plecak jakiś dodatkowy prąd podsumowując około 1tyś na osprzęt.Teraz to rozmyślam nad dwoma obiektywami tamron TAMRON 70-300 USD VC f/4-5.6 i canon 55-250.Różnica w cenie około 1tyś na korzyść canona ale oglądająć sample z tego tamrona jestem pod wrażeniem do tego USD VC .I co tu wybrać canon czy tamron?

Bogdan56_Ch
04-12-2010, 01:33
Po rozmowie z kobietą niestety na razie 100-400 odpada 5tyś(nowy) za dużo po za tym muszę dokupić dobry statyw,filtry,karta,plecak jakiś dodatkowy prąd podsumowując około 1tyś na osprzęt.Teraz to rozmyślam nad dwoma obiektywami tamron TAMRON 70-300 USD VC f/4-5.6 i canon 55-250.Różnica w cenie około 1tyś na korzyść canona ale oglądająć sample z tego tamrona jestem pod wrażeniem do tego USD VC .I co tu wybrać canon czy tamron?

Pierwsza myśl jest zawsze najlepsza.Dlatego na twoim miejscu kupiłbym dodatki za ten 1 tys, za reszte brałbym jednak tego Canona 100-400 na zasadzie: wpłacam co mam a reszta w żaglu na raty np na 12 miesięcy. Koszt spłaty miesięcznej nie będzie duży a będziesz miał zakup którego już nie będziesz musiał wymieniać. Ja tak robie, w tej chwili spłacam 100L

adamkoko1
05-12-2010, 00:51
Hej wszystkim body już jest 50d teraz pytanie po raz ... jakie szkło do max 2tyś nowe żadnych używek,pisałem wcześniej o różnych obiektywach ale po dłuższym zastanowieniu się chcę coś szerszego od 16mm do ...!hmm o światełku 2.8 chyba mogę pomarzyć!Podpowiedzcie coś przypominam ze jestem amatorem z wielkimi ambicjami:)

Sunders
05-12-2010, 01:08
chcę coś szerszego od 16mm do ...!hmm o światełku 2.8 chyba mogę pomarzyć!Podpowiedzcie coś przypominam ze jestem amatorem z wielkimi ambicjami:)
Może Tokina 11-16/2,8-nowa od 2299pln?

fotopawkas
05-12-2010, 01:16
...coś szerszego od 16mm do ...!hmm ...

Może Tokina 11-16/2,8...

grunt to trafic w oczekiwania ;)

jak do tej kasy, to Tamron 17-50/2.8VC. ewentualnie jak koniecznie systemowe to 15-85 Ef-s, tylko, że nie będzie już tak jasno.
.

adamkoko1
05-12-2010, 01:20
wolałbym coś od canona bez urazy kolego ale dzięki
Hmm chodzi o to że nie za bardzo chcę inwestować sianko w nie systemowe obiektywy ot taki mój tok myślenia bez urazy dla grona użytkowników...! obiektyw chcę nowy tłumaczyć nie muszę dlaczego.Pytanie czy znajdę coś w tym zakresie cenowym no może nie musi być 16mm ale blisko o końcu nie mówię bo nie chcę spalić:-D na pewno nie 200mm:mrgreen:(google) nie za bardzo chcę mi pomóc czekam na jakieś podpowiedzi. hej

Sunders
05-12-2010, 01:53
wolałbym coś od canona/.../obiektyw chcę nowy tłumaczyć nie muszę dlaczego.Pytanie czy znajdę coś w tym zakresie cenowym no może nie musi być 16mm ale blisko o końcu nie mówię bo nie chcę spalić
Nowy, canon, światło 2,8, zoom od ok.16mm, za 2000pln - nie znajdziesz ;)

adamkoko1
05-12-2010, 02:24
Tak myślałem może coś blisko tych mm i światełka mi zaproponujecie (new) CANON OK?

Pirx
05-12-2010, 02:41
obiektyw chcę nowy tłumaczyć nie muszę dlaczego.

A ja bym chętnie posłuchał.

Mike7
05-12-2010, 03:18
Do 2000 zł kup sobie Canona 18-55 IS i Canona 70-200 f/4 i będziesz miał i krótko i długo co chciałeś, a co do kupowania nowych - ja jestem bardziej za "dobrymi używkami" :D
18-55 IS - fakt, ciemno, ale na początek starczy... 70-200 f/4 - szkiełko na lata, a jak będzie potrzeba 2.8 to nie straci się na nim, tak samo jak z 18-55 IS.

fotopawkas
05-12-2010, 19:11
Tak myślałem może coś blisko tych mm i światełka mi zaproponujecie (new) CANON OK?

no ale co tu proponować - niesystemowe na nie, do 2 tysi, najlepiej 2.8... może jeszcze niech robi kawę i piecze ciasto?

a tak na serio - wolałbym, bo używałem - Tamrona 17-50/2.8 z VC niż systemowe 18-55IS. no i jeśli ktoś nie potrzebuje tele, to proponowanie 18-55 z 70-200 jest czystym kupowanie dla kupowania. lepiej kupić dobre szkło w jednym zakresie i zbierać na drugie, niż półśrodkami ratować pokrywanie zakresów. równie dobrze można kupić same kity, bo będą systemowe, bo będą do 2 tysi i na pewno nowe.
.

adamkoko1
06-12-2010, 21:36
Dobra na dobrego canoniera mnie nie stać,mam na oku taki obiektyw ale mam obawy dużo osób pisze ze bez kalibracji w serwisie sie nie obejdzie czy to prawda chodzi o Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC będzie podpięty pod canona 50d

jacek_73
06-12-2010, 21:43
Dobra na dobrego canoniera mnie nie stać,mam na oku taki obiektyw ale mam obawy dużo osób pisze ze bez kalibracji w serwisie sie nie obejdzie czy to prawda chodzi o Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC będzie podpięty pod canona 50d

to jest tak - obiektywów dobrych, gdzie działa AF jak należy, gdzie wszystko jest ostre itd...są miliony, ale najbardziej słychać o tych egzemplarzach gdzie coś jest nie tak i stąd takie złudzenie, że trafić dobrego tamrona to tak jak ślepej kurze ziarnko się trafia :shock:

adamkoko1
06-12-2010, 21:52
Czyli warto z tego co rozumiem?Kurde najgorsze jest ze jestem amatorem który wychował sie na kompakcie fz18 i kupuje cos o niebo lepszego jak myślę czyli na pewno c50d i w/w obiektyw i problem polega na tym że nie wiem czy dam rady przy kupnie tego szkła zauważyć na dzień dobry wady/zalety może mi cuś podpowiecie ?

N00bek
06-12-2010, 22:00
To Ty w końcu kupujesz używane ten korpus czy nowy? Bo już się całkowicie pogubiłem.

Łudziłem się, że kupujący nowe lustrzanki - nawet klasy xxxD wiedzą w co się pakują. Nagle tutaj wychodzą takie bzdury, że autor wątku szuka szkiełka długiego, a wyląduje z szerokim ? Śmiechu warte.

Człowieku, decyzja należy do Ciebie - mogę Ci zasugerować 50D + grip i 18-55is + 50-250is -> będziesz z tego zestawu na pewno w 100% zadowolony. Bo coś mi chodzi po głowie, że z tym tamronem jak dziurę na 2.8 zostawisz to tak będziesz pstrykał nawet krajobrazy.
Ostateczny głos należy do Ciebie - nie do nas tylko do Ciebie. Dlatego zadaj sobie po stokroć pytanie czy aby na pewno chcesz 50D z tym obiektywem. Zrób też, to co robią poniektórzy sprawdź ofertę konkurencji. A nóż widelec nikon D90 będzie dla Ciebie lepszy.

adamkoko1
06-12-2010, 22:35
To Ty w końcu kupujesz używane ten korpus czy nowy? Bo już się całkowicie pogubiłem.

Łudziłem się, że kupujący nowe lustrzanki - nawet klasy xxxD wiedzą w co się pakują. Nagle tutaj wychodzą takie bzdury, że autor wątku szuka szkiełka długiego, a wyląduje z szerokim ? Śmiechu warte.

Po pierwsze chyba zapomniał wół jak cielęciem był,po drugie w żadnym poście nie napisałem o tym że chcę używany sprzęt,a jeśli chodzi o obiektyw to zrozumiałem błąd bo jako pierwsze szkło jednak wole lepszej jakości szersze a niżeli ciemny zoom bo na jasniejszy mnie nie stać.A z czasem pokaże ci foty z 100-400l tyle.Kurde nie rozumiem tej agresji,przecież człowieku na siłe nie oczekuje od Ciebie odp,a jeśli nie jesteś na tyle cierpliwy aby pomóc takiemu jak ja to po co te twoje komentarze.Jak chcesz się wyżyć polecam CZATERIE
[QUOTE=adamkoko1;903520][QUOTE=N00bek;903499]To Ty w końcu kupujesz używane ten korpus czy nowy? Bo już się całkowicie pogubiłem.

Po pierwsze chyba zapomniał wół jak cielęciem był,po drugie w żadnym poście nie napisałem o tym że chcę używany sprzęt,a jeśli chodzi o obiektyw to zrozumiałem błąd bo jako pierwsze szkło jednak wole lepszej jakości szersze a niżeli ciemny zoom bo na jasniejszy mnie nie stać.A z czasem pokaże ci foty z 100-400l tyle.Kurde nie rozumiem tej agresji,przecież człowieku na siłe nie oczekuje od Ciebie odp,a jeśli nie jesteś na tyle cierpliwy aby pomóc takiemu jak ja to po co te twoje komentarze.Jak chcesz się wyżyć polecam CZATERIEJeszcze jedno dzięki uprzejmości i cierpliwości forumowiczów skłoniłem się ku temu wyborowi i dzięki im za to
[QUOTE=adamkoko1;903520][QUOTE=N00bek;903499]To Ty w końcu kupujesz używane ten korpus czy nowy? Bo już się całkowicie pogubiłem.

Po pierwsze chyba zapomniał wół jak cielęciem był,po drugie w żadnym poście nie napisałem o tym że chcę używany sprzęt,a jeśli chodzi o obiektyw to zrozumiałem błąd bo jako pierwsze szkło jednak wole lepszej jakości szersze a niżeli ciemny zoom bo na jasniejszy mnie nie stać.A z czasem pokaże ci foty z 100-400l tyle.Kurde nie rozumiem tej agresji,przecież człowieku na siłe nie oczekuje od Ciebie odp,a jeśli nie jesteś na tyle cierpliwy aby pomóc takiemu jak ja to po co te twoje komentarze.Jak chcesz się wyżyć polecam CZATERIE
Jeszcze jedno dzięki uprzejmości i cierpliwości forumowiczów skłoniłem się ku temu wyborowi i dzięki im za to

fotopawkas
06-12-2010, 22:52

Łudziłem się, że kupujący nowe lustrzanki - nawet klasy xxxD wiedzą w co się pakują. Nagle tutaj wychodzą takie bzdury, że autor wątku szuka szkiełka długiego, a wyląduje z szerokim ? Śmiechu warte.....

spokojnie, oddychaj... lub przeczytaj wątek... rzucenie okiem na kilka rzucających się w oczy fragmentów wypowiedzi nie wystarcza... przecież napisał, że body już ma i że jednak na razie chce kupić coś szerszego.. zostało polecone 17-50VC i po co tyle krzyku?

byłem na czaterii - polecam ;)
.

adamkoko1
06-12-2010, 22:58
cos spiep....m w swoim poprzednim poscie nie wiem jak to naprawić sorry ale jestem nowicjuszem także na forum

N00bek
07-12-2010, 11:11
Czyli warto z tego co rozumiem?Kurde najgorsze jest ze jestem amatorem który wychował sie na kompakcie fz18 i kupuje cos o niebo lepszego jak myślę czyli na pewno c50d i w/w obiektyw i problem polega na tym że nie wiem czy dam rady przy kupnie tego szkła zauważyć na dzień dobry wady/zalety może mi cuś podpowiecie ?

Dla mnie to brzmi jak poszukiwanie używanego sprzętu. Rzadko zdarzają się wady przy kupnie nowego korpusu. Jeżeli jednak są, to możesz korpus odesłać/oddać w ciągu 14 dni. Masz do tego jeszcze gwarancję.

Po drugie - to jest Twoja decyzja - naprawdę poważna decyzja i Ty ją musisz podjąć. Możesz popytać, ale nikt jej nie podejmie za Ciebie.
Cielęciem może i byłem na forum. Nadal jestem:mrgreen: Pierwszy wątek stworzyłem odnośnie FF bo chciałem wykonać skok, a korpus 5d miałem w całkiem niezłej cenie. Jednak posypało się kilka rzeczy i wykonałem skok na 50D. Tyle odnośnie mnie.

Nie wyżywam się na Tobie tylko staram się Ci uświadomić, że nikt z tutejszego grona nie ma zamiaru podejmować decyzji za Ciebie.

Fotopawkas, przecież nie krzyczałem:-D
A jeśli chodzi o wybranie odpowiedniego tamrona 17-50vc, to możesz wykonać albo test bateryjkowy albo zabrać specjalnie wydrukowaną tablicę (jest w necie) lub kupić troszeczkę drożej, ale od cichego.