Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 580 ex II dziwna różowa poświata

sommet
28-11-2010, 20:59
w trybie obrazu np krajobraz, portret, dokładny, neutralny zdjęcia z 580-tką wpadają w różowawa tonacje...skóra i biel..jest założona na 5D mark II...posiadam 580- tke dosłownie od kilku dni nową i martwi mnie ten róż...jeśli ktoś mógłby mi to wyjaśnić,byłbym wdzięczny, może to wina palnika? w trybie M i P po odpowiednim ustawieniu siły błysku jest ok.

preinwher
28-11-2010, 21:13
w trybie obrazu np krajobraz, portret, dokładny, neutralny zdjęcia z 580-tką wpadają w różowawa tonacje...skóra i biel..jest założona na 5D mark II...posiadam 580- tke dosłownie od kilku dni nową i martwi mnie ten róż...jeśli ktoś mógłby mi to wyjaśnić,byłbym wdzięczny, może to wina palnika? w trybie M i P po odpowiednim ustawieniu siły błysku jest ok.

Zdjęcie jakieś zaróżowione według Ciebie podrzuć. Będzie łatwiej.

madc0w
29-11-2010, 00:27
masz 5d2 i używasz trybu krajobraz, portret itd? :)

Przemek_PC
29-11-2010, 00:56
Pewnie nie trybu tylko stylu.

prrzemek
30-11-2010, 00:44
w trybie M i P po odpowiednim ustawieniu siły błysku jest ok.

chyba jednak trybu :P

mxw
02-12-2010, 23:19
chyba jednak trybu :P

chodzi o to CA?

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://mxw.republika.pl/cb/5D2_topleftcontrols.jpg)

no to to jest faktycznie tryb, ale powiązany ze stylem, czyli prawie to samo.
tylko kto tego używa?? :roll:

a jeżeli styl, to IMHO wiadomo, że np. krajobraz podbija czerwone, a ze światłem błyskowym może to dać dziwny efekt. poza tym focić krajobraz z flashem?

odpowiadając na pytanie "wątkotwórcy jednopostowca": z lampą jest raczej wszystko okay. nieco szwankuje jedynie inna, bardziej miękka, część zestawu. ;-)

a tak przy okazji:
czy wszyscy wiedzą, co oznacza ten symbol ("fi"? Ø) w prawym górnym rogu powyższej fotki?

samboman
02-12-2010, 23:32
Wszyscy pewnie nie, ale Ci, którzy się wczytali w inst. obsługi na pewno.:wink:

Fik
02-12-2010, 23:49
fi - płaszczyzna gdzie znajduje się element rejestrujący - w tym wypadku matryca.

mxw
03-12-2010, 02:17
fi - płaszczyzna gdzie znajduje się element rejestrujący - w tym wypadku matryca.
tak jest 8-)
kiedyś oznaczało to płaszczyznę filmu, dziś matrycy.

przydatne, gdy ktoś chciałby coś pomierzyć/policzyć z ogniskową.
ale najbardziej przydatne dla tych, którzy lubią sobie posklejać panoramki z kilku zdjęć.

mkev
03-12-2010, 14:00
[...]najbardziej przydatne dla tych, którzy lubią sobie posklejać panoramki z kilku zdjęć.

to albo ja jestem nieuk, albo do panoramy wykorzystuje się punk nodalny obiektywu. Punkt w którym nie występuje zjawisko paralaksy.

Tomeksad2
03-12-2010, 16:38

Czyli o ile się nie mylę do tego miejsca liczy się minimalną odległość ogniskowania zależnie od obiektywu.

mxw
03-12-2010, 22:31
to albo ja jestem nieuk, albo do panoramy wykorzystuje się punk nodalny obiektywu. Punkt w którym nie występuje zjawisko paralaksy.
no dokładnie.
a żeby znaleźć punkt nodalny, to musisz go od czegoś zacząć liczyć. i tym miejscem jest właśnie powierzchnia matrycy/filmu.

mkev
03-12-2010, 23:52
to ja zawsze korzystałem z gotowych tabelek wartości dla danego body + ob.

wątek o różowej poświacie :D
-EOT.